joop schreef op zondag 1 november 2015, 14:54:
>
> onzin dat je aan de kleur van hooi kan zien dat een paard koliek kan
> krijgen. Koliek ontstaat door verkeerde voeding (brokken en granen) en te
> weinig beweging (op stal staan) Alleen hooi in een goede slowfeeder is
> prima voor een paard
Nou... gaskoliek (en daar ging het toch om?) kan wel ontstaan door hooi van vers ingezaaid, niet eerder gemaaid boerengras. Je moet je paarden er evenmin op laten grazen trouwens.
Als dat ook nog eens be(kunst)mest is versterkt dat het effect van oneetbaarheid - een "rijk" type hooi is het echter wel.
Maar, dat spul krijg je haast niet droog in Nederlands weer (de grasdrogerij lukt dat natuurlijk wel en vandaar dat je het in de handel wel eens tegen komt of dat het in de brokken terecht komt)! Als het eindelijk wel droogt levert dat een zeer fijn, zacht, verschrompeld soort van hooi op. En als al, dan ruikt het naar zweetsokken

of helemaal nergens naar.
Maar aan de kleur kun je dat idd niet zien! Het zou erg groen moeten zijn maar wanneer er (vanwege de ondroogbaarheid) een of meerdere keren regen in komt is het bruin.
Ik heb het gevoel dat ik mij herhaal, maar nmm gaat het om de samenstelling van de vegetatie waar je hooi van maakt. In de natuur zit er uiteraard ook altijd een percentage "nooit gemaaid jong spul" tussen maar dan geeft het niet want het is slechts een fractie.
Door er stro doorheen te mengen worden de risico's idd wel verkleind.