Hans Arendse schreef op zaterdag, 26 februari 2005, 22:17:
>
> Helaas is het zo dat 95 % van de paardenbezitters in Nederland
> met dit fenomeen (paard op stal) wordt geconfronteerd, en niet
Ligt dat percentage echt zo hoog? Ik schrik daar van. Waar heb je dat uit?
Indien ja, is dit een nog maffer land dan ik al dacht, en is de ambtelijke term, die ik hier en daar in kamercorrespondentie e.d. gelezen heb, van "verborgen bio-industrie" (verborgen omdat ze in tegenstelling tot bijv. nertsenfarms en legbatterijen door de publieke opinie wel geaccepteerd word) voor de paardenwereld nmm volkomen terecht. Moest maar zo snel mogelijk in deze vorm verboden worden.
We hebben het nu neem ik aan over systematische individuele etmaalrond-opsluiting, niet over een incidenteel opstallen. Uit de gegevens die ik heb (Worthington 2004) blijkt dat de extreem nadelige gevolgen van stalopsluiting pas reëel minder worden bij MINDER dan 8 uur/etmaal opsluiting (s'avonds opstallen en s'morgens vroeg er weer uit kan dus acceptabel zijn). Het punt overigens dat ik alsmaar maken wil, is niet dat stallen "slecht" zijn, maar dat opsluiten slecht is - het "yard"-model met inloopstallen (impliceert dus "uitloop"
) en groepshuisvesting scoort overigens het beste (cumulatief zelfs beter dan extensief uitweiden wat je misschien als het meest "natuurlijke" zou kunnen zien). Eigenlijk dus gewoon een kwestie van de deuren open laten. Ook hier betekent "niet kunnen" vaak gewoon "niet willen".
> in staat is zijn paard of pony zo vrij rond te laten lopen / op
> de bank te laten zitten als volgens jouw noodzakelijk is voor
> een goed resultaat.
Dat fototje van Els en mij op ons bankje weet wat... ik zal het er nu maar meteen afhalen. Ik dacht dat het leuk was te laten zien dat je jezelf ook een totaal andere ponywereld kan creëren, maar het geeft blijkbaar teveel aanstoot en afleiding. Pony op de bank "hoort niet" he? Bleh, je bent de zoveelste al.
> Dan heb ik voor alle andere mensen goed nieuws............Er
> bestaat hoop hoor. Ook voor de OPGESTALDE paarden bestaat er de
> mogelijkheid om gezonde hoeven te krijgen. DAT is hetgeen wat ik
> bij de meeste van kijn klanten zie die niet in staat zijn hun
> paard of pony de volgens Egon noodzakelijke leefomstandigheden
> te bieden.
De mogelijkheid in de zin van een toevallige enkeling? Of in de vorm van een vaag percentage (statistische bron graag)? Of in de vorm van logica?
Wanneer de laatste zeg ik je ronduit dat ik denk dat je uit je dikke nek kletst, en/of simpelweg opkomt voor je hoefsmidbaantje en de inherente ellende waarin de paarden van je klanten verkeren.
En wel om reden van:
1 - Uit vergelijking van ethogrammen (dat zijn gedragsonderzoek-protocols - ik weet zeker dat ik de originele verslagen daarvan hier heb liggen maar kan dat nu even niet vinden - wrsch eveneens samengevat door Worthington of anders wellicht in Waring, beide op de pn-boekenlijst) blijkt zonneklaar dat paarden in stallen een groot percentage tijd meer
STIL staan, en zelfs een percentage tijd meer liggen. Dat laatste wrsch omdat het alsmaar staan zeer gaat doen (de mossad heeft daar overigens een uiterst effectieve martelmethode op gebaseerd). Waaruit volgt;
2 - Een rechtstreeks gevolg van het te groot percentage stil staan is het ontbreken van hoefwerking. Waaruit volgt;
3 - Met hoefwerking staat of valt de gezonde hoef, en het leeuwendeel van de specifieke zin van het "natuurlijk" bekappen.
Nick e.a. hebben uiteraard wel gelijk dat 1 en ander altijd nóg slechter kan, in de zin van dat een weldoordacht hoefonderhoud het leed wellicht wat kan verzachten. Verzachten is echter iets totaal anders dan verhelpen (verhelpen = als in "gezonde hoeven" zoals jij beweert)! Verhelpen kan alleen door niet-opsluiten. Wie weet worden paarden dan weer wat ouder dan gemiddeld een jaar of 8.
Groeten, Egon