Over lijnzaad: het kan een ranzige smaak hebben als het niet goed of te lang wordt bewaard. Dat komt door oxidatie van de onverzadigde vetzuren.
Zorg er ook voor dat het blauwzuur eruit is, anders krijg je blauwzuurvergiftiging. Daarom moet je het:
- minstens 10 minuten koken of
- met kokend water overgieten en dan minstens 6 uur laten staan.
Zelf doe ik het altijd door wat zemelen(klein ¾conservenblikje), zemelen ca 3 sec. onder de koude kraan en lijnzaad erbij.
De laatste jaren doe ik het bij mijn 3 Fjorden anders. Ze staan alleen 's nachts
binnen en krijgen altijd 's avonds dat kleine blikje zemelen, dus zonder lijnzaad. Immers ook zemelen drijven zand af. Zand eten doen ze, ik zie het in de wei waar ze 's winters nogal eens graven, op zoek naar plantenwortels. Problemen met zand al enkele jaren niet meer.
Ik betrek mijn spullen online bij de paardendrogist, werkt prima en vlot!
www.paardendrogist.nl. Ze verkopen ook "Sand Clear" voor de echte zandeters. Alles te lezen in hun informatieve gids, ook hoe je de zandtest moet doen: 5 á 6 mestballen oplossen in een emmer water. Als er na 1 uur meer dan een theelepel zand op de bodem ligt, moet je op gaan passen.