Moniek schreef op dinsdag 4 oktober 2011, 17:58:
> Wel duur, maar misschien is toch het Himalayazout nog het meest pure zout
> zonder toevoegingen.
Meest pure, maar daardoor ook meest ongezonden en meest onnatuurlijke.
De leveranciers van het Himalayazout claimen ten onrechte dat het zout rijk is aan sporenelementen, benadrukken het natuurlijke terwijl het zo onnatuurlijk is als wat, en zijn in hun misleiding helaas nog succesvol ook.
Waarom is Himalayazout onnatuurlijk? Simpelweg omdat paarden geen mijnen delven. Het zout in de Himalaya's is ontstaan door het indrogen van een zee, miljoenen jaren geleden, waarbij de verschillende mineralen allemaal op een ander moment zijn uitgekristalliseerd en er dus een keurige sorteren van alle mineralen in verschillende lagen heeft plaatsgevonden.
Een natuurlijk proces, maar dat maakt het nog geen natuurlijk paardenvoedsel. Aardolie is ook een natuurproduct, eveneens miljoenen jaren geleden ontstaan, tegelijkertijd met het Himalayazout, maar dat maakt het evenmin geschikt voor paarden.
Het hele probleem is dat wij mensen gaten gaan graven in de aarde en al deze spullen die miljoenen jaren geleden daar zijn ontstaan (en daar hadden moeten blijven), naar boven gaan halen. Paarden hebben in de natuur noch de beschikking over aardolie, noch de beschikking over zuiver zout.
Zout van Akzo is niet onnatuurlijker dan Himalayzout. Het zout van Akzo komt ook uit zoutlagen die miljoenen jaren geleden zijn ontstaan, alleen halen zij het niet als pure kristallen naar boven maar pompen ze er water in, wachten tot het zout is opgelost, pompen het dan weer op, en drogen het dan weer waardoor het water verdampt en het zout achterblijft. Het enige dat verloren gaat is de fraaie kristalvorm, maar ook die kun je zo weer terugkrijgen door het zout op een andere manier te drogen. Het strooit dan alleen wat minder gemakkelijk uit je zoutvaatje, dus daarom doet men dit niet.
Aan zout worden geen stoffen toegevoegd, daar is geen enkele reden toe want het bederft niet. Het zout van Akzo is precies hetzelfde zout als het Himalayazout. Even oud, even zuiver. En daarmee allebei even onnatuurlijk voor paarden.
Toen we begonnen met deze onnatuurlijke zoutpraktijken kregen vele mensen door de onnatuurlijke zuiverheid een Jodiumtekort. Daarop verplichtte de regering de zoutdelvers om in ieder geval Jodium toe te voegen aan het onnatuurlijk zuivere zout. En zo onstond het Jozo-zout.
Van die les kunnen we wat leren: Zuiver zout zonder sporenelementen is gewoon niet zo gezond. Er is niks natuurlijks aan. Mensen kregen er een Jodiumtekort van, paarden krijgen er wellicht ook tekorten van.
Als ik het idee had gehad dat Himalayzout goed is voor paarden dan had ik het wel via de webwinkel verkocht. Maar het is gewoon nepperij en daar wil ik niet aan meewerken. Jammer want ik denk dat het met een goede aanpak een toppertje was geweest aan omzet....
Frans