InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
54 berichten
Pagina 3½ van 4
Je leest nu onderwerp "manen trekken"
Volg datum > Datum: woensdag 13 februari 2008, 10:2613-2-08 10:26 Nr:114759
Volg auteur > Van: yondan Opwaarderen Re:114748
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: manen trekken Structuur
yondan
België


59 berichten
sinds 15-3-2007
Hey Ans !

Ik ben geen schrijver op dit forum ... wel een fanatieke lezer. Ik heb ook een veulen, een arabische volbloed hengst. Nu 1,9 j. Ik beschouw mezelf helemaal niet als een "deskundige" in het opvoeden van paarden. Ik probeer gewoon héél véél te lezen, goed te luisteren en te kijken.

ELKE dag "oefen" ik "iets" met onze kerel. Soms hele kleine dingen die, zoals Piet zegt, een voorbereiding zijn voor de "grote" oefeningen. En "oefenen" is eigenlijk vaak in het "samenzijn" duidelijk de grenzen aangeven : "Nee, bijten kan niet !", "Nee, opdringerig zijn, kan niet !" ... Ons veulen kent door het dagelijks "samenzijn" het woord "Nee" hééééél goed (zelfs vanop ettelijke meters afstand) en dus hoeft er niets fysiek aan te pas te komen (slaan, zwepen, pramen, ...).

Je hebt het moeilijk om te plannen ... wel, naar mijn bescheiden mening is het toch belangrijk dat je grondig nadenkt en vooral plant en structureert ! "Mijn paard heeft problemen met fieters ?" OK, nadenken ... en het probleem in hele kleine stukjes breken : eerst een fiets tegen het hek van de weide zetten. Geen probleem voor het veulen ? OK, dan op afstand naast de fiets doorwandelen. Dan alsmaar dichter. Dan fiets laten besnuffelen. Dan fiets opnemen en eens aan de wielen draaien. Dan ... dan ... dan ... En dit kan misschien in enkele dagen, misschien ook in enkele weken. So what ? Je bent met je veulen aan het communiceren. Echt plezant want je relatie met hem groeit !

Ans, ik weet niet of je er iets aan hebt, want, zoals gezegd, ik heb helemaal niet de ervaring van de "Pieten", "Pienen", "Eddy's", ... van dit forum en ben vaak blij om hun reacties te lezen en er weer van te leren.
Eén ding wil ik je wel meegeven : ons veulen heeft ONS geleerd dat het rijden van een paard bijzaak is en dat het communiceren, opvoeden, grondwerk of hoe je het ook mag noemen de essentie en het plezier is van omgaan met paarden !

Groetjes en nog veel succes met je paardjes !
Volg datum > Datum: woensdag 13 februari 2008, 10:3613-2-08 10:36 Nr:114761
Volg auteur > Van: eddy DRUPPEL Opwaarderen Re:114743
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: manen trekken Structuur
eddy DRUPPEL
Nederland

Jarig op 18-4

10699 berichten
sinds 26-3-2006
Ans Jondral schreef op woensdag 13 februari 2008, 0:55:

> Piet schreef op dinsdag 12 februari 2008, 23:14:
>
>>

> 8 keer steken omdat telkens 't beest over de rooie gaat zodra
> ze iets voelt en je niet meer in haar buurt kunt komen.Naald valt eruit en kan je weer overnieuw. Kan je ermee blijven vechten. Dan heb ik liever dat hij even een praam gebruikt en dat het meteen gedaan is.
> Bij een smid zou zoiets niet hoeven, heb je gelijk in.
> Maar daar was ik echt verrast door, net omdat Puzzle zo gemakkelijk doet over z'n voeten. Ik had er zelf nog aan zitten vijlen en had me echt niet aan moeilijkheden verwacht. Als hij dan de smid half bij elkaar slaagt, moet je toch iets doen?

Ans toch ? Je hebt ni zo héél véél tegen de praam .Inderdaad sommige handelingen moeten worden gedaan maar zéér zeker niet op die manier hoor .'K stel voor dat je je een gedegen trainingsmethode eigen maakt !Ook dat worteltjes geven bij auto's bvb . Je zou is moeten kijken hoe we oo Veldre haar benen aan het trainen zijn ?Komt geen praam aan te pas hoor ! En geloof me dat is een straffe madam in deze zaken !
Volg datum > Datum: woensdag 13 februari 2008, 12:0813-2-08 12:08 Nr:114781
Volg auteur > Van: Ans Jondral Opwaarderen Re:114745
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: manen trekken Structuur
Ans Jondral
Heffen
België

Jarig op 4-1

3082 berichten
sinds 1-10-2004
Piet schreef op woensdag 13 februari 2008, 7:52:

> Je overvraagt, je stappen zijn veel te groot. Als hij
> al gespannen wordt van een auto mag je niet verder
> gaan, maar eerst dat oplossen.

> hoe ver je tot die weg wilt komen, hoeveel keer je wilt
> oefenen en doe het dan ook zo . Niet meer, niet minder.
> Lukt het niet zover te komen, dan lukt het de volgende
> sessie.

Dat is dus exact wat ik gedaan heb. ;-)
Hij stond toen op een wei hier in't straat. (=Doodlopend weggetje, die op drukkere straat uitkomt.) Zoals ik schreef, die leidoefeningetjes en dan als maar dichter naar de weg toe en dan weer terug het weggetje in etc.
En toen reageerde hij dus ook zo op auto's. Zodra er een auto kwam, hals strak en gaat hij overal doorheen. (Sterke pony ;-) ) Dat hebben we zo blijven doen. Maar toen stonden ze hier een paar weken en moesten ze weer verhuizen omdat ze geen eten meer hadden. Dus moest hij wel weer over de weg. En toen zijn we dan toch maar met de wortels begonnen om die verplaatsing te doen.

> Je bent ook hier met iets begonnen zonder je te
> realiseren dat van een voerbeloning ELK paard opdringerig,
> brutaal en schooierig en/of happerig wordt.

Happerig was hij al. Al van de eerste dag dat hij hier rondloopt. Dat is niet iets wat hij is beginnen doen omdat ik hem worteltjes gegeven heb op de weg. (Alhoewel ik ook wel weet, dat dat nou ook niet dé manier is om het af te leren.)

> Je hebt de elementaire beginselen van het clickeren
> overgeslagen.
> Je hebt hem niet geleerd waarom hij die beloning krijgt.
> Je hebt hem niet geleerd dat wanneer je een klik hoort ,
> dat het geuid is wat zegt "Dit is het gedrag wat ik
> wil zien, hier krijg je een beloning voor. Zolang je dat
> geluid niet gehoord hebt, krijg je NOOIT een (voer)
> beloning. Het is niet bij me te halen, NOOIT"

Ik claim ook helemaal niet dat ik clicker.
We moesten gewoon een manier verzinnen om hem van de ene wei naar de andere te krijgen zonder ongelukken. En dat lijkt zo wel te lukken.
Ik moest iets hebben waardoor hij z'n hoofd naar mij toe zou buigen (zonder dat ik eraan moet hangen en trekken.) zodat hij zelf kiest om in mijn buurt te blijven. Meer was het niet.

> Je moet voorkomen dat hij 'vies' gaat doen door hem te
> trainen.
> Ik had onmiddelijk op de rem getrapt zodra ik zag dat
> het "voetklemmen" problemen ging geven.
> Hij had de voet ook anders kunnen beetpakken en een jong
> paard nooit het idee geven dat hij zijn voet niet meer
> terug krijgt. HEEL stom van die bekapper. Hij is na een
> half uur weer weg en je hebt geluk als jij niet
> naderhand met de ellende zit.

Ga ik je niet in tegenspreken. Mijn schuld, helemaal verkeerd ingeschat.
Ik heb gewoon niet beseft dat het een probleem zou kunnen zijn. (Hij was net bekapt toen we hem kochten, dus het was zeker niet de eerste keer dat hij een smid zag. Doet heel makkelijk over zijn voeten en had een week daarvoor nog zelf aan z'n hoeven gevijld. )
En ik had de smid zelfs niet verteld dat hij nog zo jong was. Het was pas achteraf dat we beseften dat hij zo reageerde op het fixeren van z'n voet. Maar toen was hij al helemaal in de stress natuurlijk. (En dan blijft hij ook sjotten.)

> Ook een injectie geven kun je trainen, wel zover dat ze
> zelf met haar body naar de spuit toekomt.

Hebben we het al eens over gehad, dacht ik. Maar eerlijk, ik geloof daar niet zo in. Zodra de DA z'n auto voor de wei parkeert, weet ze al hoe laat het is. Dat heeft met die spuit op zich waarschijnlijk niet eens zoveel te maken.
Waarom ze dit is beginnen doen, weet ik niet. Ik heb haar zo terug gekregen na een verblijf in de kliniek. Daarvoor was ze ook gewoon braaf bij de DA.
Je leest nu onderwerp "manen trekken"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
54 berichten
Pagina 3½ van 4
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact