InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 2225½ van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: dinsdag 13 september 2005, 22:2913-9-05 22:29 Nr:33363
Volg auteur > Van: Ans Jondral Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: toch iets anders Structuur
Ans Jondral
Heffen
België

Jarig op 4-1

3082 berichten
sinds 1-10-2004
Ik had een second opinion gevraagd i.v.m de problemen die mijn paardje heeft met haar achterhand. Die DA is vandaag dus geweest. De vorige dacht aan patella luxatie, nou deze zei iets anders. Volgens hem is het neurologisch
Schade aan de myelineschede van de zenuwen in haar achterhand veroorzaakt door rhino.
Ik moet met haar naar de kliniek om een myocardiogram te laten maken om dat te bevestigen.
Die diagnoses worden hier met de dag gezelliger.
Dus eigenlijk zei die dat ik al een jaar of drie met een half lam paard rondrijd.
(niet dat het eraan te zien is)
Weet iemand van jullie hier iets vanaf? (Ik kan trouwens al lang niet meer volgen)

groetjes
Ans
Volg datum > Datum: dinsdag 13 september 2005, 22:3013-9-05 22:30 Nr:33364
Volg auteur > Van: Peet Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: hoefgewricht en hoefgewrichtsbanden Structuur

Peet
Nederland


1823 berichten
sinds 24-6-2004
Ik heb al zitten googlelen en ook wel wat gevonden, maar niet echt wat ik zoek. Dus daarom maar hier m'n vragen over het hoefgewricht en de hoefgewrichtsbanden. Heeft iemand een duidelijk plaatje van waar dit gewricht precies zit? Wat 'doet' het hoefgewricht? Waar zitten de banden? Wat kunnen de oorzaken zijn van verrekte hoefgewrichtsbanden? Deskundigen, graag jullie info!

groetjes, Petra
www.jovarna.tk
Volg datum > Datum: dinsdag 13 september 2005, 23:1413-9-05 23:14 Nr:33365
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:33354
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bezoekje aan andere sites Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Havank schreef op dinsdag, 13 september 2005, 19:34:

> Piet schreef op dinsdag, 13 september 2005, 18:51:
>
>> Havank schreef op dinsdag, 13 september 2005, 17:41:

> zachtere ondergrond wrijving en dus slijtage maar deze vorm van
> wrijving/slijtage lijkt me van ondergeschikt belang.
> Groet
> Hans

ja het is best mogelijk dat een paard niet altijd even zuiver zijn voet neer zet en daardoor ook slijtage ontstaat, maar kijk eens naar je eigen zolen van je schoenen, die slijten bij jou en bij mij ook, lopen wij te slippen?

Piet
ah' tuurlijk Natuurlijk!
Volg datum > Datum: dinsdag 13 september 2005, 23:2513-9-05 23:25 Nr:33366
Volg auteur > Van: Huertecilla Opwaarderen Re:33355
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hengst bij merrie's in weide? Structuur
Huertecilla
Andalucía - Spanje


2998 berichten
sinds 28-9-2003
tengeltje11 schreef op dinsdag, 13 september 2005, 19:45:
>,nog een dak
> ken heeft me keer komen attakeren zonder ik het gezien had en
> heeft in mijn schouder gebeten....Hij is ook maar 1.40 groot,dus
> zo'n kanjer is het nu ook niet....

En dat noem jij aanvallen???? Ok.

Veel succes; het kán goed gaan.

Ik vraag me overigens wel af waarom je de vraag eigenlijk stelde als je de nadelen helemaal niet wil weten.....
Volg datum > Datum: dinsdag 13 september 2005, 23:3913-9-05 23:39 Nr:33367
Volg auteur > Van: Huertecilla Opwaarderen Re:33365
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bezoekje aan andere sites Structuur
Huertecilla
Andalucía - Spanje


2998 berichten
sinds 28-9-2003
Wrijving zorgt juist voor níet slippen.... Je verwart slippen en wrijving met afschuiving. Dit kan ook plaastvinden zonder slippen juist door veel wrijving in combinatie met veel over te brengen kracht.
Hierdoor kun je met een net niet slippende band véél meer afremmen dan met een slippende omdat de afschuiving ín de band dan meer bewegingsenergie omzet.

Dat de hoeven van een paard slijten komt ook door het afwikkelen, plastische vervorming, het hechtenvan oneffenheden in de hoef met oneffenheden in de ondergrond én afschuiving

Als ik 40 of 50 kilometer in hoog tempo over split- en rostpaden rij, is de slijtage niet meetbaar. Als ik er 's morgens grove vijlsporen op zet zijn die na de rit nog duidleijk zichtbaar. Frans en Ilona hebben dat hier kunnen constateren.
Ja, de paarden hebben wel veel wrijving, veel grip nl. en slippen ook regelmatig bij de steile hellingen, snel genomen bochten, versnellen en afremmen op de splitondergrond en tóch is er weinig slijtage.
LAs je hiervoor een verklaring wil moet je die zoeken in het verband tussen de slijtage van de rol en de voorband van de oeroude Solex.
Sorry Hans, je hebt geen gelijk en jouw redenering is bovendien incorrect.
Paardenhoeven horen bij normaal ontspannen gangwerk niet te glijden en wrijving = grip.
Volg datum > Datum: woensdag 14 september 2005, 0:4914-9-05 00:49 Nr:33368
Volg auteur > Van: ilonka Opwaarderen Re:33362
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hengst bij merrie's in weide? Structuur
ilonka
driebergen
Nederland

Jarig op 11-10

105 berichten
sinds 17-8-2005
Peet schreef op dinsdag, 13 september 2005, 22:22:

> ilonka schreef op dinsdag, 13 september 2005, 17:14:
>
>>

> sindsdien?
>
> groetjes, Petra
> www.jovarna.tk

Hoi Petra,
Ja hoor wil ik best.
Ilonka was 21 toen ze voor het eerst gedekt werd. Ik wilde nooit een veulen omdat ik bang was dat er iets mis zou kunnen gaan en ik mijn paardje zou moeten verliesen. Ilonka heeft altijd bij mij aan huis gestaan. Totdat ik moest verhuizen door mijn scheiding. Ilonka kon bij mijn toenmalige smid komen te staan. deze had een arabieren hengst. We hebben een schuilstal gebouwd en het land in tweeën gedeeld. In het begin Hadden we nog een schriklint er tussen. Toen het weer kouder en killer werd is het lint er tussen uit gegaan zodat ze de stal konden delen. Een paard is toch alleen vruchtbaar in de winter was mijn gedachte?! Het ging echt goed met die twee. Ilonka was heel duidelijk in haar grenzen. Het waren ook best wel maatjes. Maar ja ik denk dat dat vanzelf wel zo gaat als je als paard, het met elkaar moet doen.
Ilonka stond niet meer op korte afstand bij mij en kon Ik haar alleen nog maar in de weekenden bezoeken. (Ja, ik had en heb ook nog twee kinderen en na zo'n scheiding moet je er echt wel zijn voor je kroost.)
De grond waar de paarden opstonden was rivierenklei. Het land was achteraf te klein om ze daar voor een winter te laten lopen. De hoeveelheid regen werd steeds erger. Het land zag er niet meer uit. Ilonka, en de hengst natuurlijk, stonden tot aan de knieën in de klei. Ik ben naarstig op zoek gegaan naar een betere huisvesting voor haar. Eénmaal gevonden kwam het hele gedoe met de mond en klauwzeer (2001). Ik mocht haar dus niet vervoeren.

Nee ik ben niet bij de dekking geweest. Maar doordat haar gedrag zo enorm is veranderd concludeer ik (samen met de gedrags therapeute) dat de dekking ontzettend gewelddadig moet zijn gegaan. Ik kan me er iets bij voorstellen als je in de zuigende klei staat met een hengst op je rug en niet weg kan komen. Eind februari kon ik haar eindelijk halen. Ze is nog nooit zo snel een trailer ingelopen als toen die dag. Ze was mager en zo schichtig. Ze wilde niet bij de andere paarden lopen. Ze werd helemaal panisch. We hebben haar op stal gezet. Daar vond ze haar rust maar wilde er ook niet meer uit. Ze voelde zich zo kwetsbaar. Ik wist natuurlijk nog niet dat ze drachtig was. Ik zag een mager paardje die ooit zo energiek levendig en vrolijk was. Wat was er met haar aan de hand? Ja natuurlijk heb ik gedacht of ze drachtig zou zijn. Dit omdat ze zich zo kwetsbaar voelde. De da heeft een onderzoek gedaan en zei me dat er niet een veulen in kon zitten. Voor de rest was ze gezond, alleen te mager.

Naast haar in de stal stond een 1 jarige fjord. Ik kwam tot de ontdekking dat wanneer dat paardje uit de stal werd gehaald, Ilonka heel graag mee wilde. Ze begon zich enorm aan dit fjordje te hechten, alsof het haar kind was. Dus wanneer het fjordje naar buiten ging ging Ilonka mee. Ze was dit paardje zo aan het beschermen dat het gewoon eng was. Niets mocht erbij, behalve ik. Terwijl de andere paarden niet bij haar in het land stonden reageerde ze wel heel erg op alle bewegingen die deze maakten. De eigenaar van de fjord vond het belangrijk dat deze maar een paar uur per dag naar buiten kwam. Ik kon Ilonka niet langer buiten laten want die werd helemaal gek als het fjordje weer naar de stal ging. Wat was ik blij dat het voorjaar werd en de eigenaar besloot om ook haar paardje lekker buiten te laten lopen. Eerst apart, later lekker bij de rest van de kudde. De ruinen stonden hier apart van de merries in een kudde. Dit ging goed. Maar geen enkele ruin die van af deze tijd bij haar in de buurt mag komen. De fjord werd later verhuisd. Gelukkig had Ilonka in haar kudde meerdere paardjes onder haar hoede genomen en was er niet een langdurig gemis.
In de zomer begon ik aan haar buik te twijfelen. Is dit van het gras of van haar veulen? In oktober was mijn twijfel weg. Er werd een scan gemaakt en mij verteld, dat ze een voldragen veulen bij zich droeg.
Op 22-11-2001 werd Cadeau geboren.
Ilonka is nooit meer de oude geworden. Wel is ze nog steeds de leidende merrie in de kudde. Deze kudde wil ze ook niet verlaten. In de avond gaan hier alle paardjes op stal (helaas) dan wil ze graag nog aandacht van mij maar het erf wil ze niet meer af. Dat accepteer ik van haar. Wij hebben samen onze rij en wandeltijd gehad. Ze mag helemaal aangeven hoe zij het wil.
Ik wil haar ook niet meer verplaatsen. Ook niet als dit een plek zou zijn waar ze 24 uur per dag lekker buiten kan scharrelen. Ik heb heel sterk het gevoel dat ik haar dan weer helemaal van slag breng. Ze is bovendien erg gesteld op haar stal. Ik gooi in de avond altijd haar staldeur nog even open (terwijl ik met Cadeau bezig ben) en dan loopt ze wat rond. Zodra ze iets hoort duikt ze angstig haar stal in met haar oortjes naar voren en kijkend naar mij, "hoorde jij dat ook?"

Sorry, beetje een erg lang verhaal geworden.

Groetjes,
Anna-Martine
Volg datum > Datum: woensdag 14 september 2005, 0:5814-9-05 00:58 Nr:33369
Volg auteur > Van: ilonka Opwaarderen Re:33363
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: toch iets anders Structuur
ilonka
driebergen
Nederland

Jarig op 11-10

105 berichten
sinds 17-8-2005
Ans Jondral schreef op dinsdag, 13 september 2005, 22:29:

> Ik had een second opinion gevraagd i.v.m de problemen die mijn
> paardje heeft met haar achterhand. Die DA is vandaag dus
> geweest. De vorige dacht aan patella luxatie, nou deze zei iets

> niet meer volgen)
>
> groetjes
> Ans

Hallo Ans,
Ai, wat naar en vervelend.
sterkte ermee en geluk natuurlijk.

Groetjes,
Anna-Martine
Volg datum > Datum: woensdag 14 september 2005, 2:2414-9-05 02:24 Nr:33370
Volg auteur > Van: janna Opwaarderen Re:33367
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bezoekje aan andere sites Structuur
janna
Nederland


191 berichten
sinds 23-6-2005
Huertecilla schreef op dinsdag, 13 september 2005, 23:39:

> Wrijving zorgt juist voor níet slippen.... Je verwart slippen en
> wrijving met afschuiving. Dit kan ook plaastvinden zonder
> slippen juist door veel wrijving in combinatie met veel over te
> brengen kracht.

> Sorry Hans, je hebt geen gelijk en jouw redenering is bovendien
> incorrect.
> Paardenhoeven horen bij normaal ontspannen gangwerk niet te
> glijden en wrijving = grip.

Mmm, ben geneigd met Hans mee te gaan. Zelfs met een rustig drafje longeren op een zandige, niet heel zachte onderlaag, zie ik dat de voorhoeven heel ietsje door lijken te glijden. Misschien komt dat door de ondergrond, dat die mee lijkt te geven.
Volg datum > Datum: woensdag 14 september 2005, 7:5714-9-05 07:57 Nr:33371
Volg auteur > Van: Inge Teblick Opwaarderen Re:33366
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hengst bij merrie's in weide? Structuur
Inge Teblick
Homepage
België


333 berichten
sinds 8-8-2004
Huertecilla schreef op dinsdag, 13 september 2005, 23:25:

> Ik vraag me overigens wel af waarom je de vraag eigenlijk stelde
> als je de nadelen helemaal niet wil weten.....

Aanvallen gaat niet per se samen met hengsten, eerder met opvoeding en omstandigheden.
En één hengst alleen is ook al niet zo'n probleem in een gemengde groep, twéé hengsten kan soms voor vervelend natuurlijk gedrag zorgen.

Of dit: ECHT niet voor gevoelige kijkers:
http://www.pbs.org/wnet/nature/php/search.php?search=search&keywords=cloud&show_title=none&search=Search
Kies "A Foal's Struggle"

met vriendelijke groeten,
Inge

http://www.ingeteblick.be
Volg datum > Datum: woensdag 14 september 2005, 8:0414-9-05 08:04 Nr:33372
Volg auteur > Van: Karin Opwaarderen Re:33361
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hengst bij merrie's in weide? Structuur

Karin
Homepage
Nederland

Jarig op 20-9

1029 berichten
sinds 18-9-2004

> weet ik wel,maar kbedoel,je hebt toch wel heel tegenovergestelde
> hengsten,ik ken er die echt alles aanvallen wat beweegt bij
> wijze van spreke,en dan heb je er die gewoon in de kudde
> staan,en als je niet heel specifiek zou kijken zou je niet eens
> merken dat het hengsten zijn....

Ja ja, die ken ik ook. Maar dat ze in de wei gezellig staan te doen wil echt even niet zeggen dat ze dat altijd doen.
Ik ben pas 1 keer in mijn leven echt bang geweest dat het goed fout zou gaan. Dat was toen ik tijdens mijn stage mee op wedstrijd was. De liefste, braafste en ervarenste hengst (beest is 20 en gaat al sinds zijn 6de of 7de regelmatig op toernooi) in ene keer midden tussen alle prikweitjes, tenten en veewagen volkomen uit zijn dak ging. Mijn god zeg, van dat brave beestje uit de wei was niets meer over. En hij was "maar" 1.30, maar als er niet heel snel hulp was gekomen dan had ik een enorm probleem gehad!

Het kan allemaal best goed gaan, en het is goed dat je hier informatie zoekt. Maar leer dan van wat je verteld wordt en ga er niet dwars tegenin. Alle tips en ervaringen die je aangerijkt worden kunnen je helpen, mits je er ook van leren wilt.

Groetjes Karin
Volg datum > Datum: woensdag 14 september 2005, 8:0714-9-05 08:07 Nr:33373
Volg auteur > Van: Peet Opwaarderen Re:33368
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hengst bij merrie's in weide? Structuur

Peet
Nederland


1823 berichten
sinds 24-6-2004
Bedankt Anna-Martine, voor je verhaal.
Wat triest dat het zo is gelopen met je merrie. En ze heeft haar zwangerschap niet eens met je kunnen delen, omdat je het niet wist.
Heb je wel het gevoel dat Cadeau haar leven heeft verrijkt?

groetjes, Petra
www.jovarna.tk
Volg datum > Datum: woensdag 14 september 2005, 8:0814-9-05 08:08 Nr:33374
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:33363
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: toch iets anders Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Ans Jondral schreef op dinsdag, 13 september 2005, 22:29:

> Ik had een second opinion gevraagd i.v.m de problemen die mijn
> paardje heeft met haar achterhand. Die DA is vandaag dus
> geweest. De vorige dacht aan patella luxatie, nou deze zei iets
> anders. Volgens hem is het neurologisch
> Schade aan de myelineschede van de zenuwen in haar achterhand
> veroorzaakt door rhino.

Zou zomaar kunnen...

> Ik moet met haar naar de kliniek om een myocardiogram te laten
> maken om dat te bevestigen.
> Die diagnoses worden hier met de dag gezelliger.
> Dus eigenlijk zei die dat ik al een jaar of drie met een half
> lam paard rondrijd.

Nee. Alleen dat er nervale vorm van EHV1 is geweest. Mijn liefste hengst is daar zopas helaas aan overleden.
Het verloop kan ook anders zijn. Als ze erover heen komen blijft er echter vaak wel neurologische schade. Maar dat is niet "een half lam paard".

> (niet dat het eraan te zien is)
> Weet iemand van jullie hier iets vanaf? (Ik kan trouwens al lang
> niet meer volgen)
>
> groetjes
> Ans

Groeten, Egon
Volg datum > Datum: woensdag 14 september 2005, 9:1014-9-05 09:10 Nr:33375
Volg auteur > Van: Huertecilla Opwaarderen Re:33371
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hengst bij merrie's in weide? Structuur
Huertecilla
Andalucía - Spanje


2998 berichten
sinds 28-9-2003
Inge Teblick schreef op woensdag, 14 september 2005, 7:57:

> Huertecilla schreef op dinsdag, 13 september 2005, 23:25:
>
>> Ik vraag me overigens wel af waarom je de vraag eigenlijk stelde
>> als je de nadelen helemaal niet wil weten.....
>
> Aanvallen gaat niet per se samen met hengsten, eerder met
> opvoeding en omstandigheden.

Inge, zoals ik schrijf ben ik lyrisch over onze familiegroep en ook schrijf ik dat aanvallen één aspect is. Hengsten zijn op dit punt echter wel totáál verschillend dan merries en dat is volkomen logisch gezien hun ecologische rol.
Met dat 'opvoeding en omstandigheden' sla je de spijker op de kop; wie daarin kan voorzien is met een lampje te zoeken. Een hengst in een familiegroep is helemaal fantástisch mits... je een geschikte groep merries hebt, je een gesocialiseerde hengst hebt, dat samen goed gaat, je veel ruimte hebt, je de beperkingen van in een familiegroep houden accepteert en je weet wat je doet.

Het gaat híer geweldig doch één uur op bv. Bokt lezen en je weet dat aan bovenstaande voorwaarden meer in wens dan in werkelijkheid voldaan wordt.
Nee, ik wil niet door míjn positieve ervaringen bijdragen aan de mogelijke dramas door onoordeelkundig handelen.

Dus:
Ja, het is dé manier van paardgericht houden doch wel uitsluitend en alleen als je aan ALLE voorwaarden voldoet, anders beter van niet.
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 2225½ van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact