InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
3 berichten
Pagina 1 van 1
Je leest nu onderwerp "Paardenvoeding (was: opgezette klieren)"
Volg datum > Datum: vrijdag 30 april 2010, 10:1330-4-10 10:13 Nr:200762
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:200756
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paardenvoeding (was: opgezette klieren) Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Nils Vellinga schreef op vrijdag 30 april 2010, 8:52:

> Karen Koomans schreef op donderdag 29 april 2010, 21:50:
>
>> Maar er is meer,
>> zoals de behoefte aan bepaalde vetzuren, die het paard niet zelf kan
>> aanmaken. En dan nog de dingen waarvan ik geen enkele weet heb.
>> Moeilijk om het goed te doen, inderdaad. Bij mezelf net zo als bij de
>> paarden ;-)
>> Voeding heeft echt mega-veel invloed op alle denkbare aspecten van je lijf.

> Karen, je denkt véél te ingewikkeld! Vetzuren die ze niet aanmaken?
> Meer, als een variatie aanbieden, kan je niet doen, moet je ook niet
> willen.
> Voor een grazer als een paard, zijn dit grassen- kruiden die gemiddeld in
> het veld voorkomen en wat houtgewassen misschien. In het aanbod selecteert
> het paard en vind wat het nodig heeft.

Misschien denk ik inderdaad te moeilijk; 't zou mooi zijn als je me overtuigend "gerust kunt stellen" :-) . Maar eerlijk gezegd ben ik sceptisch geworden als mensen dat tegen me zeggen. Omdat "men" dat jaren geleden ook zei, als 't toen ging om bijv. fructaan en wat er allemaal van invloed is op het gehalte daarvan. En wat de mogelijke gevolgen zijn van fructaan voor een paard. Nu, jaren later, zijn er steeds meer mensen die daarover met goede redenen ingewikkeld doen :-P . Idem voor bijv. de vraag of, en zo ja hoe, ernstige hoefbevangenheid omkeerbaar is. Hoe meer je weet, hoe meer je beseft hoe weinig je eigenlijk nog weet. Die laatste zin heb ik niet zelf verzonnen, maar hij spreekt me wel erg aan.

Je schrijft: "zoals die gemiddeld in het veld voorkomen". Als je een veld bedoelt zoals dat in NL kan voorkomen of in een ander Europees land met niet al te extreem klimaat, dan groeien daar toch al gauw zo'n 30 tot 50 soorten planten die voor het paard goed eetbaar zijn en waaraan specifieke werkingen worden toegekend.

In gedroogde vorm (hooi) verandert van veel planten de eigenschappen. Enkele planten zijn dan juist op hun best voor de eter ervan (bijv. brandnetel), andere worden juist éxtra giftig (bijv. blad van prunus-bomen), en weer andere blijven giftig maar worden niet langer als dusdanig herkend door 't paard (JKK). Toch, als je natuurhooi (of dijkhooi, bermhooi) van goede kwaliteit voert, dan ben je m.i. al een heel eind goed bezig voor een paard. Hoewel het natuurlijker en waarschijnlijk gezonder is, wanneer een dier seizoenen kent in wat er wel en wat niet beschikbaar is.
Maar ja, je moet ergens een grens trekken van wat praktisch is. Hoewel ? : Equifit past hun voeders aan per seizoen, en ik denk niet dat dat belachelijk of nutteloos is.

In verse vorm vind ik 't veel moeilijker, om een juiste variatie aan te bieden. Nu vind ik het tegelijkertijd leuk om me meer te verdiepen in NL plantkunde, dus een straf is dat 'moeilijk' niet voor mij :-).

Vetzuren die het paard niet zelf kan aanmaken... ik weet daar nog te weinig van om er veel zinnigs over te zeggen. Het komt er op neer dat paarden, net als mensen en allerlei andere dieren, de meeste benodigde vetzuren zelf kan samenstellen. Maar niet álle. Sommige vetzuren die benodigd zijn voor (o.a.?) de aanmaak van bepaalde hormonen, moeten uit de voeding worden gehaald.

Eén concreet voorbeeld weet ik, sinds gisteren (hi hi, zo nieuw is dat dus ook voor mij!) : haver bevat bepaalde omega 3 vetzuren die 't paard niet zelf kan aanmaken. Een gebrek er aan, kan leiden tot o.a. allerlei huidklachten zoals eczeem.
Goh (denk ik dan): vroeger gaf men veel haver aan paarden, tegenwoordig nauwelijks meer. Verband met het snel stijgend % paarden met sma?

Maar opnieuw is het niet simpel: een teveel aan bepaalde vetzuren is net zo schadelijk als een tekort. Idem voor een heel verkeerde verhouding tussen (bijvoorbeeld?) omega 3 en omega 6 vetzuren.

Mbt honden is de kennis op dit punt al wat verder. Ik denk dat er veel overeenkomsten zijn met paarden, op dit punt. Zie bijv. http://www.barf-natuurlijk.nl/html/ess_vetzuren.html (Dr. Ian Billinghurst is een autoriteit als het om hondenvoeding gaat).

Karen
Volg datum > Datum: vrijdag 30 april 2010, 18:4130-4-10 18:41 Nr:200780
Volg auteur > Van: Nils Vellinga Opwaarderen Re:200762
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paardenvoeding (was: opgezette klieren) Structuur

Nils Vellinga
Kinrooi
Belgie

Jarig op 22-5

6064 berichten
sinds 16-3-2006
Karen Koomans schreef op vrijdag 30 april 2010, 10:13:

> Misschien denk ik inderdaad te moeilijk; 't zou mooi zijn als je me
> overtuigend "gerust kunt stellen" :-) .

Niet persé persoonlijk, maar sommige mensen willen niet gerust gesteld worden.

> Maar ja, je moet ergens een grens trekken van wat praktisch is. Hoewel ? :
> Equifit past hun voeders aan per seizoen, en ik denk niet dat dat
> belachelijk of nutteloos is.

En ik denk dat het een verkoop praatje is.

> In verse vorm vind ik 't veel moeilijker, om een juiste variatie aan te
> bieden.

Een gezonde wei?

> Eén concreet voorbeeld weet ik, sinds gisteren (hi hi, zo nieuw is dat dus
> ook voor mij!) : haver bevat bepaalde omega 3 vetzuren die 't paard niet
> zelf kan aanmaken. Een gebrek er aan, kan leiden tot o.a. allerlei
> huidklachten zoals eczeem.
> Goh (denk ik dan): vroeger gaf men veel haver aan paarden, tegenwoordig
> nauwelijks meer. Verband met het snel stijgend % paarden met sma?

Je gelooft zelf niet, dat men haver gaf ivm omega 3 8-\ en neen, zoveel haver als men gaf, heeft ie niet nodig voor die omega behoefte.

> Maar opnieuw is het niet simpel: een teveel aan bepaalde vetzuren is net
> zo schadelijk als een tekort. Idem voor een heel verkeerde verhouding
> tussen (bijvoorbeeld?) omega 3 en omega 6 vetzuren.

Daarom, kunnen jij en ik er voorlopig maar beter vanaf blijven en ons houden aan het standaard dieet. Gras weide en hooi.
Wie weet, zit er wel voldoende omega (of weet ik wat al niet meer) in de juiste verhouding in een gezonde wei

Een paard vind je in bijna elke biotoop, van moeras tot sahara en zedoen het er even goed, zolang wij er maar vanaf blijven ;-)

Nils en Olly :-)
Hoe meer je leert, hoe meer je beseft, dat je
weinig weet
Volg datum > Datum: zaterdag 1 mei 2010, 1:061-5-10 01:06 Nr:200829
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:200780
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paardenvoeding (was: opgezette klieren) Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Nils Vellinga schreef op vrijdag 30 april 2010, 18:41:

> Je gelooft zelf niet, dat men haver gaf ivm omega 3 8- en neen, zoveel
> haver als men gaf, heeft ie niet nodig voor die omega behoefte.

Nee, nee, dat geloof ik zeker niet!

Wat ik wél geloof is dat vroeger het gemiddelde paard gezondere voeding kreeg dan het gemiddelde huidige paard (in NL of BE).

Dat komt denk ik niet omdat men vroeger zo veel meer verstandig was! Het heeft veel meer te maken met allerlei ontwikkelingen vanaf de jaren 70 ongeveer; de opkomst van krachtvoer, het manipuleren van weidegrassen voor de intensieve veehouderij, en moderne peperkoek-verhalen die gebaseerd zijn op verkooppraat. Plus het feit dat de gemiddelde paardeneigenaar van nu veel meer geld kan en wil besteden aan paardenvoeding dan circa 40 - 50 jaar geleden.

Vroeger waren al die verschillende soorten krachtvoer er niet, want daar was toen geen markt voor. Het paard kreeg hooi en stro, liep in de wei (die nog niet zo verpest was als tegenwoordig, met "onkruid"verdelgers en gemanipuleerde grassen en zo). Veel weides waren omzoomd door bomen of hagen, waarvan de paarden ook konden eten. Verder wat groente-afval, en als-t-ie hard moest werken, dan kreeg-ie haver erbij.

En ook al was de reden voor die voeding niet een groot inzicht in gezondheid, het effect was wel gezondere paarden dan nu.

Ongeveer hetzelfde gaat op voor de voeding van de moderne 'westerse' mens, als je de vergelijking maakt tussen de gemiddelde voeding van nu en van 40-50 jaar geleden. Niet gek dat er allerlei "welvaartsziektes" hoogtij vieren. Zowel bij paarden als bij mensen. Minder beweging dan vroeger (en nog andere factoren) speelt natuurlijk ook nog mee, zowel bij paard als mens.

> Daarom, kunnen jij en ik er voorlopig maar beter vanaf blijven en ons
> houden aan het standaard dieet. Gras weide en hooi.
> Wie weet, zit er wel voldoende omega (of weet ik wat al niet meer) in de
> juiste verhouding in een gezonde wei

Het punt is, dat "een gezonde wei" nmm niet gemakkelijk te definieren is. Wat voor wei is gezond voor een paard? Wat moet er dan minimaal groeien? En is dat voor elk paard of ras hetzelfde?

Ook voor wat betreft mensen is er tussen deskundigen onenigheid over wat precies goede voeding voor mensen is. Maar ondanks de verschillen zijn veruit de meeste deskundigen het wel eens over de hoofdpunten. Helaas staan die hoofdpunten haaks op de overheersende peperkoek verkoop praat mbt voeding. Voor paarden is het m.i. niet veel anders!

> Een paard vind je in bijna elke biotoop, van moeras tot sahara en zedoen
> het er even goed, zolang wij er maar vanaf blijven ;-)

Van moeras tot sahara? Van moeraspaarden weet ik geen voorbeelden, paarden in de sahara worden voor zover ik weet, daar door mensen gehouden (en gevoerd).
Bestaan er überhaupt nog paarden waar mensen van af blijven? Volgens mij niet.

"Ze doen het er even goed" ; als de paarden daar gemiddeld net zo jong worden geslacht als gevolg van ondermeer hoefbevangenheid en 'hko.htm">hoefkatrol' als hier in NL, dan is dat niet best. Niet dat die aandoeningen uitsluitend door voeding worden veroorzaakt, zeker niet, maar voeding speelt wel een rol.

Oorspronkelijk is het paard (hoogstwaarschijnlijk of zeker?) een steppedier. Maar ik heb laatst van Egon begrepen dat er eigenlijk niets met zekerheid bekend is over échte oorspronkelijke wilde paarden.

Karen
Je leest nu onderwerp "Paardenvoeding (was: opgezette klieren)"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
3 berichten
Pagina 1 van 1
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact