Coralie schreef op dinsdag 19 november 2013, 20:09:
> e m kraak schreef op dinsdag 19 november 2013, 17:21:
>
>> Als je dat in een serieus bedoelde bron gevonden hebt vind ik het toch
>> leuk als je die bron even terug zoekt.
>
> Ik herinner me opeens dat jij zelf een nogal apart verhaal had:
> dat er bij jouw ponies alle ruimte is voor vrijuit sexen, maar dat er
> jaren voorbij gaan zonder dat er veulens geboren worden? Zoiets?
(Ojee, dit tabje in de browser was ik even vergeten

)
Dat klopt. Over 18 jaar (ik reken alleen de tijd met Draupnir&Co) zijn er 21 veulens geboren. Dat is heel weinig gegeven mijn bestand ponies over die tijd, alle hengsten en merries gezellie bij elkaar net als in de OVP, het hele verhaal.
Ik heb er indertijd een onderbouwde, onderzochte theorie gevonden: wanneer meerdere mannelijke dieren gemeenschap hebben met een vrouwelijk dier vallen de spermatozoïden elkaar aan en neemt de kans op succesvolle bevruchting af.
Echter, een sociaal complete groep is nog lang geen populatie, heel iets anders.
Thuis was het vrij makkelijk zo'n beetje bij te houden wie het allemaal met wie doet. Ik ben echter niet in de gelegenheid geweest het in de OVP te bevestigen, simpelweg omdat ik daar een veel breder mandaat voor nodig zou hebben gehad (taggen van individuen). Daar heb ik nooit om gevraagd, alleen al omdat ik te ver weg woon en geen tijd/gelegenheid heb voor dergelijk intensief veldonderzoek.
Qua populatiebiologie maakt het echter niet uit, want een populatie is een dikke schijf groter dan een groep zoals al gezegd. Feit is dat ondanks de reproductiviteitsrem er toch veulens bij komen en dus moeten er wanneer de populatie op stabiel gesteld wordt even veel dieren dood.
Nu zou het uiteraard best kunnen dat deze vorm van rem in de OVP allang werkzaam is, dat er zonder die rem nog veel meer koniks geboren zouden worden en dus de sterfte evenredig groter zou zijn.
Bij mijn weten zijn dit soort zaken door SBB echter niet onderzocht, helaas.
Wel, via de omweg van DNA, in door stichting ARK beheerde begrazingen, onderzocht is dat veel reproductie niet afkomstig is van de door mensen daartoe gedoodverfde "haremhengsten". Dat daarom de sociale opbouw en het "wie doet het met wie en wat zijn daarvan de gevolgen" anders en ingewikkelder zijn dat het beeld dat de huidige synopsis geeft.