InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 2216½ van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: zondag 11 september 2005, 13:0411-9-05 13:04 Nr:33239
Volg auteur > Van: tengeltje11 Opwaarderen Re:33211
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: met onweer in de wei zonder afdak Structuur
tengeltje11
belgie

Jarig op 22-3

18 berichten
sinds 6-5-2005
Feyona schreef op zaterdag, 10 september 2005, 17:04:

> Graag zou ik willen weten hoe andere paarden eigenaren handelen
> als er onweer is , halen jullie ze van het land af? of laten
> jullie ze staan.
> Ik haal ze van het land af en zet ze in een bakje met gewoon
> slecht weer laat ik ze gewoon buiten staan in het land.
>
> groetjes Feyona

mijne blijven gewoon waar ze zijn....mijn ene merrie komt van de grote vlaktes "in het wild" uit Ierland,ze is niets anders gewoon,mijn andere deed in het begin echt geschift bij onweer,maar ondertussen maakt ze er ook niets meer van.Ze hebben wel een schuilhok,en als het erg regent gaan ze daar ook altijd zelf gaan onder staan,t'is zo'n container,ze staan er nooit in,buiten als het heel erg regent.....vind ik ongelooflijk slim van ze :-)
Volg datum > Datum: zondag 11 september 2005, 13:0511-9-05 13:05 Nr:33240
Volg auteur > Van: Hoefsmid Rik Opwaarderen Re:33238
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: franse stand Structuur
Hoefsmid Rik
Homepage
Torhout
België


91 berichten
sinds 19-5-2005
eamonn schreef op zondag, 11 september 2005, 12:31:

> Piet schreef op zaterdag, 10 september 2005, 20:22:
>
>> eamonn schreef op zaterdag, 10 september 2005, 19:17:

> hetzelfde met een bokvoetje als je deze hetzelfde bekapt als een
> normale hoef krijgt hij hier dan problemen mee?
>
>

Hallo,

bij een veulentje moet je de drie maal drie regel toepassen. Dat wil zeggen: eerste controle op 3 dagen: indien fout dan wordt dat meestal operatief werk, in dien OK, dan controle op 3 weken. Nu een fout? Meestal hoefverzorgerwerk. Ondertussen elke 3 weken controleren en desnoods bekappen, maar in de minimumversie: voorzichtig raspen! Op 3 maanden weer controle, maar dan kijk je naar de evolutie. Indien alles goed evolueert, volstaat het om te blijven voorzichtig raspen en alle komt goed. Soms gaat het te traag en dan moet je rigoureuzer tewerk gaan, soms een teenextensie oplijmen. Hangt af van geval tot geval.
Je kan een foute benenstand in principe aanpassen tot de kraakbeenderen verhard zijn. Dat is afhankelijk van gewricht tot gewricht en heeft te maken met het sluiten van de groeischijven. Dus dat is meestal geen werk voor iemand die eventjes ooit een hoef heeft leren raspen.
MAAR!!! Je gaat me nu toch niet vertellen dat een dierenarts je aangeraden heeft een veulentje met Franse stand te behandelen? Tenzij je veulen verschrikkelijk Frans staat. Maar normaal gezien komt het Frans staan door een smalle borst. Je veulen zal breder worden in de borst en het Frans zal normaal worden.
Als je zo'n veulen met licht Franse stand in "normaal" zet, dan groeit het beestje nog, wordt zijn borst breder en staat het toontredend. Ondertussen sluiten deze groeischijven en dan heb je het pas goed verknald. Kijk dus maar uit met Franse standen aanpassen bij veulentjes.
Een bokvoetje moet je wel grondig aanpakken, en één scheef voetje ook. Dan moet je je gezond verstand laten werken en met een beetje biomechanica in het achterhoofd, kom je er wel. Het gaat e rom om één kant lager te zetten, zodat het voetje rond zijn as draait en dan het bovenstaande gewricht mee doet draaien in de juiste richting.
Maar als je het niet zeker weet, pruts daar niet zelf aan. Eenmaal je de techniek doorhebt, dan stelt het niets voor.

En of dat nu natuurlijk wordt bekapt of op de klassieke manier, dat maakt niet veel uit. Ik weet wel dat veulentjes altijd op hun draagrand lopen: dus volledig tegen het hoefnatuurlijk principe. Waar sta ja dan? Denkt zo'n paardje: " oh ja, vanaf volgende week moet ik natuurlijk lopen" ? Het basisprincipe is dat de voetjes gelijk zijn qua vorm en stand, dat ze niet te fel afwijken van het "normale" (alhoewel de helft van de paarden in Europa niet voldoen aan het "normale") en dat er geen foute belasting ontstaat en de gewrichten.

Als je zo'n scheef staand veulentje kunt recht krijgen tegen zijn één jaar, dan ben je geslaagd in je werk. In principe kan je daar nog een jaar uitstel voor krijgen, maar vanaf dan wordt het steeds moeilijker of moet je drastisch ingrijpen met schoenen en ijzers en wiggen. Die hoef je niet te nagelen, maar vooral te lijmen.

Problemen oplossen met ijzers, kan nuttig zijn. Maar of je problemen bij een ouder paard nu wil oplossen met ijzers of via natuurlijk bekappen: het enige wat je zal bekomen is een paard dat nu pas veel pijn zal hebben door een andere belasting in zijn gewricht. Zodra een paard drie-vier jaar oud is, is het te laat om nog te willen veranderen.

Was dat een antwoord op je vraag?

Groeten
Rik
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 2216½ van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact