InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
1696 berichten
Pagina 55½ van 114
Je leest nu alle berichten van "Karen Koomans"
Volg datum > Datum: woensdag 17 maart 2010, 23:0217-3-10 23:02 Nr:196319
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:196269
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zeer boeiend interview met K.F. Hempling Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Karen Koomans schreef op woensdag 17 maart 2010, 2:04:

> KFH over het gebruik van wel of geen teugels, interview dateert van 2009
> of 2010:
>
> http://www.horseconscious.com/with-or-without-reins-klaus-ferdinand-hempfli
> ng.html

Wat ik zelf denk over wat KFH zegt over bitten: ik kan, met enige moeite, wel geloven dat er bepaalde type paarden zijn die zich minder veilig voelen zonder verbinding tussen paardenhoofd en ruiterhand. Minder veilig, of meer ondersteund, dat is m.i. ongeveer hetzelfde.

Wat ik me niet goed kan voorstellen - maar óók niet 100% kan uitsluiten - is dat een bit een groter gevoel van veiligheid zou geven dan een bitloos hoofdstel. Oftewel: dat weet ik niet/daar heb ik nog geen mening over.

Ik zie liever bitloos dan met bit, zeker als het gaat om iemand met een voorbeeldfunctie, zoals KFH. Maar ik heb recent iets geschreven over hulpmiddelen (bericht #194896 ); daarin schreef ik dat zelfs een bit niet paardonvriendelijk hóeft te zijn, wanneer het uitsluitend gebruikt wordt om pijnloze signalen te kunnen geven. En zo zie ik dat nog steeds.
___

Naast het nadenken over bitgebruik, heb ik aan iemand van wie ik weet dat hij een groot KFH bewonderaar is gevraagd, waar dat op slaat dat KFH zelf en zijn leerlingen niet geïnspireerd zouden mogen worden door andere methodes?!

Het antwoord dat ik kreeg was: KFH vindt dat je niet met een paard om moet gaan volgens een trainingsmethode voor paarden. Omdat :
- de basis zou niet zou moeten zijn "hoe train ik een paard" maar "wat kan dit paard mij leren?" -- daarom is heil zoeken bij een paardentrainingsmethode per definitie verkeerd
- je moet kijken naar het paard zelf (het individuele paard, want elk paard is anders), niet naar één methode/techniek die zou slaan op alle paarden
- het leren over jezelf, ook jezelf en jouw lichaamstaal/uitstraling/ontspanning/focus in relatie tot paarden, wordt aangemoedigd
- het leren over paardengedrag inclusief paardentaal wordt aangemoedigd

Ik heb deze info even een dagje laten bezinken en ik snap het nu (denk ik) en vind het zelfs een inspirerende gedachte. Ik zou er zelf aan toevoegen:
- het leren over leerpsychologie en universele leermethodes wordt aangemoedigd $1

Wat ik wel jammer vind en niet goed begrijp is waarom KFH, voor zover ik weet, deze dingen (over bitgebruik, hoezo geen andere trainingsmethodes) niet zo goed uitlegt aan een groot publiek? Hoewel, misschien is hij dat nu ten positieve aan het veranderen? Het aantal recente en zeer uitgebreide interviews met KFH dat ik online heb kunnen vinden is inmiddels opgelopen tot 6.

Ik ben benieuwd naar reacties van anderen.
grt,
Karen

P.S. ik zal het stuk tekst waarin KFH iets uitlegt over (zijn) bitgebruik later vanavond even vertalen en dan hier plaatsen
( http://www.horseconscious.com/with-or-without-reins-klaus-ferdinand-hempfling.html )
Volg datum > Datum: woensdag 17 maart 2010, 23:5717-3-10 23:57 Nr:196323
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:196319
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zeer boeiend interview met K.F. Hempling Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Vertaling van de tekst op http://www.horseconscious.com/with-or-without-reins-klaus-ferdinand-hempfling.html – vanaf het kopje “Past and present horses”
________

Vraag: Kunnen we een paard naar het hoogste niveau leiden zonder teugels te gebruiken? Als we kijken naar videoclips van Klaus rijdend op zijn paard Janosch zien we hem zonder enige teugels.

KFH: Heel zelden gebruik ik wat voor teugels dan ook omdat ze vaak compleet ineffectief zijn. Als je me in een videoclip ziet rijdend op Janosch dan kun je zien dat het paard perfect in balans is uit zichzelf (Youtube: Riding in the Herd). Dit paard heeft geen teugels nodig. Maar als je me ziet rijden op Yunque, dan zul je me nooit zonder teugels zien rijden – zeker wel vaak alleen met een simpel halster zonder bit. Waarom? Omdat dat niet goed zou zijn voor dit paard. Dit zal ik wat dieper moeten uitleggen.

Als we terugkijken naar een oorspronkelijk, natuurlijk paard, dan is dit paard gebouwd op een specifieke manier: het heeft een typerende balans tussen de schouder, rug, hals en kont (letterlijk: croup, kk). We kunnen deze specifieke bouw nog steeds vinden in bijvoorbeeld Welsh Cob ponies en Camarque paarden. Maar als we naar de moderne sportpaarden kijken, spring- en dressuurpaarden, Spaanse en Portugese paarden, vinden we andere verhoudingen. Ze hebben een lange nek, ze zijn dunner en smaller, en als je deze paarden ziet rennen of stappen uit zichzelf krijg je altijd het gevoel dat ze op de voorhand rennen. Je kunt dit heel duidelijk zien in de clip Queijos’s First Dance (YouTube) en je kunt er ook veel vinden in m’n nieuwe boek: The Horse Seeks Me.
(zie voor een impressie van dit boek en de boodschap van dit boek http://hempfling.com.au/videos/210-hempfling-stallions.html , kk)

Maar het punt is: deze paarden zijn voor meer dan honderden jaren gefokt op een andere manier en dus zijn ze nu gebouwd op een compleet andere manier dan de oorspronkelijke paarden. Ze zijn herbouwd op zo’n manier dat ze een “vijfde been” voor zich nodig hebben, om zo maar te zeggen. En dus is het niet goed om deze paarden zonder teugels te rijden, ze hebben die teugels nodig, anders voelen ze zich verloren. Dit is iets dat we ons moeten realiseren: we moeten heel precies naar onze paarden kijken en echt proberen te zien wat zij nodig hebben. Iemand die zegt “Ik wil graag terug naar een heel natuurlijke manier van rijden en ik gebruik geen teugels” begrijp ik heel goed omdat die persoon naar de realiteit kijkt en weet dat in bijna 100% van de gevallen teugels pijn veroorzaken. En dat is waar. Maar we moeten ook de andere kant overwegen wat betekent dat deze paarden een extreem verfijnde (rij)techniek nodig hebben om ondersteund te worden aan altijd doorhangende teugels. Waarom? Omdat we het paard met de teugels moeten ondersteunen en omdat het paard daar voordeel van heeft. Ik zou niet graag paarden zoals Queijo, Harmón, Harbon en vele anderen zonder teugels rijden, omdat ze vanuit zichzelf niet meer de natuurlijke balans hebben dat het oorspronkelijke, authentieke paard heeft.

Vraag: Hoe moeten we dan de teugels gebruiken als we niet het paard in een bepaalde positie willen trekken maar wel deze een gebalanceerde en verzamelde staat willen bereiken?

KFH: Wanneer ik een teugel gebruik of welk soort van hoofdstel dan ook dan is dat niet om aan te trekken of om het paard pijn te doen maar alleen om het paard het idee te geven “paard kijk, ik ben hier. Ik ben steeds bij je. Ik ben bij je achterbenen. Maar ook bij je mond.”
Ik speel en vibreer met het paard op een heel zachte manier en ik geef het idee “Ik weet waar je bent. Ik weet wat je graag wilt hebben. Je hebt een ondersteuning nodig.”
Zelfs als mijn teugels ver doorhangen, ze moeten er altijd zijn. De paarden hebben de teugels nodig omdat het hele systeem van rijden met teugels is ingebouwd in het ras van die paarden. Het enige is dat als je begint te werken met deze paarden, dan zul je moeten starten hen aan te moedigen hun achterbenen te gebruiken. Dan is het niet nodig om aan de teugels te trekken en pijn te veroorzaken. Dit is trouwens de echte manier van baroque rijden. Soms zie je mensen op de baroque manier rijden zonder teugels, zoals Nuno Oliveira – die dat soms deed om te laten zien dat het mogelijk is voor een paard om piaffe en passage etc uit te voeren, zonder teugels. Maar je kunt zien dat het paard “instort” als we naar het hele plaatje kijken dat hij dan laat zien. Je kunt zien dat het paard niet gelukkig is in die situatie. Het paard heeft de teugels nodig en, als we het op de juiste manier doen, is hij gelukkig met dit soort teugels. En we moeten onszelf op een niveau brengen dat we de teugels alleen gebruiken als een geheugensteuntje en signaal voor het paard.
______
Volg datum > Datum: donderdag 18 maart 2010, 0:2518-3-10 00:25 Nr:196327
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:195953
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Linda Parreli at work Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Nils Vellinga schreef op zondag 14 maart 2010, 19:55:

> Arabesk schreef op zondag 14 maart 2010, 14:57:
>
>> Gisteravond zat ik nog de dvd van emiel voest eens te kijken. Ook heel
>> aardig hoe hij uitlegt dat het belangrijk is om op een natuurlijkere
>> manier om te gaan met je paard en vervolgens zie je op de achtergrond
>> boxen =-) . Maar goed, de video is uit 1998..... dus...
.
> Ik was er een paar jaar later.
> Hij had voor zijn eigen kudde een groeps stalling, met uitloop naar buiten
> (in deel 2 met het veulen, te zien) Toen ik er was, mocht er NOOIT 1 paard
> alleen achter blijven in de boxen of de weide paddok. Mijn vriendin had
> toen een paard (Gelderlander) die zonder aanloopje over 1.20m sprong. die
> was niet in de wei te houden helaas, dus een ander paard was altijd de
> klos om ook opgestalt te worden.

Het gaat mij te ver om elke stal in elke situatie voor elk paard hartgrondig af te keuren (dit is vooral een reactie op wat Arabesk schreef).

Natuurlijk vind ook ik dat het uitgangspunt is dat een paard dat wordt opgesloten op stal, zielig is (en het is ook nog ongezond). Maar als ik lees wat Nils schrijft, dan is Voest nmm op dit punt dus heel goed bezig. Misschien kan het nóg idealer. Maar ja, dat geldt soms voor mijn eigen paardjes ook...

bijv. momenteel staat m'n Shet 's nachts opgesloten in een ruime stal, omdat ik graag wil dat dat Fálki en Donna naar de weide (met een klein beetje gras) kunnen lopen 's nachts. Voor Joris zou dat ongezond zijn, die staat op hooidieet, géén gras. Als ik Joris in onze kleine paddock zet ipv op stal, dan is de kans erg groot dat hij weet te ontsnappen (hij is de houdini onder de paarden). Bovendien zíe ik aan het beessie dat hij op stal staan 's nachts ontspannen accepteert, terwijl hij zich in de kleine paddock vreselijk loopt op te fokken. Misschien omdat hij geaccepteerd heeft dat hij uit de stal niet kan ontsnappen (want dat is hem nog nooit gelukt), terwijl in zijn beleving in de paddock toch érgens een uitweg zou moeten zijn te vinden.

Dus ja, stal = slecht. Maar soms moet je m.i. ook gewoon praktisch kunnen blijven, soms is de situatie nu eenmaal zo dat je niet voor 100% kunt voldoen aan je eigen ideaalbeeld voor je paarden.

grt,
Karen
Volg datum > Datum: donderdag 18 maart 2010, 0:5918-3-10 00:59 Nr:196328
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:192193
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kinderboek Paard Natuurlijk? Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Frans Veldman schreef op zondag 14 februari 2010, 16:02:

> Karen Koomans schreef op zondag 14 februari 2010, 13:06:
.
>> Ik zie daar wel iets in, maar dan vooral in de vorm van een website Paard
>> Natuurlijk voor Kinderen.. Met veel filmpjes, veel foto's, korte teksten.
>> Met bijdragen van een ieder die dat wil, waarbij de sitebeheerder(s)
>> beslissen of het aangeboden materiaal geschikt wordt bevonden. Daaraan zou
>> ik met veel plezier bijdrages leveren!
.
> Ok, leuk idee! Als we voldoende materiaal hebben dan zet ik hem online.
> We kunnen hier een speciale link voor maken: kids.paardnatuurlijk.nl
>
> Frans

Bij nader inzien wil ik liever een eigen website maken, over paardengedrag en -training, voor volwassen en kinderen. Dan heb ik de regie over wat voor materiaal daar wel en wat niet op komt, zelf in handen. En als dingen trager gaan dan ik had gewenst, kan ik dat alleen mijzélf verwijten :-) !

Hoe ver ik kom en vooral in welk tempo, dat weet ik nog niet. Als er eenmaal materiaal online staat, dan heb ik er geen enkel bezwaar tegen dat sites zoals paardnatuurlijk.nl, materiaal overnemen. Integendeel, hoe beter dat materiaal (die kennis) verspreid wordt, hoe blijer ik ben.
Filmpjes, die ik op youtube zal zetten, kunnen sowieso in andere websites worden geplaatst (via "embedding" ).

Ik zal graag om feedback vragen hier op het forum, als het eerste materiaal klaar is!

grt,
Karen
Volg datum > Datum: donderdag 18 maart 2010, 1:0618-3-10 01:06 Nr:196329
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:196192
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Cam Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Frans Veldman schreef op dinsdag 16 maart 2010, 11:10:

> Het was eigenlijk het idee om de betreffende pagina over belonen te
> vervangen door een wiki. Er zijn talloze mensen hier op de site die over
> dit onderwerp meer kunnen vertellen dan ikzelf... Misschien dat er mensen
> zijn die een vervanging voor die pagina willen maken, ook voordat we een
> wiki-systeem hebben?

Zie bericht #196328 :-)

Als iemand anders al die PN pagina wil herschrijven (over voerbeloningen), al dan niet eerder dan dat ik daarover een artikel klaar heb, prima / graag!
Laat het dan even weten alsjeblieft. Want als ik denk dat niemand anders hiermee aan de slag gaat, dan maak ik het schrijven van een artikel hierover (voor mijn eigen nieuwe website) een prioriteit. Dan kan PN dat artikel gebruiken, zodra het af is.

grt,
Karen
Volg datum > Datum: donderdag 18 maart 2010, 1:0918-3-10 01:09 Nr:196331
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:196192
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Cam Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Frans Veldman schreef op dinsdag 16 maart 2010, 11:10:

> Karen Koomans schreef op dinsdag 16 maart 2010, 10:54:

>> Ik zou zelf liever hebben dat er niets staat op mijn sites, dan iets dat
>> niet meer werkt of waar ik niet meer achter sta.
>
> Zo simpel is dat helaas niet.
> Er zijn enorm veel verwijzingen naar een enkele pagina. Vanuit het menu,
> vanuit een overzichtspagina, vanuit andere pagina's die er naar verwijzen,
> een sitemap die er naar verwijst, etc.

Je kunt zo'n pagina toch tijdelijk vervangen door een pagina waar op staat "deze pagina is offline, er wordt aan gewerkt. Onze excuses!" of zoiets...?

grt,
karen
Volg datum > Datum: donderdag 18 maart 2010, 11:5418-3-10 11:54 Nr:196351
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:196346
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kinderboek Paard Natuurlijk? Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Anja Seijn schreef op donderdag 18 maart 2010, 10:26:

> Dat is, in mijn ogen, de fout die veel gemaakt wordt ... voortborduren op
> het succes van een ander, waardoor je het risico loopt de kracht te
> verliezen. Mijns inziens kun je beter een goed concept uitbreiden, dan een
> eigen concept beginnen, waarbij het doel hetzelfde is.

Mijn website zal gaan over clicker training toegepast bij paarden, over mensengedrag ten opzichte van paarden (gebruik van lichaamstaal, focus, ontspanning, je richten op wat al wél goed gaat, etc.) en over paardengedrag, incl. paardentaal.

Die onderwerpen zijn op PN tot nu toe nauwelijks terug te vinden (de nadruk bij PN ligt, als het over training gaat, op wijken voor druk). Wijken voor druk (het toepassen van R-/P+) is niet wat ik zelf nastreef.

Daarnaast wordt op PN veel aandacht gegeven aan het houden en verzorgen van een paard (huisvesting, hoeven, voeding e.d.). Die laatste onderwerpen komen niet op mijn site, voor info over die onderwerpen zal ik daarom graag verwijzen naar PN.

> Waarom de krachten
> niet bundelen? In plaats van "eilandjes" creeeren en de informatie
> alsnog bij anderen weg te halen? Zwakte bod!

Als in deze draad een groot aantal reacties was gekomen van mensen die daadwerkelijk flink mee willen werken aan het creëren van kids.paardnatuurlijk.nl dan had ik niet besloten om (nu) een eigen nieuwe website op te zetten. Want krachten bundelen is heel positief (mee eens), maar in dit specifieke geval is mijn vraag: wélke krachten (van welke mensen)?

De vraag om het PN artikel over leren en belonen (en dan vooral het stukje over voerbeloningen) aan te passen ligt er al jaren, inclusief het aanbod om daarbij te helpen (niet mijn aanbod, in die afgelopen jaren, maar wel van iemand anders, ik meen van Piet?). Tot nu toe is daar niets mee gebeurd, behalve de instemming dat het een goed idee is om dat aan te passen. Ook dat geeft mij weinig vertrouwen in de kracht van "gebundelde krachten" op PN.

Misschien ontstaat er alsnog een kids.paardnatuurlijk.nl (als onderdeel van deze site) al dan niet met veel van mijn materiaal dat ik kosteloos zal aanbieden - al dan niet aangevuld met (veel of weinig) ander materiaal. Ik hoop 't - ik zou dat geweldig vinden!

Maar die kar trekken, op PN, dát wil ik liever niet. Vanwege de dingen die ik al noem in deze post, plus wat ik eerder schreef:
> Dan heb ik de regie over wat voor materiaal daar wel en wat niet op komt, zelf in
> handen. En als dingen trager gaan dan ik had gewenst,
> kan ik dat alleen mijzélf verwijten !

Je schreef:
> de informatie alsnog bij anderen weg te halen.
M.i. doen we dat allemaal, de hele dag. We leren (door informatie van anderen). We worden geïnspireerd (door anderen). Zo komen we tot informatie die we dan "eigen" noemen. Zo borduurt iedereen voort op het succes van een ander.

Als ik mijn 1e reactie in deze draad teruglees, dan sta ik daar nog steeds achter en ik bied nog steeds aan wat ik daar aanbood.
Ik schreef:

> Ik zie daar wel iets in, maar dan vooral in de vorm van een website Paard
> Natuurlijk voor Kinderen.. Met veel filmpjes, veel foto's, korte teksten.
> Met bijdragen van een ieder die dat wil, waarbij de sitebeheerder(s)
> beslissen of het aangeboden materiaal geschikt wordt bevonden. Daaraan zou
> ik met veel plezier bijdrages leveren!
>
> Zoiets kan klein beginnen, en in de loop van de tijd (hopelijk) uitgroeien
> tot een heel uitgebreide site. Dat, en de mogelijkheid om filmpjes te
> gebruiken, vind ik een groot voordeel van een site in plaats van een boek.

grt,
Karen
Volg datum > Datum: donderdag 18 maart 2010, 12:1418-3-10 12:14 Nr:196353
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:196349
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kinderboek Paard Natuurlijk? Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Nataschadevreede schreef op donderdag 18 maart 2010, 11:34:

> begrijp ik hieruit dat je serieus bezig bent met een eigen website? wat
> leuk, ik ben benieuwd naar het eerste materiaal!

Leuk, dank je!

> ik las in een eerder
> berichtje dat je ook veel doet met honden?
>
> ook wel beetje naar jou benadering naar honden :-8 klonk ik dat berichtje
> allemaal heel intressant...

Zie de website van onze hondenschool :-) -- http://www.dogweb.nl/ (vooral de artikelen die je vindt op http://www.dogweb.nl/gedrag/ vind je wellicht interessant?).

Onze hondenschool is gestart in maart 1997 en gestopt in juli 2008. Vóór 1997 ben ik enkele jaren trainer geweest op een andere hondenschool, als vrijwilligerswerk naast een heel andere baan.

De site is wel verouderd inmiddels, maar dat neemt niet weg dat het een beeld geeft van mijn benadering naar honden en hondeneigenaren toe.
Samen met m'n partner Gert, heb ik ook een boek geschreven:
http://www.dogweb.nl/winkel/hoshondenboek.html

Omdat dat beter was te combineren was met mijn ziek zijn, heb ik in de hondenschoolperiode vooral veel gewerkt met probleemhonden en hun eigenaren en met probleemhonden in het dierenasiel, en heb ik nauwelijks groepscursussen gegeven. Een uurtje (of korter) bezig zijn met 1 hond en eventueel 1 of 2 eigenaren daarbij is voor mij veel beter te behappen dan een uur lesgeven aan een groep met 5 tot 8 honden met gemiddeld 10 tot 20 mensen daarbij. Fysiek maakt het niets uit, maar door neurologische problemen kun je mij na enkele minuten opbergen als ik in een omgeving ben met veel prikkels ;-)

grt,
Karen
Volg datum > Datum: donderdag 18 maart 2010, 16:0218-3-10 16:02 Nr:196375
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:196366
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: vraagje over wormbesmetting Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Tiffam schreef op donderdag 18 maart 2010, 15:22:

> Bij de laatste eitelling bleken de twee pony's een lichte besmetting te
> hebben van strongylus.
> 300 en 350.
> Kan die ene keer per week dat het diertje met andere paarden in contact
> komt oorzaak zijn van wormbesmetting of is deze lichte besmetting normaal
> en zou die er evengoed zijn wanneer het ene paard niet naar die manege
> ging?

"In de darm van het paard worden eitjes gelegd die met de mest mee naar buiten komen. Zo zijn de eitjes door de mest beschermd tegen kou en droogte en kunnen ze zich ontwikkelen tot een larve. Door regen en doordat de paarden door de mest heen lopen worden de larven verspreid over de wei. Deze larven zijn na een aantal vervellingen (dit kan al in 4 dagen gebeuren) klaar om door een paard opgenomen te worden met het gras. In deze toestand kunnen de larven zelfs tot 2 jaar besmettelijk blijven."

bron: Dierenartsenpraktijk De Keerhoeve:
http://www.keerhoeve.nl/index.php/paarden/infectiesenziekten/187-strongylus-vulgaris

Dus stel dat in je eigen weide geen strongylus meer voorkwam, dan kan je paard dat menemen in zijn hoeven als hij in de mest stapt van een besmet paard, of als hij elders van besmet gras eet. Dat kan op eeen manege, maar kan ook gebeuren tijdens een buitenrit.

grt,
Karen
Volg datum > Datum: donderdag 18 maart 2010, 16:4718-3-10 16:47 Nr:196382
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:196354
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kinderboek Paard Natuurlijk? Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Anja Seijn schreef op donderdag 18 maart 2010, 12:52:

> Nog een kleine aanvulling ;-) .... wie het wiel voor de tweede keer
> uitvindt, kan een eigen fiets bouwen!

Ik ben er niet zeker van wat je bedoelt. Als je bedoelt dat er al prima bronnen zijn zoals het eZine van Piet (Piet Loof), dan is mijn antwoord dat ik dat soort bronnen vanzelfsprekend graag zal gebruiken. Evenals al bestaande filmpjes op youtube, etcetera. Mijn plan is dat soort bronnen te integreren in de site, vanzelfsprekend met bronvermeldingen.

De DVDs van Piet, en/of bijv. het boek van Inge Teblick? Die zou ik ook best graag gebruiken, maar ik vind het logisch dat die bronnen niet kosteloos ter beschikking worden gesteld. Mijn eigen boek (over clicker training voor honden) is ook niet gratis. Dus dergelijke bronnen komen op mijn site onder een kopje "aanbevolen boeken en DVD's" .

grt,
Karen
Je leest nu alle berichten van "Karen Koomans"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
1696 berichten
Pagina 55½ van 114
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact