InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
147 berichten
Pagina 4½ van 10
Je leest nu alle berichten van "Henny wittenaar"
Volg datum > Datum: vrijdag 5 maart 2004, 22:485-3-04 22:48 Nr:2234
Volg auteur > Van: Henny wittenaar Opwaarderen Re:2227
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Bekappers: natuurlijk/niet-natuurlijk! Structuur
Henny wittenaar
Homepage
Daarlerveen
Nederland

Jarig op 8-5

147 berichten
sinds 2-11-2003
Rianne Swinkels schreef op vrijdag, 5 maart 2004,

>> iedereen na het lezen van zijn uitleg zomaar kan gaan bekappen.>
Elk paardemens heeft (als het goed is) om de
> 2 mnd een hoefsmid op het erf, alle vragen kunnen dan gesteld
> worden. Zo'n cursus zet mensen aan om het "ook" eens zelf te
> proberen. Er zijn genoeg domme mensen, die hun paarden op de

> gebeuren zijn is doodsimpel: zij kunnen de rampzalige gevolgen
> van de doe-het-zelvers opknappen ! want uiteindelijk komen ze
> dan toch bij een ECHTE hoefsmid. En ja, dat zijn ook mensen van
> deze site, die op hangende pootjes naar een goede hoefsmid gaan.

Hoi Rianne,
Ik heb een waar gebeurd verhaal voor je.
Een jaar of 12 geleden zou een nederlands echtpaar immigreren naar Portugal en daar een vakantiecentrum opzetten.
Ze verwachtten echter een groot probleem, hun nieuwe home bestond voor een groot gedeelte uit rotsachtige bodem. Ze hadden een aantal Fjorden die ook mee zouden naar Portugal. In Nederland werden ze elke 6 tot 8 weken beslagen tenminste als ze voordien al niet de ijzers waren kwijtgeraakt want dat was een grote ergernis. Affijn in Nederland nog net voor de verhuizing ijzers er onder uit en naar Portugal afgereisd. Aangezien deze mensen in eerste instantie al hun tijd moesten steken in hun onderkomen, verbouwen enz. mochten de fjorden op nagenoeg rust de wei in. (inclusief rotsbodem) Blootsvoets wel te verstaan. Na enige maanden en in eerste instantie wat brokkelhoeven begonnen de hoeven van alle paarden ik meen 6 stuks te veranderen. Na ongeveer een jaar waren de hoeven zodanig veranderd en knetterhard geworden. De paarden konden met het onmogelijkste terrein zonder ijzers prima overweg. Een paar jaar later hadden deze mensen hun zaakjes prima voor elkaar en organiseerden regelmatig trektochten met klanten en de fjorden. Deze fjorden die naar ze dachten absoluut niet in Nederland zonder ijzers konden lopen, liepen nu meerdere malen per week probleemloos 4 tot 6 uur per dag zonder ijzers over de soms onmogelijkste rotsbodems. Er is nooit geen hoefsmid meer aan te pas gekomen.
Groetjes,
Henny Wittenaar
Volg datum > Datum: zaterdag 6 maart 2004, 0:216-3-04 00:21 Nr:2247
Volg auteur > Van: Henny wittenaar Opwaarderen Re:2244
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Pride's voer.. Structuur
Henny wittenaar
Homepage
Daarlerveen
Nederland

Jarig op 8-5

147 berichten
sinds 2-11-2003
cornelie schreef op vrijdag, 5 maart 2004, 21:40:

>> Hooi, hooi en nog eens hooi! Je paard zal je belonen!
> Voeren is misschien een mensenkwaal maar het is ook een
> mensenkwaal om prestaties te verlangen van een paard. En volgens

> :-(
>
> cornelie
>
Hoi Cornelie,
Ik ben het geheel met deze stelling van je eens.
Ik heb een probleem met alleen hooi voeren. De weilanden van tegenwoordig, althans het gras wat er afkomt is naar mijn mening bij lange na niet toereikend om het paard in die conditie te houden als waar het vroeger in de natuur wel mee uit de voeten kon.Het gras van vroeger is qua samenstelling en voedingswaarde absoluut niet meer te vergelijken met het gras van tegenwoordig. Zelfs natuurgras is te eenzijdig. Het natuurpaard wist exact wat het nodig had en vulde zijn dagelijks rantsoen van grassen aan met div. kruiden, bessen, noten, zaden, twijgen en bladeren van div.struiken en bomen. Het gras en hooi wat wij te bieden hebben is veel te eenzijdig, enerzijds door overbemesting en "onkruidbestrijding"???anderzijds door de zure regen want ook dat heeft een enorme inpact. Deze natuurpaarden wisten instinctief wat goed voor ze was, ook de nomaden en zigeuners van oudsher wisten donders goed wat hun dieren nodig hadden. Wist je trouwens dat de vroegere nomaden al luzerne aan hun paarden gaven omdat het de paarden meer snelheid gaf en het de nieren reinigt. Overigens luzerne groeide vroeger ook gewoon in grote hoeveelheden langs de wegen. De paarden kregen op natuurlijke manier hun vitaminen, mineralen binnen en bijv. ook olien. Nu worden ze gehouden op vaak kleine stukjes land,veel op stal en geregeld belast door een ruiter.
Ik vind het heel mooi voor Frans dat zijn paarden het perfect op alleen kuilvoer doen, maar dat wil nog niet zeggen dat alle paarden dat kunnen. Het is net als bij mensen. De een doet het prima op brood en de ander heeft er van alles bij nodig om in condite te blijven. De een kan prima 5 gebakjes per dag aan en blijft nog mager terwijl de ander bij 1 al in het overgewicht schiet. Het heeft heel veel te maken met je stofwisseling, de omstandigheden en bij paarden het rastype.
Voorbeeld 1 : Fjorden staan bekend om hun soberheid. Een paar jaar geleden kreeg het fjordenstamboek het verzoek van staatsbosbeheer om op de Hoge veluwe een zomerseizoen lang fjorden te plaatsen voor een begrazingsproject. Na een maand of vier inmiddels nazomer stonden de fjorden nog tot kniehoog in het schrale gras maar inmiddels broodmager. Pas toen ze bijgevoerd werden kwamen ze weer aan.

Voorbeeld 2 : Op IJsland staat 's winters nauwelijks gras. De vrijlopende ijslanders moeten zich behelpen met riet. Nu wil het geval dat het afval van de visvangst door de bewoners wat ze gewoon ergens neerkiepen met graagte wordt opgegeten door de Ijslandpony's
Toch typisch want een paard is toch een planteneter? Of zouden ze instinctief weten dat er in die vis nog goeie stoffen zitten zoals div. omega 3 en omega 6 vetzuren. ( zit ook in zonnebloemolie )

Voorbeeld 3 : Mijn Fjordenruin heeft een paar jaar geleden een droes infectie opgelopen en heeft nadien nog een poosje gesnotterd. Dat snotteren is uiteindelijk in hele kleine mate chronisch geworden. Hij leek er verder geen last meer van te hebben en ik ben hem weer mee gaan nemen op buitenritten. Als we bij de trailer terug kwamen zetten we altijd een stukje voor ze af zodat ze nog even mochten grazen en ondertussen gingen wij aan de cappucino. Elke keer weer begon hij na korte tijd bij dennenbomen de wortel bloot te graven en begon dan de schil van de wortels af te knagen. Soms zat hij wel zo'n 25 cm diep te spitten. Hij wist instinctief dat hij dat in die tijd nodig had, later is hij er ook vanzelf weer mee gestopt.

Nu de paarden van ons afhankelijk zijn geworden zijn wij ook voor hun welzijn verantwoordelijk, en het is best wel moeilijk om uit te puzzelen wat ze werkelijk nodig hebben, want elk paard is verschillend. Helaas is het wel zo dat veel paarden en trouwens ook andere huisdieren tegenwoordig overvoerd worden. Daarom kijk met je oog, en voel of je paard lekker loopt, plezier heeft, goed in zijn vel zit. Allemaal heel belangrijke dingen.
Jij bent degene die hem het beste kent en als je ziet dat hij het niet alleen trekt op hooi, zou ik niet weten waarom je hem wat extra's zou moeten onthouden. Pluis alleen goed uit wat je voert, gelukkig is er op internet zat leesvoer over. Vooral in Amerika zijn vaak al div. officiele onderzoeken geweest naar voedingsmiddelen.
Succes Henny
Volg datum > Datum: zaterdag 6 maart 2004, 9:346-3-04 09:34 Nr:2250
Volg auteur > Van: Henny wittenaar Opwaarderen Re:2248
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Pride's voer.. Structuur
Henny wittenaar
Homepage
Daarlerveen
Nederland

Jarig op 8-5

147 berichten
sinds 2-11-2003
Hoi Marianne'
>
>> cornelie schreef op vrijdag, 5 maart 2004, 21:40:
>>

> is. De enige die daar vooral errug gezond van wordt is de
> voerfabrikant!
>
> Groet, Marianne

Dat laatste ben ik ook geheel met je eens.
Groetjes Henny
Volg datum > Datum: zaterdag 6 maart 2004, 9:386-3-04 09:38 Nr:2252
Volg auteur > Van: Henny wittenaar Opwaarderen Re:2251
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: reactie op diverse mails over voer Structuur
Henny wittenaar
Homepage
Daarlerveen
Nederland

Jarig op 8-5

147 berichten
sinds 2-11-2003
Karen Koomans schreef op Sat, 6 Mar 2004 02:03:50:

> Hoi,
>
> Frans schreef:

>
> Pffeeew, morgen weer verder ;-)
> groeten,
> Karen
Hoi Karen,
Prima verhaal daar kan ik helemaal achterstaan. Je hebt het mooi verwoord, ik ben daar nooit zo heel goed in. Wat mij betreft sla je de spijker op zijn kop.
Groetjes henny
Je leest nu alle berichten van "Henny wittenaar"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
147 berichten
Pagina 4½ van 10
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact