InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
86 berichten
Pagina 5½ van 6
Je leest nu onderwerp "Op een goede manier rijden zonder bit?"
Volg datum > Datum: woensdag 14 juli 2004, 0:2814-7-04 00:28 Nr:8899
Volg auteur > Van: Huertecilla Opwaarderen Re:8890
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Op een goede manier rijden zonder bit? Structuur
Huertecilla
Andalucía - Spanje


2998 berichten
sinds 28-9-2003
Isabel van der Made schreef op dinsdag, 13 juli 2004, 21:59:
>En inderdaad, waarom is een bit voor de wagen opeens zo
> veel meer een veilige noodrem?
> Ben benieuwd, maar misschien moeten we het wereld wijde net op
> om iemand te vinden die daar slimme dingen over zegt, en wie
> weet zal het eens in zwang komen net zoals het bitloze rijden op
> de paarderug?

Ik heb wél iemand gezien die bitloos mende en met het bitlessbridle zijn er meer, maar alleen in amerika.
Ja het kan en theoretisch zie ik ook niet waarom het niet zou kunnen. Het is alleen een veelvoud moeilijker en aangezien er al haast geen mens onder het zadel lastige dingen doet zonder bit of scherp alternatief... ja, ja, ik weet, die en die, maar het stelt in aantallen níets voor.
Met een zeer licht paard dat 100% betrouwbaar wíl luisteren en een blind vertrouwen heeft in de leider, zelfs op voor hem grote afstand achter hem, ja dan kan het zonder meer. Zo zijn er echter maar weinig en zoals ik probeerde uit te leggen heb je vanaf de bok echt maar héél weinig mogelijkheden.
Ik dénk dat het bit ook juist uitgevonden is voor uitsluitend en alleen dat mennen in drukke omstandigheden met verhoogd risico.
Het voorbeeld van die landbouwers slaat als but op Dirk: ik heb ook een handploeg en een speciale paardeneg en hier op ons eigen land zie ik ook geen probleem om zelfs Arabella bitloos voor de eg te zetten. Het punt is dat er weinig fout kan gaan voor derden en dat er ook geen derden de boel kunnen verstieren. Enneh... hoe meer paarden hoe makkelijker.
Mijn buurman rijdt hier regelmatig tandem door het dorp; de voorste merrie zit dan niet eens tussen bomen en kan echt álle kanten opzwalken en loopt écht ver van de bok. De grote afstand maakt dat je niet op een touwhaster kán sturen; de hoek is te ongunstig. Een bitless bridle zou moeten kunnen maar..... phoe, je neemt wel een risico hoor.
Twijfel?? Stel je de ORS eens voor bij een ingespannen paard.... Kan je best aaneren op een andere sleutel maar hoe stel je dat flexen en ontkoppelen voor bij een paard dat tussen bomen staat of naast een ander met zijn borststuk aan een ketting?
Je moet goed bedenken dat een ingespannen paard niet trékt maar duwt: de voorstuwende kracht brengt hij met de borst over; díe zit goed vast en op zijn plek.
Laten we dit maar afronden met de opmerking dat ik het héél graag zou doen, op een bitlessbridle mennen (tenslotte heb ik dat hier op dit forum al eens gevraagd met stilte van alle wijzen als antwoord), maar er op dit moment met onze paarden vanwege mijn verantwoordelijkheid naar paard en omgeving het lef niet voor heb.
Je leest nu onderwerp "Op een goede manier rijden zonder bit?"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
86 berichten
Pagina 5½ van 6
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact