trea hoex schreef op maandag, 20 juni 2005, 9:04:
> Inge Teblick schreef op maandag, 20 juni 2005, 8:53:
>
>> trea hoex schreef op maandag, 20 juni 2005, 8:42:
> door het laten wegvallen van de straf) en dàt gaat me een beetje
> te ver.
>
> trea
Aan Inge,
Er loopt daar een oudere meneer, die grotendeels alles op de Zeeuws-Vlaamse manier ( op 't gemakje en met plezier) heeft lopen opruimen. Hier en daar heb ik ook nog wat geholpen, maar was niet echt nodig. Eigenlijk was ik ook wel een beetje versleten en mijn engels dunne velletje protesteert ook nogal tegen bakoven temperaturen.
Dus dat is allemaal goed gekomen.
Alleen is er een vrij duur mes verdwenen, misschien per ongeluk iemand in een tas gedaan? Wijnie wil het heel graag terug!
Sorry Trea voor dit tussenstukje.
Parelli is in mijn ogen een uitstekende leermethode voor iedereen die volgens een a.h.w. universele methode wil werken. Ik ga niks aanvallen, alleen zijn er bepaalde dingen die ik niet begrijp en niet prettig vind en heb daarom voor een andere manier van werken gekozen .
Het opvoeren van druk is iets wat mijzelf tegenstaat en die fases vind ik volmaakt overbodig.
Als je dan toch tegen je paard wil "zeggen" doe het nu maar want et wordt alleen maar beroerder, dan zou ik 2 fases overslaan.
Ik denk dat je paard sneller zal reageren en dat het nog duidelijk is.
Een keer licht vragen: niet? Hard vragen! Paard kan dan op de eerste vraag reageren. Beter maar vanaf het begin gevraagd dan, zonder pesten tussendoor.
Ik kon het zelf helemaal niet, al wat ik zag waren verschrikte ogen en ik me maar afvragen of hij wel begreep wat ik bedoelde.
Pas als je het verschil gezien hebt in een paard hoe je, zonder druk geven, laat staan druk opvoeren, een oefening aanleert snap je wat ik bedoel.
Naast alle leuke zaken die Shiny kent en waarvan sommige mensen zeggen: ik had nooit gedacht dat een paard zo iets kan, ben ik zelf het meest beloond door het gedrag van Shiny.
Het is een geweldig gevoel wanneer je paard naar je toe komt en zegt leg dat spul maar op mijn rug en je weet dat daar doodsangst aan is vooraf gegaan en dat het zonder ooit opvoeren van druk, laat staan geweld, is gebeurd.
Dan zijn er een aantal dingen die ik niet snap.
Oefeningen die in het begin op een bepaalde manier aangeleerd worden en later nog eens overgedaan worden op een andere manier.
Voorbeeld: het wiebeltouw achteruit.
Het eerste wat je je paard leert is hoofd omhoog houden.
Later moet je dat afleren, want het hoofd moet naar beneden.
Waarom niet in 1 keer goed?
Verder heb ik oefeningen gezien die bij
Parelli pas in de hoger sferen uiygevoerd kunnen worden en die een clikkeraar als lesje drie, na handtargetting en het aanleren van beleefd gedrag, zou kunnen inbouwen.
Piet