InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
5061 berichten
Pagina 318½ van 338
Je leest nu alle berichten van "Frans Veldman"
Volg datum > Datum: maandag 21 november 2011, 19:1121-11-11 19:11 Nr:239936
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:239925
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paard wil niet drogen Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Els Kleverlaan schreef op maandag 21 november 2011, 14:52:

> Al mijn paarden zijn op dit moment nat van de mist. Het is hier al een

Precies!

En ze hebben er geen enkel probleem mee.... juist omdat ze niet drogen!

Laat iedereen zich goed in de oren knopen dat het niet het "natte" is wat voor afkoeling zorgt maar het opdrogen zelf. Dus de overgang van "nat" naar "droog" is wat voor een koudesensatie zorgt. Als het waait droog je sneller, maar tegelijkertijd voelt het kouder omdat de opdroging sneller gaat. Verdamping van water kost energie. (In de zon droog je ook, zonder dat je koud voelt, maar daar wordt de energie geleverd door de zon en niet door je huid/vacht). Als je in de zee zwemt van 20 graden en de lucht is 24 graden, dan voelt het kouder boven water dan erin, omdat je in het water niet droogt en daarbuiten wel.

Voor ons mensen voelt het trouwens op onbedekte delen wel enorm koud aan door het rechtstreekse contact met de koude waterdruppels van de mist. Tegelijkertijd kun je het flink warm krijgen als je een beetje arbeid levert. Paarden hebben geen noemenswaardige onbedekte delen en hebben het dus ondanks de mist helemaal niet koud. Het zou me verbazen om in deze omstandigheden een paard te zien rillen.

Onze paarden staan er momenteel fris en vrolijk bij en hebben niet de minste interesse in beschutting. Voor paarden is dit een weertype dat het ideaal dicht benadert.

Frans
Volg datum > Datum: maandag 21 november 2011, 19:3221-11-11 19:32 Nr:239939
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:239916
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Magnesium-, Zink- en Seleniumtekort Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Els Kleverlaan schreef op maandag 21 november 2011, 12:44:

> "De resultaten van leverfunctietests zijn vaak normaal omdat de lever een
> enorme reservecapaciteit heeft en deze biochemische tests relatief
> ongevoelig zijn. De lever kan nog essentiële taken uitvoeren wanneer
> slechts 15% van de lever normaal functioneert." (Bron:

De biochemische tests zijn juist uiterst gevoelig en kunnen nog feilloos aangeven of je een week of twee geleden een barbeque hebt genoten.
De gangbare test meten ook niet of je lever het wel of niet doet, maar de afbreekstoffen wanneer beschadigd leverweefsel wordt afgevoerd, en de mate waarin levervloeistoffen ongehinderd kunnen stromen, dus of er belemmering door littekenweefsel en/of cirrose aanwezig is.

> maar het is ook heel goed mogelijk dat de lever behoorlijk is
> beschadigd zonder dat er ook maar iets in de bloedwaarden is te zien of
> klinisch te bemerken.

Klinkt ongeveer hetzelfde als wanneer een autoverkoper zegt dat je auto ernstig stuk is, maar dat het goed mogelijk is dat je er niks van merkt, hij prima start, rijdt, remt en stuurt en alles doet wat hij moet doen, en dat hij ook prima door de APK komt. Maar toch is ie stuk. :-S ehm

Als je lever alles doet wat ie moet doen, en er in het bloed geen aanwijzingen zijn dat er "werk blijft liggen", en dat er geen sporen worden gevonden van leverherstelwerkzaamheden, geen obstructie kan worden gedetecteerd, geen littekens of cirrose op echoscopieen zichtbaar zijn, dan heb je gewoon geen leverprobleem.
Wie anders beweert probeert, net als de autoverkoper, een markt voor zijn/haar product of geloof te scheppen.

Frans
Volg datum > Datum: maandag 21 november 2011, 21:1321-11-11 21:13 Nr:239952
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:239941
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Magnesium-, Zink- en Seleniumtekort Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Christel Provaas schreef op maandag 21 november 2011, 20:09:

> De door Els genoemde bron is niet eens een fabrikant!

Ach, ligt er maar aan hoe je het bekijkt. Pseudo-wetenschappen worden ook gefabriceerd. Het is een klassiek truukje om defecten aan te wijzen die er niet zijn, en natuurlijk ben jij degene die de "methode" heeft bedacht om dat defect nochthans aan te wijzen. Als je dan ook nog de remedie levert ben je nogal doorzichtig (Leen Taal was een goed voorbeeld met zijn bloedtesten en zijn remedies beiden van afzonderlijke maar door hem beheerde BV's, maar ondanks de doorzichtigheid verdiende hij er toch grof geld mee) maar met alleen het aanwakkeren van een geloof in defecten kun je ook rijk worden. Je boek zal dan grif worden gepromoot door derden die dan wel de "remedie" in huis hebben. En natuurlijk werkt die remedie altijd want er was niks stuk om mee te beginnen.

> Vanwaar toch jouw extreme argwaan?

Ik noem het liever gezond verstand. Maar als jij graag gelooft dat je auto stuk is terwijl hij het prima doet en de APK ook geen probleem blijkt, alleen maar omdat iemand met een boek zwaait waarin staat dat auto's ook stuk kunnen zijn zonder dat iemand er wat van merkt, dan heb ik daar een andere uitdrukking voor dan "gebrek aan argwaan". :-P

Er zit wel een zekere humor in om vervolgens die "defecte" auto te "repareren" met een wat vage "remedie" en de eigenaar stralend van blijheid er weer mee weg te zien rijden.

Het begint een beetje een modegril te worden om bij allerlei vage klachten maar de lever aan te wijzen, die ondertussen volgens alle betrouwbare reguliere testen prima in orde is, daar dan een middeltje voor te leveren, en vervolgens met een zelf verzonnen test te beweren dat je hem weer hebt gerepareerd.

Jammer dat er alleen een nietszeggende opmerking uit komt over Mustangs in plaats van inhoudelijke informatie hoe je het disfunctioneren van een volgens alle normen gezonde lever aan zou willen tonen.

Frans
Volg datum > Datum: maandag 21 november 2011, 21:2921-11-11 21:29 Nr:239953
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:239948
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Magnesium-, Zink- en Seleniumtekort Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Ans Jondral schreef op maandag 21 november 2011, 20:57:

> Dus zolang je niet in elkaar stuikt met een hartinfarct, bestaat er ook
> geen hartprobleem?

Met enige nuances heb je daar gelijk in. Als je hart prima in staat is om de juiste hoeveelheid bloed rond te pompen, bij zowel rust als inspanning, en er geen afwijkingen zijn bij een regulier afgenomen ECG, hoezo zou je dan een hartprobleem hebben?

> Eén van mijn paarden had enkele jaren terug een leverprobleem dat als
> 'ernstig' werd bestempeld. Bloedtesten gaven over een periode van meer dan
> een half jaar aan dat het van slecht naar slechter ging, tot er

We hadden het hier over een situatie waarin bloedtesten gewoon een normale situatie aanduiden. Volgens Els zou dan toch de lever voor 83% stuk kunnen zijn als ik dat goed begrepen heb. En dat geeft toch een hele nieuwe definitie van het begrip "stuk".

Maar ok, volgens mij gaat het helemaal niet meer over feiten maar over een religie. En daar is niet tegenop te discussieren. Het vervalt al snel in logica versus een analogie aangaande een Ford Mustang (niet echt een voor de hand liggend autotype hier maar de analogie zal ook wel uit zo'n boek komen). :-P

I rest my case too. No hard feelings whatsoever. Een kritische noot moet zo nu en dan toch kunnen.

Frans
Volg datum > Datum: maandag 21 november 2011, 22:2421-11-11 22:24 Nr:239958
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:239950
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: fructaanindex Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Moniek schreef op maandag 21 november 2011, 21:00:

> Er is ook nog een categorie hoog en een categorie zeer hoog, dus in het
> voorbeeld van Luik en Eindhoven lijkt verzadiging me nog niet aan de orde,

Het hangt ook nog van de periode en tijdstip af, de intensiteit van de zon is niet altijd gelijk. Zonnetje om 10 uur in November is anders dan zonnetje in mei rond 13 uur. De fructaanindex houdt daar ook rekening mee.

> En waarvoor zijn dan de categorieën hoog en zeer hoog?

Die worden ook regelmatig gehaald hoor! Vooral bij lage temperaturen (onder de 5 graden) en felle zonneschijn, in een paar opeenvolgende dagen. De kans daarop neemt toe in het voorjaar omdat dan de zonnekracht weer toeneemt.

Hoog is trouwens vanaf 20, zeer hoog vanaf 40. Bij 50 levelt ie af.

> En wat is dan de maximale waarde van deze willekeurige eenheid of is die
> er niet?

Die is 50.

> Wat ik jammer vind is dat de uitgangspunten zoals je die in het
> hoofdstukje over de tabel formuleert wat ingewikkelder zijn dan wat er nu
> staat.

Dat is zo, de fructaanindex is in de loop der tijd zo nu en dan verfijnd. Het is een beetje een langlopend project geworden om er een "internationale" versie van te maken, zodat je overal ter wereld de plaatselijke fructaanindex zou kunnen aflezen, en daar zijn nogal wat onderhuidse wijzigingen voor doorgevoerd. Tijdstippen en zonnestanden zijn overal anders. Maar het project schiet helaas nog niet zo op want het is een beetje "low priority" omdat de doelgroep momenteel nou eenmaal niet zo heel groot is (sorry).

> Erg jammer, want dat betekent dat de inschatting van fructaan voor mij
> hier ter plaatse niet meer dan een natte vinger kan zijn.

Met alle respect voor mijn eigen programmeerseltje, maar veel meer dan "natte vingerwerk" zal het om genoemde redenen ook nooit worden. Als je zelf onthoudt dat lage temperaturen plus zonneschijn cummulatief gevaarlijk is, en dat bij vorst de fructaanindex sowieso oploopt, dan ben je al een heel eind op weg. Eerlijk gezegd kijken Ilona en ik ook nog gewoon ouderwets naar buiten en naar de thermometer, en niet naar de fructaanindex, alvorens we beslissen of de paarden wat meer gras of wat meer hooi moeten krijgen.

> Daarom ben ik eigenlijk best benieuwd wat je dan nog meer meeneemt in je
> formule.

Zo'n formule is alleen interessant voor een computer, die keurig ieder half uur de weersgegevens opnieuw analyseert en steeds rekening houdt met de vorige stand. Voor jezelf is "natte vingerwerk" gemakkelijker en hoeft niet minder nauwekeurig te zijn, vooral omdat je ook zaken als de toestand van je bodem en gras mee kunt nemen in je schattingen. De fructaanindex was oorspronkelijk vooral educatief bedoeld, om mensen te attenderen dat je wel degelijk wat kunt doen om hoefbevangenheid te voorkomen. Desondanks ben ik toch wel tevreden over het resultaat, ik zie maar zelden dat de fructaanindex afwijkt van mijn schatting (en er lijkt wel een goede voorspellende waarde in te zitten in het aantal emails dat we krijgen over "mijn paard is hoefbevangen geworden"). Maar zonder gaat het ook.

Frans
Volg datum > Datum: dinsdag 22 november 2011, 11:4722-11-11 11:47 Nr:239979
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:239973
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Magnesium-, Zink- en Seleniumtekort Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
joop schreef op dinsdag 22 november 2011, 11:05:

> dit onderschrijft dat er vaak pas klachten optreden als de lever al
> ernstig is aangetast.

Klachten wel, maar het bloedbeeld geeft al indicaties lang voordat er klachten zijn. De testen zijn zo gevoelig dat er vaak al afwijkingen worden gemeten, terwijl die alleen maar afkomstig zijn van recent een keer te veel te hebben gegeten, of alcohol te hebben gedronken, etc. Het is tamelijk standaard dat er bij afwijkingen wordt voorgesteld om de meting op een ander moment te herhalen, juist omdat die tests zo gevoelig zijn.

Frans
Volg datum > Datum: dinsdag 22 november 2011, 12:2522-11-11 12:25 Nr:239982
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:239971
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Magnesium-, Zink- en Seleniumtekort Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Els Kleverlaan schreef op dinsdag 22 november 2011, 10:38:

> Ik tank benzine bij een niet al te betrouwbare maar wel goedkope pomp. De
> pomphouder heeft mij ervan overtuigd dat de benzine goed is, veel beter
> dan wat ik bij de Shell of de BP kan krijgen.

Over benzine kan ik je heel wat vertellen. Wij tanken benzine voor ons vliegtuig bij de gewone pomp, maar als piloot stel je veel hogere eisen aan de benzine dan een automobilist. Het is standaard procedure om voor iedere vlucht een benzinemonster uit je tank te trekken, het is gebruikelijk om te beoordelen op water, vuil en ethanol, benzinefilters maken we bij vervanging open om te kijken wat er in zit, en de carburateurs gaan om de 100 bedrijfsuren volledig uit elkaar.

Regel1 is dat je alle marketingkletspraat negeert. Alle benzine is in principe gelijk, dus koop gewoon de allergoedkoopste. Er zijn echt geen verschillen in kwaliteit! Alleen het ethanolpercentage varieert, maar dat is voor auto's niet van belang. (Ethanol kan water binden, en bij forse temperatuurverlaging, zoals bij vliegen op grote hoogte, kan het water weer worden ontbonden en ijskristallen veroorzaken. En dat wil je niet als je boven de Alpen vliegt).

Vuil in de benzine hebben wij nog nooit geconstateerd. Vuil in de benzine komt eigenlijk altijd door vuil in je eigen tank. De gangbare manier waarop dit ontstaat is dat de tank niet altijd vol is. De lucht boven de tank zet uit en krimpt bij temperatuurwisselingen, hij "ademt" dus, en hiermee wordt vocht uit de lucht in de tank gezogen. Dat vocht condenseert tegen de koude binnenwand van je tank, waardoor je tank gaat roesten. Deze roestdeeltjes laten los en verstoppen je benzinefilter. Dit scenario zie je het meeste bij mensen die altijd voor een beperkt bedrag tanken waarbij de tank dus maar zelden echt helemaal vol is, maar het kan ook door ouderdom ontstaan.
Dit hele verhaal is grotendeels te voorkomen door je tank bij voorkeur zo vol mogelijk te houden. (Of door voor iedere rit op het laagste punt van je tank wat benzine te tappen, - water en vuilhopen zich daar op -, maar dat doen automobilisten niet).

> Wat ik niet weet is dat in
> die benzine toch nogal wat vuil zit,

Dat is dus erg onwaarschijnlijk.

> De aardige meneer vertelt mij dat de carburateur vuil is

Tussen je tank en je carburateur hoort een filter te zitten. Vuil kan op die manier nooit bij je carburateur komen. Tenzij het filter nooit wordt vervangen en stuk is gegaan.

> en dat hij die zal schoonmaken. Kosten vallen mee en mijn auto doet het

Een nieuw benzinefiltertje kost maar een paar euro en is veel goedkoper.

> naar de garage. De aardige meneer gaat hem helemaal binnenste buiten
> keren. Als ik hem kom halen is de carburateur weer schoongemaakt, er

Dat was dus symptoombestrijding. De aardige meneer had direct je tank moeten controleren (oorzaak wegnemen), jouw tankgewoontens onder de loep moeten nemen, en een nieuw benzinefiltertje moeten installeren (preventie). Dan was hij echt aardig geweest.

> zitten nieuwe brandstofslangen op en het luchtfilter is vervangen. Flinke
> rekening, maar ik ga weer rijdend weg. Helaas duurt dat niet lang, mijn

Flinke rekening en je hebt er niet zo lang lol van? Ik vind die meneer helemaal niet zo aardig.

> Mijn auto doet het
> weer, maar wordt nooit meer helemaal de oude ...

Dan is ie gewoon niet goed gerepareerd.

Frans
Volg datum > Datum: dinsdag 22 november 2011, 12:2822-11-11 12:28 Nr:239983
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:239980
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: fructaanindex Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Martina schreef op dinsdag 22 november 2011, 11:54:

> En de hellingsgraad van je weiland ook :-D Onze wei ligt op het noorden,
> daar komt nu nauwelijks nog de felle zon.

Verhip ja! Daar had ik als flatlandbewoner nog niet eens bij stilgestaan!

Frans
Volg datum > Datum: dinsdag 22 november 2011, 17:0422-11-11 17:04 Nr:239990
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:239987
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Magnesium-, Zink- en Seleniumtekort Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Els Kleverlaan schreef op dinsdag 22 november 2011, 14:59:

> Het blijkt dat ca. 20% van de Westerse bevolking aan
> leververvetting (NAFLD=non alcoholic fatty liver disease) lijdt.

De lever is naast chemische fabriek ook nog opslagplaats. Aangezien een groot deel van de bevolking aan obesitas lijdt vind ik het nog meevallen dat slechts 20% van de mensen aan leververvetting lijdt.
Voor zover ik weet is leververvetting geen echt probleem, en volkomen omkeerbaar. Natuurlijk heb je wel meer risico's op ziektes, maar dat heb je met obesitas toch sowieso al. Gezond eten en afvallen en het probleem lost zich vanzelf op.

> En
> waarschijnlijk ligt dat percentage veel hoger. Leververvetting gaat vaak
> samen met diabetes, overgewicht, metabool syndroom, verhoogd LDL

Tis gewoon een welvaartsziekte.

> Leververvetting kan
> aanleiding geven tot levercirrose.

Dat is wel erg kort door de bocht. Volgens mij hoort daar nog als tussenstap "leverontsteking" tussen, wat ook nog herstelbaar is, maar uiteindelijk chronische leverontsteking kan resulteren in cirrose, en dat is niet meer terug te draaien.

> De enige behandeling die men op dit
> moment kent is afvallen en bewegen. Maar helaas blijft leververvetting
> vaak onopgemerkt, want als er geen uiterlijke kenmerken zijn als
> overgewicht, wordt er niet aan gedacht. En zolang er geen sprake is van
> ontsteking blijven de leverwaarden binnen de perken.

In feite is er dan ook nog niks aan de hand, afgezien de algehele obesitas die niet alleen voor de lever maar voor tal van zaken een verhoogd risico inhoudt. Het heeft weinig zin om in die situatie je specifiek druk te maken over de lever. Het risico op hart- en vaataandoeningen is dan even groot. Leververvetting is geen ziekte op zich maar een risicofactor.

> Ik zie hierin toch wel veel vergelijking met paarden die HB-gevoelig zijn,
> insulineresistentie of eczeem hebben.

Ja maar dat weten we toch ook al jaren dat dit welvaartsziekten zijn en dat je deze ellende kunt voorkomen door paarden sober te voeren?

> Ook het verhaal over de groeihormonen heeft nog steeds mijn aandacht. Ik
> hoor bijvoorbeeld eigenlijk weinig over jonge paarden, laat ik zeggen
> onder de 2 jaar, die HB hebben of er gevoelig voor zijn.

Ook bij mensen komt "ouderdoms"-diabetes in de jeugd weinig voor. Dat heeft totaal niets met groeihormoon te maken maar met het feit dat er wat jaren tijd voor nodig zijn om de koolhydraatstofwisseling te vernielen. (Kinderen met diabetes bestaan, maar die hebben doorgaans een ander soort diabetes, een aangeboren (genetische) variant die niets te maken heeft met de alom heersende welvaartsdiabetes, ook wel "ouderdomsdiabetes" genoemd, oftewel type II).

> Ergens moet er iets mis gaan, want het lijkt me niet de bedoeling van de
> natuur dat paarden door groeihormoon HB worden.

Ik begrijp hier niet wat je bedoelt. Ik heb al eerder uitgelegd dat HB ontstaat door een overschot aan insuline, dat op een GH-receptor past. GH zelf komt in dit hele verhaal niet voor.

> Nu heb ik in een niet betrouwbare bron gelezen dat honden vaak problemen
> krijgen door het eten van pluimvee, kippenvlees, doordat dit vlees van té
> jonge dieren afkomstig is en nog vol zit met natuurlijke, niet door voer
> verkregen, groeihormonen.

Dit verhaal kun je rustig naar het rijk der fabelen verwijzen. Stofwisselingshormonen en groeihormonen zijn niet oraal in te nemen, ze overleven het spijsverteringskanaal niet. Diabetici zouden maar wat graag van de spuit af willen en insuline in pilvorm willen nemen, maar insuline is niet oraal in te nemen. Voor groeihormoon geldt exact hetzelfde. Mensen die een tekort aan groeihormoon hebben moeten dat bijspuiten, via een pilletje lukt dat niet. Je kan dus (gelukkig!) naar hartelust insuline, groeihormoon, etc. eten zonder dat dit ook maar iets doet.

Afgezien daarvan heeft groeihormoon bij volwassenen niet de uitwerking die je ervan zou verwachten. Volwassenen met een overschot aan groeihormoon groeien niet maar krijgen allerlei nare misvormingen, stofwisselingsproblemen, vergrote risico's op hartproblemen, galstenen, darmpoliepen en andere narigheid. Gelukkig kun je alleen maar aan een overschot aan GH komen door het zelf te maken. De meestvoorkomende variant is door een goedaardig tumortje in de hypofyse (Acromegaly).

Ik heb in mijn spambox wel eens van die advertenties gezien voor GH. Ik moet er smakelijk om lachten wat ten eerste is GH niet oraal toe te dienen en ten tweede is dat maar goed ook want van extra GH valt niets goeds te verwachten.

Frans
Volg datum > Datum: vrijdag 25 november 2011, 12:0425-11-11 12:04 Nr:240063
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:240061
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zoekfunctie werkt niet? Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Monique Meijer schreef op vrijdag 25 november 2011, 9:59:

> Vraagje: Werkt de zoekfunctie momenteel niet voor de forumberichten?

Waarschijnlijk heb je de oude zoekfunctie gebruikt. De nieuwe zoekfunctie voor het forum vind je rechts boven in het forumscherm.

Kijk eens of die wel doet wat je wilt?

Frans
Je leest nu alle berichten van "Frans Veldman"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
5061 berichten
Pagina 318½ van 338
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact