InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 1148½ van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: zaterdag 20 november 2004, 13:3820-11-04 13:38 Nr:17214
Volg auteur > Van: Peet Opwaarderen Re:17213
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: wel/geen deken Structuur

Peet
Nederland


1823 berichten
sinds 24-6-2004
"Onzin om 'even' te experimenten"......?
Da's makkelijk zeggen als je je paarden bij huis hebt staan.
Wanneer je je paard 15 km van huis en 25 km van 't werk hebt staan, is het toch wel een even ander verhaal.
In de afgelopen periode heeft het dikwijls geregend en dan zat ik me op m'n werk zorgen te maken over m'n paard die zonder regendeken op de wei stond. Wanneer ik dan aan 't eind van de middag bij haar kwam, vertoonde ze geen enkel teken dat ze het koud had. Dat stelde me dan weer gerust voor de eventuele volgende buien.
Andersom ook, wanneer er bijv. de hele dag regen was voorspeld, deed ik haar 's morgens in alle vroegte een regendeken op. Overdag bleek het dan nogal mee te vallen met de regen, af en toe een buitje en verder zon; en dan zat ik te balen dat ze onnodig die deken op had.
Voor het paard is het volgens mij niet goed, om van dag tot dag te beslissen wat je gaat doen, wel of geen deken. Je verstoort de natuurlijke gang van zaken. En ik ben het met m'n DA eens: of wel, of niet. En in de praktijk is dat tot nu toe ook wel gebleken: mijn paard kan met haar huidige wintervacht de regen prima aan. Het zijn mijn menselijk gevoelens die me doen twijfelen.

En wat het snotteren betreft: bij ons zijn het juist de paarden die een deken op hebben die lopen te snotteren en te kuchen. Mijn paard en een ander paard - zonder deken dus - daarentegen, lopen flierefluitend door de wei ;-).

groetjes,
Petra
www.jovarna.tk
Volg datum > Datum: zaterdag 20 november 2004, 14:1620-11-04 14:16 Nr:17215
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:17209
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: wel/geen deken Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
Leonie Jetten schreef :

> dat heb ik nou ook. mijn paard heeft ook geen schuilmogelijkheid
> en een deken wil ik haar ook niet op doen, maar met het weer van
> afgelopen dagen zit ik niet lekker rustig binnen. ze mag 's

> geel snot. dus wat zal ik nu doen? wel of niet 's nachts naar
> binnen, of toch deze 2 dagen volhouden (er is vast niemand die
> zo intensief de weerberichten volgt... :) )? of als het snot
> erger wordt naar binnen?

Bij mij gaan er geen alarmbellen rinkelen van een beetje doorzichtig snot
en als het af en toe wat wittig is ook niet gelijk.
Echter wel als de kleur gelig wordt, en/of als je paard gaat hoesten dat moet je ingrijpen (vind ik dat je eigenlijk al te laat bent).
.
Toen ik Cherokee kocht was ze snotverkouden door een verwaarloosde verkoudheid die door de vorige eigenaar niet was opgemerkt
met als gevolg daarvan nu een lichte dampigheid.
Dat gaat nooit meer over.
Zij is overigens wel het sterkst en meest afgehard van mijn paarden, dus het heeft niets met wel/niet een deken te maken.

Ik ben zelfs van mening dat een deken bij haar het afweersysteem juist zal verzwakken. Frisse lucht, licht en ruimte moet ze hebben, dus zeker niet in een stoffige stal opsluiten.

Ik kan je alleen vertellen wat ik zou doen als ik een verkouden paard zou aantreffen: Niet te lang zelf gaan liggen klooien met allerhande huismiddeltjes, heb ik ook gedaan, kruiden, drankje... waardoor het in eerst instantie over leek maar eea is maanden daarna pas goed tot uiting gekomen toen Cherokee een oude stoffige strobaal te pakken had gekregen en ik haar akelig benauwd en hoestend aantrof. Haar longen waren echt niet goed op dat moment. De DA zei toen dat ze dat moet hebben overgehouden aan die verwaarloosde verkoudheid. Met een berg medicijnen heb ik haar moeten oplappen, nu is ze kerngezond, behalve dat wij al het hooi dat de paarden krijgen nu moeten dompelen. Doen we dat uit luiheid een dag niet heb ik een heel akelig hoestend paard, niet fijn om te zien. Voor de rest is ze echter nooit kortademig en ze heeft een superconditie..

Overigens is dat niks ten nadele van een homeopathische ondersteuning, he, ik denk dat je met homeopathie het afweergestel heel wezenlijk kunt versterken en preventief en ondersteunend veel beter bezig kunt zijn dan met de reguliere geneeskunde. Maar de kwaal was al zover dat er schade was aan het ontstaan, toen wilde ik het niet meer laten uitzieken.

Als ik het vermoeden heb dat er wat is laat ik de DA even naar de longen luisteren (kun je zelf ook met een stethoscoop). Paarden zijn in staat veel te maskeren, dat heb ik wel gemerkt.

> hoeveel mensen hebben eigenlijk dit probleem, dus wel 24/7
> weidegang maar geen schuilstal? en wie heeft daar al wat winters
> ervaring mee? en krijgen ze echt ONBEPERKT hooi of kuilgras? bij
> mij niet, daar zijn we gisteren pasbegonnen met bijvoeren (ze
> staat met 3 jaarlingen in een grote wei waar nog gras in staat)
> maar dat wat ze krijgen hebben ze in anderhalf uur op. ik denk
> ook dat de mijne dichtgroeit als ze onbeperkt hooi krijgt.

Ik voer om die reden ook niet onbeperkt hooi. Wel vaak, nu een keer of 4 per dag, want dan kan ik het beter controleren, anders is het alles voor Cherokee en de anderen die harden werken en dus meer nodig hebben krijgen niks. En daarbij gaat er bij onbeperkt voeren bij mij erg veel hooi verloren, het wordt vertrapt in de modder en dat vind ik zonde.

> zo, heb ik mijn hart weer even gelucht. iedereen veel sterkte
> met de komende regen en natte-sneeuw dagen. nog een vraagje aan
> spirithorses: jij hebt dus een schuilstal en jouw paarden
> gebruiken die echt niet? nooit? want dat stelt me dan weer een
> beetje gerust.

Ja, ik heb een schuilstal en ik zou best wensen dat ze er meer gebruik van maken, omdat het verharde beter is voor de voeten dan die constante zachte natte blubber. En zo kunnen ze eens opdrogen.
Met name Cherokee maakt wel er gebruik van. De rest zo goed als niet maar dat heeft ,denk ik, te maken met de relatief kleine ruimte ( 6 bij 7 voor 5 paarden) en het feit dat ze niet wegkomen als Cherokee gaat jagen, ik denk dat ze ook daarom niet echt erin durven. Dus op dagen als deze staat alles in de regen en is de stal leeg.
Ik probeer ze nu in de stal te voeren, maar dat is een hap nemen en snel weer naar buiten rennen, schiet ook niet erg op en geeft veel onrust.
Dus ja, helemaal ideaal is het nooit. Ik verlang wel eens naar een stal waarin ik de hele groep een paar uurtjes kan zetten om op te drogen. Gewoon voor mezelf, ben ik eerlijk in. De paarden zal het worst wezen !

Groet, Pien
Volg datum > Datum: zaterdag 20 november 2004, 14:2420-11-04 14:24 Nr:17216
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:17214
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: wel/geen deken Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
Peet schreef:
> Het zijn mijn menselijk gevoelens die me doen
> twijfelen.

Absoluut !!!! En daar heb ik dezelfde last van !!!!!


> En wat het snotteren betreft: bij ons zijn het juist de paarden
> die een deken op hebben die lopen te snotteren en te kuchen.
> Mijn paard en een ander paard - zonder deken dus - daarentegen,
> lopen flierefluitend door de wei ;-).

Yep !!!! Mee eens, je maakt een paard onnodig gevoelig en kwetsbaar met een deken. Zonder werkt "afhardend".

Maar waarom ben ik dan geruster als ik weet dat BD en Holly hun regendeken ophebben? :-S .
Holly loopt gewoon van me weg als ik aan de deken kom. Ze wil hem niet af :-( Dubbel he?! Ik weet het zo goed maar ben me ervan bewust dat ik loop te z**ken. Groet, Pien
Volg datum > Datum: zaterdag 20 november 2004, 14:2520-11-04 14:25 Nr:17217
Volg auteur > Van: Florus Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: dekens Structuur
Florus
Samrée
België

Jarig op 19-12

37 berichten
sinds 30-9-2004
Onze paardjes staan reeds zes jaar de hele winter zonder deken op de weide, zonder afdak, wel met bomen. We checken dagelijks hoe ze het stellen en we hebben totnogtoe met twee dieren problemen gehad:

- mijn oude warmbloed stond verleden jaar geregeld te rillen bij ijzelregen en wind. Ze is nu 'afgevoerd' naar een warmere streek met loopstal ad weide.

- een tweede probleem was dat bij zware sneeuwval juist de ogenschijnlijk meest winterharde, de Shetlander, tot aan zijn buik id sneeuw stond en zelfs bij lage sneeuw veel last had van enorme sneeuwballen onder de hoef en ad vetlokken waardoor hij zelfs niet meer kon stappen. Die is nu dus ook afgevoerd naar warmere regio's.

Ik heb bij de warmbloed een Nieuw Zeelands deken opgelegd twee jaar terug, dat zogezegd niet kon afvallen. Dat werd dus op 2 dagen tijd van haar afgeprutst door de anderen en verdween gelijk een volledige winter ergens onder de sneeuw. Ze had er ook nog striemen van op haar achterbenen. Ik heb het in het voorjaar teruggevonden en ik heb het nooit meer opgelegd. Duur grapje.

Het is hier allicht het meest extreme klimaat van Belgie en Nederland (Ardense hoogten) en tot nu toe is er niets ad hand. Ook nu staan ze al een tijd in de sneeuw. Ik denk wel dat dit voor zwakke of oude paardjes over de limiet is, maar onze kleine ruige kudde (nu nog 4) lijkt koudebestendig... We zijn overigens niet de enigenin deze streek die de paarden buiten laten overwinteren. In tegenstelling tot in Vlaanderen, komt er hier dan ook geen kritiek op deze 'barbaarse praktijk'.
Volg datum > Datum: zaterdag 20 november 2004, 14:3120-11-04 14:31 Nr:17218
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:17210
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: wel/geen deken Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
Marianne schreef :
>
> Ik ben er van overtuigd dat een paard heel wat kan hebben wat
> temperatuur betreft, zeker als ze zichzelf hebben kunnen

> protesteren. Dus volg ik mijn – ja echt wel, soms menselijke
> gevoel en zie dat, over de loop der jaren, ik geen snotterige of
> zieke paarden heb. Dus.. mijn dekens komen niet in de
> aanbieding! :)

Ik ben het volledig met je eens ! Ik heb 3 paarden die absoluut zonder deken kunnen, en 2 waarvan ik weet dat ze het niet redden zonder.
Ze zijn gewoon gevoeliger en dat heeft niks met een zwakkere gezondheid te maken. Ik vind ook dat je dat per paard moet kunnen bekijken ! Dus mijn dekens komen ook niet in de aanbieding. Ik heb me er volledig bij neergelegd dat er 2 met deken rondlopen !!!! Groet, Pien
Volg datum > Datum: zaterdag 20 november 2004, 14:5420-11-04 14:54 Nr:17219
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Geheimzinnige paardenziekte - Atypische myopathie Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Voor de 'diepgravers' onder ons heb ik een interessante link waarin de geheimzinnige paardenziekte verder uitgediept wordt en wellicht mogelijke oorzaken belicht worden. Het is wél een medisch gericht stuk, in het engels, maar desondanks de moeite van het lezen waard!

En Egon, er staat veel in over planten, schimmels, paddestoelen etc. dus zeker voor jou interessant!

http://www.ivis.org/reviews/rev/votion/chapter_frm.asp

Groet, M.
Volg datum > Datum: zaterdag 20 november 2004, 15:2120-11-04 15:21 Nr:17220
Volg auteur > Van: Peter Donck Opwaarderen Re:17200
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: natuurlijk bekappen Structuur

Peter Donck
Homepage
moorslede
belgie

Jarig op 5-10

5970 berichten
sinds 18-9-2004
Moniek schreef op zaterdag, 20 november 2004, 0:15:

>
>> Moniek schreef op vrijdag, 19 november 2004, 0:28:
>>

> Wat is eigenlijk de funktie van de steunsels? Waarvoor zijn deze
> uitgevonden door de natuur?
>
> Monique

je kan een hoef best vergelijken met een vingertop
daarbij is de nagel van de vinger de hoefwand
die beschermt wat binnenin zit
de zool en straal is het vingertopkussen waar wij mee dingen vastpakken
en waar het paard op loopt
(bij bv honden is dit opgelost door eeltkussens)
als je naar een vingernagel kijkt
dan zie je ook dat de zijdelingse randjes om te eindigen
een beetje rondgeplooid zijn,
zo krijg je een steviger rand
(vergelijk het ook maar met een metalenplaat
waar je een ronde rand aanzet )
de steunsels zijn dus het verloop van de hoefwand
die aan de hielen van de hoef naar binnen buigen
zo maken ze de hiel sterker tegen slijten en brokkelen
de steunsels zelf lopen af langs de straal naar de zool toe
ze slijten zo af en zorgen ook voor een sterker draagvlak (zool en straal)
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 1148½ van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact