InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
1266 berichten
Pagina 40½ van 85
Je leest nu alle berichten van "Marianne"
Volg datum > Datum: donderdag 4 november 2004, 10:214-11-04 10:21 Nr:15488
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Verkeerde voeding en de kribels - deel 2 Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Deel 2:

Het ‘oorspronkelijke’ paard krijgt zijn voedingsstoffen binnen die bij nodig heeft uit gras, hooi, kruiden en ander ‘ruwvoer’ dat in de natuur beschikbaar is. Maar onze paarden van nu, moeten werken voor de kost en dus geven wij extra’s zoals brokken (biks in allerlei varianten, met en zonder toevoegingen) en als we erg gezond denken te doen de populaire mueslies. Vroeger gaf men geen biks, wel witte en zwarte haver, gerst en maïs.
Voedingsstoffen hebben allemaal een bepaalde 'verterings- en afbraak'snelheid - geef je natuurlijk voedsel ( dat wil zeggen gras, hooi, natuurlijke haver, gerst en ongebroken maïs) dan gaat de darmenfabriek van het paard stap voor stap aan het werk en breekt in bepaalde volgorde de stoffen in het natuurlijke voedsel af en zet deze stoffen om in de 'voeding' die een organisme nodig heeft om te bestaan. Waar gaat het nu fout????
Welnu, volgens de 'deskundigen' gaat het fout met de biks én de mueslies die wij gemakshalve tegenwoordig aan de paarden voeren!!!
Waarom? In het biksbrokje, en de 'ontsloten'granen van de muesli, zitten bepaalde stoffen, zoals suikers (koolhydraten) die metéén opneembaar zijn. Zou je de koolhydraten in b.v. haver voeren op een natuurlijke manier ( dus de onbewerkte, niet fijngemalen of ontsloten korrel), dan zijn de koolhydraten langzamer in het verteringsproces beschikbaar. De natuurlijke volgorde van het verteringsproces wordt dus eigenlijk verstoord... de bacteriën in de darmen werken 'over-time', scheidden méér gifstoffen af en die worden vervolgens door het grootste uitscheidingsorgaan van het paard - de huid - afgescheiden . Onderzoek heeft echter ook aan het licht gebracht dat de gifstoffen echter ook voor een groot deel van de in het bindweefsel opgeslagen.

De in het weefsel opgeslagen gifstoffen veroorzaken minieme ontstekingsreakties, en veroorzaken irritatie (dus jeuk). De gifstoffen die wél uitgescheiden worden hebben een zoetige geur, voor ons niet waarneembaar, maar wél voor de cullicoides-mug! Het speeksel van het mugje veroorzaakt dan nóg meer irritatie en....Voeg het één bij het ander... en je hebt staart- en manenexceem.!! En voor degenen die toch erg gehecht zijn aan de cullicoides-mug als veroorzaker van SeMe… deze vliegjes zijn er inderdaad vanaf het vroege voorjaar tot en met de herfst. En zo wordt er beweerd ‘mijn paard heeft helemaal geen last van SeMe buiten die periodes’… realiseer je dan echter dat de mugjes een extra belasting vormen voor het al aangetaste paard, maar mogelijk toch niet de oorzaak zijn. Wat wel heel duidelijk meespeelt in de voorjaars- tot en met herfstperiode is de intensivering van het ultra-violet licht (UV-A-B)dat de huid van het paard behoorlijk belast en daarop inwerkt. We kennen uit onze ‘mensenwereld’ inmiddels allemaal wel de adviezen om niet meer intensief te zonnebaden ( huidkanker, versnelde veroudering etc). En het gat in de ozonlaag niet te vergeten.

De 'oplossing' lijkt dus voor de hand te liggen en is eigenlijk héél eenvoudig: terug naar de natuur en je paard geen 'moderne voedingsmiddelen' oftwel makkelijk en snel opneembare suikers/koolhydraten geven. Dus... in plaats van brok, biks en muesli... weer terug naar vroeger: witte en zwarte haver, gerst en de hele korrel mais. In de juiste verhouding, dat wel. Verder beveelt men aan: geen suikerhoudende produkten te geven aan SeMe paarden zoals appels, wortels, voederbieten en vooral geen kuilvoer.

Het bovenstaande is gebaseerd op de theorieën ( en mijn interpreatie daarvan) van de heren Taal en Van der Hulst, die zoals wellicht bekend onderzoek verricht hebben voor het Fjordenstamboek en daarbij tot zo’n 80% van de paarden genezing bereikt hebben. De heer Taal heeft een middel ontwikkeld dat in kuurvorm aan het paard gegeven moet worden en dat kennelijk op basis van voorafgaand bloedonderzoek bepaald wordt. Ik kan daarover verder niet oordelen, heb zelf geen kuur van dit medicijn gebruikt.

Wat ik wel gedaan heb is de idee van het voedingsregime dat Taal aanbeveelt zo dicht mogelijk te benaderen en heb al mijn paarden van de brok en de muesli afgehaald. In plaats daarvan geef ik iets meer ruwvoer in de vorm van hooi ( 1kg tot 1,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht per dag) en daarnaast een ouderwetse granenmix bestaande uit zwarte en witte haver, gerst, tarwe en mais met toegevoegde vitaminen en mineralen. (Subli, Granenmix +)
Die extra voeding is wél nodig omdat de meeste paarden niet meer zo ‘natuurlijk’ gehouden worden ( o.a. door verkeerd en bemest grasland, of omdat ze domweg in maneges en pensionstallen op stal moeten staan) dat ze alle benodigde vitaminen/mineralen uit het weiland kunnen halen en de kwaliteit van hooi zeer variabel is qua voedingsstoffen. Bovendien geldt voor mijn paarden dat deze in ‘zware’ training staan. De hoeveelheid granenmix die ik mijn paarden geef is echter minimaal en overstijgt voor bv mijn grootste en meest getrainde paard ( circa 700 kg) niet meer dan ¾ kg tot 1 kg per dag, verdeeld over 2 voedingen.
Ik denk dat paarden die, zoals de meesten van jullie paarden, recreatief gereden worden, nog wel met wat minder toekunnen.
Naast de genoemde voeding die ik geef, lopen de paarden overdag op de wei en eten gras.

Het resultaat van deze nieuwe manier van voeren is opmerkelijk en loopt parallel aan de bevindingen van Frans en Ilona. De ‘kriebelige’ Fries van het begin van dit lange verhaal schuurt niet meer, heeft nauwelijks nog een plekje, is niet meer ‘rillerig’ en de manenkam is weer normaal ( dus niet meer hard of dik). Mijn testperiode is nu bijna twee maanden.
Natuurlijk moeten we bezien hoe e.e.a.zich voortzet en zich naar het volgende voorjaar gaat ontwikkelen. Maar als de voortekenen niet bedriegen, dan zouden we wel eens naar de eindconclusie kunnen komen dat het ook op deze site aanbevolen advies om geen brok of andere fast-food te geven, tot goede resultaten kan leiden.
Hoewel het niet voor de hand liggend is om ‘brok en mueslies te beschuldigen van verkeerde stoffen zoals E-nummers en schimmelwerende middelen ( de meeste brokken worden voorzien van anti-oxidanten zoals bv bepaalde plantaardige vetten die relatief onschuldig zijn) zou je wel kunnen stellen dat een aantal ‘toevoegingen’ zoals b.v. soja-schroot wat in veel voermerken verwerkt is, het al gestresste paard nog verder belasten en derhalve af te raden zijn. Soja-schroot, een verborgen probleem! Niet alleen schrik je je kapot als je de risico-analyses van sojaschroot en sojaschilfers leest ( van bacteriële besmetting tot en met zware metalen aan toe), maar wat ook bedenkelijk is, is het feit dat in diervoeders genetisch gemodificeerd soja toegestaan is ( genetische manipulatie) waarvan niemand weet wat dát op termijn aanricht.. enne.. in soja voor humaan gebruik is die soja-variant nog steeds niet toegestaan!

Voor degenen die het experiment willen aangaan om op ‘ouderwets’ en natuurlijk voer over te schakelen: doe het alsjeblieft niet van de ene dag op de andere maar hou een overgangsperiode aan waarin je je oude voer met het nieuwe voer mengt, van minimaal twee à drie weken. Daarmee voorkom je dat de darmflora van je paard op ‘tilt’ gaat en je huizenhoge problemen zoals koliek of bevangenheid tegemoet kunt zien.

Marianne
Volg datum > Datum: donderdag 4 november 2004, 11:084-11-04 11:08 Nr:15496
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:15491
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verkeerde voeding en de kribels - deel 2 Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Cindy B. schreef op donderdag, 4 november 2004, 10:37:

> Wat een verhaal!
> (acute rsi nu? ;-) )
>

> krijgt op een dag?
> Ben wel nieuwsgierig....
>
> Cindy

Hoi .. ja, ik heb wel de tikkeritus eraan overgehouden :)

Het zemelenverhaal heb ik nog niet gelezen maar het is mij wel bekend dat zemelen ( als je die alleen zou voeren, zonder andere bijvoeding) de fosfor-calciumverhouding in het totale voedingsbeeld scheef komt te liggen. Voeg daarbij - en dat weten de meeste gebruikers van zemelen niet, dat zemelen een eiwitpercentage van 19% verteerbaar eiwit heeft! Dat is erg hoog en voor een paard of pony met SeMe of andere huidaandoeningen niet aan te raden.
In jouw voerplaatje zou ik ook de bietenpulp niet adviseren vanwege het hoge suiker-gehalte.

Ursonne ken ik van naam en als ik het goed heb zit er in die voeding kieselgur. Met kieselgur wordt bij SeMe gevallen ook goede resultaten behaald: om het maar even simpel te zeggen - deze stof is 'reinigend' ( ondersteunt dus de leverwerking) en helpt o.a. bij het 'wegvangen' van o.a. de hepatotoxinen die in het Taal-verhaal voorkomen.

Mijn 'voer-regime' beschreef ik in deel 2 van m'n verhaal. Het leeuwendeel van de voeding bestaat uit hooi en gras, aangevuld nu met granenmix. De mix bestaat uit onbewerkte, pure granen. Op dit dieet lijken de paarden het goed te doen - als ik na verloop van tijd zou merken dat de conditie achteruit zou lopen ( of dat ze wat 'schraal' worden) dan zou ik in eerste instantie iets meer granen gaan geven of eventueel een supplement met wat meer vitaminen of mineralen. Dat geldt dan voor paarden die echt getraind worden, niet voor een paard dat recreatief gehouden wordt. Voeren doe je vaak ook met je ogen!

Groetjes, Marianne
Volg datum > Datum: donderdag 4 november 2004, 11:474-11-04 11:47 Nr:15502
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:15501
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: brandnetels Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Trudy schreef op donderdag, 4 november 2004, 11:40:

> Wat ik vergeten was is...Toen ik nog mijn eigen land had plukte
> ik de brandnetels en liet ze da op het land liggen(onbespoten)
> en iedere dag waren ze op ...Dus als de :brand eruit was vonden
> ze het een ware lekkernij..Ga ook dit uitzoeken wat er allemaal
> inzit ..Misschien een leuke tip???voor een extraatje i.p.v.al
> die gecultiveerde tractaties ..groet trui

Goed plan Trudy :)
Brandnetels zijn vochtafdrijvend ( en dus reinigend) en leverancier van heel wat goede vitaminen en mineralen! Als ondersteuning bij een 'reinigingsprogramma' zeker aan te bevelen. In gedroogde vorm geef je ongeveer 30 gram per dag als extraatje

Groetjes, Marianne
Volg datum > Datum: donderdag 4 november 2004, 11:514-11-04 11:51 Nr:15503
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:15500
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bloedplassen Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Trudy schreef op donderdag, 4 november 2004, 11:32:

> Bedankt cornelie ..Ik ben op gaan zoeken en ja bij
> spierbevangenheid staat ook o.a. bloedplassen ,maar dit paard
> heeft het al jaren..Ik ga toch proberen of ze om uit te proberen
> maar eens een tyd stoppen met dat overmatige voeren...Ik moet
> dat dan wel goed onderbouwen maar alvast bedankt voor de
> tip...Groet trudy

.. ik kan niet zo gauw een relatie tussen bloed-plassen en voeding vinden..? Zou er niet wat anders aan de hand kunnen zijn (nieren??)..
Overmatig voeren is voor een paard nooit goed, zeker niet voor een ouder paard, maar bloedplassen lijkt me eng genoeg om er een DA bij te halen....

Marianne
Volg datum > Datum: donderdag 4 november 2004, 11:594-11-04 11:59 Nr:15506
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:15499
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verkeerde voeding en de kribels - deel 2 Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Cindy B. schreef op donderdag, 4 november 2004, 11:32:

> je blijft nadenken wat je in je paard stopt, niet?
> En dat is maar goed ook, de paarden zelf kunnen niet meer kiezen
> wat ze eten willen....

Zeker! Wij mensen zijn gauw geneigd om te 'verwennen' en ook de keuze van voer voor je paard ligt vaak dicht bij je menselijke gevoel: een muesli ziet er zo heerlijk gezond uit, het ruikt zo lekker... niet voor niets geven sommige fabrikanten van paardenvoeders grif toe (als je een beetje doorvraagt!) dat het hier om 'emotie-voer' gaat.
En daar moeten we een beetje van af!
In die zin zijn de pagina's over antropomorfisme op deze site heel erg de moeite waard!
>
> Plaatje met ingredienten van Ursonne staat hier:
> http://www.art2go.nl/ursonne.jpg

Dank voor de tip!
>
> Groetjes,
> Cindy

Groetjes, Marianne
Volg datum > Datum: donderdag 4 november 2004, 12:354-11-04 12:35 Nr:15508
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:15507
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bloedplassen Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
cornelie schreef op donderdag, 4 november 2004, 12:12:

> Marianne schreef op donderdag, 4 november 2004, 11:51:
>> .. ik kan niet zo gauw een relatie tussen bloed-plassen en
>> voeding vinden..?
>
> Hier op stal is laatst de da geweest voor een paard. Was
> spierbevangen volgens hem. Vanwege de combi krachtvoer-geen
> arbeid. O.a. donkere urine is een kenmerk dus vandaar dat ik
> dacht aan spierbevangen. Maar er zijn uiteraard nog vele
> mogelijkheden.
>
> cornelie

.... goed dat je dit nog aanvulde Cornelie, want inderdaad: als je paard niet hoeft te werken, dan meteen minder krachtvoer geven! Zelfs al staat hij of zij maar één dagje stil, dan die dag ook minder voer geven. Mijn stelregel is meestal 50% minder voer bij rust. De hooigift niet veranderen, maar wel het krachtvoer!

Marianne
Volg datum > Datum: donderdag 4 november 2004, 13:104-11-04 13:10 Nr:15513
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:15509
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bloedplassen Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Cindy B. schreef op donderdag, 4 november 2004, 12:41:

Mijn stelregel is meestal 50% minder
>> voer bij rust. De hooigift niet veranderen, maar wel het
>> krachtvoer!>>
>> Marianne

> krachtvoer erbij....
> Dit is dan toch veel te veel als ik bovenstaande zo lees???
>
> Cindy

Oei.. nu raak je een gebied waar ik niet zo deskundig in ben (drachtige merries) maar ik zou denken aan de spreuk 'eten voor twee' die wel 's voor zwangere vrouwen gebruikt wordt! Er moet tenslotte wel een heel nieuw paardje aangemaakt worden en daarvoor heeft de merrie natuurlijk wel voldoende voedingsstoffen voor nodig. Zijn er andere lezers/schrijvers op dit forum die wel ervaring hebben met 'aankomende'veulens???

Marianne
Volg datum > Datum: donderdag 4 november 2004, 14:574-11-04 14:57 Nr:15528
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:15524
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bloedplassen Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Frans Veldman schreef op donderdag, 4 november 2004, 14:19:

> Overigens de enige oorzaak die ik heb kunnen terugvinden over
> osteochondrosis is niet een tekort aan iets maar een teveel aan
> iets: zink! Maar ongetwijfeld zullen er wel meer oorzaken voor
> deze aandoening zijn. Vooralsnog zie ik nog niet hoe je door
> krachtvoer te verstrekken deze aandoening zou kunnen voorkomen
> (het lijkt me zelfs dat deze aandoening vaker voorkomt onder
> gedomesticeerde paarden dan onder wilde paarden, en dat zou
> eerder pleiten voor weglaten van krachtvoer, precies zoals ik
> doe).
>
> Groeten,
> Frans

.. ben ook maar eens even in de materie gedoken, en kwam tot de volgende punten:

- over het algemeen is het advies om gedurende de laatste periode van de dracht ( 3/4 maanden) wél bij te voeren met name omdat in dat laatste stadium de behoefte aan bepaalde stoffen bij de merrie stijgt (zoals Eiwitten, Calcium, Koper o.a.). Wil je dus bij het ongeboren veulen mogelijke problemen als OCD voorkomen, dan is het wel zaak om dat in de gaten te houden. Het probleem is namelijk dat het basisvoer van het paard ( hooi) zo wisselend van kwaliteit is dat je geen garantie hebt dat zelfs in het 'beste' hooi nog werkelijk voldoende stoffen zitten om voldoende 'bouwstof' te leveren.

Als je twijfel over kwaliteit van het ruwvoer wilt uitschakelen (want niemand heeft een klein laboratorium in de achtertuin :) ) dan is het bijvoeren van de merrie toch niet onverstandig denk ik. Vooral ook in verband met de gestegen calciumbehoefte ivm de botvorming.
Jouw opmerking over zink vind ik interessant - wil je daar wat meer over vertellen?

Ik deel wel je mening dat als iemand het paard 'optimaal' kan houden ( dus goede kwaliteit paardengras op het land en uitstekend hooi) je niet meteen de 'stalapotheek' erbij moet slepen. Maar ja.. de meeste paarden kunnen niet optimaal gehouden worden, het blijft schipperen... en compensaties zoeken!

Groet, Marianne
Je leest nu alle berichten van "Marianne"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
1266 berichten
Pagina 40½ van 85
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact