InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
61 berichten
Pagina 4½ van 5
Je leest nu onderwerp "En eentje werd moddervet...."
Volg datum > Datum: vrijdag 22 mei 2009, 9:5522-5-09 09:55 Nr:165397
Volg auteur > Van: Arabesk Opwaarderen Re:165396
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: En eentje werd moddervet.... Structuur

Arabesk
Homepage
Nederland

Jarig op 22-11

3776 berichten
sinds 14-9-2004
Peter Donck schreef op vrijdag 22 mei 2009, 9:49:

> Arabesk schreef op vrijdag 22 mei 2009, 9:38:
>
>> Peter Donck schreef op vrijdag 22 mei 2009, 9:35:

> jaaaaaaa, zover ben ik al jaren mee !
> maar hoe zou je het verschil in oxideren of omzetten
> van fructaan tov caroteen beschrijven
> geef ons eens een lesje chemical'Arie

er is geen verschil, uiteindelijk gaat de zuurstof uit de lucht reageren met de verschillende C-ketens die in de moleculen zitten. Die afbraak gaat volledig willekeurig. Zowel fructaan als caroteen bestaan uit heel veel C-tjes, iets minder H-tjes en nog wat minder O-tjes. De Ctjes reageren uiteindelijk tot CO2 de H-tjes tot H2O en de Otjes gaan meedoen als zuurstofradicaal in het oxidatieproces.

of bedoel je wat er ín het lichaam gebeurt? Dat lijkt me een niet zo interessante nodeloos ingewikkelde biochemische verhandeling.
Volg datum > Datum: vrijdag 22 mei 2009, 10:0522-5-09 10:05 Nr:165398
Volg auteur > Van: Peter Donck Opwaarderen Re:165397
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: En eentje werd moddervet.... Structuur

Peter Donck
Homepage
moorslede
belgie

Jarig op 5-10

5970 berichten
sinds 18-9-2004
Arabesk schreef op vrijdag 22 mei 2009, 9:55:

> Peter Donck schreef op vrijdag 22 mei 2009, 9:49:
>
>> Arabesk schreef op vrijdag 22 mei 2009, 9:38:

>
> of bedoel je wat er ín het lichaam gebeurt? Dat lijkt me een
> niet zo interessante nodeloos ingewikkelde biochemische
> verhandeling.

nee in de drogende plant
caroteen helpt bij de synthese en blijft zichtbaar nadat chlorofyl al 'verdwenen' is
en het bindt die vrije radicalen (bv O)
zowel fructaan en caroteen werken mét zonlicht
maar eens hooi geperst is in balen komt daar géén zonlicht meer bij
dus wat gebeurt er dàn ? valt fructaan uiteen in eenvoudiger suikers
en oxideert caroteen door vrij aanwezig zuurstof waardoor het verdwijnt ?
Volg datum > Datum: vrijdag 22 mei 2009, 10:2422-5-09 10:24 Nr:165400
Volg auteur > Van: Arabesk Opwaarderen Re:165398
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: En eentje werd moddervet.... Structuur

Arabesk
Homepage
Nederland

Jarig op 22-11

3776 berichten
sinds 14-9-2004
Peter Donck schreef op vrijdag 22 mei 2009, 10:05:

> zowel fructaan en caroteen werken mét zonlicht
> maar eens hooi geperst is in balen komt daar géén zonlicht meer
> bij

Hoe langer het hooi ligt te drogen en te bakken in het zonlicht vóór het geperst wordt, hoe meer er natuurlijk verloren gaat. Vanuit dat oogpunt zou je beter voordroog kunnen voeren.

> dus wat gebeurt er dàn ? valt fructaan uiteen in eenvoudiger
> suikers
> en oxideert caroteen door vrij aanwezig zuurstof waardoor het
> verdwijnt ?

in de aanwezigheid van zuurstof heb je altijd oxidatie, alleen gaat het minder snel dan wanneer óók nog eens UV aanwezig is.
Volg datum > Datum: vrijdag 22 mei 2009, 10:3022-5-09 10:30 Nr:165401
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:165397
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: En eentje werd moddervet.... Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Arabesk schreef op vrijdag 22 mei 2009, 9:55:

> er is geen verschil, uiteindelijk gaat de zuurstof uit de lucht
> reageren met de verschillende C-ketens die in de moleculen
> zitten. Die afbraak gaat volledig willekeurig. Zowel fructaan
> als caroteen bestaan uit heel veel C-tjes, iets minder H-tjes
> en nog wat minder O-tjes. De Ctjes reageren uiteindelijk tot
> CO2 de H-tjes tot H2O en de Otjes gaan meedoen als
> zuurstofradicaal in het oxidatieproces.

Volgens mij, maar ik ben geen chemicus dus dit is slechts speculatief, is het probleem bij dit soort moleculen dat ze tamelijk groot zijn, en gemakkelijk beschadigd raken. Beschadigingen door UV zijn al genoemd, maar ook fysieke spanning, door herhaald verwarmen en afkoelen, bevriezen, etc. kunnen zo'n molecuul uit elkaar sleuren. Daarna blijven er brokstukken over die reageren met andere stoffen die voorhanden zijn.
Fructaan overigens is voor zover ik weet chemisch heel stabiel, en oxideert niet vanzelf. Net als praktisch alle andere suikersoorten. Oxideerde het maar, dan ging ik me tegoed doen aan overjarige chocolade, maar helaas de suiker in de chocolade blijft het langste in topvorm.

Als oxidatie inderdaad het probleem zou zijn bij de teloorgang van beta caroteen, dan zou dit betekenen dat kuilgras veel beter zijn beta caroteen blijft behouden dan hooi. Maar daar is mij niets van bekend.

Frans

"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail."
Je leest nu onderwerp "En eentje werd moddervet...."
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
61 berichten
Pagina 4½ van 5
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact