Isabel van der Made schreef op dinsdag 4 juli 2006, 1:56:
> Wil schreef op dinsdag 4 juli 2006, 1:51:
>
>>> Jeetje! Dat is interessant! Flaxseed... grappige naam! Lijnzaad
> En, ja, het gaat idd over de hele korrel, wat een ander verhaal
> schijnt te zijn dan de olie.
>
> Isabel
Zat alweer te studeren... Ik gaf ook weleens rauwe lijnzaad! Dat van die cyanide vergiftiging zou ik na moeten kijken... Weet wel dat als je lijnzaad kookt je dit meteen moet voeren als het afgekoeld is. Anders onstaat binnen 24 uur al blauwzuur.
Ik deed 2 x per jaar, zeker vlak na het weideseizoen, lijnzaad koken en aan de paarden (Quarter-fokmerrie's) geven... wat een plakbende trouwens! Maar het werd altijd met smaak, flink knoeiend, verorberd. Nadien kon je met een aardappelschilmesje de stenen in de stal schoonkrabbelen
)
Het verhaal was dat lijnzaad alle 'rommel' zoals zand etc. uit de darmen trok.
Gezien de plakkerigheid geloof ik dat wel. Nooit (zand)koliek of zo gehad.
Maarre... ff off-topic.... mensen krijgen toch ook geen vergiftiging van lijnzaad?
Zat mensen die iedere dag een kommetje yoghurt eten met 1 volle of zelfs 2 volle eetlepels rauwe lijnzaad! Voor de optimale darmwerking..
En of dat werkt!
Dus waarom paarden niet?
Groetjes,
Wil.