Elzaliene Proost schreef op vrijdag 8 februari 2008, 13:37:
> 10) Indien enige personen onder u nog één of meerdere, door
> mij over het hoofd geziene punten weet aan te dragen, schaart u
> deze dan in, onder het bij deze door mij gestartte topic.
Hieronder plak ik soortgelijke forum richtlijnen. En alleen voor hen die het graag volgens de regels willen doen. Voor alle anderen vind ik dat ze gewoon zichzelf moeten kunnen zijn, met alles wat daarbij hoort.
1. Geen ironie.
Ironie, laat staan sarcasme, werkt op het beeldscherm niet als lichte spot of plagerij, maar komt vrijwel altijd ongemeen hard aan bij degene die het betreft.
2. Ik streef de grootst mogelijke helderheid na.
Woorden op het scherm zijn veel harder dan gesproken woorden en zinderen veel langer na.
Een misverstand kan ontstaan doordat iemand mijn bericht anders opvat dan ik het bedoel. Elke onduidelijkheid kan daar aanleiding toe geven.
3. Als ik geëmotioneerd ben, schrijf ik niet, of ik schrijf en verstuur niet.
Ik wacht totdat ik er weer om kan lachen, en dan is het vaak niet meer nodig om te schrijven.
Het is heel gemakkelijk om snel een berichtje te typen, maar het is niet zo gemakkelijk om de schade die je met emotionele woorden teweeg brengt weer op te ruimen.
Emoties lokken emoties uit, het is een zichzelf versterkend proces totdat bij iemand de emmer overloopt, hetgeen dan kan betekenen dat iemand er helemaal het bijltje bij neergooit.
4. Berichten aan één persoon niet aan de hele groep sturen, en zeker niet als het een negatief bericht is.
Een negatieve boodschap gericht aan één persoon komt nog harder aan, en heeft meer weerslag in de groep als geheel, als deze boodschap voor het oog van de hele groep gegeven wordt.
Als het om een negatieve boodschap gaat is het beter dit ook niet in een persoonlijke mail te doen (want daar gelden nog steeds de bovengenoemde punten), maar als het even kan in een persoonlijk gesprek.
5. Zorgvuldig lezen.
Als ik me geraakt voel, heb ik het bericht misschien verkeerd geïnterpreteerd. Als ik het na tweede en derde lezing nog steeds op dezelfde manier lees, probeer ik me te realiseren dat iemand het waarschijnlijk niet zo kwaad bedoelt (dat is mijn ervaring). Als ik me dat niet realiseer val ik terug op punt 3.
6. Niet versturen als ik zelf niet zo'n bericht wil ontvangen.
Ik lees mijn bericht over en probeer mij zo goed mogelijk te verplaatsen in degene die het ontvangt. Hoe zou ik dit lezen als iemand dit zo aan mij stuurde?
7. Welk doel dient mijn bericht?
Mijn doel is contact en uitwisseling, wat ik wil vermijden is verwijdering en misverstanden.
Als ik schrijf probeer ik te beoordelen of mijn bericht aan dat doel kan bijdragen.
Bij twijfel denk ik er nog eens over na.
8. Als ik iemand niet persoonlijk ken, gelden al mijn punten in het kwadraat.
Groetjes, Michiel