InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
97 berichten
Pagina 2½ van 7
Je leest nu onderwerp "Vertaling interview met Klaus Hempfling"
Volg datum > Datum: donderdag 25 maart 2010, 22:3525-3-10 22:35 Nr:197180
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:196975
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Vertaling interview met Klaus Hempfling Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
(vervolg vertaling interview met KFH)
___________

Mark: En hoe kunnen mensen beoordelen, zeg maar, wat voor type of generatie hun paard is? Om te weten wat de correcte gereedschapskoffer is?

KFH: Ja. Allereerst wil ik zeggen Mark, dat als ik hierover praat, dan praat ik letterlijk – in de 20 jaar tijd dat ik in het vak zit – letterlijk voor de eerste keer hier over. Ik praat hier voor de eerste keer over. Waarom? Omdat ik dat recent heb uitgevonden? Nee. Omdat ik over zoveel dingen moet uitleggen dus, waar moet ik starten? En ik wil niet meer en meer onzekerheid hierover teweeg brengen. Maar nu is dit het thema, en ga ik er vaker over praten. Omdat nu duidelijk veel andere dingen in de paardenwereld plaatsvinden en mensen beginnen hierover te discussieren. En dit is één belangrijk onderdeel, hoe mensen dit kunnen doen, hun paard op dit punt beoordelen. Misschien dat na dit telefoongesprek, mensen gewoon hun paard kunnen bekijken en naar plaatjes van andere paarden. Dus ze zouden moeten kijken naar bijvoorbeeld, een mooi pony paard zoals de Camarque paarden. En voor wat voor reden dan ook willen me nu geen andere rassen te binnen schieten, maar iedereen weet nu welke ik bedoel. Dus, kijk gewoon naar hoe zij, uit zichzelf, over het gras rennen. En als je een Spaans paard hebt die je bijvoorbeeld vroeger wel eens gezien hebt onder de Spaanse ruiter, bijvoorbeeld bij het stierenvechten. Dat is een kort paard, hij is sexy (letterlijk: it’s a phwoar, kk), het is een magisch paard. En dan ga je die vent ’s bezoeken, ik voorspel ’t je, en je ziet ditzelfde paard in zijn stal staan en dan zie je wat een lafbek (letterlijk: coward, kk) daar staat. Ik kan die twee plaatjes niet met elkaar rijmen. Dit is dus zo’n type paard dat teugels nodig heeft.

Maar als je zo’n type paard hebt waar ik op die manier op zit zoals op Janosch, bijvoorbeeld, nogmaals, als je me ziet rijden op Janosch of Harbon, wanneer ik piaffe doe of wat dan ook, met Harbon heb ik teugels. Altijd. Waarom? Om het paard te ondersteunen. Voor het welbevinden van het paard. Ik zou een paard als Yunque, zoals Imenle, zoals Harmon, zoals Harbon, als Queijo; al deze paarden Mark, je zou ze niet goed kunnen rijden zonder teugels. Je zult het paard begrijpen. Het paard zou het zeker wel doen zonder teugels, maar hij zou zich niet gelukkig voelen. Omdat dat paard bestemd is door de fokkers en de geschiedenis al sinds honderden jaren, om op een bepaalde manier gereden te worden.

Dus, als je een stierengevecht zou rijden met een Haflinger, dit type van normale paarden, als je daar een stierengevecht mee zou rijden met teugels, dan zou dat paard op een totaal andere manier gereden moeten worden. Hij kan dat wel, maar hij moet dat op een totaal andere manier doen, qua communicatie, etcetera, etcetera. Dus dat is wat we in ogenschouw moeten nemen. Dus, na dit telefoongesprek, ga naar je paard en kijk naar het verschil hoe het paard onder de ruiter is en hoe hij uit zichzelf in balans is. Op die manier kun je het uitvinden.
Maar de meeste warmbloedpaarden, de meeste renpaarden zoals Engelse Volbloeds, de meeste van de baroque paarden, die kun je niet goed zonder teugels rijden. Wat ik met deze paarden doe, om het kort te houden – is dat ik een halster neem of een Cavesson, en ik speel ermee. Dus dat betekent dat ik heel zachtjes ermee vibreer en zo geef ik hun het idee: “Kijk Cashew, kijk Harbon, Kijk Harmon, kijk Yunque, of wie je ook bent. Kijk, ik weet waar je bent. Ik weet wat je graag wilt. Je hebt een ondersteuning nodig.”
En op hetzelfde moment wanneer ik probeer om de achterbenen onder het paard te krijgen, wat ik ondersteun en ondersteun en aanmoedig en aanmoedig steeds meer en meer, dan kun je zien met Yunque bijvoorbeeld hoe die paarden veranderen, maar nog steeds moet ik dit paard door die kleine vibraties het gevoel geven van "Ahhhhhhhhh, het voelt alsof hij daar is. Ik zal niet zomaar op mijn hoofd (voorover, kk) vallen.” Dus dat is wat ik doe en door deze manier van vibraties kan ik het paard zover brengen dat zelfs bij een doorhangende teugel, en dan gebruik ik dat type hoofdstel Mark, ik weet er niet de Engelse namen voor, dan gebruik wat voor hoofdstel en bit dan ook, niet om aan te trekken, niet om het paard pijn toe te brengen. Alleen maar om het paard het idee te geven, “Kijk paard, ik ben hier. Ik ben altijd bij je. Ik ben bij je achterbenen. Maar ik ben ook bij je mond of neus. Ik ben er.” Dat is de reden waarom ik zeg vergeet de teugels niet bij het baroque rijden. Die paarden hebben de teugels nodig omdat het hele systeem van rijden met teugels is ingewerkt (letterlijk: incorporated,kk) in het ras van dat paard. Het enige ding is, dat wanneer je met die paarden start zoals ik startte met Janosch, zoals ik altijd met paarden start, dat je begint om aan te moedigen dat ze hun achterbenen goed gebruiken (d.m.v. grondwerk, kk). Want dan is het niet nodig, en dat is trouwens het échte baroque rijden, om aan de teugels te trekken en om er enige pijn mee te veroorzaken. Je zult geen enkel echt baroque plaatje vinden zonder teugels. Dus iemand die zegt “vergeet de teugels” in het algemeen, is iemand die ik perfect kan begrijpen. Omdat die persoon de realiteit kent en weet dat mensen me teugels in bijna 100% van de gevallen pijn zullen veroorzaken. Maar dat is verkeerd.

_________
Volg datum > Datum: zaterdag 27 maart 2010, 1:3127-3-10 01:31 Nr:197340
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:197180
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Vertaling interview met Klaus Hempfling Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
(laatste pagina vd vertaling, interview met KFH)

____

Maar dat is verkeerd. Omdat we de mensen moeten vertellen: “Alsjeblieft, breng jezelf naar een niveau waarop je de teugels alleen gebruikt als een geheugensteuntje voor het paard. Als een signaal voor het paard. Om dat samen te brengen met het ondersteunen van de achterbenen en voor dit soort rijden breng je de nek slechts in die positie die bedoeld is voor jou (als paard, kk), om je perfecte balans te vinden.”

Dus hoe ik rij? Ik rij in twee verschillende systemen. Ik heb natuurlijk paardrijden. Dat is mijn favoriete manier van rijden, Mark, met Janosch. Dat is de reden dat je me vaker ziet rijden met Janosch en met andere paarden van zijn type, dan met het type andere paarden. Maar voor die andere manier van rijden moet ik accepteren dat er deze paarden zijn, met heel veel talent en vaardigheden, maar ze zijn geboren met teugels in hun mond. Mark, begrijp je wat ik bedoel? Ik leg dit voor de eerste keer in m’n leven uit? [gelach in de zaal]

Mark: [lachend] Nee (sorry voor het lachen, kk), het is heel goed. En het is ook heel duidelijk dat er een enorm groot verschil is tussen teugels waaraan hard getrokken wordt en de met licht hand gevoerde teugel, dat is waar jij het over hebt. Alleen maar signalen geven. Alleen maar heel lichte beweginkjes, correct? Spelen (met de teugels, kk).

KFH: Wat het paard nodig heeft. En ook, Mark, nog een opmerking. Als je mensen ziet die op de baroque manier rijden en bijvoorbeeld Olivier heeft dit een paar keer gedaan om een voorbeeld te stellen, omdat hij wilde demonstreren dat dit paard ook piaffe enzovoort enzovoort doet, zónder teugels. Maar je kunt zien dat het paard instort. Het paard is wijd en lang, het hoofd is verloren. Hij loopt met een onderhals. Het paard is er niet blij mee. Dus als je mensen ziet rijden met baroque paarden zonder teugels, alleen maar om het te laten zien, dat is mogelijk, maar je kunt zien dat het paard niet gelukkig is. Het paard heeft de teugels nodig. En uiteindelijk kun je het zien in Dancing With Horses met Harmon, uh ik bedoel Harbon, zo heet hij. Heel vergelijkbaar met Harmon, die andere jongen die ik hier getraind heb en mee samen ben geweest in de laatste weken hier bij mij thuis. En dan heb ik heel, heel sterke ruiters, met sterk inwekende bitten met lange scharen, en als je die dingen gebruikt met slechts 3 gram dan veroorzaak je al pijn in de spieren van het paard! Maar toch, het paard is blij met dit type teugel. Ja.
(opmerking kk: dus moet je zulke bitten/teugels met nog minder dan 3 gram kracht gebruiken, zegt KFH mijns inziens).

Mark: Ik bedoel, wij…, er is nu zo veel gepraat hier. En ik wil iedereen bedanken die geschreven heeft met vragen en opmerkingen. Ik zal nu een aantal mensen noemen, omdat we helaas echt niet de tijd hebben om alle vragen aan de orde te laten komen, maar ik wil graag noemen dat juliie hebben meegedaan en jullie bedanken daarvoor. Er is Anne uit Chesapeake Beach, [knip, kk, van de waslijst met namen]
Dit zijn alle vragenstellers en de mate van support en ik wil je zeggen Klaus, dat er nu meer dan 150 mensen naar dit live telesminar luisteren.
____

(er volgt nog een afsluiting van het teleseminar waarbij iedereen bedankt wordt. Dan wordt KFH nog gevraagd wat zijn plannen zijn voor het komende jaar, 2010. Meer info hierover vind je desgewenst op de site van KFH: http://www.hempfling.com/
Tenslotte vertelt KFH nog iets over zijn nieuwste boek, “The Horse Seeks Me”, kk)

Voetnoten:
Meer informatie over de campagne tegen Rollkür kan worden gevonden op:
http://www.dressagedisgrace.com/

De ‘Blue Tongue’ Facebook pagina is op:
http://www.facebook.com/group.php?gid=181093975134&ref=nf

De 2 anti-Rollkur petities kunnen worden gevonden op:
http://www.thepetitionsite.com/1/ban-rollkur (deze petitie is inmiddels afgesloten, kk)
http://www.ipetitions.com/petition/antiHF/

Dit teleseminar met telefonisch interview werd mogelijk gemaakt door Mark Mottershead, zie:
http://www.horseconscious.com/

Transcript van de audio opname naar geschreven tekst (Engelstalig):
Rachel Swan

Vertaling van de Engelse tekst naar de Nederlandse tekst:
Karen Koomans, zie
http://www.happypaard.nl/

Op deze tekst berust copyright, © Mark Mottershead en Klaus Hempfling

Toestemming voor de vertaling van Engels naar Nederlands en het plaatsen van deze tekst op http://www.paardnatuurlijk.nl en http://www.happypaard.nl werd via Karen Koomans verleend door Mark Mottershead, op 19 maart 2010.

____________________
Volg datum > Datum: zaterdag 27 maart 2010, 2:0227-3-10 02:02 Nr:197343
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:197340
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Vertaling interview met Klaus Hempfling Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Karen Koomans schreef op zaterdag 27 maart 2010, 1:31:

> weken hier bij mij thuis. En dan heb ik heel, heel sterke ruiters, met
> sterk inwekende bitten met lange scharen, en als je die dingen gebruikt
> met slechts 3 gram dan veroorzaak je al pijn in de spieren van het paard!
> Maar toch, het paard is blij met dit type teugel. Ja.
> (opmerking kk: dus moet je zulke bitten/teugels met nog minder dan 3 gram
> kracht gebruiken, zegt KFH mijns inziens).

Helemaal aan het begin van dit forum heb ik Jose heel erg geplaagd met haar Spaanse bitten waar ze (toen, misschien nu niet meer) zo enthousiast over was.
Kwam neer op: meid ga nu eens rekenen, gewoon rekenen met een middelbare school natuurkundeboekje erbij. Begin maar bij je keukenweegschaal - wat weegt een teugel? Hoe zwaar is het bit zelf?
Iets dergelijks zou ik nu met meneer H. willen, want wat een nonsens!

> Mark: Ik bedoel, wij…, er is nu zo veel gepraat hier.

Ja, dat wel.
Toch nuttig dat je dit vertaald hebt denk ik voor wie de drempel anders te hoog is :-)
Volg datum > Datum: zaterdag 27 maart 2010, 10:3127-3-10 10:31 Nr:197365
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:197343
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Vertaling interview met Klaus Hempfling Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
e m kraak schreef op zaterdag 27 maart 2010, 2:02:

>> Mark: Ik bedoel, wij…, er is nu zo veel gepraat hier.
>
> Ja, dat wel.
> Toch nuttig dat je dit vertaald hebt denk ik voor wie de drempel anders te
> hoog is :-)

Dank je Egon :-) . De discussie op gang brengen over de dingen die KFH beweert, dat was en is precies mijn doel.

Over (Spaanse) bitten en over "goeroes" in het algemeen:

Ik vind het erg jammer en onterecht dat mensen die wel degelijk zinvolle dingen hebben gezegd en/of dat nog steeds doen, worden afgeschreven wanneer ze eens een fout maken. Een fout nu of in het verleden.

Mbt KFH hebben meerdere mensen op het forum geschreven dat die man voor hen "volledig heeft afgedaan", omdat hij heeft "teruggegrepen" naar het bit.

Ik vind dat je op z'n minst na kunt gaan waaróm KFH dan nu soms een bit gebruikt. Vervolgens kun je het daar dan natuurlijk mee eens zijn, of niet.
Maar om niks meer van zo'n man te willen weten om zo'n soort reden; dat vind ik nogal kortzichtig.

Als ik vandaag op mijn Fálki zou gaan rijden met bit en daarvan een filmpje zou posten om te laten zien dat - mits correct gebruikt en mits het paard een normaal gezonde mond heeft - een ongebroken bit niet per definitie pijn veroorzaakt... heb ik dan áfgedaan? Is dan niets wat ik daarnaast of daarna nog zou zeggen nog het lezen of aanhoren waard ? ehm

Ik ben niet van plan om zo'n filmpje te maken; het gaat me om 't idee.

Overigens, ik begrijp denk ik inmiddels welke statements KFH wil maken door naast bitloos sommige paarden ook met bit te rijden. Die statements staan in dit interview met hem (plus ik heb er nog een aantal meer gelezen).

Kort door de bocht samengevat:
* mensen hebben door hun fokbeleid veel paardenrassen zo verkloot dat die paarden zich beter voelen met een ondersteuning door de ruiter mbv teugels, dan zonder die ondersteuning;
* een bit zoals de Vaquero stang veroorzaakt al pijn als de ruiter met een kracht van 3 gram toegevoegd gewicht de teugel gebruikt;
* dus áls je al een bit wilt gebruiken, kan dat alleen pijnvrij als je minder dan 3 gram gewicht toevoegt aan de teugel, door het gebruik van je handen/armen;
* in vrijwel 100% van de gevallen veroorzaakt een bit (dus) pijn;
* de meer oorspronkelijke paardentypes (korte rug, breed hoofd, korte brede hals etc.), die zijn sowieso gelukkiger zónder teugels!

Mijn mening daar over? Ik snap het nu en ik sta achter die statements. Met de aanvulling dat ik niet zeker weet of een vaquero stang geen pijn veroorzaakt bij minder dan 3 gram toegevoegd gewicht aan de teugels; bij een zo zacht als mogelijk inwerkend bit kan ik me dat wel goed voorstellen. Maar goed, het gaat meer om het statement, m.i.

Maar: ik vind dat KFH tot nu toe niet goed genoeg aan een breed publiek uitlegt welke statements hij wil maken, door zichzelf te tonen rijdend met bit.

Ik vind daarom dat hij diezelfde statements beter had kunnen maken door met een bitloos hoofdstel te rijden, eventueel aangevuld met animatiefilmpjes over de effecten van het bit. Dan hadden veel meer mensen wél naar hem geluisterd, in plaats van zich van hem af te keren. En dan had ik niet zo veel werk gehad waarschijnlijk, om op dit forum en elders te proberen om uit te leggen wat KFH probeert duidelijk te maken $1 !

Karen
Volg datum > Datum: zaterdag 27 maart 2010, 13:4727-3-10 13:47 Nr:197384
Volg auteur > Van: Christel Provaas Opwaarderen Re:197365
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Vertaling interview met Klaus Hempfling Structuur

Christel Provaas
Walem
Nederland

Jarig op 1-3

7725 berichten
sinds 9-7-2005
Karen Koomans schreef op zaterdag 27 maart 2010, 10:31:
>
> Maar: ik vind dat KFH tot nu toe niet goed genoeg aan een breed publiek
> uitlegt welke statements hij wil maken, door zichzelf te tonen rijdend met
> bit.
>
Ik krijg niet de indruk dat hij met en zonder bit onderscheidt. Volgens mij maakt hij verschil tussen met en zonder teugels. Met en zonder hoofdondersteuning, vertaal ik daaruit. Op foto's rijdt hij doorgaans op een spaanse hengst, dat is dus volgens zijn redenering een iberisch paard dat behoefte heeft aan teugels. Dus dat klopt volgens zijn filosofie.
Ik blijf niet snappen waarom iberische paarden meer hoofdondersteuning zouden behoeven dan native ponies, maar soit.
Volg datum > Datum: zaterdag 27 maart 2010, 19:4127-3-10 19:41 Nr:197392
Volg auteur > Van: Peter Donck Opwaarderen Re:197384
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Vertaling interview met Klaus Hempfling Structuur

Peter Donck
Homepage
moorslede
belgie

Jarig op 5-10

5970 berichten
sinds 18-9-2004
Christel Provaas schreef op zaterdag 27 maart 2010, 13:47:

> Ik krijg niet de indruk dat hij met en zonder bit onderscheidt. Volgens
> mij maakt hij verschil tussen met en zonder teugels. Met en zonder
> hoofdondersteuning, vertaal ik daaruit. Op foto's rijdt hij doorgaans op
> een spaanse hengst, dat is dus volgens zijn redenering een iberisch paard
> dat behoefte heeft aan teugels. Dus dat klopt volgens zijn filosofie.
> Ik blijf niet snappen waarom iberische paarden meer hoofdondersteuning
> zouden behoeven dan native ponies, maar soit.

misschien alleen als ze bereden worden door
ze bluddie zjeurmens !
Volg datum > Datum: zaterdag 27 maart 2010, 20:5927-3-10 20:59 Nr:197397
Volg auteur > Van: Gea R Opwaarderen Re:197392
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Vertaling interview met Klaus Hempfling Structuur
Gea R
België


189 berichten
sinds 6-3-2009

Ik vind dat KFH knappe dingen doet met paarden. Hij is 1 van die mensen die een natuurlijke flair heeft en feeling. Maar ik heb altijd veel moeite met de manier waarop hij dingen overbrengt. Hij zegt veel en eigenlijk ook niets.
En waarom weet ik niet, maar ik krijg een akelig gevoel als ik hem bezig zie of hoor. Niet wat paarden betreft, maar de manier waarop hij zich naar mensen richt.
Volg datum > Datum: zaterdag 27 maart 2010, 22:0327-3-10 22:03 Nr:197403
Volg auteur > Van: Nils Vellinga Opwaarderen Re:197397
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Vertaling interview met Klaus Hempfling Structuur

Nils Vellinga
Kinrooi
Belgie

Jarig op 22-5

6064 berichten
sinds 16-3-2006
Ik denk dat dit verscholen ligt in het feit, dat ze meer bezig zijn met paarden, dan met mensen.
Hun doel (KFH - NevZ) is niet perse de mens iets te leren. Niet zo als PP, die is met mensen bezig.

Nils en Olly :-)
A horse that gets enough to eat will not be injured
by the cold, nor suffer from it in any way.
Volg datum > Datum: zaterdag 27 maart 2010, 22:0727-3-10 22:07 Nr:197404
Volg auteur > Van: Coralie Opwaarderen Re:197340
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Vertaling interview met Klaus Hempfling Structuur

Coralie
Gulpen
Nederland

Jarig op 21-7

1973 berichten
sinds 11-8-2004
Karen Koomans schreef op zaterdag 27 maart 2010, 1:31:

> (laatste pagina vd vertaling, interview met KFH)
>
> Vertaling van de Engelse tekst naar de Nederlandse tekst:
> Karen Koomans, zie
> http://www.happypaard.nl/

Hoi Karen,
Ga je het hele stuk op jouw website zetten?
Ik heb al de fragmenten niet gelezen, met het idee dat ik het hele stuk liever in één keer achter elkaar lees.

Of stuur je het in z´n geheel naar Frans, dat hij het hier ergens plaatst?
Je leest nu onderwerp "Vertaling interview met Klaus Hempfling"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
97 berichten
Pagina 2½ van 7
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact