InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
183 berichten
Pagina 2 van 13
Je leest nu onderwerp "Even meedenken"
Volg datum > Datum: woensdag 28 september 2011, 15:4928-9-11 15:49 Nr:237111
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:237109
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Even meedenken Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Piet schreef op woensdag 28 september 2011, 15:06:

>
> Hét moment om dit via boerenbonden, tuincentra, paardenwinkels en weet ik
> nog veel meer, voorzien van PN folders als het 'gezonde alternatief' per
> pallet af fabriek te verspreiden?
> Zal de prijs een aardig eindje drukken denk ik?
> Piet

Sprak de echte ondernemer!
(dat ben ik dus echt niet LOL )

Als het al zo is dat een zo goed mogelijk doordacht product qua samenstelling produceerbaar is (nogmaals, voor mij moeilijk bevatbaar waarom KNZ dat zoutblok dan niet een ietsiepietsie optimaliseert... een overschot aan Fe en Mn doe je toch niet expres?).
Én, zul je moeten concurreren tegen een hele stapel mallotige ideeën van zoutblok-kopers (dat zijn dus mensen, niet paarden). Dat er een beetje appelzuur o.i.d. aan een ontwormspuit wordt toegevoegd om het eetbaarder te maken vond ik een goede stap, om hetzelfde te doen met zoutblokken echter nogal contra-indicatief omdat het de motivatie zout te likken bedriegt met bananensmaak.

Op zich is dat himalayakristalzout-zonder-toevoegingen uitstekend, op maar 1 ding na: dat het volkomen zot is het helemaal daarvandaan te halen terwijl we zelf zoutmijnen hebben.

Maar als het mogelijk is het KNZ zoutblok te verbeteren voor ongeveer dezelfde prijs, dan heb je denk ik een succes en ben ik de eerste klant duim
Tsja.... Ik heb toch ergens zo'n donkerbruin vermoeden dat veel zoutblok-kopers anders denken dan ik. Dat moet haast wel; ik zou nooit op het idee gekomen zijn om likstenen met chemische bananensmaak (in co-productie met Jamin? :-M ) te gaan verkopen. Mensen kopen in supermarkten nu eenmaal ook voor 85% andere dingen als ik, anders zou al die zooi daar niet liggen terwijl je het aanbod aan goed voedsel met de jaren schaarser en duurder ziet worden.
Volg datum > Datum: woensdag 28 september 2011, 16:0628-9-11 16:06 Nr:237112
Volg auteur > Van: Moniek Opwaarderen Re:237110
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Even meedenken Structuur
Moniek
Homepage
Nederland

Jarig op 22-1

1993 berichten
sinds 30-9-2004
Als de prijs niet al te extravagant wordt koop ik graag zo' n liksteen . Voorkeur is voor stenen van 10 kilo. 2 euro per kilo vind ik erg kostbaar.
Mijn eerste reactie over het magnesiumgehalte is 10%, maar de tweede reactie is dat ik me afvraag of dat wel goed voor de nieren is. en of daar geen andere bezwaren aan zitten. Dus toch maar liever 4% . 10% is ook wel erg veel . dat is een hele kilo per 10 kilo zout.
Wat extra selenium lijkt me een goed idee.

Verzendbedrijf maakt me niet uit.

Moniek
Volg datum > Datum: woensdag 28 september 2011, 16:2528-9-11 16:25 Nr:237114
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:237107
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Even meedenken Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
e m kraak schreef op woensdag 28 september 2011, 14:42:

> Wat naar mijn idee écht belangrijk is:
> - leren realiseren dat de zwakste schakel in de ketting telt. Dat gegeven
> wordt minder voor de hand liggend, ook minder zichtbaar, als je het over
> meervoudige "tevelen" hebt.

Dat is ook een van de ideeen erachter.
Laat mensen lekker prutsen aan de voeding van een virtueel paard, en ze zien allerlei alarmen afgaan omdat mineralen te hoog oplopen of de verhoudingen dermate scheef trekken dat het niet meer is op te lossen.
Inderdaad zie je dan dat gras/hooi gewoon het beste werkt.
Verder is het natuurlijk zo dat er een categorie paarden bestaat die door ziekte of ouderdom niet meer met uitsluitend hooi toekan, of die door de combinatie zware arbeid lage temperaturen zonder schuilstal meer aan hooi zouden moeten krijgen dan ze fysiek kunnen consumeren. Het is nuttig om dan te zien hoe je met bietenpulp, luzerne en zemelen in de juiste verhoudingen hier wat aan kan doen maar dat het wel nauw ligt en je niet zomaar als een dolgedraaide druide moet proberen om een toverdrank te bereiden.

> Het beeld wordt ineens veel ingewikkelder als er tevelen gevoerd worden!

Precies. Heel educatief! Mogen ze er een Pavo-koek tegenaan gooien en dan eens proberen uit te vogelen hoe ze al die tevelen weer weg kunnen krijgen. Helaas bestaan er geen likstenen met negatieve mineraalhoeveelheden. :-M

> Wat misschien wel een idee is, ook vanwege mijn bedenkingen op
> voedingscalculator: een grondige survey in elkaar zetten die wat meer
> onderbouwde gegevens genereert.

Dat soort projecten is altijd gedoemd te mislukken. Er is teveel data beschikbaar, gooi je alles op 1 hoop dan heb je eigenlijk hetzelfde als wat je nu al aan internet in zijn geheel hebt, ga je een selectie maken dan ben je "selectief" en krijg je weer reacties als "Ja maar Anky zegt" of "Ja maar Laarakker zegt" of "Ja maar Pavo zegt"...

>> 3) Liksteen
> Ik vind een kiloprijs van 2 euro niet concurrerend.

Ik zei ONDER de 2 Euro. ;-) Maar natuurlijk is het niet onze insteek om concurrerend te zijn, we zijn gewoon te klein om met absolute bodemprijzen te werken en te kunnen overleven met 10 Euro rendement per container inkoop.
Wat we wel willen en kunnen doen is kwalitatief goede producten maken die in een leemte voorzien, tegen acceptabele prijzen.

> De crux van een
> zoutsteen is nmm... zout.

Niet helemaal mee eens. Als je niks bijvoert, zoals wij, dan is het lastig om bijvoorbeeld een marginale zink-aanbieding te corrigeren. Prettig dan als je alleen maar een liksteen in de wei hoeft te leggen en hiermee de marges iets kunt verleggen, zonder dat je iedere dag alle paarden een supplementje moet gaan voeren.

> Mij voldoen de aloude, "gewone" KNZ 10kg
> vierkante zoutblokken prima.

Mij niet. Die dingen bevatten veel ijzer (wat jouw paarden ongetwijfeld al veel te veel krijgen) en belachelijk weinig koper en zink (terwijl die laatste twee vaak al erg marginaal zijn in gras en hooi).

> Zo'n ding kost 5 á 6 euro. Kun jij het
> daarvoor versturen? Denk 't niet....

Tuurlijk niet. Maar zo'n steen brengen ze ook niet bij je thuis, en als je er met de auto voor weg moet dan wordt ie ineens ook veel duurder (tenzij je om de hoek woont en er op de fiets heen kan). En als ik een los supplementje aan mijn paarden moet gaan voeren dan ben ik duurder uit dan met zo'n PN-steen.

> Is toevoeging van bijv. extra mineraal Mg echt functioneel?

Het is niet voldoende voor een "magnesium-kuur" of zoiets, wel een aardige aanvulling op ruwvoer dat wellicht Mg wat marginaal bevat.

> Dan wil je er
> uiteraard ook geen Fe in hebben

Precies!

> Jij
> zal er wel achteraan zijn geweest anders begin je hier niet over, maar ik
> snap dan niet waarom KNZ dat niet al zo doet....

Ik heb gecorrespondeerd met Akzo (de fabrikant van KNZ) en uitgelegd waarom de huidige likstenen niet ideaal zijn voor paarden die leven op een ruwvoerdieet. Het antwoord dat ik kreeg was niet echt constructief:

Citaat:
"Aangezien het zout het belangrijkste is in de liksteen, is het voor ons geen optie om in de toekomst mineraal likstenen te produceren aangezien wij een zoutbedrijf zijn. Daarnaast is de ontwikkeling en productie van nieuwe klant gerichte likstenen een dure hobby en moet het al snel om een tonnage gaan van 1000 ton per jaar.
De huidige liksteen voor het paard is een liksteen die voor alle paarden geschikt is en in eerste instantie bedoeld is om de natrium huishouding van het paard op peil te houden. Ik hoop dat u kunt begrijpen dat wij helaas geen gehoor kunnen geven aan u vraag. Wel wil ik u vragen om de mogelijkheid te onderzoeken of KNZ paard niet goed genoeg is voor uw paarden."

Zoals met alle PN-producten is ook onze eigen liksteen weer ontstaan uit een eigen behoefte en een frustratie omtrent de "industrie" die geen belang ziet in het maken van iets echt goeds.

> Wat ik meen te zien aan de samenstelling van alle bestaande likstenen is
> dat die merendeels "verontreinigd" zijn (wat vrij logisch is), en dat
> daar verkooppraatjes omheen gebroddeld worden teneinde die
> verontreinigingen als verkoopargument te gebruiken.

Tsja, bij Himalaya draaien ze het om en wordt het gebrek aan "verontreinigingen" (lees: gebrek aan sporenelementen) bejubeld, terwijl er tegelijkertijd wordt geclaimed dat het "rijk aan sporenelementen" is, wat een pertinente leugen is. Misschien niet eens met opzet maar uit onkunde, wie het weet mag het zeggen.

Ik heb bij mijn zoektochten naar liksteenfabrikanten toch de indruk gekregen dat de ingredienten wel degelijk worden toegevoegd en op zichzelf tamelijk zuiver zijn. In ieder geval heb ik nu een fabrikant die in staat is om de samenstelling precies volgens onze specificatie te maken. Binnen uiteraard de scheikundige limieten. Dat laatste is overigens nog niet zo heel eenvoudig als je een zinnige hoeveelheid Na in je blok wilt behouden maar met wat noest rekenwerk hebben we toch een leuke formule gerealiseerd.

De meeste moeite kost het nog om de fabrikant te overtuigen dat er echt geen smaakjes in hoeven en dat gewoon "grauw" prima is als kleur.

Frans
Volg datum > Datum: woensdag 28 september 2011, 16:2928-9-11 16:29 Nr:237115
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:237109
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Even meedenken Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Piet schreef op woensdag 28 september 2011, 15:06:

> Hét moment om dit via boerenbonden, tuincentra, paardenwinkels en weet ik
> nog veel meer, voorzien van PN folders als het 'gezonde alternatief' per
> pallet af fabriek te verspreiden?
> Zal de prijs een aardig eindje drukken denk ik?

Helaas niet. De marge op stenen is niet zo heel erg groot, moet je die ook nog verdelen met retailers (plus het vervoer er naar toe) dan gaat het zo'n beetje voor niks.
Het lijkt ons vooralsnog beter om zelf die blokken te verkopen. Dan hebben mensen ook weer gelijk een reden om naar de site te komen en daar wellicht nog iets van op te steken.

Frans
Volg datum > Datum: woensdag 28 september 2011, 16:3428-9-11 16:34 Nr:237117
Volg auteur > Van: Monique Meijer Opwaarderen Re:237103
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Even meedenken Structuur
Monique Meijer
Op Haaid
Duitsland

Jarig op 22-5

3218 berichten
sinds 3-6-2005

Het volgende zou ik praktisch vinden: Dat je in je gegevens kunt zien welke fotoseries of advertenties je zelf geplaatst hebt. Misschien zie ik wat over het hoofd, :-8 maar ik vind het ontzettend lastig deze terug te vinden...

Monique
Volg datum > Datum: woensdag 28 september 2011, 16:4528-9-11 16:45 Nr:237118
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:237110
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Even meedenken Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Ilma Meijer schreef op woensdag 28 september 2011, 15:47:

> Kan er ook extra selenium in die steen.

KAN wel, maar doen we expres niet.
Probleem met selenium is dat de marge tussen te weinig en te veel erg smal is (ik meen even uit mijn hoofd een factor vijf of zoiets) en de absolute hoeveelheid sowieso heel gering is. Ik heb er eens aan zitten rekenen maar het is gemakkelijk mogelijk om in 1 kudde twee paarden te hebben waarvan de een een grote zoutbehoefte heeft en de andere een lage. Het ene paard zou dan een overdosis naar binnen werken terwijl het andere paard nog steeds een tekort zou hebben. Het is gewoon niet mogelijk om een steen te maken die voor alle paarden precies de goede hoeveelheid Selenium bevat. Voeg daaraan toe dat er misschien bij het mengen van het mengsel wel eens iets mis gaat (puur klontertje selenium dat in de steen terecht komt) en je kunt je voorstellen wat de gevolgen zijn.

Bij de andere mineralen speelt dit probleem niet omdat de marges tussen te weinig en te veel veel ruimer zijn, en de hoeveelheden ook wat groter zijn zodat het veiliger te mengen is, en zelfs bij klontertjes de gevarenzone niet wordt bereikt.

Selenium is ook beter te verstrekken met vitamine E erbij. En vitaminen moet je sowieso al niet in een liksteen stoppen, die overleven niet lang in zo'n milieu.

Onze mening is dat je bij een Selenium-tekort beter gericht kunt suppleteren middels een speciaal Selenium-vitamine-E mengsel, dat je precies kunt doseren zodat je paard noch te weinig, noch te veel binnenkrijgt.

Niet geheel toevallig verkopen we zo'n supplement in onze webwinkel.

> Ik zou misschien wel meerdere stenen tegelijkertijd willen bestellen
> wanneer dat de kosten zou drukken.

Dat is ook ons idee. We proberen om ze in setjes van twee te verkopen. Meer tegelijk wordt niet voordeliger omdat een pakket geen 30 kilo mag wegen (is ook niet zo handig) en dan moeten ze toch apart worden verzonden. We moeten nog even uitrekenen wat het precies inhoudt als iemand er veel tegelijk bestelt.

> Op gaan ze hier toch wel. Bij ons ligt
> zo'n grote steen in de schuilstal dus blijft sowieso lekker fris...

We laten ze gesealed verpakken, dus ze zouden jaren goed moeten blijven.

Frans
Volg datum > Datum: woensdag 28 september 2011, 16:5128-9-11 16:51 Nr:237119
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:237117
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Even meedenken Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Monique Meijer schreef op woensdag 28 september 2011, 16:34:

> Het volgende zou ik praktisch vinden: Dat je in je gegevens kunt zien
> welke fotoseries of advertenties je zelf geplaatst hebt. Misschien zie ik
> wat over het hoofd, :-8 maar ik vind het ontzettend lastig deze terug te
> vinden...

Daar heb je helemaal gelijk in, dat vonden wij zelf ook.
De bedoeling is dat er een soort "Mijn Paard Natuurlijk"-pagina komt met daarop al je foto's, berichten, advertenties, paarden, etc.
Het hele PN-ding is gewoon uit zijn voegen gegroeid. Er moet een nieuwe aanpak/stijl komen net zoals we een tijdje geleden met het forum hebben gedaan. Het forum is er veel toegankelijker op geworden (vind ik zelf dan) en zo moet het met de rest ook.

Frans
Volg datum > Datum: woensdag 28 september 2011, 16:5828-9-11 16:58 Nr:237120
Volg auteur > Van: Soraya85 Opwaarderen Re:237096
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Even meedenken Structuur
Soraya85
Nederland

Jarig op 8-11

135 berichten
sinds 30-8-2010

Als eerst, wat leuk om te horen dat de site vernieuwd wordt!

1) kan alleen maar zeggen, ben benieuwd!

2) zal daar dan wellicht wel gebruik van maken

3) liksteen, voorkeur gaat uit naar de standaard 10kg steen, die in de houder past
http://www.boerenwinkel.nl/index.php?action=article&aid=1769&group_id=20000492&lang=NL
20euro per liksteen, vind ik aan de hoge kant maar is het waard als het écht veeeel beter is! Voor kleine verschillen, weet ik niet of ik het waard vind.
Ik vind met extra magnesium wel handig, maar dan wel graag 2 soorten (met en zonder)

4) ik ben niet bekend met DPD, maar het belangrijkste vind ik Track en Trace, dat je weet waar je pakketje is! Zeker weten, dat je die dag op de bel moet letten!

* folders, graag in PDF formaat
Volg datum > Datum: woensdag 28 september 2011, 17:1028-9-11 17:10 Nr:237121
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:237120
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Even meedenken Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Soraya85 schreef op woensdag 28 september 2011, 16:58:

> 20euro per liksteen, vind ik aan de hoge kant maar is het waard als het
> écht veeeel beter is! Voor kleine verschillen, weet ik niet of ik het
> waard vind.

De gewone steen (met nog steeds 4% magnesium) zal waarschijnlijk rond de 15 Euro gaan kosten.

Even aan iedereen:

We hebben de mogelijkheid ook om er Chromium aan toe te voegen. We zijn dan de enigen die een liksteen hebben met Chromium. Chromium is met name belangrijk voor paarden die insulineresistentie hebben. Helaas is het goedje wel vrij duur.

Als je niet weet wat Chromium is, even op Googelen. Is Chromium een waardevolle aanvulling voor de steen? (Wellicht alleen in de steen met extra magnesium, die toch al iets duurder wordt dan de andere).

> 4) ik ben niet bekend met DPD, maar het belangrijkste vind ik Track en
> Trace, dat je weet waar je pakketje is! Zeker weten, dat je die dag op de
> bel moet letten!

Beiden hebben track en trace.

Frans
Volg datum > Datum: woensdag 28 september 2011, 17:4528-9-11 17:45 Nr:237125
Volg auteur > Van: Soraya85 Opwaarderen Re:237121
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Even meedenken Structuur
Soraya85
Nederland

Jarig op 8-11

135 berichten
sinds 30-8-2010

15 euro is een mooie prijs! Ik ben voor!

Nog niet verdiept in Chromium, nu eerst even eten maken :)
Maar denk goede optie om dan 2 stenen te maken, 1 gewone (met 4% mag) en 1 met extra magnesium en dan eventueem Chromium.

Qua verzenden, dan goedkoopste optie mits goed geleverd! (niet bij de buren etc).
Volg datum > Datum: woensdag 28 september 2011, 18:4128-9-11 18:41 Nr:237127
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:237114
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Even meedenken Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Frans Veldman schreef op woensdag 28 september 2011, 16:25:

>> Is toevoeging van bijv. extra mineraal Mg echt functioneel?
>
> Het is niet voldoende voor een "magnesium-kuur" of zoiets, wel een
> aardige aanvulling op ruwvoer dat wellicht Mg wat marginaal bevat.

Ik bedoelde het iets anders.
Zover ik geleerd heb, moeten (sporen-)mineralen opneembaar zijn. In minerale vorm worden ze vaak net zo hard uitgescheiden als ingenomen. Daarom wordt er, vroeger misschien uitdrukkelijker, "magnesamon" kunstmest gebruikt voor weide-bemesting. Niet alleen omdat dat nuttig is m.b.t. de biomassa opbrengst van je fourageproductie, maar omdat je zoveel mogelijk moet zorgen dat stoffen opneembaar zijn via de fourage.
Je hebt ook niet voor niets je best gedaan, toch, om een chelaatvorm te vinden om je Mg in te stoppen?

> Wel wil ik u vragen om de
> mogelijkheid te onderzoeken of KNZ paard niet goed genoeg is voor uw
> paarden."

Nou, die is bij deze toch onderzocht?
Mijn vraag blijft toch of de stoffen die o.a. in KNZ, maar eigenlijk in alle zoutblokken voorkomen (het kristallijne himalayaprodukt is het mooiste voorbeeld; dat krijgt die mooie kleurtjes echt niet van NaCl!), naast zout en verkoop-smaakjes-uitdrukkelijk-toegevoegde klantgerichte truuks, niet gewoon toevallige verontreinigingen zijn die wettelijk nu eenmaal op een etiket vermeld moeten worden.
Ik kan me, nogmaals, moeilijk voorstellen dat stoffen die we niet willen zoals tevelen aan ijzer en mangaan, er door akzo of anderen expres ingestopt worden.

Aan de andere kant is de alomtegenwoordigheid van vooral ijzer zo groot dat ik me moeilijk kan voorstellen dat de al dan niet marginale aanwezigheid ervan in een ZOUTblok nog uitmaakt... zelfs al zit het er als toevallige verontreiniging in.

> Tsja, bij Himalaya draaien ze het om en wordt het gebrek aan
> "verontreinigingen" (lees: gebrek aan sporenelementen) bejubeld, terwijl
> er tegelijkertijd wordt geclaimed dat het "rijk aan sporenelementen" is,
> wat een pertinente leugen is. Misschien niet eens met opzet maar uit
> onkunde, wie het weet mag het zeggen.

Inderdaad niet te volgen, eveneens onsnapbaar waardoor een dergelijke contradictio kritiekloos verkocht mag worden maar dat zal wel weer aan mij liggen.
Wat ik wel WEET is dat NaCl niet roze, paars, groen of blauw is :-P

> Ik heb bij mijn zoektochten naar liksteenfabrikanten toch de indruk
> gekregen dat de ingredienten wel degelijk worden toegevoegd

Een aantal "klantgerichte" verkoop bevorderende nonsens zoals bananesmaak wel natuurlijk. Ben ik echt gestoord dat ik, als ik nu mijn ogen even sluit... stallen vol blondharige wichten in passende "setjes" op een rij aan die bananestenen zie staan likken? :-D
Maar we hebben het over al dan niet nuttige sporenelementen en daarbij vraag ik het me af; je gaat als fabrikant (ook als je doel als zoutmagnaat simpelweg is: "zoutstenen maken en verkopen") toch geen ongewenste stoffen toevoegen terwijl je wel gewenste laat liggen? Daar mis je dan toch ook mogelijke verkoopargumenten mee? Wonderlijk....
Volg datum > Datum: woensdag 28 september 2011, 19:3428-9-11 19:34 Nr:237129
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:237127
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Even meedenken Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
e m kraak schreef op woensdag 28 september 2011, 18:41:

> Zover ik geleerd heb, moeten (sporen-)mineralen opneembaar zijn. In
> minerale vorm worden ze vaak net zo hard uitgescheiden als ingenomen.

Ok, dat is waar je mee zit.
Voor een groot deel klopt dat. De opname lukt wel zolang het om een bescheiden hoeveelheid gaat. Ga je de hoeveelheid mineralen verhogen, dan wordt de opname slechter, en voorzover er al van opname sprake is draaien de nieren wel de kraan open zodra die vinden dat het te gek wordt. Helaas wordt daarbij weinig tot geen onderscheid gemaakt omtrent het soort mineralen. Stop je er teveel calcium in, dan wordt de boel geloost, samen met magnesium en andere mineralen, zelfs als daarvan een tekort is.
Daarom is mineraal-suppletie bij een tekort ook zo'n lastig punt, zolang het totale aanbod mineralen nog steeds aan de hoge kant is. Dan wordt er al snel gezegd "het wordt niet goed opgenomen".

Bij een liksteen waarbij met tussenpozen aan wordt gelikt zal MgO in dergelijk geringe hoeveelheden wel redelijk worden opgenomen. MgO is dan leuk als aanvulling op ruwvoeder dat een beetje arm is in magnesium. Het wordt anders wanneer je er grote hoeveelheden van wilt voeren, na een tijdje treedt er een soort verzadiging op.

> Je hebt ook niet voor niets je best gedaan, toch, om een chelaatvorm te
> vinden om je Mg in te stoppen?

Inderdaad. Met behulp van een chelaat kun je meer Mg naar binnen smokkelen dan via een minerale vorm zou kunnen; het is geen zout meer en wordt ook niet meer door het lichaam als zodanig herkend en behandeld. Je krijgt het zelfs nog naar binnen in een milieu van mineralenoverschotten.
Maar Magnesium-chelaat is dan weer minder geschikt voor een liksteen. Regen, vorst, zonlicht, etc. zijn niet echt bevorderlijk voor de houdbaarheid van dat chelaat.

>> Wel wil ik u vragen om de
>> mogelijkheid te onderzoeken of KNZ paard niet goed genoeg is voor uw
>> paarden."
>
> Nou, die is bij deze toch onderzocht?

Dat was dus als antwoord op een lang mailtje van mij waarin ik uiteenzette waarom de huidige formule niet goed aansluit op een ruwvoerdieet. Maar goed, het werd ook ondertekend door een sales-manager....

> Mijn vraag blijft toch of de stoffen die o.a. in KNZ, maar eigenlijk in
> alle zoutblokken voorkomen (het kristallijne himalayaprodukt is het
> mooiste voorbeeld; dat krijgt die mooie kleurtjes echt niet van NaCl!),

Je hebt echt maar ontzettend weinig "verontreiniging" nodig om die kleurtjes te veroorzaken. Een enkel afwijkend ion is voldoende om de kristalstructuur te verstoren en de verandering van hoek veroorzaakt allerlei gekke diffracties van licht.

> Ik kan me, nogmaals, moeilijk voorstellen dat stoffen die we niet willen
> zoals tevelen aan ijzer en mangaan, er door akzo of anderen expres
> ingestopt worden.

Dat dacht ik dus eerst ook niet maar daar lijkt het nu wel op.

> Maar we hebben het over al dan niet nuttige sporenelementen en daarbij
> vraag ik het me af; je gaat als fabrikant (ook als je doel als zoutmagnaat
> simpelweg is: "zoutstenen maken en verkopen") toch geen ongewenste
> stoffen toevoegen terwijl je wel gewenste laat liggen?

De ervaring die ik nu heb bij die fabrikanten is dat er altijd wel een dierenarts rondloopt, die zich vooral bezig houdt met allerlei koeien-dingen (de allergrootste afnemers van stenen) en de samenstelling van stenen voor paarden, herten, geitjes, etc. is ooit zo eens uit de hoed getoverd en de betreffende dierenarts doet er alles aan om zowel naar het management als naar de klant toe de indruk te wekken dat het het eindresultaat is van belangwekkend research, en houdt zich voor de rest bezig met de koeien-industrie want dat vormt 99% van de afnemers. Zoals Akzo ook al min of meer zei: "Neem 1000 ton per jaar af en dan willen we er wel eens naar kijken". De paardenindustrie is gewoon niet belangrijk en als ze de stenen willen wijzigen dan moeten ze ook de labels en etiketten veranderen, allemaal gedoe en daar hebben ze geen zin in. Terecht, want het gros van de kopers snapt er toch geen bal van en gelooft het allemaal wel zolang er maar een plaatje van een paard op de steen staat.

Frans
Volg datum > Datum: woensdag 28 september 2011, 20:1828-9-11 20:18 Nr:237131
Volg auteur > Van: Monique Meijer Opwaarderen Re:237119
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Even meedenken Structuur
Monique Meijer
Op Haaid
Duitsland

Jarig op 22-5

3218 berichten
sinds 3-6-2005
Frans Veldman schreef op woensdag 28 september 2011, 16:51:

> Monique Meijer schreef op woensdag 28 september 2011, 16:34:
>
>> Het volgende zou ik praktisch vinden: Dat je in je gegevens kunt zien

> gedaan. Het forum is er veel toegankelijker op geworden (vind ik zelf dan)
> en zo moet het met de rest ook.
>
> Frans

Dat zou fijn zijn, Frans!

Monique
Volg datum > Datum: woensdag 28 september 2011, 20:2028-9-11 20:20 Nr:237132
Volg auteur > Van: Coulash Opwaarderen Re:237129
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Even meedenken Structuur

Coulash
Homepage
Metslawier
Nederland

Jarig op 11-1

517 berichten
sinds 16-4-2006

Ik zou heel graag veel beter willen kunnen zoeken in de bijdrages uit het forum: een soort wikipaardia, maar dan door PN-ers gevuld. Moeilijk weet ik ivm wetenschappelijk waarheidsgehalte, maar als ik nu ergens op zoek, krijg ik ALLE forumaanberichten binnen 1 lijntje apart als resulaat an dan houdt ik er als nel mee op, helemaal omdat hij (volgens mij) de resultaten op ouderdom weergeeft en dus met de oudste begint...

Misschien alleen al de datum kunnen aanvinken als de meest recente bovenaan
Of alleen zoeken in de titel
Of alleen in het forim
of alleen in de kennisbank van PN

Bovendien moeten misschien alle oude advertentieplaatsers een berichtje krijgen of hun advertentie nog wel op PN moet staan.....

Succes, wat een boel werk!
Bianca
Volg datum > Datum: woensdag 28 september 2011, 20:2428-9-11 20:24 Nr:237133
Volg auteur > Van: Coulash Opwaarderen Re:237132
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Even meedenken Structuur

Coulash
Homepage
Metslawier
Nederland

Jarig op 11-1

517 berichten
sinds 16-4-2006

Oh sorry.... ik had al zo lang niet meer gezocht (omdat ik daar in het verleden niet uitkwam) dat ik het net nog even getest heb: het is al veeeel beter... sorry :-D
Je leest nu onderwerp "Even meedenken"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
183 berichten
Pagina 2 van 13
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact