InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
776 berichten
Pagina 6½ van 52
Je leest nu alle berichten van "Unartica"
Volg datum > Datum: maandag 16 juli 2007, 11:3616-7-07 11:36 Nr:90965
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen Re:90908
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ijzers eraf..... en dan??? Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007
margaretha schreef op zondag 15 juli 2007, 10:20:

> Mijn paard staat 2 jaar rondom op ijzers. Want ik rijd ong. 3
> keer per week buiten én over asfalt.
> Ik merk dat haar hoeven nog maar weinig groeien en echt

> Hoe lang duurt het (ongeveer natuurlijk) voor we weer gewoon
> buitenritten kunnen maken (ik ben nl niet zo'n "bak-rijder").
>
> Hopelijk kunnen jullie mij op weg helpen....

Haai,

Ik ben ook pas sinds kort aan het natuurlijk bekappen begonnen nadat ik de boeken en de site heb bestudeerd. Mijn paard had 5 jaar op ijzers gestaan, alleen voor. Op 26 mei heb ik een goede natuurlijk bekapper laten komen die de ijzers eronderuit heeft gehaald en hem voor het eerst heeft bekapt volgens hoefnatuurlijk. De stand van de hoeven waren al een heel eind in de goede richting, de witte lijn was prima, en de hoefwand was erg dik, ondanks de ijzers. De eerste 2 dagen erna heb ik hem lekker op de wei laten lopen, zodat hij zelf even kon wennen aan zijn nieuwe voetjes. Hierna heb ik hem anderhalve week elke dag gelongeerd, zodat ik van een afstandje kon bekijken hoe hij liep. Na het longeren heb ik hem elke dag over het betonnen fietspad uitgestapt, steeds een stukje verder door goed te kijken wat hij aankon. Tussendoor heb ik ook stukjes met hem gedraafd. Hij heeft na de bekapping een paar dagen gevoeliger gelopen op het harde, maar kon wel redelijk uit de voeten. Grind en losse steentjes waren veel lastiger voor hem. Na ongeveer 2 weken ben ik er weer op gaan rijden. Toen liep hij meerdere kilometers in stap en draf goed over zachte bodem en asfalt. Ik ben weer buitenritten gaan maken zonder problemen. Hij vind het geweldig om blootvoets over het verharde fietspad te draven ( want in het bos moet hij zijn voeten hoger optillen, de luilak haha) Vorige week heb ik 9 kilometer met hem over het asfalt gestapt, gedraafd en zelfs een stukje gegallopeerd, alhoewel dit nogal onwennig voelde voor hem. Hier moeten we nog aan werken. Voor nu zijn alleen grind en losse steentjes nog even lastig. Ik ben wel altijd "van de voorzichtige" moet ik erbij zeggen hoor, dus misschien had ik alles wel sneller kunnen doen, maar ik wilde niks forceren. Ik heb de bekapper na 5 weken weer laten komen, en die vond dat ik op de goede weg ben. Ik heb alleen wegens omstandigheden de cursus tussendoor niet kunnen volgen, maar gelukkig wel heel veel advies en informatie gekregen van de NB-er, waar ik heel veel aan heb gehad.
Misschien dat je door dit verhaal enige idee hebt, van hoe het wél kan gaan.

Groetjes Jolanda
Volg datum > Datum: maandag 16 juli 2007, 19:5816-7-07 19:58 Nr:91014
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen Re:90985
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ijzers eraf..... en dan??? Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007
> Dank je Jolanda!!
> Dit is idd voor mij een duidelijk verhaal over ervaring......!
> Ik begrijp dat jij zelf tussendoor niets aan de hoeven doet?
> Dus alleen de NB-er het laat bijhouden?
>
> groetjes
> Ada

Hoi Ada,

Jawel, ik heb de hoeven elke week bijgevijld. Ik vind het zelf prettig om ze elke week te vijlen. Dan hoef ik er ook niet erg veel aan te doen en behoud ik de vorm van de hoeven gewoon heel makkelijk. Als ik een buitenrit heb gemaakt met mijn paard kijk ik ook meteen de hoeven na op eventuele steentjes en soms vijl ik de hoefwand dan nog even een beetje bij. Na 5 weken is de bekapper langsgeweest (moest ook even naar onze pony kijken) en heeft meteen even mijn werk gecontroleerd. Nu komt hij pas weer ergens in oktober en heb ik er ook alle vertrouwen in dat ik het tot die tijd goed bij kan houden. Op den duur wil ik steeds wat meer tijd laten zitten tussen zijn bezoekjes doordat ik ook wat zelfverzekerder wordt en meer ervaring krijg. Maar bij problemen of twijfels zal ik altijd eerst de bekapper laten komen, voordat ik zelf wat ga proberen. Het is voor een groot deel een beetje gezond verstand gebruiken ;-)
Ik vind het daarnaast ook wel erg leuk om zelf de hoeven te doen. Voorheen wist ik niet beter dan dat ik het uitbesteedde, maar wat dat betreft voel ik me nu "allrounder" en ben ik de enige die alles voor mijn paardjes kan betekenen, wat ik wel een leuke taak vind.
Ik hoop dat het voor jou en jouw paard ook een fijne en goede manier zal zijn!

Groetjes Jolanda
Volg datum > Datum: maandag 16 juli 2007, 20:2516-7-07 20:25 Nr:91016
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen Re:90935
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Inloopstal met vliegengaas Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007
Wat een ramp hé die dazen! Nu heb ik helaas nog geen inloopstal (die is in de maak) en staan ze vrijwillig op stal. Ik vind het heel frustrerend om ze van smorgens rond 10 uur, tot savonds rond half 10 op stal te zien staan. Mijn paard krijgt er ook nog eens dikke kogels van en de andere 2 ponys staan toch gelukkig nog fris en fruitig rond te kijken. In de stal is het dazenvrij maar wel erg warm, zo sneu....Ik hoop dat de inloopruimte snel klaar is, we hebben het afgelopen weekend de ruimte beklinkerd.
Hier werkt momenteel geen enkel middeltje en kan ik niet eens rijden, tenzij ik smorgens vroeg om 7 uur erop zit, maar ik ben niet zo'n ochtendmens ;-)
Ik kan niet wachten op een flinke plensbui, want ik grijp momenteel elke gelegenheid aan om de paardjes hun dagelijkse beweging te geven.

Groetjes Jolanda
Volg datum > Datum: donderdag 19 juli 2007, 20:4819-7-07 20:48 Nr:91272
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen Re:91219
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ijzers eraf..... en dan??? Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007
margaretha schreef op donderdag 19 juli 2007, 10:07:

> margaretha schreef op dinsdag 17 juli 2007, 9:40:
>
>> Poeh, dit lokt even een discussie uit ;-)

> Ik heb zo'n 45 berichten geleden bovenstaande vraag gesteld,
> maar
> in het heetst van de strijd is daar misschien over heen
> gelezen??

Ik zou er ook een NB-er bijhalen. Zo kun je meteen eens in de praktijk zien hoe ze de hoeven van je paardje doen. Dit vond ik erg fijn om te zien, omdat ik ook nog niet in de gelegenheid was om de cursus te volgen. Als je een goede NB-er hebt zal die je ook graag uitleg willen geven over wát hij precies doet met de hoeven van je paard en waarom. Bijvoorbeeld of je paard kwartierboogjes nodig zou hebben of juist niet en waarom dan. En waar je op moet letten wanneer je zelf aan de slag gaat.
Mijn paard heeft bijvoorbeeld een hoefstand waarbij hij snel ondergeschoven hielen krijgt als ik de toon niet kort genoeg houdt. Zijn hielen zijn van zichzelf al aan de lage kant. Dat vind ik als beginneling wel heel fijn om te weten zodat ik daar wat extra op kan letten. Nu ben ik wel een enorme perfectionist en zelfs wel een pietlut kan ik wel zeggen ;-) maar deze eigenschap geeft me zeker in het begin wel wat meer zekerheid, ook al heeft het bijhouden van de hoeven van 3 paardjes weleens 4 uur geduurd hahaha. Mocht je het leuk vinden om mijn ervaring te lezen van de periode waarin ik mijn paard van zijn ijzers af heb gehaald en de overstap naar natuurlijk bekappen heb gemaakt, dan kun je deze lezen op mijn weblog. www.jollys-farm.nl Als je op de foto van Iwan klikt krijg je al de berichtjes over hem te zien.

Groetjes Jolanda
Volg datum > Datum: vrijdag 20 juli 2007, 10:4820-7-07 10:48 Nr:91335
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen Re:91309
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ijzers eraf..... en dan??? Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007
>
> Nu ben ik wel een enorme perfectionist
> en zelfs wel een pietlut kan ik wel zeggen ;-)
> Ok dan:
> Iedereen die de cursus gevolgd heeft en de voeten zelf
> bekapt is een NB-er.
> Piet

Hmmmm ik vat hem ff niet Piet ??

Groetjes Jolanda
Volg datum > Datum: vrijdag 20 juli 2007, 14:0120-7-07 14:01 Nr:91371
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen Re:91341
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ijzers eraf..... en dan??? Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007
Piet schreef op vrijdag 20 juli 2007, 11:15:

> Unartica schreef op vrijdag 20 juli 2007, 10:48:
>
>>>

> Natuurlijk Zelf Bekapper zijn. En dat is dubbelop, want een
> NB-er bekapt altijd zelf.
>
> Piet

Ik begrijp wat je bedoeld. Al denk ik dat Margaretha ook wel heeft begrepen hoe ik het bedoelde en daar gaat het toch om? Ik vind het wel jammer dat je hier alles zo "perfect" moet formuleren, want mocht dat niet een van je sterkste kanten zijn dan krijg je dat meteen op je bordje. Terwijl ik met mijn berichtje alleen goedbedoeld advies wilde geven aan Margaretha. Het spontane gaat er hierdoor wel vanaf helaas. Mensen die graag tot in de details willen discusseren moeten dat natuurlijk zelf weten, ieder zijn ding, maar ik denk niet dat iedereen dit doel voor ogen heeft met het plaatsen van een berichtje.

Groetjes Jolanda
Volg datum > Datum: vrijdag 27 juli 2007, 20:0927-7-07 20:09 Nr:91859
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Pony eet verse mest Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007
Vandaag zag ik onze pony de verse mest opeten van onze andere pony. Ik heb gezocht naar mogelijke oorzaken maar ik kan het nog steeds niet rijmen.

Zijn voeding bestaat uit gras (staat 24 uur buiten), onbeperkt hooi, en een liksteen (Rocky rood). Ik heb hem dit niet eerder zien doen. Hij heeft geen honger, want er ligt nog voldoende hooi en verveling lijkt me ook niet echt de oorzaak, want hij staat 24 uur in de wei, samen met 2 maatjes. Hij likt ook verder nergens aan. Het enige wat ik zou kunnen bedenken is dat hij behoefte heeft aan meer verterings-microben, maar wordt dit niet alleen gedaan door veulens? Hij is 17 jaar. Ik heb vorige maand zijn mest laten controleren en deze was in orde, ik hoefde niet te ontwormen. Dit is ook geen gewoonte van hem, ik heb het hem nog nooit zien doen.
Heeft iemand nog enig idee wat dit zou kunnen zijn? Moet ik me zorgen maken?

Alvast bedankt,

Groetjes Jolanda
Volg datum > Datum: zaterdag 28 juli 2007, 0:1128-7-07 00:11 Nr:91889
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen Re:91866
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Pony eet verse mest Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007
>
> Mijn paard deed het ook dus ik belde mijn veearts. Probeer eens
> eierkoeken zei hij, dat helpt bij poepetende honden ook. Het
> werkte.

Had hij ook verteld waarom eierkoeken hierbij kunnen helpen?
Het zou een simpele oplossing kunnen zijn dus dat is het proberen waard.

Bedankt voor de tip.

Groetjes Jolanda
Volg datum > Datum: zondag 5 augustus 2007, 18:535-8-07 18:53 Nr:92388
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen Re:92314
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Medicatie toedienen Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007
Als een van de paarden hier medicatie moet hebben, dan geef ik dit meestal in slobber. Dit vinden heel veel paarden lekker, maar er zit ook wel veel luzerne en zetmeel in ;-). Dit maak je aan met water, zodat je een papje krijgt, en hier doe ik de medicijnen doorheen. Ik heb er nog nooit problemen mee gehad en toch ook wel kieskeurige heren hier staan.
Ik haalde het altijd bij Havens, daar heet het "Mash". Poeder of stroop in appels of tussen brood daar trappen ze hier ook niet in. Ik grijp dan toch maar weer naar de slobber.

Groetjes Jolanda

Ps: Ik werd ook overspoeld door nieuwe inzichten en ideeen toen ik deze site had ondekt. Dat is ook wel leuk aan deze site vind ik. Gewoon even alles goed laten bezinken en kijken wat voor jou wel mogelijk en haalbaar is, en daar naar streven. Ik heb niet alleen de huisvesting en de voeding aangepast (zat al een eindje in de goede richting) maar doe nu ook met succes de hoeven van mijn paard, die volgens mijn oude hoefsmid nooit zonder ijzers meer zouden kunnen :-))) Eind mei zijn ze eraf gegaan en ik draaf nu kilometers over het asfalt. =-))
Volg datum > Datum: woensdag 12 september 2007, 21:0612-9-07 21:06 Nr:96024
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Speciaal voor horzellarven ontwormen of niet? Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007
In juni heb ik bij alle drie mijn paarden mestonderzoek laten doen. Ze hadden alledrie enkele (3) bloedwormeitjes in hun mest. Ik heb dus niet ontwormd.
Nu wil ik eigenlijk opnieuw een mestonderzoek laten doen, maar ik twijfel of ik ze niet gewoon moet ontwormen vanwege de horzellarven/eitjes. Deze zijn zover ik erover kan vinden op de website, niet aantoonbaar in mestonderzoek. Ik heb wel dagelijks de horzeleitjes van de paarden afgeborsteld, maar ze zullen er natuurlijk ook wel binnen hebben gekregen. Mijn paarden staan verder 24 uur buiten en ik haal elke dag alle mest uit de wei.

Nu wil ik een binnekort toch weer een mestonderzoek laten doen, aangezien ik nog niet zo lang niet meer met regelmaat ontworm. Maar zou ik ze toch zowieso moeten ontwormen vanwege de horzellarven?
Hoe doen jullie dit?

Groetjes Jolanda
Volg datum > Datum: woensdag 12 september 2007, 21:5412-9-07 21:54 Nr:96028
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen Re:96026
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Speciaal voor horzellarven ontwormen of niet? Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007
Bedankt alvast voor jullie snelle reacties.
Nu vraag ik me af waarom ik dan zou moeten wachten tot de winter met ontwormen tegen de horzellarven?

Ik heb zo'n speciaal blokje (weet niet hoe het heet), maar het is een zwart porreus blokje waarmee de eitjes er vrij makkelijk af gaan, en wat je tegen een steen ofzo weer kunt verversen tot hij op is. De eitjes die blijven zitten die haal ik er zelfs met mijn nagels vanaf tot er geeneen meer te vinden is. Soms hangen de eitjes zelfs in de manen, en ben ik weleens een half uur aan het plukken.

Groetjes Jolanda
Je leest nu alle berichten van "Unartica"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
776 berichten
Pagina 6½ van 52
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact