Marlies Sanders schreef op donderdag 8 augustus 2013, 12:42:
> Ik zou ook in geval van de scheur er nog meer afhalen...
> Groetjes Marlies
Het uitleggen blijft moeilijk. Natuurkundig moet je qua model denken aan hoe de drukverdeling en -verplaatsing zich gedraagt in een onvolledig conische buis. Je kunt er mee experimenteren door stevig papier in hoefwandvorm te knippen/buigen en dat op subtiel verschillende manieren te 'bekappen'; als je het dan op tafel wat aandrukt zie je precies wat er gebeurt.
Als je perfect vlak bekapt verkrijg je een geen drukverplaatsingen en blijkt die conische buisvorm buitengewoon sterk en stabiel.
Als je ietwat bol bekapt zie je hoe dat tot flares leidt.
Als je ietwat hol bekapt (scoops) ontstaat er een driepuntssteunvlak tussen toon en hielen.
Wat je wil bij zo'n scheur is veel rol (losse flappen van de scheur hebben geen functie, werken contraproductief, dus kunnen sowieso weg), maar je wil ook goede scoops zodat de scheur tegen elkaar aangedrukt blijft en dus moet er voldoende toon overblijven anders kun je geen scoops maken.
Stel nou dat een paard met zo'n scheur die weg moet ook nog eens
hb is, dan heb je een combinatieprobleem dat niet tegelijkertijd op te lossen is dus eerst moet dan de
hb behandeld (toon maximaal afrolpunt, scoops onmogelijk werkzaam te maken), dan tijdje de toon terug (dikker) laten groeien terwijl je wel de kwartieren bijhoudt zodat de scoops als automatisch ontstaan (en wat er nog over is van de scheur geen trekkracht krijgt).
Ben eigenlijk wel benieuwd hoe Piet of Frans het uitlegt.