Starlight schreef op woensdag, 15 juni 2005, 17:09:
> Ik heb een probleem met de hoeven van mn draver. Ze is nu bijna
> een jaar van haar ijzers af en natuurlijk bekapt. In het begin
> ging het super, vooral voor gaat nog steeds perfect.
Dat is apart; meestal bevinden de meeste problemen zich juist in de voorhoeven.
<knip>
> Dus toch maar een hoefsmid bijgehaald, was
> een zweer. Hij wou in die hoef gaan snijden, dus ik zo ja je
> laat wel die straal heel he, maar hij ging wel een stuk uit de
> zei dat ie de zool kon indrukken. De grootste druk van de hoef,
> lag dus achter en aan de zijkant. Met dat dus eigelijk gevoelige
> stuk (hoef was daar echt kort) is ze dus op een steen of iets
> gaan staan waardoor ze die zweer heeft opgelopen.
Het is een misverstand dat paarden hoefzweren ontwikkelen als gevolg van het stappen op een steen. Tuurlijk, het zal incidenteel wel eens voorkomen. Maar het overgrote deel van de hoefzweren is een gevolg van het eigen helend vermogen van het lichaam: er bevindt zich rotzooi in de hoef en dat moet worden afgevoerd. Als het kan via de bloedbaan en als het niet kan middels een hoefzweer.
> Om die hoef
> weer langer te laten worden heb ik tot nu toe heel weinig over
> de straat gereden, alleen stukjes gestapt, hierdoor werden haar
> voorhoeven er niet beter op en heb ik ze vaker bij moeten
> vijlen. Maar achter werd dus wel beter en langer.
Ik kan je uit eigen ervaring verzekeren dat die scheve hoeven niet goedkomen met de strategie die je nu hanteert. Want hoe vaak werk je ze bij? En weet je heel zeker dat je ze dan echt recht maakt? Dit is namelijk nogal een kunst en helemaal niet eenvoudig.
Het probleem met scheve hielen zit hem hogerop. Hoogstwaarschijnlijk bestaat deze situatie al langer (jaren) en zijn er gewrichten bij betrokken. Die zijn inmiddels ook scheef. De enige manier om daar iets aan te doen is door de hoeven een perfecte vorm te geven (zodat ze optimaal kunnen functioneren) en deze vorm zeer minitieus te handhaven. Dat laatste betektn dat je minimaal 2 en waarschijnlijk 3x per week de hoeven moet bijwerken. En dan moet je er op rekenen dat het ten minste 2 jaar duurt voordat het weer goed is.
Gewrichten bestaan uit bot, kraakbeen, pezen en ligamenten. Botten hebben een goede bloedtoevoer en kunnen dus snel veranderen. Kraakbeen, pezen en ligamenten hebben maar een hele beperkte bloedtoevoer en veranderen daardoor nogal traag. En dat werkt nu tegen je. M.n. de pezen en ligamenten werken vanwege hun taaiheid min of meer actief terug naar de scheve situatie. Vandaar dat je alleen met een *zeer frequente trim* en *heel erg veel beweging* hierin verbetering kunt aanbrengen.
<knip>
> Maar ik heb wel gezien dat haar hoefbal van de buitenkant weer dik is...
> dus weer een zweer waarschijnlijk...
Om een hoefzweer naar buiten te helpen kun je de betreffende voet een paar keer per dag in een emmer met warme aardappelpuree of gekookt lijnzaad zetten. En vooral blijven bewegen!
<knip>
> Ik weet me echt geen raad meer.
<knip>
Uit wat je allemaal beschrijft leid ik af dat je hier niet te maken hebt met een recht-toe-recht-aan geval. In tegendeel, je paard heeft diverse problemen die al dan niet gerelateerd zijn. Dat is niet iets wat je als leek kunt oplossen. Ik raad je dan ook aan er een professional bij te halen. En met alle respect: blijkbaar is degene die je er tot nu toe bij hebt gehad onvoldoende bekwaam om hierbij te helpen.