Elout schreef op maandag 6 september 2010, 14:50:
> Wat hooi betreft, er is een duidelijk verschil in kwaliteit als het van de
> eerste of de tweede snede is. ( Is mij verteld )
De eerste snede is de hele plant inclusief bloem en zaden, dus eigelijk het stadium waarin de plant de cyclus heeft voltooid, en ook voedselrijk is door opslag van voedsel in het zaad. (voor paarden kan je dan ook beter hooien als het zaad gevallen is, dus het hooi weer voedselarmer wordt) De kwaliteit van 1e snede hooi wordt mede bepaald door eventuele voorbeweiding in winter of vroeg voorjaar. Door voorbeweiding gaan minder aantrekkelijke soorten overheersen, hetgeen het hooi minder lekker maakt. De opbrengst na voorbeweiding zal ook lager zijn en de maaidatum meestal later.
Bij de 2e snede is de plant weer aangegroeid maar bereikt niet zijn volle grootte noch bereiken veel soorten voor een 2e x een bloei en zaad stadium. De 2e snede is lager in opbrengst dan de 1e snede. Het hooi van 2e snede is vaak minder grof, de planten gaan meer kapot en het hooi kan daardoor stoffiger zijn.
Ik zou voor paarden het liefst alleen 1e snede hooi gebruiken van niet voorbeweide percelen die na de zaadval zijn geoogst, en dan moet het land liefst ook nog niet te arme grond hebben en niet met chemisch spul bemest. Bovendien moet gehooid bij mooi droog weer om risico van schimmels te beperken.