InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
2237 berichten
Pagina 145½ van 150
Je leest nu alle berichten van "Sandra van Bommel"
Volg datum > Datum: dinsdag 18 maart 2014, 7:2518-3-14 07:25 Nr:265833
Volg auteur > Van: Sandra van Bommel Opwaarderen Re:265828
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: weet het niet meer... wie denkt mee (filmpjes en foto's) Structuur
Sandra van Bommel
Homepage
Bredaryd, Slättö
Zweden

Jarig op 15-10

2237 berichten
sinds 30-3-2009
Christel Provaas schreef op dinsdag 18 maart 2014, 6:02:

> Een goede chiro heeft eea toen
> opgespoord en gemanipuleerd; ook bij hem was er tevens in de halswervels
> rechts disbalans, waarschijnlijk compensatie van het probleem achter.

De chiropraktor heeft haar echt goed nagelopen en niets gevonden. Spijsverteringsproblemen sluit ik niet uit, vanwege de koliek. Maar de maaggeluiden waren iig volledig normaal.

> 3x daags bietenpulpslobber te geven.

Heb ik gedaan, suikervrij, lange tijd. Maar omdat ze steeds slechter werd, dacht ik dat misschien dat de boosdoener was.

Als er geen hb speelt zou ik haar op gras zetten; dar is
> beter verteerbaar dan hooi.

Is dus zeer de vraag of het niet speelt.... Ik WIL dat het niet speelt; hoop op iets anders en als je maar lang genoeg kijkt en alternatieven verzint.... Maar de pols is bij 4 voeten enorm hoog. Dat kan ik ontkennen zoveel ik wil, maar dat is een feit.

> Heeft er uberhaupt ooit hb gespeeld of waren dat foute aannames?

De chiropraktor zei meteen hb vanwege de pols. Ze liet zich minder leiden door viseertang en warme hoeven... een verhoogde pols kwam vlgs haar ergens vanaf en gezien het paard moeite heeft met op drie benen staan en een stoepje afstappen, en gezien de verkramping van de voorhand, lag dat voor haar voor de hand.
Als zij gelijk heeft, speelt hb vanaf het eerste moment en misschien nog lang daarvoor
Volg datum > Datum: dinsdag 18 maart 2014, 7:2718-3-14 07:27 Nr:265834
Volg auteur > Van: Sandra van Bommel Opwaarderen Re:265833
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: weet het niet meer... wie denkt mee (filmpjes en foto's) Structuur
Sandra van Bommel
Homepage
Bredaryd, Slättö
Zweden

Jarig op 15-10

2237 berichten
sinds 30-3-2009

FF apart.... ik ga zo goed mogelijk op iedereen in, maar heb het gevoel dat er voorbij wordt gegaan aan die sterk verhoogde pols in 4 voeten.
Ik heb die neiging ook steeds gehad, maar dat is wrs niet slim

Ook iemand de moeite genomen om naar de film van prof knottenbelt te kijken in de link die ik gaf? Mn dat stukje na 7.25 over verhoogde pols, koude voeten en geen reactie op viseertang?

Zal hem nog een keer geven

http://www.youtube.com/watch?v=xQvbCsvVxAw
Volg datum > Datum: dinsdag 18 maart 2014, 15:4218-3-14 15:42 Nr:265850
Volg auteur > Van: Sandra van Bommel Opwaarderen Re:265848
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: weet het niet meer... wie denkt mee (filmpjes en foto's) Structuur
Sandra van Bommel
Homepage
Bredaryd, Slättö
Zweden

Jarig op 15-10

2237 berichten
sinds 30-3-2009

Even verzamelen :-P

Ik zal proberen te reageren op de reacties/vragen, maar als ik iets vergeet, trek je maar aan mijn jasje... als ik op iedere post apart ga reageren wordt het erg onoverzichtelijk.

Ik vind dat ze met 1 been meer trekt dan met het andere, maar dat kan natuurlijk. Hoe het ook zij... hoewel ik heel erg graag andere dingen wilde zien, heeft ze pijn in haar voeten/benen en her en der zie ik bij de reacties dat de hoge pols niet wordt meegenomen... maar die is er dus en die is zeker niet van betekenis.

In combi met het verhaal van knottenbeld, wordt het wel allemaal logisch.
Die harde pols in de benen geeft infektie aan van de voeten. Alle vier. Het koud zijn van de voeten en niet reageren op de viseertang, wat ik als een goed teken zag tov laminitis, is dus in feite een zeer beroerd teken.

Natuurlijk laat ik alles wat jullie schrijven, maar ook alles wat ik inmiddels heb opgezocht omtrent nieuwste onderzoeken e.d. goed door mijn kop gaan.
Simpelweg ziet het er niet goed uit.

Dat er iets ten grondslag ligt aan de hb, is duidelijk. Dat kan een hormoonprobleem zijn of de herkomst in maag en darmen hebben e.d. , maar in principe ligt er altijd een oorzaak voor hb en staat hb niet op zich... dat is inmiddels wel bekend.
En die oorzaken gaan wel wat verder dan alleen cushing en EMS

Het is helaas niet zo dat alles opgelost is, als je die oorzaak vindt. Eenmaal HB blijft het een doorlopend zwak punt. In dat opzicht denk ik wel dat knottenbelt gelijk heeft (merk dat Joop dat ook zo ervaart.)

Hoewel ik maagzweren bij haar niet uitsluit, zie ik dat niet zo meteen... wel maag/darm probleem en hormoon probleem (volle uier... melk is ingeleverd, maar verwacht daar niets van... denk dat het idd niet meer is dan een volle uier)
Ze krijgt allang lijnzaad en psylliumzaad en ik heb nu ook een probiotica gehaald.
Iets tegen maagzweer heb ik ook voor handen, maar weet nog niet zeker of ik dat er nu ook maar in moet gooien.
Vergeet niet dat geeuwen e.d. ook signalen van pijn zijn in het algemeen.

Nu ging ik ervan uit dat het probleem plots met de koliek/opvriezen van modder is ontstaan, maar wat als letje nu eens gelijk had en de pony vanaf het begin al niet gezond was?
Ze heeft die griep gehad en heeft daarvoor de nodige medicatie gekregen en daarna die entingen. (nadat ze dus al fokmerrie was, dat ook voor gevolgen kan zorgen zoals baarmoeder problemen en hormoon getrubbel)
Ik noemde in de OP dat ik bij aankoop een beetje twijfelde toen ze draaide. Alarmbelletjes, die ik van de tafel veegde want hé... het was glad en ik was misschien wel paranoide. Toch gevraagd in de kliniek om daar alert op te zijn (het speelde dus wel in mijn hoofd), maar daar werd niets opgemerkt. Maar als je bedenkt dat een groot deel van de hb gevallen (helemaal chronisch) niet worden opgemerkt (lijkt vaak alleen wat stijf ) dan is het de vraag of ze terecht is goedgekeurd

Herinner jullie je nog dat ik zei dat ik bijna geen conditie met haar opgebouwd kreeg? En ja, ze was vaak stijf. Gebrek aan conditie... gaf ook de kliniek aan. Ze vonden haar heel erg slecht in conditie, maar dat was te verhelpen, zeiden ze.
Mijn opbouw met vooral wandelen zorgde niet echt voor een optimaal resultaat en na het wat kort kappen van de vorige hoefsmid liep ze kreupel
Wat als ze toen al lang met gevoelige voeten liep en juist het kort kappen (of verkeerd kappen) voor pijn zorgde?

Zou evt hb niet ook zijn verhuld door die lange hoefwand, waardoor ze niet op de zolen liep... totdat die bevroren modder kwam? (zoals bv bij gebruik van ijzers)

Hoe meer ik erover nadenk, hoe meer puzzelstukjes vallen. Waarom ik er verdomme niet aan heb gedacht? Misschien niet willen zien? Denken dat ik spoken zie? Ik weet het niet.
Maar achteraf denk ik wel dat ik signalen heb gezien, maar steeds naar een andere oorzaak heb geschoven, zoals ik ook met het openen van dit topic wilde doen.
Maar ik kan mij zeker in dat geval voorstellen dat de koliek/bevroren modder de druppel is geweest.

Dus zit ik idd met een paard met hb aan vier voeten, waarschijnlijk dusdanig hb dat er al veel kapot is, met een onderliggende oorzaak (uiteraard)

Ik heb veel nagedacht over hoe verder.

Woensdag komt in de regio een d.a. met mobiel röntgen. Ik overweeg een foto van de voet te laten maken waar ze blijkbaar de meeste last van heeft om een beeld van de schade te krijgen, maar vlgs knottenbelt wil een goede foto niet zeggen dat er geen schade is, dus dat is een lastige.
Hangt ook beetje af van de prijs, denk ik

Lijnzaad en probiotica dus, in combi met speciaal grofvoer voor hb paarden. ('fijn' voer dus) en pijnstiller. Daar kom ik niet omheen. Kan haar echt niet zo laten lopen.

Ik heb een heel lief aanbod gekregen van de bekapster. Ze gaat verhuizen met haar vriend naar een eigen boerderij en wil haar shet in een boswei zetten (en hooi bijvoeren) en shakira zou evt erbij mogen om te kijken of het iets uithaalt. Dat is echter pas in mei.

Ik overweeg nu dus om een stukje wei en stal af te zetten en haar dan daar voor die maand met troel in te zetten, zodat ik beter de inname in de gaten kan houden, hooi kan weken in combi met speciaal hb haksel e.d. wat ze nodig heeft totdat ze naar Fanny kan.
Dan gaan we zien of arm dieet verandering brengt.

Andere optie is gewoon even 'verwaarlozen' dus gewoon in de wei laten lopen, wel haar suppl geven, maar verder ff alles met rust laten.
Maar dan neem ik wellicht teveel risico... neig dus naar het apart zetten

Tegelijkertijd wil ik realistisch zijn. Als dat allemaal niets uithaalt en ze blijft vergaan van de pijn, houdt het op, hoe triest het ook is.

Overigens zijn de tanden twee maanden geleden helemaal nagekeken en heeft ze, voor zover tot nu toe uitgewezen, geen wormen.

Als ik nog iets vergeet, hoor ik het wel...
Volg datum > Datum: dinsdag 18 maart 2014, 17:3818-3-14 17:38 Nr:265858
Volg auteur > Van: Sandra van Bommel Opwaarderen Re:265856
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: weet het niet meer... wie denkt mee (filmpjes en foto's) Structuur
Sandra van Bommel
Homepage
Bredaryd, Slättö
Zweden

Jarig op 15-10

2237 berichten
sinds 30-3-2009
Christel Provaas schreef op dinsdag 18 maart 2014, 17:26:

> Op een ander forum lees ik over een hb-gevoelige merrie die vaak melk
> produceert. Dit gaat dan samen met een harde manenkam. Ze geeft naast
> passende voeding monnikspeper (ook gebruikt bij cushing) en dat onderdrukt
> het aanmerkelijk.
Is het zeker dat het die monnikspeper is, die het onderdrukt, of is het toch een verandering in voerbeleid?

Ik lees heel vaak de meest uiteenlopende suppl. die worden gegeven bij hb, maar daar wordt vaak mee begonnen als ook het voerbeleid wordt aangepast.

Daarnaast speelt vaak de subjectieve ondervinding van de eigenaar een rol

Is er een onderbouwing van de werking van die monnikspeper (gewoon interesse)
Volg datum > Datum: dinsdag 18 maart 2014, 20:5218-3-14 20:52 Nr:265863
Volg auteur > Van: Sandra van Bommel Opwaarderen Re:265860
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: weet het niet meer... wie denkt mee (filmpjes en foto's) Structuur
Sandra van Bommel
Homepage
Bredaryd, Slättö
Zweden

Jarig op 15-10

2237 berichten
sinds 30-3-2009
Christel Provaas schreef op dinsdag 18 maart 2014, 19:23:

> Melkproductie en harde manenkam lijkt me niet echt een subjectieve
> waarneming.
>
>
Nee, ik bedoel de werking van een middel is vaak subjectief. Natuurlijk niet de melkproductie en harde manenkam.

Bedoel het ook niet als kritiek, maar ik weet dat veel mensen zweren bij de meest diverse middelen en therapieen, vlgs hetzelfde principe als placebo.
Ik wil dan altijd graag weten of iets echt werkt, voordat ik er van alles in ga stoppen
Volg datum > Datum: dinsdag 18 maart 2014, 21:0318-3-14 21:03 Nr:265866
Volg auteur > Van: Sandra van Bommel Opwaarderen Re:265861
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: weet het niet meer... wie denkt mee (filmpjes en foto's) Structuur
Sandra van Bommel
Homepage
Bredaryd, Slättö
Zweden

Jarig op 15-10

2237 berichten
sinds 30-3-2009
Piet schreef op dinsdag 18 maart 2014, 19:25:

>
> Ik ben het hier en daar helemaal niet eens met wat die man vertelt. Met
> z;n gelul over de diepe buigpees die een hoefbeen naar achter zou trekken,
> ik heb het hele verhaal niet uitgekeken, maar geloof niet dat ik een
> hoefbeen gezien heb wat richting hielen wees.

er blijven nu eenmaal meningsverschillen op dat punt, maar hij is natuurlijk niet helemaal idioot en er zijn een aantal zaken waar ik mij wel iets bij kan voorstellen.
Wat zoekwerk levert toch wel meer onderzoek op, dat zijn stelling staaft dat die duidelijke pols wel een reden heeft en dat koude voeten/niet reageren op de viseer eerder een slecht dan goed teken is.

> Hij heeft het over eenvoudige HB en over als het hoefbeen naar beneden
> valt.... Maar ik ken zelfs paarden die leden aan zoolperforatie en
> omdat het houd-regime gewijzigd werd nooit meer iets mankeerden.

Hij noemt de vormen van HB, incl zool perforatie, tgv cushing en EMS eenvoudige HB.Juist de verschijningsvorm waar hij het na 7.25 over heeft, met de koude voeten, valt onder de ernstige gevallen ivm weefselversterf.Heb ik dus inmiddels al vaker teruggevonden en wordt onderbouwd met onderzoek.

> Totaal verkeerde hoefvorm geeft laminitis achtige verschijnselen. Díe
> oplossen zorgt niet alleen voor gezonde hoeven, maar maakt ook een einde
> aan die ándere laminitis.

Gezonde voeten is zeker van belang in voorkomen en bestrijden, maar ik geloof niet dat hb echt geneest. (je ziet ook doorlopend het bewijs dat er maar iets fout hoeft te gaan, en het gebeurt opnieuw, zeker naarmate paarden ouder worden) Het valt te controleren, mits het een controleerbare vorm is, bv tgv cushing of ems met aangepast beleid.
>>

> Chronisch bevangen.... is dat zo? Of komt het door de achterlijke voeten
> waarmee we paarden laten lopen, denken dat dat niet uitmaakt en er
> intussen hoe langer hoe zwaarder ellende maatregelen genomen worden omdat
> ze het niet meer weten door "de mannen die er verstand van hebben"??
> Zie bv het paard waar Letje mee worstelt nu?
Mechanische hb is ook hb. Paard van letje kreeg hb door medicatie, begreep ik? Dat is nl een veel voorkomende aanleiding (vandaar dat ik ook aan de influenza van dit paard, incl behandeling, dacht) Zeker doet een verkeerde hoefvorm er geen goed aan (en maakt het onmogelijk te managen) maar paard heeft evengoed hb door medicatie
>>

> ??? lange voeten zijn het begin van ellende ....altijd!

Ik noemde ook verkeerd kappen tussen haakjes.
>>

>
> Hoeft helemaal niet, ik waag het te betwijfelen en als het zo is dan heb
> je in ieder geval het mogelijke gedaan om dat te genezen.

Hoeft niet, maar het risico is er
>

> Nee.... maar een hoefbeen wat lurp hang is zéker schade en bewijs. Foto
> maken had je eigenlijk als éérste moeten doen.

Ik kan haar zo niet vervoeren en het dichtsbijzijnde kliniek met röntgen is ruim een uur in de trailer. Daar is ze momenteel niet toe in staat. Het is puur toeval dat een vet. in de buurt is met röntgen deze week, want die zit ergens in de andere kant van het land. Komt dus echt niet zomaar even.
>>

> Laten we nou eerst eens kijken of er bewijs is van HB?

Verhoogde pols bij vier benen, verhoogde ademhaling, verhoogde hartslag, veel pijn aan de voeten.
>>
n
>
> Ik zou zeker niet weer die voetjes verwaarlozen.
Nee niet echt natuurlijk, maar gewoon eventjes met rust laten?
>>

> Als beest alleen maar veel pijn heeft en je kunt geen oorzaak vinden en
> niets dat haar helpt, denk ik dat je daar goed aan doet....

Ik denk dat ik dan weinig keuze heb.
Je leest nu alle berichten van "Sandra van Bommel"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
2237 berichten
Pagina 145½ van 150
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact