InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
7 berichten
Pagina 1½ van 1
Je leest nu alle berichten van "NK"
Volg datum > Datum: vrijdag 16 juli 2010, 21:4816-7-10 21:48 Nr:209873
Volg auteur > Van: NK Opwaarderen Re:209721
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: nadelen bitloos Structuur

NK
Nederland

Jarig op 15-9

7 berichten
sinds 1-7-2010
Tony schreef op donderdag 15 juli 2010, 3:55:

> Laat ik de antwoorden van niet polospelers, "kenners" en die van de
> Jehova beweging maar negeren, dan blijven de antwoorden karig. Enige
> zelfkritiek of neutrale beschouwingen zul je hier in deze sekte niet gauw
> vinden vrees ik.

Jammer dat je de vraag negeert waarom - volgens jou - polopaarden niet zonder bit kunnen lopen. Als je het probleem niet wilt uitleggen, hoe kunnen wij dan met een oplossing komen? Of wil je misschien geen oplossing horen? Vind het ook wat flauw dat je maar terugvalt op 'niet polokenners', of zijn polopaarden misschien zo uitzonderlijk (en niet-paard ofcourse) dat alleen iemand die polo rijdt deze paarden kan begrijpen?

Overigens, ik keer terug op mijn mening van even eerder. Ben zelf op het bewuste paard, met een bitloos hoofdstel gestapt en het ging super. Had zelf wel even de kriebels, want het stormde en hij kan nogal wat herrie schoppen als iets (zogenaamd) eng is, maar het ging echt niet slechter dan met bit. Hij schrok zich (zogenaamd?) een keer de pleuris van een graafmachine iets verderop, maar hij liet zich net zo goed begrenzen als met bit en ging uiteindelijk toch maar die hoek in. Dus blijkbaar deed die andere ruiter dan wel wat verkeerd. Of het lag aan het touwhalster, heb m zelf namelijk met een sidepull gereden ... I don't know. Wat ik wel weet, is dat ik met dit paard ook maar bitloos ga rijden (ben ik toch blij dat ik in dit topic gespiekt heb, anders was ik er bij hem in geen honderd jaar meer bitloos op gestapt :-M )
Volg datum > Datum: zondag 18 juli 2010, 21:3018-7-10 21:30 Nr:209990
Volg auteur > Van: NK Opwaarderen Re:209954
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: nadelen bitloos Structuur

NK
Nederland

Jarig op 15-9

7 berichten
sinds 1-7-2010

Dani62 schreef op zaterdag 17 juli 2010, 21:36:

> Een paard kan niet zogenaamd schrikken, NK :-D .
>
> Gr, Dani

Misschien is het niet zogenaamd, maar het voelt toch vaak genoeg wel als aanstellerij. Dat ze zowel links- als rechtsom van hetzelfde ding kunnen schrikken, kan ik nog meeleven, maar dat ze iets nog steeds angstaanjagend vinden nadat je er toch echt al zes keer langs gereden bent ... Ik weet dat sommige mensen vinden dat paarden je niet in de maling kunnen nemen, dat ze niet zo denken, maar ik denk dat ze vaak prima door hebben wie ze aankunnen en wie niet (tenminste, mijn vz-pony is met een andere ruiter tot drie keer toe de bak uit gegalopeerd en bij mij heeft ze dat zelfs nog nooit geprobeerd - om maar iets te noemen). Maar ik dwaal af van de discussie $1
Volg datum > Datum: zaterdag 21 augustus 2010, 20:5721-8-10 20:57 Nr:212325
Volg auteur > Van: NK Opwaarderen Re:210396
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: nadelen bitloos Structuur

NK
Nederland

Jarig op 15-9

7 berichten
sinds 1-7-2010
Vz-pony staat inderdaad voor verzorgpony, sorry voor de onduidelijkheid

Tony schreef op vrijdag 23 juli 2010, 4:06:

> Ik denk, stap eens op een polopaard en ga je gang. Het verschil met een
> doorsnee manege paard is die van een handkar en een formule 1 wagen incl.
> stuur flippers.

Noch mijn verzorgpaard, noch mijn verzorgpony zijn doorsnee manegepaarden. Mijn verzorgpaard is waarschijnlijk te ongevoelig om vergeleken te worden, maar mijn verzorgpony was zo vreselijk gevoelig dat als jij ook maar de minste aanwijzing gaf, ze al reageerde of je haar minstens die kant (of gang) op sloeg. Met andere woorden: minimale druk, maximale reactie. Ik neem aan dat een formule 1 wagen gevoeliger is dan een handkar en een polopaard dus gevoeliger dan een doorsnee manegepaard, in dat geval heb ik dus wel degelijk ervaring met (hyper-)gevoeligheid. En juist door die gevoeligheid is bitloos rijden zo makkelijk.

Dat jij je hulpen - of, als je dat liever hebt, dat de hulpen op polopaarden zo grof moeten worden toegepast, betekent alleen maar dat ze niet licht genoeg zijn ingereden. Als jij aan het bit moet gaan hangen, omdat het paard anders niet te houden valt, is dat omdat ze vergeten zijn te luisteren naar een vinger tegen de hals (om maar wat te noemen). Heeft - lijkt mij - niks met polo paarden te maken, maar wel met de manier van (in)rijden.

Overigens, even voor de goede orde, je weet hopelijk wel dat een bit altijd strenger inwerkt dan een bitloos hoofdstel? Zelfs als je uitgaat van dezelfde ruiterhand, is een bit nog altijd relatief onvriendelijk, omdat de druk over een kleiner oppervlakte verdeeld wordt dan bij een bitloos hoofdstel. Hoeveel druk een bit werkelijk uitoefent, merk je zodra je bitloos gaat rijden: je zegt dat je veel meer druk uit moet oefen, dat klopt, want je paard is gewend veel meer druk te ontvangen voordat het behoeft te reageren (hoop dat je het volgt, want ik leg het volgens mij echt belabberd uit). M.a.w.: het paard ontvangt dezelfde hoeveelheid druk (per cm²) alleen jij moet meer druk uitoefenen om diezelfde hoeveelheid druk te bereiken. Dat is natuurkunde en dus een feit waarom een bit per definitie (zolang je het over dezelfde ruiter hebt) onvriendelijker is dan bitloos.
Je leest nu alle berichten van "NK"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
7 berichten
Pagina 1½ van 1
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact