Nils Vellinga schreef op woensdag 7 september 2011, 23:00:
> Maar nee, serieus, voor die enkele dag of misschien 2 dat het eens zulk
> weer is, zou ik me geen zorgen maken. Eens een dag (of 2

) minder eten
> kan ook al geen kwaad.
Zo doen wij het ook al jaren. Afgelopen dagen hebben we de paarden een paar keer zien rillen. Zoals elk jaar rond september-oktober. Ik rilde trouwens ook toen ik ze 's nachts nog een strook gras erbij gaf. Voor mij een teken dat de zomer ten einde loopt en ik weer de gewoonte moet gaan oppakken om iets warms aan te trekken voordat ik 's nachts naar buiten ga. Voor onze paarden is het rillen een teken dat ze vaart moeten gaan zetten aan het kweken van een wintervacht en dat de stofwisseling in de winterstand moet worden gezet.
De paarden NU die ril-ervaring ontzeggen kan wel eens tot gevolg hebben dat ze minder/later een wintervacht aanmaken, de stofwisseling langer op zomerstand laten staan, en dus netto uiteindelijk meer kou lijden. Ik heb er alle vertrouwen in dat de natuur het goed heeft geregeld en als mensen gaan rommelen aan zo'n systeem dan doet dat vaak meer kwaad dan goed. Dat is tenminste bijna altijd zo als mensen het denken beter te weten dan de natuur.
Ook al staan de paarden nu wat te rillen, echt koud is het nu gewoon nog echt niet, de temperatuur blijft hier ver boven de 10 graden. Als je nu al een deken opdoet, wat ga je dan doen als het straks 10 graden kouder is en het weer regent en waait? Dan kun je zo ongeveer wel de hele winter een deken opleggen.
> Overigens, dicht bij de stal staan ze ook in een luwte, zelfs als de wind
> op de opening staat.
Paarden zijn daar erg goed in, bij ons gaan ze soms rond de vijver liggen want daar loopt de grond wat af en hierdoor liggen ze ook wat in de luwte.
> Is je paard niet ziek- oud- of gebrekkig, laat het dan met rust.
Bij ons is er bij die jaarlijkse rilperiode september/oktober nog nooit een paard ziek geworden. Na die rilperiode is het rillen gewoon voorbij ook al stormt het met 3 graden boven nul.
> Dat "open"waaien van de vacht hebben we al eens getest met de Föhn (en
> ik was niet de enige) Het zijn slechts de dekharen van de vacht die
> verwaaien, de ondervacht blijft gewoon intakt.
Het zou ook wel een ongekend ernstige fout van de natuur zijn geweest als er geen rekening was gehouden met wind. Voor zover ik weet komt wind voor in alle natuurlijke leefgebieden van het paard. Vaak zelfs hardere wind dan we in Nederland hebben.
De meeste zoogdieren hebben net zo'n vacht als een paard en die staan ook zonder deken.
Frans