InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
226 berichten
Pagina 5½ van 16
Je leest nu onderwerp "Natuurlijk ontwormen"
Volg datum > Datum: vrijdag 21 oktober 2011, 11:0821-10-11 11:08 Nr:238339
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:238313
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Natuurlijk ontwormen Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Nils Vellinga schreef op donderdag 20 oktober 2011, 20:27:

> Nee, er zijn namelijk geen "beide ouders" :-P

Dat betwijfel ik. De meeste parasieten kennen zowel geslachtelijke als ongeslachtelijke voortplanting. Waarbij meestal bij moeilijke omstandigheden (gif) juist wordt overgeschakeld op geslachtelijke voortplanting. Niet geheel toevallig overigens, want geslachtelijke voortplanting zorgt voor meer genetische variatie en daardoor een grotere aanpassingsmogelijkheid tegen wisselende (moeilijke) omstandigheden.

> Jij wilt ook alles maar dood hebben, logisch dat ze zich verzetten en
> resistentie maken.

1) Ik wil niet alles dood hebben, ik constateer slechts dat ALS je een middel gebruikt dat er resistentie zal optreden tenzij je zorgt dat er geen nakomelingen meer kunnen ontstaan van parasieten die wel tegen het middel kunnen.
2) Resistentie heeft niets met verzet van de worm te maken, het is niet iets dat wormen doen of zelfs maar voor kiezen. WIJ veroorzaken resistentie door de zwakke wormen te doden en de sterke wormen te laten leven. De wormen veranderen niet, maar wij selecteren met het gif/kruiden met welke wormen we verder willen fokken. Het is een onbedoeld maar onvermijdelijk effect dat optreedt zodra we het de wormen lastig proberen te maken met welk middel dan ook.

Voor de goede orde: Wat ik beschrijf over resistentie is geen mening, die discussieerbaar is, maar een simpel feit dat bewezen altijd optreedt en waarvoor zelfs rekenmodellen bestaan.

> Voor mij moeten ze niet dood in het lichaam van mijn paard, laten ze dat
> doodgaan maar buiten doen.

Het maakt niet uit waar ze dood gaan. Het enige wat belangrijk is is dat ze geen nageslacht meer kunnen produceren, terwijl de achterblijvers dat wel kunnen. De achterblijvers (die zich niet lieten verjagen) krijgen dus een voorsprong.

> En Neen, omdat JIJ sambal in je eten niet erg vind, is dat helemaal geen
> garantie dat jou nakomelingen sambal ook geen probleem vinden.

Als ik sambal lekker vind, dan is er een grotere kans dat mijn nakomelingen sambal ook lekker vinden. Erfelijkheid beperkt zich niet tot haarkleur. Als ik 1000 nakomelingen krijg, dan zitten er vast wel een hoop bij die sambal lekker vinden. En als die nakomelingen de enigen zijn die zich mogen voortplanten, dan zal de volgende generatie nog meer samballiefhebbers bevatten. En als je 10 generaties lang iedereen vermoordt die niet van sambal houdt, dan hou je uiteindelijk een familie over van sambal-liefhebbers.

Sambal is overigens een wat lastig voorbeeld. Wellicht gaat het beter als je het beter kunt visualiseren. Probeer het eens met haarkleur.

Je wilt mensen verdelgen met een kruidenkuur. Helaas werkt de kruidenkuur niet voor 100%, de blonde gaan wel dood maar de donkere niet.
Na de eerste kuur zijn alle blonde mensen dood, alleen de donkere mensen kunnen zich nog voortplanten. Die krijgen nog af en toe een blond kind, maar die haal je met een volgende kruidenkuur ook weer weg. De volgende generatie die zich mag voortplanten is donker, en had zelf ook donkere ouders. Nu worden er nog maar heel weinig blondjes geboren. En als je die met kruidenkuur 3 verwijdert, dan hou je uiteindelijk alleen maar donkere mensen over, die geen blonde kinderen meer krijgen. De kruidenkuur heeft geen effect meer, want er zijn geen blonde mensen meer. Er zijn nog steeds mensen, maar niemand gaat meer dood van de kruidenkuur.

In feite kun je stellen dat de mensen resistent zijn geworden tegen de kruidenkuur.
Dit zou niet zijn gebeurd als het middel 100% effectief zou zijn geweest en alle mensen (blond en donker) had verwijderd.

> Het moge duidelijk zijn, (en met Ivermectine is het niet anders) dat je
> meer moet doen dan ontwormen, om de besmetting zo laag mogelijk te houden.

Prima, maar daar ging het niet over. De stelling was dat kruidenkuren geen resistentie in de hand werken, maar die stelling is onjuist.

Frans
Volg datum > Datum: dinsdag 25 oktober 2011, 0:5025-10-11 00:50 Nr:238475
Volg auteur > Van: amar Opwaarderen Re:238080
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Natuurlijk ontwormen Structuur

amar
Oelegem-Ranst
Belgie

Jarig op 17-5

1055 berichten
sinds 26-11-2007

Heb op de opendeur van de poedertoren een heel gesprek gehad over deze korrels en de verkopers steunden zelf niet helemaal op deze producten en gaven hun paarden minstens 2x per jaar een goede ontworming. Het kan wel helpen misschien maar ik zou er niet op durven rekenen.
grtjes
Myr
Volg datum > Datum: dinsdag 25 oktober 2011, 1:0925-10-11 01:09 Nr:238476
Volg auteur > Van: amar Opwaarderen Re:238193
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Natuurlijk ontwormen Structuur

amar
Oelegem-Ranst
Belgie

Jarig op 17-5

1055 berichten
sinds 26-11-2007

Heb me er ook een beetje gaan in verdiepen nadat eentje in de kudde een te laag bloedbeeld vertoonde en de DA haar verdacht van bledwormen. Mijn eerste reachtie was dat ze allemaal pas ontwornd waren met ivermectin tot het me begon te dagen dat dit het juist kon hebben uitgelokt. Ivermectine doodt de wormen maar vermits deze al het ware in verband staan met de ingekapselde larven in de darmwand. Het doden van de wormen is een sein tot het massaal uitbreken van de larven. Wanneer dit gebeurt krijg je een paard met een echt ziektebeeld. moxidectine doodt eveneens de larven. Bij mij wordt er absoluut degelijk ontwormd zonder pardon en ik geloof absoluut in het ondersteunend werk van de natuurlijke korrels.
Myr
Volg datum > Datum: dinsdag 25 oktober 2011, 20:4025-10-11 20:40 Nr:238521
Volg auteur > Van: Nils Vellinga Opwaarderen Re:238476
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Natuurlijk ontwormen Structuur

Nils Vellinga
Kinrooi
Belgie

Jarig op 22-5

6064 berichten
sinds 16-3-2006
amar schreef op dinsdag 25 oktober 2011, 1:09:

>
> Heb me er ook een beetje gaan in verdiepen nadat eentje in de kudde een
> te laag bloedbeeld vertoonde en de DA haar verdacht van bledwormen. Mijn
> eerste reachtie was dat ze allemaal pas ontwornd waren met ivermectin tot
> het me begon te dagen dat dit het juist kon hebben uitgelokt. Ivermectine
> doodt de wormen maar vermits deze al het ware in verband staan met de
> ingekapselde larven in de darmwand. Het doden van de wormen is een sein
> tot het massaal uitbreken van de larven.

Dan ga jij je nu verdiepen in het 'wanneer en waarom' larven zich laten inkapselen?

> Wanneer dit gebeurt krijg je een paard met een echt ziektebeeld.

Dan moeten er wel ingekapselde larven zijn, toch?

> moxidectine doodt eveneens de larven.

Helaas, waarschijnlijk ook niet alle ingekapselde bloedworm larven Moxi = een Ivermectine die in het bloed word opgenomen en zo de ingekapselde larven bereikt.

> Bij mij wordt er absoluut degelijk ontwormd zonder pardon

Wanneer ontworm jij degelijk? Na een bloedonderzoek of een eitelling of gewoon 2x per jaar met voldoende pasta? Of 1x per jaar, degelijk?
Indien je het op advies ontwormd, eens in de 'hoeveel' jaar word er dan ontwormd?

> en ik geloof absoluut in het ondersteunend werk van de natuurlijke korrels.

Nils en Olly :-)
Creatief met IJzer,
maar niet aan mijn paard
Volg datum > Datum: dinsdag 25 oktober 2011, 21:4925-10-11 21:49 Nr:238525
Volg auteur > Van: Angela29 Opwaarderen Re:238521
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Natuurlijk ontwormen Structuur

Angela29
Maastricht
Nederland

Jarig op 12-6

43 berichten
sinds 10-10-2011
Ik ga nog even een plekje in dit topic claimen want ik raak er allemaal niet goed wijs uit.. 8-S

Mestonderzoek van Cos was negatief :-) ! Heel goed eigenlijk en zij raden aan om niet te ontwormen en in april weer een nieuw mestonderzoek te doen. Toch hebben 2 van de paarden bij Cos in de paddock een bloedworminfectie, daardoor twijfel ik dan of ik toch met de groep mee wil ontwormen. Hoe groot is de kans dat hij het wel heeft maar dat het nog niet zichtbaar is?

Ik heb er ook aan gedacht of ik een bloedonderzoek kan laten doen maar ik heb me laten vertellen dat ze dan afgaan op alpha en de betaglobulines en dat dit ook geen 100% zekerheid geeft?

Daarnaast geeft de dierenarts aan dat oktober de juiste tijd is om te ontwormen met Ivermectine om eventuele horzellarve te bestrijden die niet te zien is bij een mestonderzoek. Buiten ontwormen hiervoor is hij normaal gesproken echt voorstander van enkel ontwormen op basis van mestonderzoek. Misschien toch een reden om nu dan mee te ontwormen?

Binnen nu en korte tijd verhuisd Cos naar zijn nieuwe "winterlocatie" waar hij met o.a. de veulens van Pien (+/- 3 en 4 jaar) komt te staan. Ik lees ook weer dat paarden in die leeftijd meer vatbaar zijn voor bloedworm. Zou natuurlijk niet mooi zijn als Cos iets van hen zou "overnemen" doordat ik niet ontworm of dat hij ze iets "brengt".

En nu? Het Woud volgen? Meedoen met de rest van de paarden en toch ontwormen? Nu niet ontwormen en eventueel eerder een nieuw mestonderzoek doen? Het gaat me natuurlijk niet alleen om die ene kuur nu maar ik wil gewoon een beslissing maken op basis van kennis van de huidige situatie. Maar beperk ik me dan tot het mestonderzoek van Cos of neem ik toch iets meer factoren uit de omgeving mee?
Volg datum > Datum: dinsdag 25 oktober 2011, 21:5925-10-11 21:59 Nr:238526
Volg auteur > Van: Merel Stoffers Opwaarderen Re:238525
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Natuurlijk ontwormen Structuur
Merel Stoffers
Nederland


2090 berichten
sinds 1-2-2009
Heb je je omgevingsfactoren ook duidelijk aangegeven bij de vragenlijst van het Woud?
Mijn ervaring is dat ze daar echt wel naar kijken en ook je verhaaltje echt lezen.

Ik zou de situatie kort voorleggen (besmette paarden in de paddock, straks met jonge paarden, enz.) en gewoon aan hen (het Woud) vragen hoe zij daar tegenaan kijken. Zijn hele behulpzame mensen, en je hebt er weer een inzicht bij. :-)
Volg datum > Datum: dinsdag 25 oktober 2011, 22:0325-10-11 22:03 Nr:238527
Volg auteur > Van: Angela29 Opwaarderen Re:238526
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Natuurlijk ontwormen Structuur

Angela29
Maastricht
Nederland

Jarig op 12-6

43 berichten
sinds 10-10-2011
Dat heb ik inderdaad gedaan :-) . Situatie uitgelegd en ook aangegeven dat andere paarden wel besmet zijn. Zij geven aan dat ik alleen naar Cos moet kijken omdat uitslagen van anderen niets over mijn paard zeggen... Niet ontwormen op basis van deze uitslag dus. Maar dan zit ik ook nog met het advies van de dierenarts om te ontwormen voor eventuele horzellarve wat dus niet uit dat mestonderzoek komt 8-S. Hoe groot de kans op zo'n "larve" is weet ik niet maar ik heb in september wel de nodige gele eitjes van Cos zijn benen gehaald... Pfff, vermoeiend om nieuw te zijn in het "natuurlijke". :-M
Volg datum > Datum: dinsdag 25 oktober 2011, 22:0925-10-11 22:09 Nr:238528
Volg auteur > Van: Merel Stoffers Opwaarderen Re:238527
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Natuurlijk ontwormen Structuur
Merel Stoffers
Nederland


2090 berichten
sinds 1-2-2009
Angela29 schreef op dinsdag 25 oktober 2011, 22:03:

> Pfff, vermoeiend om nieuw te zijn in het "natuurlijke". :-M

Leuk he, paarden... :-M

Goed dat je dat zo allemaal uitzoekt en er mee bezig bent! :-)
Volg datum > Datum: dinsdag 25 oktober 2011, 22:1225-10-11 22:12 Nr:238529
Volg auteur > Van: Peet Opwaarderen Re:238527
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Natuurlijk ontwormen Structuur

Peet
Nederland


1823 berichten
sinds 24-6-2004
Angela29 schreef op dinsdag 25 oktober 2011, 22:03:

> Dat heb ik inderdaad gedaan :-) . Situatie uitgelegd en ook aangegeven
> dat andere paarden wel besmet zijn. Zij geven aan dat ik alleen naar Cos
> moet kijken omdat uitslagen van anderen niets over mijn paard zeggen...

Klopt.

> Niet ontwormen op basis van deze uitslag dus. Maar dan zit ik ook nog met
> het advies van de dierenarts om te ontwormen voor eventuele horzellarve
> wat dus niet uit dat mestonderzoek komt 8-S.

Wat heeft het Woud daar over gezegd?
Naar mijn weten kun je tegen horzellarven het beste ontwormen medio eind november / december.
Maar die vraag kun je ook aan het Woud stellen.
Volg datum > Datum: dinsdag 25 oktober 2011, 22:2725-10-11 22:27 Nr:238530
Volg auteur > Van: Angela29 Opwaarderen Re:238529
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Natuurlijk ontwormen Structuur

Angela29
Maastricht
Nederland

Jarig op 12-6

43 berichten
sinds 10-10-2011
Peet schreef op dinsdag 25 oktober 2011, 22:12:

> Angela29 schreef op dinsdag 25 oktober 2011, 22:03:
>
>> Dat heb ik inderdaad gedaan :-) . Situatie uitgelegd en ook aangegeven

> Wat heeft het Woud daar over gezegd?
> Naar mijn weten kun je tegen horzellarven het beste ontwormen medio eind
> november / december.
> Maar die vraag kun je ook aan het Woud stellen.

Die vraag heb ik nog niet gesteld. Mijn dierenarts kwam daarmee na mijn eerste vraag aan het Woud. (Antwoord was beetje kortaf dus ik wilde ze niet meteen weer lastig vallen maar eigenlijk kan ik dat best doen, daar zijn ze immers voor :-D ).

Ik was eigenlijk ook in de veronderstelling dat bloedonderzoek definitief uitsluitsel zou geven en dan zou ik gelijk dat Selenium/Vitamine E kunnen checken. Maar bloedonderzoek geeft dus echt geen uitsluitsel over bloedwormen? Of in ieder geval niet 100%?

(Ik ga gelijk het Woud nu weer mailen over de horzellarve!)
Volg datum > Datum: dinsdag 25 oktober 2011, 22:3425-10-11 22:34 Nr:238531
Volg auteur > Van: Peet Opwaarderen Re:238530
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Natuurlijk ontwormen Structuur

Peet
Nederland


1823 berichten
sinds 24-6-2004
Angela29 schreef op dinsdag 25 oktober 2011, 22:27:

> (Ik ga gelijk het Woud nu weer mailen over de horzellarve!)

Dit staat op hun site over horzellarven:
http://www.wormbestrijding.nl/paard_worm07.html
Na de eerste nachtvorst dus. Zelf hou ik eind nov/begin dec aan.
Volg datum > Datum: dinsdag 25 oktober 2011, 22:3725-10-11 22:37 Nr:238532
Volg auteur > Van: Angela29 Opwaarderen Re:238531
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Natuurlijk ontwormen Structuur

Angela29
Maastricht
Nederland

Jarig op 12-6

43 berichten
sinds 10-10-2011
Dank je! Dan hou ik dat even in gedachten! Ben benieuwd wat het Woud aangeeft want ik zal wel hun "goedkeuring" nodig hebben om een kuur te kopen zie ik al... Fijn dat er zo snel gereageerd wordt op vragen/topics hier! :-)
Volg datum > Datum: dinsdag 25 oktober 2011, 22:4325-10-11 22:43 Nr:238533
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:238525
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Natuurlijk ontwormen Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Angela29 schreef op dinsdag 25 oktober 2011, 21:49:

> Mestonderzoek van Cos was negatief :-) ! Heel goed eigenlijk en zij raden
> aan om niet te ontwormen en in april weer een nieuw mestonderzoek te doen.

Prima!

> Toch hebben 2 van de paarden bij Cos in de paddock een bloedworminfectie,
> daardoor twijfel ik dan of ik toch met de groep mee wil ontwormen. Hoe

Waarom? Als jouw gezinsleden hoofdpijn hebben maar jij niet, neem je dan toch ook maar een hoofdpijnpilletje?

> groot is de kans dat hij het wel heeft maar dat het nog niet zichtbaar is?

Niet zo groot. Waarom zou het bij de anderen wel zichtbaar zijn maar bij Cos niet?
Het is vrij normaal dat sommige paarden wel een besmetting hebben maar anderen op hetzelfde perceel niet.

> Ik heb er ook aan gedacht of ik een bloedonderzoek kan laten doen maar ik
> heb me laten vertellen dat ze dan afgaan op alpha en de betaglobulines en
> dat dit ook geen 100% zekerheid geeft?

Wat wil je nou precies? Natuurlijk heeft Cos wormen. Alle paarden hebben wormen. De vraag is alleen of hij er zoveel heeft dat het een probleem voor hem is. En dat is kennelijk niet zo. Dus hoeft hij nu niet te worden omtwormd.

> Daarnaast geeft de dierenarts aan dat oktober de juiste tijd is om te
> ontwormen met Ivermectine om eventuele horzellarve te bestrijden die niet
> te zien is bij een mestonderzoek.

Horzellarven zijn geen goed excuus om te ontwormen. Ze zijn geen bedreiging voor de gezondheid en bovendien kun je de eitjes op de vacht zien zitten en met een schuursponsje weghalen.

> bloedworm. Zou natuurlijk niet mooi zijn als Cos iets van hen zou
> "overnemen" doordat ik niet ontworm of dat hij ze iets "brengt".

Ontwormen is geen vaccinatie of zoiets. Nu ontwormen biedt geen enkele bescherming tegen een besmetting die je paard over een week zou kunnen oplopen. Ontwormen doodt enkel de wormen die NU in je paard zitten. Over een paar dagen is het middel volledig uitgewerkt en kan je paard weer even gemakkelijk een nieuwe besmetting oplopen.

> En nu? Het Woud volgen?

Tuurlijk! Als je bij voorbaat al geen vertrouwen hebt in hun oordeel en toch ondanks een negatief advies wil gaan ontwormen dan had je net zo goed dat hele mestonderzoek kunnen overslaan.

> Maar beperk ik me dan tot het mestonderzoek van Cos of neem ik toch iets
> meer factoren uit de omgeving mee?

Het gaat alleen om het mestonderzoek. Er zijn altijd wormen, de vraag is alleen of jouw paard een uit de hand gelopen besmetting heeft en dat lijkt niet zo te zijn.

Zelf hebben we bij de veulens ook een tijdje besmettingen gehad maar de volwassen paarden die ertussen liepen hadden nergens last van en die hebben we dan ook niet ontwormd. Ook bij de volgende tellingen bleken ze de wormbesmetting goed onder controle te hebben. Ik ben blij dat ik hun weerstand niet heb verprutst door er "voor de zekerheid" toch maar een wormkuur in te hebben gestopt.

Frans
Volg datum > Datum: dinsdag 25 oktober 2011, 22:5525-10-11 22:55 Nr:238534
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:238521
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Natuurlijk ontwormen Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
Nils Vellinga schreef :
> Helaas, waarschijnlijk ook niet alle ingekapselde bloedworm larven Moxi =
> een Ivermectine die in het bloed word opgenomen en zo de ingekapselde
> larven bereikt.

???? Zijn twee verschillend werkzame stoffen hoor Nils.
Ivermectine doodt geen larven, alleen de volwassen stadia!
Je leest nu onderwerp "Natuurlijk ontwormen"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
226 berichten
Pagina 5½ van 16
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact