InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
2749 berichten
Pagina 47½ van 184
Je leest nu alle berichten van "Ilona Kooistra"
Volg datum > Datum: zondag 22 mei 2005, 22:2922-5-05 22:29 Nr:26455
Volg auteur > Van: Ilona Kooistra Opwaarderen Re:26453
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Flyers www.hoefnatuurlijk.nl Structuur

Ilona Kooistra
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 25-9

2749 berichten
sinds 27-7-2003
Rijk Janssen schreef op zondag, 22 mei 2005, 21:08:

> heb daar ook weer heel veel (bijna allemaal) slechte hoeven
> gezien. En heel veel met hoefijzers, mooi in het vet, met hoge
> hielen.

En vaak hele lange tenen.


> Ik ergerde me kapot. :-( :)

Ja, erg he..

> Wat ik nou mis daarop is een FLYER van www.hoefnatuurlijk.nl

Ok. http://www.paardnatuurlijk.nl/cgi-bin/download.cgi?file=flyernb.pdf

Het is een pdf, is dat ook goed? En ik heb m zo gemaakt dat hij gewoon op een A4 kan zonder dat er dus gesneden hoeft te worden... Wel zo gemakkelijk. In zw/w kan ie ook prima dus das lekker voordelig.

> Ik prik ze er wel op.

yes!


> Hieronder Paulina K (Porsche) in de pauze buiten.
> Binnen werd ze tweede in haar rubriek.

Mooie merrie. Gefeliciteerd. Het is leuk dat je succes hebt als je meedoet. Ik heb er zelf toch iets tegen, tegen al die mensen die hun prachtige paarden lopen op te jutten en mooi laten kijken naar een plastic zakje. Maar ieder zn ding. Ik heb ook eens meegedaan met baladeika hahahaha toen ze nog niet van mij was, ik was nooit op zo'n keuring geweest en de toenmalige eigenaresse zei tegen mij dat ik baladeika maar voor moest brengen. Pfft nou lopen met een paard, dat moest niet zo moeilijk zijn dus ik deed dat. Voor de mensen die er nooit zijn geweest: je komt dan binnen met je paard en gaat in het midden staan en dan moeten de paarden 1 voor 1 een stuk draven (soms ook tegelijk), maar daarna weer in het midden stil staan. Bala was neurotisch (wist ik veel dat dat de bedoeling daar is), en ik deed er dus van alles aan om haar ontspannen te krijgen, en dat lukte, ze ging op een gegeven moment met haar hoofdje mooi laag tegen mn buik aan staan terwijl ik haar aaide. Toen wij moesten ging ze uiteraard wel "mooi" staan, maar in het midden dus met een hanglip met het hoofd laag :-D Hoorde ik later dat ze de paarden ook beoordelen als ze in het midden staan, ik dacht toen: ah, dáárom zijn al die lui nog zo kwiek met hun stokjes met zakjes aan het zwaaien :-D Haha en ik mn best doen haar te relaxen... Maar eigenlijk belachelijk dat ze de paarden opjutten omdat ze dan mooier zijn...

Dat terzijde hoor, ik denk niet dat de paarden er echt iets aan overhouden en ik ken ook paarden die het écht leuk vinden als mensen klappen en joelen, het klinkt antropomorfistisch maar het is toch zo. Dus, als het paard het niet heel erg vindt en het mens het ontzettend leuk, mij best.

Als ze daarna maar de wei op gaan, op blote voeten en niet op hoge hielen, lange tonen met ijzers in hun box worden opgesloten met dichte veloursgordijnen zodat ze de buurpaarden niet kunnen zien, en niet te vergeten een zweetkap om de nek en beenbescherming tot aan de oren..

Ilona
--
Let's keep on moving naturally!
Volg datum > Datum: maandag 23 mei 2005, 22:0923-5-05 22:09 Nr:26475
Volg auteur > Van: Ilona Kooistra Opwaarderen Re:26473
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Springen op gras zonder ijzers/taloenen Structuur

Ilona Kooistra
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 25-9

2749 berichten
sinds 27-7-2003
Hein Remmerie schreef op maandag, 23 mei 2005, 21:49:

> Ik heb sedert enkele maanden een nieuw paard van 1.72m, dus geen
> kleintje. Voor mij is hij vooral bedoeld om te springen.
> Toen ik hem kocht had ik al opgemerkt dat hij nogal wat

> Zal mijn paard, dat gewoon is op ijzers met taloenen te lopen,
> niet gaan uitglijden en zou het niet te abrupt zijn om nu direkt
> de ijzers eraf te halen en dan direkt aan springwedstrijden deel
> te nemen of wacht ik best tot na de zomer?

Die peesschade op 7 jarige leeftijd is niets abnormaals in paardenwereld hoor, dat kan echt wel.

Of je de ijzers moet verwijderen of niet han af van wat je wilt. Als je naar de gezondheid van je paard kijkt haal je de ijzers, en vooral ook de kalkoenen er direct onderuit. Kalkoenen zijn bedoeld om in de grond geboord te worden als het paard loopt om uitglijden tegen te gaan, verdraait hij zijn gewicht echter (per ongeluk), dan draait zijn hoef niet gewoon netjes op de grond, maar blijft die hoef op de grond, en draaien de gewrichten om de klap op te vangen... Ik denk dat iedereen aanvoelt dat dat niet goed is. Die zachte verdikkingen die je beschrijft, kunnen zeker een gevolg zijn van verkeerde gewrichtbelasting.

Als je puur vanuit de korte termijn naar je sport kijkt, laat je de ijzers zitten en draai je er kalkoenen in. Er is een redelijk risico dat je paard gevoelig wordt na het verwijderen van de ijzers, en dan kunnen zijn prestaties achteruit gaan. Bovendien moet hij een techniek ontwikkelen om blootsvoets te kunnen springen. Dat kan hij waarschijnlijk niet zomaar, dat kan tijd kosten.

Als je echter langer van je paard wil genieten, dan zou ik de ijzers er sowieso zo snel mogelijk onderuit halen. Misschien dat je dan een compromis kunt sluiten met jezelf. Stel dat je paard gevoelig wordt, of dat zijn techniek nog niet goed genoeg is om blootsvoets te kunnen springen, dan kun je marquis hoefschoenen aandoen en daar kalkoenen in draaien. Dat mag met springwedstrijden, en kan met die schoenen.

Het beste is gewoon dat je hem de tijd geeft om aan zijn blote voeten te wennen en een goede techniek te ontwikkelen, maar als je dat niet wilt is dit bovenstaande misschien een alternatief, het is iig beter dan gewoon met ijzers en kalkoenen blijven springen. Tijdens het bekappen kun je hem trouwens wat steunsel laten behouden, en een heel klein randje bij de hiel laten staan (halve cm), dan heeft hij extra grip en toch heeft het bij lange na niet de nadelige gevolgen als andere middelen.

In ons boek staat trouwens een meisje wat met haar pony zz springen is geworden. En, en dat is voor jou misschien overtuigender, er was jaren geleden eens iemand die op heel hoog internationaal niveau blootsvoets meedeed aan springwedstrijden, altijd. Ik heb dat gehoord van een ex-cursist van ons, die wist dat omdat hij vroeger zelf groom was bij de wedstrijden. Mensen verklaarden de springruiter toen al voor gek, maar hij bleef het doen en had succes ook.

Ilona
--
Let's keep on moving naturally!
Volg datum > Datum: maandag 23 mei 2005, 22:1923-5-05 22:19 Nr:26477
Volg auteur > Van: Ilona Kooistra Opwaarderen Re:26468
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: natuurlijk bekapt en stukjes van de hoeven af Structuur

Ilona Kooistra
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 25-9

2749 berichten
sinds 27-7-2003
Cremello schreef op maandag, 23 mei 2005, 13:42:

> Mijn pony van 8 heeft een blessure aan de aanhechting van de
> diepe buiger, aan allebei de voorbenen. Ik rijd al sinds vorig
> jaar niet meer. Hij staat vanaf december in zijn eentje in een
> loopstal van 5x10meter met weinig stro. Ik wil hem nu nog niet
> in de kudde, omdat hij heel speels is en altijd loopt te klooien
> en ben ik dus bang voor (weer) overbelasting. In de toekomst
> gaat hij natuurlijk wel dag en nacht buiten.
> dus:
> Wie heeft er ervaring met dergelijke blessures?

Pezen genezen rontgenologisch heel mooi als het paard stalrust heeft. Er is echter een probleem: op het moment dat de DA zegt dat het op de rontgenfoto netjes is hersteld, zet je je paard buiten en.... in heel veel gevallen is het heel snel wéér mis, weer peesschade.

Hoe kan dat?

Pezen hebben een bepaalde elasticiteit, en als je een pees laat rusten geneest hij wel, maar het nieuwe materiaal is van een andere elasticiteit dan het oude. Het gevolg is dat het er netjes uitziet op de foto, maar omdat er sprake is van verschillende soorten elasticiteit, knapt de pees heel snel weer. Het laten genezen van een pees is sowieso vrij moeilijk, maar het beste gaat het als die pees steeds een beetje in beweging blijft, de elasticiteit van het nieuwe materiaal blijft dan zoveel mogelijk gelijk aan het oude.

Rennen, springen, gek doen is níet goed. Dus je kan het beste je paard ergens alleen in een stuk(je) wei zetten waarbij je hem zoveel mogelijk stimuleert om rustig heen en weer te stappen (voer/water op allemaal verschillende plekken enzo). Ook rustig met hem stappen over de weg is heel goed, laat hem zelf bepalen of hij wil, als hij niet wil dwing je hem niet. Houd het op stappen en ga niet draven.

Er zijn mensen in Utrecht afgestudeerd die met hun afstudeerproject hebben bewezen dat stalrust bij peesschade niet goed is, en dat druist gigantisch in tegen het reguliere advies...

Ilona
--
Let's keep on moving naturally!
Volg datum > Datum: dinsdag 24 mei 2005, 15:1824-5-05 15:18 Nr:26498
Volg auteur > Van: Ilona Kooistra Opwaarderen Re:26475
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Springen op gras zonder ijzers/taloenen Structuur

Ilona Kooistra
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 25-9

2749 berichten
sinds 27-7-2003
Ilona Kooistra schreef op maandag, 23 mei 2005, 22:09:

> Als je echter langer van je paard wil genieten, dan zou ik de
> ijzers er sowieso zo snel mogelijk onderuit halen. Misschien dat
> je dan een compromis kunt sluiten met jezelf. Stel dat je paard
> gevoelig wordt, of dat zijn techniek nog niet goed genoeg is om
> blootsvoets te kunnen springen, dan kun je marquis hoefschoenen
> aandoen en daar kalkoenen in draaien. Dat mag met
> springwedstrijden, en kan met die schoenen.

Misschien wordt dit verkeerd opgevat. Ik wil niet zeggen dat schoenen met kalkoenen niet schadelijk zijn voor het paard. Het enige wat ik wil zeggen dat dat béter is dan de hoefijzers (die 24 uur per dag om blijven) met kalkoenen. Dus een soort van compromis. Mijn eerdere tekst over kalkoenen blijft nog steeds staan, ook onder hoefschoenen:

"Kalkoenen zijn bedoeld om in de grond geboord te worden als het paard loopt om uitglijden tegen te gaan, verdraait hij zijn gewicht echter (per ongeluk), dan draait zijn hoef niet gewoon netjes op de grond, maar blijft die hoef op de grond, en draaien de gewrichten om de klap op te vangen... Ik denk dat iedereen aanvoelt dat dat niet goed is. Die zachte verdikkingen die je beschrijft, kunnen zeker een gevolg zijn van verkeerde gewrichtbelasting."

Ilona
--
Let's keep on moving naturally!
Volg datum > Datum: dinsdag 24 mei 2005, 15:1924-5-05 15:19 Nr:26499
Volg auteur > Van: Ilona Kooistra Opwaarderen Re:26495
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Flyers www.hoefnatuurlijk.nl Structuur

Ilona Kooistra
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 25-9

2749 berichten
sinds 27-7-2003
Carla van der Deure schreef op dinsdag, 24 mei 2005, 14:47:

> Als ik hem uit print doe ik er folie overheen en hang hem op de
> zorgboerderij op!! Als het dan opendag is kan ik iedereen hem
> zien!!

Hartstikke leuk dat je dat doet. En nu maar hopen dat alle paarden binnen korte tijd op goede natuurlijke hoeven rondlopen!

(PS dank voor je foto's!)

Ilona
--
Let's keep on moving naturally!
Je leest nu alle berichten van "Ilona Kooistra"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
2749 berichten
Pagina 47½ van 184
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact