InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
19 berichten
Pagina 2½ van 2
Je leest nu onderwerp "Going with your horse"
Volg datum > Datum: maandag 10 januari 2005, 12:1010-1-05 12:10 Nr:20039
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:19992
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Going with your horse Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
Ingrid den Ouden schreef op zondag, 9 januari 2005, 18:34:

> Haha, nou ik had me vandaag het dagje wel met mijn pony.
> achterom. Nou dit was dus duidelijk, even lekker "kontje
> krabbelen". Heb haar toen een krab/massage en TTouch beurt

> Antwoord: nee, Isabella had geen zin dus ben ik gaan wandelen.
>
> Nou ik denk dat ik dan echt te horen krijg: "een paard heeft
> niets te willen"

Mooi verhaal Ingrid, je gaat al langere tijd mee met de wensen van je paard, merk ik. Het allereerste begin is beste even wennen voor paard en hond. Het onderstaande schreef ik in een honde groep:

Ook als iemand begint met zijn hond keuzes te geven
dan zullen veel honden en paarden ook, eerst de baas gaan spelen
en de aanwijzingen van hun baas negeren. Hoe lang dit duurd weet ik
niet, ik probeerde in die zelfde eerste keer, mijn hond te laten
ontdekken dat ik bewust mee ga met haar keuzes. Blos kan niet
dominant over mij zijn zolang ik wil gaan waar zij gaat!
En zodra ze opmerkt dat er geen dominantie nodig is om te kunnen
doen wat ze wil, dan wordt het wederzijds, en willen ze (paarden en
honden) beter luisteren als voorheen. Het langste duurde het bij Ur
(een ruin van bijna 4) met drie wandelingen van ongeveer 15 minuten.
Daarna werd hij heerlijk kalm en gewillig. Uniek een zelfde paard
daar hebben we nu twee keer zo mee gelopen buiten de wei en hij
heeft het nog niet door en is nog erg nerveus.

Vanmorgen met mijn hond Blos heb ik gemerkt dat ik het snelle
vooruitlopen, los zonder lijn, gemakkelijk kan begrenzen door "stop"
te vragen. Deze stops zien er anders uit dan vroeger, het is een
subtiel verschil. Er is meer communicatie in, minder gewoon reageren
op een bevel, dát is het. Ook keek ze een paar keer achterom, maar
dat was een controle of ik niet ongemerkt een leuke afslag genomen
had, die zij in haar haast voorbij gelopen was ;-)

Michiel

----------------------

Hoi allemaal

Vanmorgen ben ik Blos haar pad weer gevolgd, de grote keuzes maakte ik en de variaties daarbinnen was haar keus. De methode van "going with your dog", ontwikkeld zich nog steeds meer. Het kan haast niet verder denk ik soms. Blos gedraagt zich nu zo, dat ze als een echte speurhond, 4 meter links en rechts van ons pad, alles opmerkt wat daar ligt aan eetbaars. Het is heel mooi om dit gedrag te zien, ... zoef zoef ... stoppen ... snel verder ... op haar achter benen staan om achter een muurtje de geuren op te vangen ... en dan weer snel verder ... achter om kijken of ik wel meekom.

We zijn zonder lijn weer onder en over het treinstation gegaan. Blos haar uitstraling is nu zo dat veel mensen kijken en zeker denken te weten dat er geen eigenaar bij hoort. Ook als ik dicht bij Blos ben, kunnen mensen alleen zien dat we bij elkaar horen omdat ik stil blijf staan, als Blos ook stil staat. In de lange tunnel was het druk en Blos was bijna uit het zicht gelopen 30 meter verder, ik floot zachtjes en ze rende in volle vaart tot kort voor me :-) Mooi is dat, dit mag ik graag zo af en toe uit testen. Ze kwam bij me, niet voor een beloning, ook niet als een reactie op een commando, wel omdat ze dacht dat ik bezig was om een andere route te nemen. En dit is nog veel mooier, het geeft aan hoe vlot zij meegaat met mij, omdat ik nu meer mee ga met haar. En meestal hoef ik daar niet voor te fluiten of haar naam te roepen, weg stappen een andere kant op is meer dan genoeg.

Groetjes, Michiel
Volg datum > Datum: maandag 10 januari 2005, 21:4310-1-05 21:43 Nr:20084
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:20039
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Going with your horse Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
Michiel schreef op maandag, 10 januari 2005, 12:10:

> En dit is nog veel mooier, het geeft
> aan hoe vlot zij meegaat met mij, omdat ik nu meer mee ga met
> haar. En meestal hoef ik daar niet voor te fluiten of haar naam
> te roepen, weg stappen een andere kant op is meer dan genoeg.

Even een vervolg hierop:

Één van de kritieken op "mee gaan met de wensen van je paard is", dat je er een verwend paard van zou kunnen krijgen. Een paard dat niet graag meer mee gaat met jouw hulpen.

Als je met "going with your horse"een verwend paard krijgt, dan is er echter iets helemaal mis gegaan. Tom Dorrance zegt het zo: "Going with your horse, komt eerst, opdat het paard jouw kan volgen, en als beide zo voor elkaar gaan zorgen, dát is de eenheid tussen paard en ruiter". Eigenlijk is het een klassiek probleem ... een paard dat niet doet wat de ruiter vraagt, en logisch dat we hier ver weg van willen blijven.

Ik zou dan ook stoppen met mijn experiment van "verregaand meegaan met" als ik merk dat mijn paard meer moeite krijgt om mij te volgen. Dát aspect zou juist beter moeten worden, anders is er iets fundamenteel mis gegaan. En zoals ik bij mijn hond bemerk, is het meegaan met mij, er duidelijk veel beter op geworden. Dat geeft me vertrouwen om ook met mijn jonge paarden verder te experimenteren.

Wat ik wel bemerk bij mijn hond en paarden dat er een verschil is tussen, dát wat ze graag willen en dát wat ze niet graag willen. Is het leuk, dan is het volgen super snel. Vinden ze het niet leuk, dan is de reactie trager. Mag dat? Ja dit is voor mij nog vooruitgang, een dier met persoonlijkheid die niet afgeleerd heeft zijn eigen mening te laten merken. Vroeger (kort geleden nog) toen ik alles zelf bepaalde, was dit verschil veel minder merkbaar.. Alles was meer vanuit gelatenheid, mij volgen was zonder eigen inbreng. En hierna wil ik niet meer terug ... mits ik met een verwend dier kom te zitten.

Wat zou verwendheid kunnen veroorzaken?
1- Dingen met je paard doen die het niet echt leuk vind, waardoor het met koppigheid eraan kan ontsnappen. Dat lijkt me de voornaamste reden. Dressuur gaan doen met een paard dat veel liever buitenritten maakt bijvoorbeeld (het omgedraaide zal in mindere mate ook voor kunnen komen). Telkens als we iets doen of vragen van een paard, wat het leuk vind, dan bouwen we krediet op. En vanuit die overvloed ... als het goed is ... vindt het paard het ook geen probleem om mee te gaan met iets wat het eigenlijk vervelend vindt. Hebben we weinig krediet opgebouwd door veel te vragen en weinig te geven, dan komen de weigeringen. Een goede rijder weet wat het paard graag wil, en leidt daar naar toe. We kunnen ook meegaan met het paard en dan zien we haarzuiver wat het paard graag wil.
2-Niet echt de leider zijn, waardoor het paard over je heen wil en kan lopen, ja dat veroorzaakt natuurlijk ook verwendheid. Dat is een opvoedingsprobleem, dat opgelost kan worden met, achteruit te sturen, en paarden kunnen wegsturen uit je ruimte. Dominantie van het paard, dat is nog geen oorzaak voor, niet met mij mee willen gaan. Deze karaktereigenschap geeft juist een genieten van zelf zijn eigen pad mogen bepalen, en vanuit dat krediet, zal het ook graag mee gaan met de super leider die dit allemaal voor hem mogelijk maakt. Zo ervaar ik het tenminste met mijn dominante hondje Blos, en bij paarden verwacht ik hetzelfde.

Afwisselend leiderschap, en dingen doen die leuk zijn voor je paard, daardoor gaan paarden heel graag met ons mee. Ik geloof niet meer in het oude advies: het paard zal er wel aan wennen, dat jij alles bepaald wat het moet doen. Ja wennen zal het meestal wel, ten koste van ... alles wat me dierbaar is aan het contact met mijn paard.

Michiel
Je leest nu onderwerp "Going with your horse"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
19 berichten
Pagina 2½ van 2
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact