Talitha schreef op zaterdag 26 juli 2014, 14:16:
> e m kraak schreef op zaterdag 26 juli 2014, 12:28:
>
>> Talitha schreef op zaterdag 26 juli 2014, 12:20:

>> En deze plapperpraat meen je serieus?
>
> Ja, dat meen ik serieus, keukenzout ontrekt je lichaam aan mineralen. Dat
> is toch al algemeen bekend hoe slecht keukenzout is voor je?
OK dan, ik twijfelde echt. Nu dan ook een serieuzig antwoord
Maar eerst een vraag: Waarom denk je dat allerlei dieren, maar mensen nou net niet, blij zijn met een liksteen die voor het overgrote deel (als het goed is) uit NaCl oftewel keukenzout bestaat? (Voor mensen is NaCl trouwens ook best belangrijk. Niet alleen dieren lopen daar in het wild meer dan een blokje voor om, maar ook voor mensen was/is NaCl een duur goed waar het niet overvloedig zoals voor ons bereikbaar is).
Ter info voor jou:
- Dat NaCl IS een mineraal!
- NaCl = NaCl... gewoon een stabiele chemische verbinding.
- Je bent blijkbaar in de war, of gelooft de nonsensverkooppraatjes over himalaya-zout. Juist dat himalaya-zout is verrassend zuiver NaCl (lees de kleine lettertjes!).
- Dat "Keltisch" zeezout... volgens mij deugt de benaming al niet, die kelten zijn al een tijdje als bevolkingsgroep verdwenen, en moet je gewoon zeezout zeggen. Daar zijn allerlei verschillende kwaliteiten in. De goede fleur de sel is extreem duur, of je dat over hebt voor NaCl.... ik niet, als ik fleur de sel nodig heb voor mijn private haute cuisine maak ik het zelf wel, in een petrischaaltje o.i.d.; verzadigde NaCl-oplossing laten indampen en je krijgt prachtige "fleur de sel". Het meeste wat aangeboden wordt als "keltisch" is inferieure troep (sel gris).
Mij lijkt, in de huidige tijd, dat je voorzichtig moet zijn met zeezout vanwege vervuiling.
- Last but not least: NaCl is dus NIET ongezond voor ons. De verwarring ontstaat vanwege het toevallige grote aanbod waardoor we makkelijk TEVEEL NaCl tot ons nemen en zoals alle tevelen is dat niet slim.
Wanneer het om vrijwel alle andere minerale behoeften gaat, hebben we het in tegenstelling tot NaCl(/KCl), over (bijzonder) kleine hoeveelheden. Dat geldt ook voor Mg. Het wat aparte verhaal over Mg (tekort) komt vooral door decennia van foutief kunstmestgebruik (i.p.v. Magnesamon het goedkopere KAS gebruiken) in combinatie met natuurlijke uitspoeling. Ik vond en vind nog steeds dat dieren Mg moeten opnemen via het ruwvoer.
Lees ook de PNpagina die Frans erover gemaakt heeft nog eens. Frans en ik zijn het niet helemaal eens, maar over de meeste zaken toch wel. Ik vind het gebrek aan elementair chemische kennis echt schokkend.