InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
2 berichten
Pagina 1 van 1
Je leest nu onderwerp "oud hooi en voedingswaarde "
Volg datum > Datum: vrijdag 9 december 2011, 14:129-12-11 14:12 Nr:240715
Volg auteur > Van: Mariss Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: oud hooi en voedingswaarde Structuur
Mariss
Schouwen-Duiveland
Nederland


661 berichten
sinds 19-9-2004

Hoi,

Hoe zit het ook al weer ?
Op stal wordt er nu hooi uit 2010 gevoerd, ongeveer 1,5 jaar oud dus. Vitaminen zoals vit A en E zullen er wel helemaal uit zijn. Mineralen blijven er altijd in zitten, toch ?
En de voedingswaarde qua energie ? wordt die minder ?

Groetjes,

maris
Volg datum > Datum: vrijdag 9 december 2011, 15:389-12-11 15:38 Nr:240726
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:240715
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: oud hooi en voedingswaarde Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Mariss schreef op vrijdag 9 december 2011, 14:12:

> Hoe zit het ook al weer ?
> Op stal wordt er nu hooi uit 2010 gevoerd, ongeveer 1,5 jaar oud dus.
> Vitaminen zoals vit A en E zullen er wel helemaal uit zijn. Mineralen
> blijven er altijd in zitten, toch ?

Vitamine A is niet interessant, het gaat om beta-caroteen, daar maken paarden zelf vitamine A van. Van beta-caroteen hoef je nooit een tekort te verwachten. In proefopstellingen, waarbij voedsel kunstmatig zoveel mogelijk van beta-caroteen werd ontdaan, was het nog steeds onmogelijk om bij de proefpaarden een vitamine A tekort te veroorzaken.

Vitamine E moeten paarden wel uit hun voeding betrekken. Vitamine E loopt vrij snel terug in hooi. Gelukkig kunnen paarden een reserve aan vitamine E opslaan in hun vetweefsel. Toch zou ik bij langdurig voeren van ouder hooi wel vitamine E suppleteren.

Mineralen blijven er inderdaad altijd in zitten. Zelfs als je het in de fik hebt gestoken. De as die overblijft bestaat voornamelijk uit de mineralen die in het hooi zaten. Mineralen zijn de kleinste chemische structuren en verder niet opdeelbaar, behalve dan met kernsplijting maar dat ligt niet zo voor de hand in de gemiddelde opslagschuur.

> En de voedingswaarde qua energie ? wordt die minder ?

Suiker, zetmeel en cellulose zijn ook tamelijk robuust. Bij het vergaan hiervan moet je meer in decennia dan in jaren denken.

Alles vooropgesteld dat het hooi op een goede manier is bewaard. Als het in de regel ligt zullen allerlei micro-organismen zich te goed doen aan de voedingsstoffen en in ruil ervoor allerhande toxinen uitscheiden. Maar daarbij speelt de leeftijd van het hooi nauwelijks een rol.

Frans
Je leest nu onderwerp "oud hooi en voedingswaarde "
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
2 berichten
Pagina 1 van 1
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers, davy_agtenii.
contact