InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18881 onderwerpen
275492 berichten
Pagina 2571½ van 18367
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: zondag 4 december 2005, 10:154-12-05 10:15 Nr:38561
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:38558
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: voor Huertecilla Structuur
Huertecilla schreef op zondag 4 december 2005, 9:45:

> Sandra Boshuizen schreef op zaterdag 3 december 2005, 17:12:
>
>> Hallo Huertecilla

>
> http://www.mijnalbum.nl/Foto=37OD6OBO
>
> is onze directe omgeving.

Ik geef het toe. Ik ben jaloers. Ik dacht dat wij een heel mooi stekje hadden gevonden hier in het zuidwesten van Friesland. Grote boomgaard waar mijn paardje staat. Eigen meertje. Maar jouw plekje is schiterend. Waar zitten jullie ergens? Is dat in de Pyreneeën?
Ik heb nog een vraagje over de bittles bridle. Als ik een gewoon halster neem en ik maak bij het bovenste oog een touw of een riem vast aan beide kanten, laat ze kruislings onder de kin doorlopen en haal ze door het onderste oog, en maak daar vervolgens de teugels aan vast. Heb ik dan hetzelfde effect als met de bitless briddle? Ik begreep uit de test van Ilona en Frans dat de BB trekt achter de oren. Als ik zelf iets in elkaar knutsel zoals ik net heb omschreven omzijl ik misschien dat probleem. En hoe strak moet ik de neusriem dan zetten? Zit die los of heb je hem strak (twee vingers tusssenruimte).
Als ik met Bright voor de kar loop is ze voorbeeldig. Ze loopt eigenlijk helemaal op mijn stem zonder dat ik de teugels hoef te gebruiken. Oké, rechtsaf en linksaf moet ik met de teugels aan geven. Maar enkel openen van de teugel is al voldoende. Maar als ik wil stilstaan of van draf naar stap hoef ik alleen maar "Hoo." te roepen en zonder dat ik de teugels inhoudt doet ze het gevraagde. Ik denk dat ze daarom perfect op een BB kan lopen. Er is echter een maar. Als we voor de drukke provinciale weg staan en er komt een trekker achterop met een grote oplegger met flink veel buizen en rommel wat lawaai maakt. Springt ze in een paniekreactie zonder verder op of om te kijken zo de weg op ongeacht de vrachtwagens die langs scheuren. Ik moet dan echt aan de teugels hangen zodat het bit in haar mond trekt en ze weer bij haar positieven komt. Zijn dit soort situaties ook met de BB op te vangen? Oefent het genoeg druk uit?
Oh en Huertecilla, ik wil even mijn exuses maken dat ik in een eerder bericht zo fel naar jou toe reageerde. Dat was niet nodig. Je wilde alleen maar helpen. Sorry.

Groetjes,
Sandra Boshuizen
Volg datum > Datum: zondag 4 december 2005, 10:244-12-05 10:24 Nr:38562
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:38561
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: voor Huertecilla Structuur
Sandra Boshuizen schreef op zondag 4 december 2005, 10:15:

> Huertecilla schreef op zondag 4 december 2005, 9:45:
>
>> Sandra Boshuizen schreef op zaterdag 3 december 2005, 17:12:

> nodig. Je wilde alleen maar helpen. Sorry.
>
> Groetjes,
> Sandra Boshuizen

Nog even een aanvulling:
bij onderste oog van het halster bedoelik de onderste ogen aan de zijkant van het halster, dus niet het oog waar je normaal het halstertouw aan vastmaakt.

Groetjes,
sandra Boshuizen
Volg datum > Datum: zondag 4 december 2005, 10:524-12-05 10:52 Nr:38563
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Ook hoop voor paarden die te weinig bewegen! Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Catootje, ongeveer 6 jaar? De shet van Iebie die deze week bevangen raakte komt bij onze buren vandaan. Ik heb ooit de verkoop "bemiddeld".
Toen ze weg ging had ze 1 beetje plat voetje, maar waren de rest van de hoefjes mooi hol. Cato is later eens in de twee a drie maanden bekapt. Het resultaat heb ik kunnen zien: 4 platte zolen!
Toch loopt ze 24 uur in de wei, heeft een schuilstal als ze wil, zag er goed uit en was nu ook niet te dik.

Carlos, de Welsh van 43, had in januari 4 pannekoekvoeten, van die mooie ronde schotels. De gedachte was , ach oud paard, daar kan je toch niks meer aan doen. Ik had er allang op aangedrongen daar iets aan te veranderen.
In januari ben ik hem elke week gaan bekappen, de hielen verlaagd, de teen ingekort voor zover de zool het toeliet. Elke week eventjes de groei er weer afgehaald en de hiel ietsje lager gezet.
Lang heb ik getwijfeld of er ooit verbetering in zou komen. Carlos stond maar zo'n beetje en wandelde op zijn gemak wel eens door de wei.
Dus weinig of geen echte beweging. De zolen bleven ook plat en het was soms verdrietig om te zien hoe moeilijk het dier het gravel paadje van 2 meter breed overstak. Ik wilde echter niet opgeven en bleef de hoeven, minimaal elke 2 weken, even behandelen.
Uiteindelijk kwam er in plaats van een bolling ter hoogte van het hoefbeen, dus net voor de straal, een kleine holling, die langzaam maar zeker groter werd. De zolen zijn toch hol geworden! Carlos loopt nu enorm veel makkelijker, ook in de lengte over het gravelpad. Gister samen met de kleinzoon die Carlos aan het leidtouw hield en ik er achter met Shiny, toch zeker een kilometer of 5 gewandeld, waarbij we af en toe flink moesten doorstappen omdat Carlos het tempo aangaf.

Tot de laatste maand is Carlos de wei niet afgeweest en gaf hij zichzelf ook weinig beweging, maar aan de hoeven is dus wel zeer regelmatig slijtage nagebootst en zijn hoeven zijn nu ( bijna) perfect.

Terwijl Cato een jaar geleden (bijna) goede hoeven had, wel veel beweegt op de wei, praktisch ook niet op het harde komt, terwijl haar voeten in dezelfde tijd, (in plaats van zoals bij Carlos 25 keer),een keer of drie bekapt zijn, nu met 4 platte zolen, hartstikke bevangen is.
Nu zal ik natuurlijk niet zeggen dat het niet nodig is dat een paard zich vrij kan bewegen, maar het is blijkbaar ook niet zo dat met wat minder beweging de kwaliteit van de zolen door regelmatig nabootsen van de slijtage die een paard zou hebben wanneer hij over harde onregelmatige bodem zou lopen, niet enorm kan verbeteren.

Ik snap ook wel dat de zolen van Carlos niet "stone-crushing" hard zulen worden, daartoe komen ze te weinig in aanraking met harde onregelmatige grond, maar de verbetering is spectaculair!

Piet
nah, tuurlijk Natuurlijk!
Volg datum > Datum: zondag 4 december 2005, 13:114-12-05 13:11 Nr:38564
Volg auteur > Van: Inge Teblick Opwaarderen Re:38529
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: lichtrijden Structuur
Inge Teblick
Homepage
België


333 berichten
sinds 8-8-2004
jacqueline postmes schreef op zaterdag 3 december 2005, 13:35:

> ik kom niet uit het zadel, wat wat moeilijk is als ik zonder
> zadel rijdt, maar ook met zadel ZIT ik.
> maar ik heb nog steeds geen antwoord op m'n vraag waarom zou
> je moeten lichtrijden , wat is het nut ervan?

Tja, het helpt als je logisch nadenkt over de biomechanica van een paard. Bij élke hulp: vraag je niet af *wàt* je precies wordt verondersteld te doen, maar waarom je het moet doen, en koppel dat aan hoe een paard beweegt zodat je begrijpt wat een bepaalde hulp zou moeten veroorzaken in een paard. Als je de logica van een hulp begrijpt, wordt rijden veel simpeler (maar daarom niet eenvoudiger ;-) ).
Uiteraard maak je ook dan nog steeds je keuzes: "in hoever wil ik dat mijn paard zus of zo beweegt"; dat hangt af van de discipline die je beoefent en hoe ver je daarin wil gaan. Maar je kan uiteraard maar eerlijke keuzes maken als je evenwaardige alternatieven hebt waar je de voor- en nadelen van begrijpt.

Nick Altena schreef op zaterdag 3 december 2005, 1:26:

>> In draf kom je uit het zadel als de binnenachtervoet opgetilt
>> wordt...men kijkt echter meestal naar het
>> buitenvoorbeen...waneer dat naar voren komt.

Nick, dankjewel ;-). Ben net terug van een les aan iemand die ook al jaren rijdt en ook niet weet waarom ze moet 'lichtrijden op het buitenbeen'. "Gewoon, omdat dat zo moet?".

Hoewel je natuurlijk, inderdaad, niet in z'n geheel op miraculeuze manier lichter wordt voor een paard, helpt 't hem wel als je op het moment dat het binnenachterbeen naar voor komt van z'n rug afgaat, omdat hij dan dat been aan die kant verder naar voren kan brengen; je maakt er meer ruimte voor (en die krachten, die worden anders verdeeld, het zijn als het ware verende piekbelastingen en die zijn in een bewegend systeem wat makkelijker op te vangen dan voort-durende belastingen). Op dat moment immers trekken z'n achterhandspieren aan (o.m de quadriceps, om dat been naar voren te krijgen in een soort slingerbeweging; de pezen in het been vergemakkelijken de slinger- en terugveerbeweging), de rug aan dezelfde kant gaat naar boven (de rugspieren rekken), de buikspieren trekken aan en de ribbenkast zwaait even de andere kant op (waar het andere achterbeen op dat moment naar achteren is)*.
Hoe makkelijker je het je paard maakt om ruimte te maken voor dat binnenachterbeen, hoe minder je paard moet "werken". Hij hoeft immers jouw gewicht niet zelf ook nog eens mee naar boven en naar voor te brengen, het gaat al van zichzélf mee in de beweging, in fase.
Hoe sterker een paard wordt, hoe minder moeite hij uiteraard zal hebben om jouw gewicht zelf mee naar boven te nemen.

Behalve dat paarden verschillen in bouw heb je natuurlijk ook de manier van beweging én een verschil in (eventueel getrainde) elasticiteit. Op mijn Naomi, net als Jack een draver, kon je ook supermakkelijk doorzitten in draf. Niet omdat ze haar achterbenen onder zich bracht (laat staan dat ze 'verzameld' zou lopen), maar omdat ze ze nààst zich bracht. Ze 'gebruikte' haar rug dus op een heel andere manier: hij bewoog niet, hij golfde niet onder je door, maar hij botste ook niet. Een harde, onbeweeglijke, op één horizontale lijn voortbewegende plank, als een skateboard. Gemakkelijk, juist omdat hij nauwelijks beweegt, hij schuift alleen maar voorwaarts.

Haar dochter Gazelle is dus draver x volbloed, een heel gewoon rijpaard zonder elastiek in haar bewegingen. Ze is veel moeilijker te zitten in draf, want net zoals Naomi ontspant ze haar rug niet spontaan, maar ze zet wél haar voeten wat meer onder zich neer; en - zoals de meeste paarden overigens - zonder haar rug van nature onder de ruiter los te laten. Ze gooit de ruiter dus op, maar je komt wél telkens neer op een harde, onbeweeglijke plank. Jij botst op iets hards, het paard voelt dat uiteraard ook en zet zich wederom schrap tegen die bots - een vicieuze cirkel dus. Op een op-en-neer/voor-achter-gaande plank is het moeilijk om te blijven zitten.

En dan heb je de paarden die van nature een hele grote beweging hebben. Hun rug beweegt dus nog veel meer, maar niet noodzakelijk vanzelfsprekend los. Blijf daar maar eens op zitten; ik heb het wel eens geprobeerd, zo'n verreden Z-dressuurpaard dat wel z'n hoofd naar beneden deed maar voor de rest zéér plank was (een week rugpijn); net zoals ik me een gigantische slungel herinner waar ik het allereerste buitenritje in het bos mee deed (pas toen ik geradbraakt terug was vertelde men dat hij net drie was, drie maanden onder zadel en nog nooit eerder buiten).

Het paard dat loslaat én golft zijn natuurlijk de leukste paarden om op te zitten. Het is moeilijk om te zitten, maar niet zo moeilijk als je zou denken, omdat - als je een klein beetje in fase kan blijven - zijn rug jouw zit "opvult". Kicken!

Dus ja, de 'gemakkelijkste' paarden om te blijven zitten (in de zin van 'het minste werk voor de ruiter')? Zij die hun achtervoeten achter zich aan slepen of naast zichzelf neerzetten, en verder niet al te veel moeite doen om te werken. ook paarden zijn liever lui dan moe :-).

[Oh ja, die *: daar komt dus de gewoonte vandaan om met het binnenbeen 'tactmatig' te drijven in dressuur: je vraagt de ribbenkast om opzij te gaan, waardoor het paard meer ruimte krijgt voor het binnenachterbeen, en bovendien (een héél klein beetje, anatomisch kan het amper maar het geeft wel dat gevoel) buigt doorheen het lichaam.
Met 'tactmatig' bedoel ik NIET elke stap. 'Tactmatig' betekent: op het moment dat het nodig is binnen de pas, dus op het moment dat het paard de spieren van de achterhand aanspant om dat achterbeen weer naar voren te brengen, en dat is een kwarttijd (en soms een halve tijd) eerder dan de meeste mensen doen. De meeste mensen geven hun beenhulp als de voet alweer op de grond staat of onderweg is naar de grond, en dan is het al te laat: dan kan je het neerzetten niet meer beinvloeden: de beweging van de slinger zelf loopt nog lang uit nà het in beweging zetten van de slinger.

met vriendelijke groeten,
Inge

http://www.ingeteblick.be
Volg datum > Datum: zondag 4 december 2005, 13:134-12-05 13:13 Nr:38565
Volg auteur > Van: van lennep Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Op hol geslagen fructaan , insulineresistentie en hoe te bepalen , Frans? Structuur

van lennep
zwinderen
Nederland

Jarig op 12-5

4767 berichten
sinds 31-8-2005
Frans Veldman schreef op zaterdag 3 december 2005, 19:42:

> Nick Altena schreef op zaterdag 3 december 2005, 18:31:
>
>> Als de zon schijnt wordt het fructaangehalte hoger.....maar ook

> artikelen over insulineresistentie.
>
> Groeten,
> Frans

Hallo Frans

Ik wil bepalen in hoeverre Maike insuline resistent is.
Hoe moet ik dat doen?

Bij mensen word er oa. bijvoorbeeld een nuchtere bloedsuiker geprikt en vervolgens een dagcurve , maar dat heeft ook te maken met de hoeveelheid aan medicatie die die mensen nodig hebben.

Ook zal ik dan het magnesiumgehalte moeten weten lijkt mij.
Misschien heb jij een idee hoe je dit het beste kan doen?
Het lijkt mij dat je misschien aan een bloedsuiker niet genoeg hebt , volgens mij moet je ook een nuchtere suiker hebben om te vergelijken.

Groetjes Esther
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18881 onderwerpen
275492 berichten
Pagina 2571½ van 18367
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact