InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Algemeen
Berichten over paarden die niet in een andere categorie passen
 
43 berichten
Pagina 2½ van 3
Je leest nu onderwerp "Ruiters en automobilisten", gefilterd op rubriek
Volg datum > Datum: dinsdag 25 oktober 2005, 14:1525-10-05 14:15 Nr:35962
Volg auteur > Van: Fred Emmerig Opwaarderen Re:35948
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Ruiters en automobilisten Structuur

Fred Emmerig
Homepage
Sneek
Nederland

Jarig op 11-10

100 berichten
sinds 26-9-2005
Sabrina Adams schreef op dinsdag 25 oktober 2005, 13:16:

> Monique Meijer schreef op maandag 24 oktober 2005, 13:55:
>
>> Nu ik veel met mijn paard buiten rij, heb ik in korte tijd al

>
> Groetjes,
>
> Sabrina

Het paard in het verkeer. Een discipline apart. Zowel voor de ruiter/koetsier alsmede het paard. En natuurlijk de medeweggebruikers. Zelf rijdt ik nu 33 jaar over land en door de steden (Elfstedentocht gedaan!) waarvan de laatste 8 jaar ook als koetsier. Ik houd het verkeer constant in de gaten en kan op tijd de situatie inschatten. Het paard moet vertrouwen op de ruiter en koetsier. Als het paard onrustig wordt, word dit dan zelf niet. Blijf kalm en hou je ogen gericht op waarheen je heen wilt. Als het paard de moeilijkheid heeft doorstaan, gewoon verder rijden alsof er niets is gebeurd.
Belonen, kan averechts effect hebben. Zo van het was goed dat ik onrustig was. Als er een brede niet te soppige berm is, dan kies ik (onder het zadel) daar voor. Maar ook daar, weet waar je heen wilt en focus daarop in een moeilijke situatie. Op de bok is het wat moeilijker, want je moet meer met de stem en eventueel de zweep (als vervanger voor het ruiterbeen) gebruiken. Maar dan vooral dóórrijden, niet stoppen. Want het paard kan zich dan heel gemakkelijk omkeren. Voor een ruiter minder problematisch, maar voor de wagen funest. Het paard kan ook getraind worden in de rijbak met de hulp van anderen. Trainen niet voor onverwachte dingen weg te vluchten. Het gaat te ver om dit hier te behandelen. Het moet vertrouwen op de ruiter, menner. O ja, stel je in op de situatie. Als je een al te gevaarlijke situatie kunt vermijden, doe dat. Savety first!
Geef een groet als je bemerkt dat de medeweggebruiker om je denkt.
Mijn ervaring is als je een teken geeft (van te voren) aan een automobilist of vrachtwagen, dat ze er op reageren en om je denken. Het zijn niet allemaal snelheidsduivels. Paard en ruiter, koetsier en paard, vormen één als de ervaring beter wordt en de training er op afgesteld. We moeten niet alleen het paard africhten, maar vooral onszelf. De medeweggebruikers africhten lukt je niet.
Volg datum > Datum: dinsdag 25 oktober 2005, 15:4625-10-05 15:46 Nr:35966
Volg auteur > Van: Sabrina Adams Opwaarderen Re:35959
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Ruiters en automobilisten Structuur
Sabrina Adams
Belgie (Antwerpen)

Jarig op 7-9

167 berichten
sinds 19-1-2004
Monique Meijer schreef op dinsdag 25 oktober 2005, 14:05:

> Huertecilla schreef op dinsdag 25 oktober 2005, 13:26:
>
>> Piet schreef op dinsdag 25 oktober 2005, 12:04:

> paarden/ruiters in het verkeer bestudeerd en gevonden dat je
> zelfs je (auto) rijbewijs kwijt kan raken als je dronken een
> paard leidt of berijdt op de openbare weg.
> Monique

Zo is dat Monique,

Ik hoor het iedereen graag zeggen hoor, als je je paard niet in alle mogelijke verkeersomstandigheden onder controle of kalm kan houden, dat je dan maar binnen moet blijven .... Makkelijker gezegd dan gedaan. De spelregels moeten we kennen en respecteren, maar we handelen hier nog altijd met levende wezens, en dus daarom is er naast een stuk voorspelbaarheid ook een groot stuk onvoorspelbaarheid de orde van de dag. We leven niet alleen op deze planeet, en jammer genoeg hebben we niet altijd het lot van onszelf en van onze paarden in handen. Er spelen teveel factoren en er kan steeds vanalles gebeuren. Vind het dus nogal blaze van HC om zoiets te gaan beweren. Bescheidenheid siert de mens nietwaar ! Wie kan er nu echt zeggen dat je voor de volle 100 % controle hebt over een paard ? Ik durf dat niet hoor ! Zou ik niet durven hoor, en kan niet ook niet volgens mijn logische en gezonde verstand, evenmin als iemand anders controle heeft over mijn reacties. Ik ben het er wel mee eens dat je paard verkeersmak moet zijn. Maar dan kom je toch weer net een auto of een aanhangwagentje tegen dat net wat enger is dan het andere. Ook de kleur van de wagen, en het geluid dat die maakt speelt een rol. Een tractor die trotseren we met de nodige moed, maar echt leuk zullen ze het nooit vinden. Er blijft toch altijd immers een tikkeltje de angst voor die grote onbekende mastodont.
Maar inderdaad ken zowel legio van voorbeelden van mensen die beter ofwel niet op een paard zouden kruipen of beter in de bak wat oefenden .... Maar dit heeft dan niet zozeer met het verkeersmak zijn van het paard te maken, eerder met het beperkte kunnen van een ruiter.
Er kan dus altijd wel iets gebeuren waar noch jij, noch jou paard op voorzien zijn.
En inderdaad sommige situaties kan je niet oefenen op je erf !

Ennuh, ja ik ga Yitta nog wat verder 'onzindelijkheidstraining' geven.
Mijn haf heeft trouwens ook al lak aan de bourgeoisie ! Laatst deed ze nog een uitvoerig plasje voor de inkom van het plaatselijke golfterrein, voorzien van het nodige klank- en lichtspel ! Men stond erbij en keek ernaar ! Het belgische volkslied kan ze al spelen, nu nog zien dat we dat repertoire ietwat kunnen uitbreiden :-) haha
Moet wel zeggen dat Yitske ietwat gemanierder is, maar ze leert snel bij van die boerse haf Donna!

Groetjes,

Sabrina
Volg datum > Datum: dinsdag 25 oktober 2005, 16:0225-10-05 16:02 Nr:35968
Volg auteur > Van: Wil Opwaarderen Re:35952
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Ruiters en automobilisten Structuur

Wil
Homepage
Santa Margarida da Serra
Portugal

Jarig op 26-3

9439 berichten
sinds 15-8-2004
Huertecilla schreef op dinsdag 25 oktober 2005, 13:26:

> Piet schreef op dinsdag 25 oktober 2005, 12:04:
>
>> Als ik het onthouden heb, ben je ook als je naast je

> onvoldoende voorbereiding en gebrekkige kennis van de
> spelregels.
> Het ligt óók, maar dus bij lánge na niet alleen maar aan 'de
> ánderen'.

Jongens, het is een beetje geven en een beetje nemen in het verkeer. Zodra je op een paard zit en je rijdt je eigen erf af, ben je een deelnemer aan het verkeer en dien je je als zodanig te gedragen. Mijn paard gaat nog niet voor een grote maishakselaar opzij maar ik stuur hem dan WEL de berm in... Waarom zou ik zo'n chauffeur hinderen?
Ik zal wel geluk hebben, hier in deze regio, platteland, zijn de meeste chauffeurs gewoon erg prettige mensen. Je kunt zelf ook iets doen qua opvoeden: belonen!
Ja.... als iemand de moeite neemt om gas te minderen en netjes te passeren, steek dan eens je hand op als groet! Zo verspreid je positieve beloning, werkt bij mensen ook!

Als je paard niet goed verkeersmak is zul je daaraan moeten werken... Ga eens met een paard mee die 'bomproof' is... dat werkt uitstekend.
Die van mij is al leermeester geweest voor heel veel paarden. Ik hou jonge, nog niet helemaal verkeersmakke paarden altijd aan de buitenzijde.. m.a.w. Ik rij tussen het verkeer en hun in.... Ze zien dat mijn paard rustig doorloopt... en zo leren ze het op een ontspannen en positieve wijze...
Wie met mij wil meerijden... is welkom!

haha... nog een leuk verhaaltje over 'makke' paarden: 2 ruiters/paarden (wij dus) langs een pad. Aan weerszijden hoog opgeschoten mais. En ineens springen er 2 reeen over het pad, vlak voor de paarden langs en staan stokstijf van schrik!
Het ene paard draaide linksom en sprong pardoes de mais in... die van mij draaide rechtsom en stond eveneens in de mais geparkeerd..... Beide paarden trillend als een espenblad... wij ook.... daarna spoten de reeen weg.... we hoorden de mais nog ritselen, daarna was het doodstil... Beide paarden stonden te snuiven dat het een lieve lust was... Haha... Ik was er bijna afgedonderd, scheelde niet veel. M'n vriendin en ik keken elkaar aan... en naar onze snuivende en oog-rollende paarden....
Maar ik ben me toch in de lach geschoten!! Ik kan jullie niet vertellen wie er meer geschrokken was, de beide reeen, de paarden of wij!
Het is jaren geleden, maar nu nog steeds, als ze langs diezelfde plek komen en natuurlijk staat daar weer mais.... zijn ze extra oplettend en lopen te snuiven...
;-)))

Wil.
Je leest nu onderwerp "Ruiters en automobilisten", gefilterd op rubriek
Algemeen
Berichten over paarden die niet in een andere categorie passen
 
43 berichten
Pagina 2½ van 3
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact