Coralie schreef op dinsdag 22 juli 2014, 19:52:
> e m kraak schreef op maandag 21 juli 2014, 18:51:
>
>> De mode, het breinloos chique vinden je paard beslagen te hebben omdat het
>> zo hoort en de even breinloze buurman het ook doet, is denk ik toch echt
>> iets dat pas de laatste decennia gegroeid is. Toen ik net kwam kijken,
>> jaren 70, was dat zover mijn geheugen strekt nog niet het geval.
>
> Ik begon 10 jaar later met paarden.
> En ook toen was het echt niet normaal om je paard te laten beslaan. Alleen
> paarden die voor de kar liepen werden beslagen..
Inderdaad ja! En ook dat was toen reeds een typisch subcultureel kenmerk.
Bij de ijscoos kwam het beslaan erin met de wedstrijden van die club (NSIJP/FEIF) en de ervaring dat desnoods dubbele 10mm ijzers (al vlogen die er op de laatste meter van het wedstrijdrondje letterlijk van de hoeven af en om de oren!) de verticale actie van de gangen in de ogen van de jury positief beïnvloedde en dus hoger gewaardeerd werd. Getuigenis:
http://lexvankeulen.blogspot.nl/2011/01/berg-en-bosch-7-fritz-en-bette.htmlOndertussen ben je bij die club zonder vierkant beslagen pony (oeps, ik moet "paard" van ze zeggen!) niet meer welkom! Niet op wedstrijden, uit diervriendelijkheid wordt er beweerd (maar hoe komt het dan dat ik die diervriendelijke benadering op ijscowedstrijden zo mis?
http://home.online.nl/pro-dieren/exloo2003/index.html ), maar ook allang niet meer op keuringen waar keurmeesters als automatisch "goede hoeven" afvinken omdat ijscoos volgens hun nooit slechte hoeven hebben (hm, waarom ben ik er dan zoveel met platvoeten tegen gekomen!) en ze die slechts vierkant beslagen en speciaal voorbereid voor zo'n keuring onder ogen krijgen - je ziet daar dus niets of zo weinig mogelijk aan!
Allerlei andere clubs zullen vast wel hun eigen besognes hebben. Dat weet ik allemaal niet maar eigenlijk wel van belang om het sociale plaatje (want dit gaat eigenlijk allemaal over mensen, niet over paarden) op een rijtje te krijgen en een zo objectief mogelijk beeld op te bouwen van hoe de huidige hoefijzercultuur zo gekomen is.
Datering: zie ook PNforum Nr:8632 (2004).