InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
69 berichten
Pagina 2½ van 5
Je leest nu onderwerp "WIND!"
Volg datum > Datum: donderdag 8 september 2011, 12:118-9-11 12:11 Nr:236383
Volg auteur > Van: Ans Jondral Opwaarderen Re:236381
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: WIND! Structuur
Ans Jondral
Heffen
België

Jarig op 4-1

3082 berichten
sinds 1-10-2004

Paard was begin augustus al aan het ruiven, dus daar heeft dat eczeemdeken blijkbaar geen negatieve invloed op.
Maar haar vacht is gewoon zo fijn, dun en breekbaar dat het niet afdoende is, vrees ik.

Mmm modder lig ik dan weer niet zo wakker van.
Enkele maanden geleden, toen ik Pête erheen bracht is er is afgesproken met de staleigenaresse dat mijn paard niet in diepe modder mag staan, en ik verwacht simpelweg dat daar rekening mee gehouden wordt. (Op dat vlak was haar vorige plekje wel beter, daar was gewoon geen modder.) Voor mijn part zetten ze haar dan maar in de gedraineerde geopad-piste... maar ik wil dat paard niet in de modder. :-8
Er is trouwens iemand langs geweest die iets ging doen met 2 paddocks zodat er geen modder zou zijn. Ik ben benieuwd wat dat gaat worden...

Ja, ik begin nu ook te vrezen dat ik er wel weer een deken zal op moeten.
Ze moet bevallen begin april, dus met een beetje geluk zit het weer dan mee en kan ze tegen dan zonder.

Compleet of topic maar Pien hoe deed jij dat trouwens in de zomer met Bombita haar eczeemdeken als die een veulen had?
Daar zat ik nu aan te denken omwille van dat rillen/winterdeken gedoe. Omdat ik dat niet verantwoord vind met een veulen.
Maar kan het dan wel in de zomer met een eczeemdeken?
Volg datum > Datum: donderdag 8 september 2011, 12:228-9-11 12:22 Nr:236386
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:236372
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: WIND! Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Helena Sidiropoulos schreef op donderdag 8 september 2011, 10:29:

> - als ze later dan eind november hun vacht verliezen door een deken op te
> leggen, maken ze die dan ook niet meer opnieuw aan? (dus dan moet dat
> constant op?)

Paarden kunnen maar twee keer per jaar een vacht maken. Die groeit na het doorkomen een tijdje door, maar op een bepaald moment stopt dat volledig. Ik meen me te herinneren dat ergens in december de haargroei wordt onderbroken, de haren zijn dan gedoemd om uit te vallen. Dat gebeurt dan gelukkig nog niet, de haren blijven nog een tijdje "plakken", maar technisch gezien bestaat de hele vacht dan al uit "losse" haren. Na een rustperiode beginnen de haarzakjes dan al weer zomervacht te maken, maar het duurt dan nog maanden voor de haren boven de huid beginnen uit te steken.

> - ik ving ook op dat zo'n nulgrams deken er net voor zorgt dat ze hun
> vacht niet rechtop kunnen zetten: klopt dat? (indien nodig bij rukwinden
> in de winter en geen windbreker)

Kijk maar eens goed hoe bij koud weer de wintervacht van het paard eruit ziet. Soms net een kat die zijn haren van schrik op heeft gezet. Er is maar weinig druk voor nodig om dit plat te houden. En voor de duidelijkheid: het is niet de vacht die isolerend werkt, maar de lucht tussen de haren. Net als bij glas eigenlijk: via de ruiten verlies je een hoop warmte, maar verander je datzelfde slecht isolerende glas in glaswol dan is het ineens een perfecte isolator. Het enige verschil is de opgesloten lucht tussen het glas. Het is dan ook enorm belangrijk dat de vacht zo "los" mogelijk is, zoveel mogelijk lucht tussen de haartjes kan opsluiten.
Water is natuurlijk een grote vijand: waar water zit kan geen lucht meer zitten. En water is een slechte isolator. Dat verklaart dan ook weer waarom paarden het gemakkelijker koud kunnen krijgen bij de combi water en wind.
Het belangrijkste wapen is de vettigheid van de vacht. Water hecht niet aan vet. En de lange dekharen zijn strategisch zo gelaatst dat het water langs die haren naar beneden glijdt en vervolgens aan de uiteinden in druppels verandert, die uiteindelijk vanzelf op de grond vallen.
Een deken ruineert dit alles. Dekens nemen vet op uit de vacht, die daardoor minder waterafstotend wordt. De dekharen die water moeten afvoeren worden platgedrukt zodat ze als ze het water afvoeren het water juist dieper in de vacht laten glijden. Kortom, begin je eenmaal aan een deken dan zit je er eigenlijk aan vast.

> daarvoor dacht ik ook dat de stal een windbreker was, maar toen ben ik dus
> langs alle kanten van de schuilstal gaan staan en overal was er wind...

Mensen zijn niet zo goed in het beoordelen van wind. We voelen wel een luchtstroom maar het is moeilijk te bepalen hoe sterk die is. Natuurlijk is er overal rond een object wind, maar de sterkte daarvan is bepalend hoe groot de afkoeling is. En die is echt wel minder rond een object als een schuilstal.

> ik ga ook eens checken of ik niet van die houten panelen kan plaatsen in
> een hoek aan de stal (als het mag van dat meneertje dat me de wei verhuurt)

Het klinkt misschien gek, maar de beste beschutting tegen wind krijg je met halfdoorlatende panelen. Achter een solide object krijg je namelijk een lage druk zone waardoor de wind er juist omheen slaat. De luwte die je maakt is dan minder dan een paardlengte lang. Panelen met spleten, gaten, of gewoon struiken doen het veel beter als windbreker.Je doel is niet om de wind weg te halen (dat gaat gewoon nooit lukken) maar om de wind te verminderen tot een acceptabel niveau.

Frans
Volg datum > Datum: donderdag 8 september 2011, 12:318-9-11 12:31 Nr:236387
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:236382
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: WIND! Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Christel Provaas schreef op donderdag 8 september 2011, 12:01:

> Als Cadiz (de bibberaar) natgeregend is, is het water op zijn kont koud.
> Dan kan daarna ook moeilijk verdampen en blijft langer nat.
> Als Buck (de bikkel) door dezelfde bui natgeregend is, is het water op
> zijn kont warm. Hij is daarna veel eerder droog dan C.

Verdamping kost enorm veel energie. (Kijk maar eens hoeveel stroom je wasdroger nodig heeft). Hoe sneller iets droogt, hoe meer energie het heeft opgeslurpt. Een paard dat eerder is opgedroogd heeft meer energie verbruikt dan een paard dat langer nat blijft.
Vocht is op zichzelf niet koud. Het is de verdamping van dat vocht dat kou veroorzaakt. Trek als duiker of surfer een natpak aan en je krijgt het niet koud, ondanks het water. De verdamping is nul dus is er geen afkoeling. Ga nat met je blote lijf in de wind staan en je droogt gigantisch snel, maar je betaalt dat met een even gigantische afkoeling.

Kortom: Hoe trager het paard opdroogt, hoe minder warmteverlies. Stopt het opdrogen volledig, dan stopt ook het warmteverlies. In jouw geval is Cadiz dus duidelijk beter af dan Buck. Waarom hij dan toch nog bibbert weet ik ook niet, maar het heeft niets met het al dan niet natblijven te maken.

Frans
Je leest nu onderwerp "WIND!"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
69 berichten
Pagina 2½ van 5
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact