InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
4 berichten
Pagina 1 van 1
Je leest nu onderwerp "Gegrom van hond bevat gecompliceerde taal"
Volg datum > Datum: zondag 14 maart 2010, 2:4414-3-10 02:44 Nr:195868
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Gegrom van hond bevat gecompliceerde taal Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
"Het gegrom van honden heeft een zeer specifieke betekenis. Dat hebben Hongaarse wetenschappers aangetoond met een experiment. "

Volledig artikel op http://www.nu.nl/wetenschap/2201224/gegrom-van-hond-bevat-gecompliceerde-taal.html

grt,
Karen
Volg datum > Datum: zondag 14 maart 2010, 4:0914-3-10 04:09 Nr:195869
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:195868
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Gegrom van hond bevat gecompliceerde taal Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Karen Koomans schreef op zondag 14 maart 2010, 2:44:

> "Het gegrom van honden heeft een zeer specifieke betekenis. Dat hebben
> Hongaarse wetenschappers aangetoond met een experiment. "
>
> Volledig artikel op
> http://www.nu.nl/wetenschap/2201224/gegrom-van-hond-bevat-gecompliceerde-ta
> al.html

Maar da's toch helemaal niet nieuw?
Bij paarden ook zo. Geinig daarbij vind ik dat verschillende mensen(sub)culturen / taalgebieden dat ook uiteenlopend interpreteren. Nederlanders zijn er erg bot in, maar bijvoorbeeld Engelsen hebben weer wel meer verschillende benamingen voor inderdaad verschillende paardengeluiden.
Ik heb m.b.v. geluidsopnamen 2 jaar geleden wat experimenten met koniks gedaan. De uitkomsten waren eigenlijk, vond ik, helemaal niet verrassend behalve dat wat ik weten wou, in hoeverre paarden elkaar willen zien, hoe belangrijk zicht is, wel werd bevestigd.
Volg datum > Datum: zondag 14 maart 2010, 9:4114-3-10 09:41 Nr:195878
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:195869
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Gegrom van hond bevat gecompliceerde taal Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
e m kraak schreef op zondag 14 maart 2010, 4:09:

> Maar da's toch helemaal niet nieuw?
> Bij paarden ook zo.

Beste Egon, Mopperaar en Cynicus, :-)

Dat is voor jou niet nieuw, en voor mij ook niet nieuw (hoewel ik dit specifieke experiment nog niet kende). 't Punt is, dat "gedrag markeren + positief belonen" de meest effectieve leermethode is, is óók niet nieuw en al op veel manieren aangetoond.

Toch: heel veel mensen weten dat nog niet en/of ze doen nog weinig met die kennis. Ik neem dat (veruit de meeste) mensen niet kwalijk. Niet iedereen is zo intensief bezig met het bestuderen van diergedrag als wij (jij nog meer en langer dan ik, denk ik). Niet iedereen begrijpt goed Engels, en het meeste aan leerzame informatie is in die taal te vinden. Niet iedereen heeft dezelfde talenten en vermogens.

Plus, áls mensen daarover dan iets willen leren en bij een bron terechtkomen die ze hele ander dingen vertelt, een bron die daarin daarin overtuigend is; ik vind het niet vreemd dat mensen daar dan lang aan vast houden.

't Is nog niet eens lang geleden dat mensen, inclusief wetenschappers, geloofden dat dieren überhaupt geen gevoelsleven hebben. Er zijn al tientallen jaren experimenten bekend waaruit blijkt dat planten kunnen communiceren, ze kunnen elkaar een heel gerichte boodschap sturen. Maar ik denk dat maar heel weinig mensen dat laatste weten (omdat er niet genoeg mensen zijn die dat "nieuws" telkens weer onder de aandacht willen blijven brengen; en/of omdat veel mensen dat liever niet willen weten).

Vandaar mijn overtuiging; als je wilt dat inzichten van mensen veranderen en daarmee hun gedrag, dan kun je het beste het "nieuws" blijven verspreiden. En dat op een positieve manier, want mensen zijn ook dieren. Als je het er in wilt slaan, dat werkt niet :-P

grt,
Karen
Volg datum > Datum: maandag 15 maart 2010, 9:2015-3-10 09:20 Nr:196017
Volg auteur > Van: Maria Delavega Opwaarderen Re:195878
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Gegrom van hond bevat gecompliceerde taal Structuur

Maria Delavega
Nederland


1834 berichten
sinds 30-10-2007

Hey Karen, wat interessant van die planten. Ik las in de eos dat planten zelfs soortgenoten 'herkennen'. Ik vind die eos niet terug om het precies te verwoorden, maar kwam erop neer dat ze 'plaats' maken voor een soortgenoot dat die ook in het licht kan staan...vreemd é?
Ik las ooit eens dat ieder wezen een soort van energie bezit en misschien herkennen de planten het trillen van deze energie en weten ze zo hun 'soortgenoten' te definiëren?

Wat me ook erg getroffen heeft was een reportage van honden op geographic channel. Weliswaar ging het hier om zeer intelligente honden, maar ze deden een test waarbij ze verschillende voorwerpen in een ronde legden en hond slaagde er telkens in het voorwerp eruit te halen die de leider toonde.
Wat me nog meer getroffen had, was dat van een dobberman vrouwtje, die gedumpt geweest is en bij haar nieuwe baasje vreemd gedrag vertoonde. Al de knuffels (pluchen beestjes) die ze gekregen had, legde ze in figuren in de tuin, voornamelijk circels en driehoeken. Het frappante was dat ze die pluchkes per soort legde, dus kikkers bij de kikkers en beertjes bij de beertjes. Ook zag je dat de beertjes elkaar een hand gaven.
Ik weet niet in hoeverre dit 'wonder' natuurlijk was, maar ze hebben de hond gefilmd en zagen dat er geen tussenkomst was van de mens. Ik had er toch m'n twijfels over, maar het feit dat die hond zo'n gecompliceerde figuren maakte en dan nog de beertjes in een houding legde die verbondenheid uitdrukte, trof me wel.
Weet iemand hier meer over?
Je leest nu onderwerp "Gegrom van hond bevat gecompliceerde taal"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
4 berichten
Pagina 1 van 1
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact