InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
38 berichten
Pagina 2½ van 3
Je leest nu onderwerp "Hooi"
Volg datum > Datum: maandag 13 december 2010, 22:0013-12-10 22:00 Nr:220270
Volg auteur > Van: Nils Vellinga Opwaarderen Re:220266
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hooi Structuur

Nils Vellinga
Kinrooi
Belgie

Jarig op 22-5

6064 berichten
sinds 16-3-2006
Voordroog of Kuil gras = - 50% Ds
Droge voordroog = + 60% Ds
Hooi = + 80% Ds
Hooi verliest in opslag nog meer vocht, word het op het land gewikkeld dan daalt de Ds iets

Of in die geest toch. :-P (iemand een betere definitie?)

IK laat mijn hooi (+80 % Ds) wikkelen, om de eenvoudige reden dat ik het buiten moet opslaan en geen overkapping of schuur heb die groot genoeg is om 20 grote balen (350-400 kg) onder/in op te slaan.
IK heb de laatste 10 jaar nog geen aangevreten of kapot gekrabte balen gehad.
Muizen en mollen gangen er onder ja, maar niet er in.

Tijdens de koude winter maanden heb je eigenlijk geen last van schimmel / Broei in geopende voordroog pakken. Dat gaat wel weer gebeuren als de temperatuur (denk ik) boven 10 graden komt. Dan zal je het pak in ong. een week moeten kunnen voeren of uit elkaar moeten halen om geen broei te krijgen.

Bij het gewikkelde hooi hebben mijn paarden altijd mooie mest ballen, aan het voordroog moeten ze vaak even wennen / de darm-flora zich even aanpassen. (eerst even dunne mest, maar dat beterd)

Nils en Olly :-)
Creatief met IJzer,
maar niet aan mijn paard
Volg datum > Datum: maandag 13 december 2010, 22:4913-12-10 22:49 Nr:220272
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:220246
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hooi Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
joop schreef op maandag 13 december 2010, 16:42:

> Waarom heb je dat hooi dan laten inpakken.

Om het buiten te kunnen opslaan.

Frans
Volg datum > Datum: maandag 13 december 2010, 22:5213-12-10 22:52 Nr:220273
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:220257
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hooi Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Marijke schreef op maandag 13 december 2010, 19:50:

>> Als we het over hooi hebben dan bedoelen we gras dat zover is gedroogd
>> dat er geen processen meer in plaats kunnen vinden. Schimmels en
>> bacterieen hebben een bepaalde hoeveelheid vocht nodig.

> Is dat zo? Ik heb hier een paard die verdraagt hooi (en bedoel ik echt
> hooi, dus droog genoeg om zonder plastic bewaard te worden) dat in plastic
> verpakt zit absoluut niet. Gaat ze gelijk van aan de diaree. Sinds kort is
> hier een veulen en ook die heeft dit probleem.

Als er meerdere paarden zijn die hier een probleem mee hebben dan denk ik toch dat er iets bijzonders met dat hooi is. Hooi dat is ingepakt is wellicht een tikkeltje vochtiger, hangt ook van je leverancier af, misschien was het toch enigzins vochtig ingewikkeld en heeft er fermentatie plaatsgevonden.

Frans
Volg datum > Datum: dinsdag 14 december 2010, 2:0014-12-10 02:00 Nr:220275
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:220244
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hooi Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Frans Veldman schreef op maandag 13 december 2010, 16:15:

> Alegria schreef op maandag 13 december 2010, 15:43:
>
>> Maar hooi in folie is toch niet exact hetzelfde als hooi zonder folie? Als

> Bij nat gras krijg je inderdaad een ander proces binnen plastic als zonder
> plastic. Maar in dit geval ging het niet over nat gras.
>
> Frans

Je staat hierin volgens mij op een verkeerd been.
Standaard staat er minstens 6 weken vanaf stam tot "hooi" worden. Gedurende die tijd vindt er, dus na het drogen op het land, altijd een na-proces plaats.
Vers hooi = >80% ds
Er zit ALTIJD nog vocht in.
Plastic omwikkeld kan dat er niet uit. Het hooi kan niet "ademen" en als je een pak open maakt ruikt het altijd anders dan de hooiberg op zolder.
Probeer maar.

Het is natuurlijk wel zo dat hoe natter het gewas gepakt en gewikkeld wordt, hoe meer het proces gaat verschillen van dat in een open hooiberg.
Volg datum > Datum: dinsdag 14 december 2010, 8:3214-12-10 08:32 Nr:220277
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:220275
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hooi Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
e m kraak schreef :
> Standaard staat er minstens 6 weken vanaf stam tot "hooi" worden.
> Gedurende die tijd vindt er, dus na het drogen op het land, altijd een
> na-proces plaats.
> Vers hooi = >80% ds
> Er zit ALTIJD nog vocht in.
> Plastic omwikkeld kan dat er niet uit. Het hooi kan niet "ademen" en als
> je een pak open maakt ruikt het altijd anders dan de hooiberg op zolder.
> Probeer maar.
>
> Het is natuurlijk wel zo dat hoe natter het gewas gepakt en gewikkeld
> wordt, hoe meer het proces gaat verschillen van dat in een open hooiberg.

Kunnen jullie (Frans? Egon? Peter?) mij uitleggen hoe het kan dat de voedingswaarde na het oogsten en verpakken nog zou toenemen als je het in plastic verpakt. Met name het eiwitgehalte.

'Men' zegt dan wel dat voordroog of kuil rijker is dan gedroogd gras maar is dat wel zo? Dan zou het meer voedingswaarde gaan bevatten door het verpakken (en het fermentatieproces wat op gang komt).

Groet, Pien
Volg datum > Datum: dinsdag 14 december 2010, 11:2014-12-10 11:20 Nr:220287
Volg auteur > Van: joop Opwaarderen Re:220277
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hooi Structuur

joop
Homepage
Frankrijk


5046 berichten
sinds 20-6-2005
Spirithorses schreef op dinsdag 14 december 2010, 8:32:

> e m kraak schreef :
>> Standaard staat er minstens 6 weken vanaf stam tot "hooi" worden.
>> Gedurende die tijd vindt er, dus na het drogen op het land, altijd een

> is dat wel zo? Dan zou het meer voedingswaarde gaan bevatten door het
> verpakken (en het fermentatieproces wat op gang komt).
>
> Groet, Pien

Ik zou hooi zeker niet laten inpakken vanwege het risico dat het toch gaat fermenteren. Rijker? er komt meer alcohol in proost_wijn
Volg datum > Datum: dinsdag 14 december 2010, 11:2714-12-10 11:27 Nr:220288
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:220287
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hooi Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
joop schreef :

> Rijker? er komt meer alcohol in proost_wijn

Ah, daarom al die blije paarden hier.... ssst
Greetz!
Volg datum > Datum: dinsdag 14 december 2010, 11:4914-12-10 11:49 Nr:220293
Volg auteur > Van: Christel Provaas Opwaarderen Re:220288
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hooi Structuur

Christel Provaas
Walem
Nederland

Jarig op 1-3

7725 berichten
sinds 9-7-2005
Neem zelf ook eens een hapje!
Volg datum > Datum: dinsdag 14 december 2010, 11:5214-12-10 11:52 Nr:220294
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:220293
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hooi Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
Christel Provaas schreef op dinsdag 14 december 2010, 11:49:

> Neem zelf ook eens een hapje!

Vind je me zo'n sjaggerijn dan? =-)

Greetz!
Volg datum > Datum: dinsdag 14 december 2010, 12:3414-12-10 12:34 Nr:220298
Volg auteur > Van: Christel Provaas Opwaarderen Re:220294
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hooi Structuur

Christel Provaas
Walem
Nederland

Jarig op 1-3

7725 berichten
sinds 9-7-2005
Spirithorses schreef op dinsdag 14 december 2010, 11:52:

> Christel Provaas schreef op dinsdag 14 december 2010, 11:49:
>
>> Neem zelf ook eens een hapje!
>
> Vind je me zo'n sjaggerijn dan? =-)
>
Hey, da's jouw interpretatie!
Je leest nu onderwerp "Hooi"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
38 berichten
Pagina 2½ van 3
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact