InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
91 berichten
Pagina 2½ van 7
Je leest nu onderwerp "Trainen is forceren"
Volg datum > Datum: donderdag 12 mei 2005, 16:5012-5-05 16:50 Nr:25970
Volg auteur > Van: Esther Opwaarderen Re:25942
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Trainen is forceren Structuur
Esther
Friesland
Nederland


5661 berichten
sinds 2-11-2003
Huertecilla schreef op donderdag, 12 mei 2005, 11:46:

> Esther schreef op donderdag, 12 mei 2005, 10:42:
>
>> Oh zie mijn berichtje over het onderzoek.

>
>> Zal me echt worst wezen allemaal, als de rug van mijn paard het
>> maar goed doet.
> Da's de crux ja.

Vreselijk lachen trouwens, ik weet niet goed wat ik er van moet denken, maar het is serieus in ontwikkeling, een zadel met een soort gel als "geheugencellen", geen idee wat ik me er bij voor moet stellen. Dat zadel moet zich aanpassen aan de rug, en waarschijnlijk het ook nog onthouden LOL Ik zal er eens wat meer info over zien te krijgen.
Het zadel wat we hadden was met boom, en de kussens met een gel, zodat dat netjes het gewicht zou verdelen. Ik noem gewicht ook druk, dus even voor er verwarring ontstaat over druk en gewicht. Het zadel leek perfect te passen, maar ook een paardenrug verandert natuurlijk steeds door de verandering van spieren. Ik denk zelf dat dat het probleem is van een zadel met boom. Boomloos past zich wat makkelijker aan, en verdeelt het gewicht of de druk ook. Vorig jaar dacht de onderzoekster er ook nog anders over, juist door de druk of gewichtsverdeling is ons toen juist voor dit paard een zadel met boom aangeraden. Niet mijn bedoeling om iemand wel of geen gelijk te geven, want dat is me echt worst, gaat mij om het paard, niet om enig belang van welke zadelmaker of onderzoek dan ook.
Hoe is dat wetenschappelijk onderzoek waar jij het over had dan gegaan, zijn er ook vergelijken gemaakt tussen boomloos en met boom en het verband tussen rugklachten van het paard, de bouw van het paard, de verschillende gangen enz. Een vijfganger is gewoon vaak wat stijver, en wat ingewikkelder dan een drieganger, ook iets van belang denk ik.

groeten Esther (rijd zelf liefste helemaal zonder zadel)
Volg datum > Datum: donderdag 12 mei 2005, 17:2712-5-05 17:27 Nr:25975
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:25970
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Trainen is forceren Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Esther schreef op donderdag, 12 mei 2005, 16:50:

> Boomloos past zich wat makkelijker aan, en verdeelt het gewicht
> of de druk ook. Vorig jaar dacht de onderzoekster er ook nog
> anders over,

Kortom, de onderzoekster zegt ook maar wat.
Nu heb ik zelf ook een boomloos zadel, maar ben uit nieuwsgierigheid eens wat onderzoekjes gaan doen naar druk- of gewichtsverdeling. En dan blijkt dat er nogal wat misverstanden zijn op dit gebied, ook weer door een gebrek aan natuurkundig inzicht (tja, het blijft lastig), maar geen nood: met een simpele test is vast te stellen wat ik bedoel.

Het is een misvatting dat dikke, zachte dingen het gewicht zouden verdelen. Je kan zelf constateren dat dit nonsens is door op je buik te gaan liggen, een dikke deken over je rug te leggen en je partner te vragen ergens met een vinger in je rug te prikken. Kun je voelen waar hij dat doet? Dan is het gewicht niet verdeeld. Het zal je verbazen hoeveel dekens je over elkaar kan leggen en toch nog kan voelen waar de druk wordt uitgeoefend. Kennelijk zijn zachte dingen niet in staat om de druk "uit te smeren" en natuurkundig gezien klopt dit ook.

Hoe kun je dan wel druk verdelen?
Er zijn twee manieren voor:
1) Je neemt een hard voorwerp (een plank bijvoorbeeld) en legt dat op je rug en herhaalt het bovenstaande experiment. Nu kun je niet meer voelen waar de vinger in je rug wordt geprikt, je voelt nu overal een beetje druk. Dat is het concept van een zadel met boom, die verdeelt inderdaad de druk, wat een barefoot pertinent niet doet (of dat erg is is weer een ander verhaal).
2) Je kan een opblaasbaar kussen of luchtbed gebruiken, en als je daar met je vinger in prikt voel je ook geen druk (zolang je niet de maximale druk overschrijdt en de luchtbarriere doorbreekt). Het hoeft niet perse lucht te zijn, water zou ook kunnen, of een gel.

Let wel dat ik nu niet beweer dan boomloos fout is. Het probleem met de boom (plankje in bovenstaand voorbeeld) is, dat wanneer hij niet past, de druk uiteindelijk juist op een paar kleine punten terechtkomt. En dat is ook niet goed.

Wat wel het beste is, daar ben ik nog niet over uit. Mijn ideaal zou een soort boomloos zadel zijn, met daaronder een vrij dik luchtkussen (en dat is iets anders dan een ding met luchtcellen) of een soort gelpad. Het vervelende is alleen dat dit soort constructies het ademen van de rug weer zo goed als onmogelijk maken, want een gelpad/luchtkussen zijn om voor de handliggende redenen praktisch altijd gesloten. Wellicht is een soort compromis tussen boomloos en boom nog beter: een vrij stugge maar ietwat beweeglijke boom, die wel wat meegeeft maar de druk wel wat kan uitsmeren.

Maar laten we in vredesnaam eens zorgen dat het fabeltje dat zachte dingen de druk kunnen verdelen de wereld uit gaat. Deze misvatting is verantwoordelijk voor veel te veel paardenleed.

Groeten,
Frans
Je leest nu onderwerp "Trainen is forceren"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
91 berichten
Pagina 2½ van 7
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact