angelique hage schreef op maandag 28 maart 2016, 0:21:
> droebeltje schreef op vrijdag 18 maart 2016, 12:36:
>
>> ik heb met de
DA overlegd en die vertelde dat IR/
hoefbevangen paarden vaak
> van een paard niks mee kan, maar een partij kuil kan best laag in fructaan
> zijn.
>
> De veronderstelling dat je een
IR-paard helpt met schraal hooi is daarom
Eerst moet dan duidelijk worden wat er met schraal bedoeld wordt.
Vegetatiekundig (en wat is er dan schraal aan, ecologisch bezien? Ik weet wel wat een bioloog met een schrale vegetatie bedoelt maar dat is duidelijk niet hetzelfde als dit spraakgebruik) of wordt het levensmoment van het gewas ermee bedoeld? In de groei, bloei, zaadhoudend, of daarna? Eerste of tweede snee (en bij kunstweiboeren, niet voor paarden bedoeld, t/m 7e snee)... allerlei mogelijkheden.
> ook een misvatting: is dat hooi gemaaid in de middag van een stralend
> zonnige dag (wat de meeste loonwerkers en boeren doen, immers dan is het
> lekker aan-gedroogd),
Nee, zo zit dat niet, daar kan ik stellig over zijn. Het
inpakken (dus niet het maaien) doen we het liefst op een mooie namiddag en inderdaad om percentage droge stof zo hoog mogelijk te hebben. Vooral vanwege het sealen in plastic is het belangrijk, als je wil dat het hooi blijft en geen (voordroog)kuil wordt, dat het %ds echt zo hoog mogelijk is op moment van verpakken. Dus doe voor mij daar liefst maar een winderige, zonnige, droge (lage luchtvochtigheid) dag voor.
Het maaien daarentegen doen we desnoods nat, midden in de regen, als de verwachting voor het inpakmoment en het weerbeeld daar naartoe maar goed zijn.
Maar jij beweert: "de meeste loonwerkers en boeren" en daar weet ik niets van, het zou kunnen zijn. Er is nmm heel veel foerage van mindere kwaliteit (in de zin van of ik het geschikt zou vinden voor mijn pony's) in de handel maar ik doe alles al een jaar of 30 in eigen beheer (nou, tegenwoordig "doe" ik niet veel meer, maar in de beginjaren hooiden we zelfs nog los, met zo'n Swiebertjehooiberg. Toen kwamen de 20kg pakjes, toen de ronde balen en nu alweer enige jaren de vrachtwagenbrede rechthoekige waar ik eigenlijk tot het moment van voeren met geen vinger meer aan kom).
Iig doet de boer die voor mij werkt redelijk goed wat ik aangeef en heb ik de laatste jaren weinig zorg over ons hooi en dat is ook wel eens anders geweest. Toch heb ik, ook in jaren met helaas inferieure foerage (geen kuil, maar bijv. verregend, of slechte kwaliteit vegetatie), nooit zieke pony's gehad en dat moet toch ook vermeld, vind ik. Mij wel vooral opgevallen is dat de ponies van goede fourage makkelijker gaan groeien en ook dat moet niet altijd - mijn pony's hoeven niet mager maar nmm veel belangrijker niet te dik!
> dan heeft het meest waarschijnlijk een hoog fructaan-gehalte.
Nee dus, want fructaan-gehalte is zoals je aangeeft verbonden aan het maaimoment. Zoals je impliceert zal de samenstelling van het hooi gelijke tred houden met de eigenschappen van het gewas op moment van oogsten.