InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
60 berichten
Pagina 4½ van 4
Je leest nu onderwerp "Welk zadel voor mij? "
Volg datum > Datum: vrijdag 19 februari 2010, 23:3119-2-10 23:31 Nr:193076
Volg auteur > Van: Merel Stoffers Opwaarderen Re:193074
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Welk zadel voor mij? Structuur
Merel Stoffers
Nederland


2090 berichten
sinds 1-2-2009
Michiel schreef op vrijdag 19 februari 2010, 23:04:

> Frans Veldman schreef op vrijdag 19 februari 2010, 22:34:
>
>
>>> Wel even in I. explorer bekijken, want de site werkt niet in firefox.
>>> www.wijspaard.nl
>>
>> Wat werkt er niet in firefox? Volgens mij doet ie het gewoon.
>
> Ja firefox is prima gebruik ik ook, ik kom alleen niet verder met haar
> links/hoofdstukken met uitleg, links van het beeld. Jij wel dan?

Ik heb nergens last van hoor, en ik zweer bij ff...
Volg datum > Datum: zaterdag 20 februari 2010, 1:3220-2-10 01:32 Nr:193079
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:193071
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Welk zadel voor mij? Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Michiel schreef op vrijdag 19 februari 2010, 22:45:

> Wat voor een dingen doe je daar concreet met je hond Karen?

Vind 't leuk dat je het vraagt Michiel en post m'n antwoord met plezier op dit forum! Lang verhaal geworden - alleen bedoeld voor wie interesse heeft in dit onderwerp (nu ja, dat spreekt eigenlijk voor zich, in "de kroeg")

Voorbeelden:
* basis: ik leg de kinderen zo simpel mogelijk uit waarvoor de clicker is: als je clickt, zeg je tegen mijn hond "goed zo!". Kinderen (jonge kinderen en/of kinderen met verstandelijke of psychiatrische beperkingen) vinden alleen die clicker al een gewéldig ding. Niet voor niks had je vroeger van die "klik-klaks, als speelgoed voor kinderen...). Ná de click mogen ze een balletje gooien voor Fred (m'n hond). Gooien met een bal vinden ook bijna alle kinderen leuk, vooral in combinatie met een enthousiaste hond, die de bal nog terugbrengt ook.

Ik bewaak dat het niet (te vaak) gebeurt dat een kind clickt alleen maar omdat het zo leuk is om die clicker in te drukken... (hoewel Fred wel gewend is aan "clicks" die niet voor hém bedoeld zijn, we trainen regelmatig in groepsverband met anderen die ook clickeren). Bij sommige kinderen betekende dat, in het begin, dat ik het meer dan 10 of 20x geduldig moest uitleggen, in een uurtje tijd. Dat vind ik niet erg (maar wel vermoeiend...). En wat ik dan leuk vind, als zo'n kind die moeite heeft om het te snappen, of die om andere redenen het moeilijk kan laten om op die clicker te drukken, dan wél eens een minuut de clicker in de hand heeft maar niet zonder reden clickt, dán kan ik het KIND "clicken". Dus het kind aanspreken, zeggen dat ik heb gezien en gehoord dat hij/zij het nu helemaal goed heeft gedaan, niet 1x zomaar geclickt. Wat goed van jou, etc. ;-). En dán, als ik dat goed doe, gaat het kind (weer) stralen én het kind leert dat het belonend is als het doet wat ik geduldig vraag.

* iets meer dan basis
Fred kent alle hindernissen zoals die worden gebruikt bij behendigheidswedstrijden. Hij ként ze niet alleen, hij is "bloed-fanatiek" als we behendigheid trainen :-) .

Ik neem meestal 2 "officiele" behendigheidstoestellen (hindernissen) mee. Altijd hoogtesprongetjes, en dan nog iets, bijvoorbeeld de tunnel. Eén voor eén mogen de kinderen Fred over een klein parcoursje sturen. Voor de startlijn hond "af" (liggen), klaar voor de start.... gó! Enkele kinderen kunnen dit inmiddels héél goed zelfstandig. Ze werken héél goed met lichaamstaal (allemaal voorgedaan, uitgelegd) om aan Fred duidelijk te maken of hij links moet, of rechts, langzamer, wélke hindernis (de bedoeling is, net als bij een paarden springconcours, dat de hond de hindernissen neemt in een aangegeven volgorde). Dat werken met lichaamstaal uitleggen aan kinderen vind ik ook erg leuk om te doen. Ik speel dan o.a. voor hond, en het kind mag mij mbv lichaamstaal die ik als hond kan begrijpen, uitleggen welke kant ik op moet.
Ik hou de parcourtjes altijd kort, maar voor kinderen die het goed snappen en goed kunnen, maak ik bijv. wél heel moeilijke bochten in het parcours. Fred is echt niet bij te houden qua snelheid, dus met zo'n moeilijk parcours moet je (het kind) dan eerst bedenken waar je zélf het slimste kan gaan staan in het parcours (nog voordat de hond start), en welke lichaamstaal en gesproken commando's je dan nodig hebt om Fred op tijd te sturen, zodat hij niet de verkéérde hindernis neemt. Voor de op dat vlak wat minder bedeelde kinderen zet ik de hindernissen in een voor Fred logische lijn. Dán komt het er eigenlijk op neer, dat Fred - na mijn toestemmingssignaal - zelfstandig dat parcourtje doet, dan maakt het niet uit wat het kind zegt of doet :-M

Bij één meisje geef IK álle signalen aan Fred (heel subtiel, da's voldoende), dat meisje kan als enige vd groep aan Fred zelfs niet duidelijk maken dat ze hem vraagt om te gaan liggen (simpel handgebaar naar beneden). Toch gaat ook dat meisje stralen, want in haar belevingswereld "tovert" ze mijn hond over het parcours! Zo heb ik dat ook met haar afgesproken, dat zij Fred mag en kan "toveren", als zij aan de beurt is. Ik zeg er wel altijd bij, dat ik haar dan help om het Fred duidelijk te maken. Sommige andere kinderen hadden de neiging om dit meisje ermee te plagen, dat ze het allemaal niet echt zelf doet. Inmiddels is dat helemaal over en hebben de meeste kinderen zelfs ervaren dat het juist léuk is om het spel mee te spelen en zelfs om (soms) tegen dit meisje te zeggen dat ze het knap gedaan heeft. Dit meisje hoort er steeds meer óók bij in de groep, en dat maakt mij dan weer blij :-D .
Fred weet 't exact, als dit meisje aan de beurt is, is zijn focus op mij. Is er een kind aan de beurt die 't zelfstandig doet, dan focust hij op dat kind. Oók als in precies dezelfde posite sta (pal naast het kind). Prachtig vind ik dat! Ook opmerkelijk: Fred is niet een hond die snel iemand een lik geeft. Maar dít ene meisje krijgt van Fred regelmatig een lekker kwijlerige LIK. In het begin vond ze dat héél eng, nu is ze er trots op.

Of: de kinderen en ik gaan een nieuwe hindernis voor Fred bouwen en daarna gebruiken we die. Er liggen daar allerlei materialen, en aan creativiteit en fantasie ook geen gebrek. De kinderen zélf kunnen ook "voor hindernis spelen". Bijvoorbeeld, Fred kan slalommen, tussen hun benen door. Twee kinderen tegenover elkaar zittend op een stoel houden hun benen omhoog: een hoogtesprong.

Of: we bouwen een doel (goal), en de bedoeling is om Fred te laten scoren. Score = Fred loopt tussen de doelpalen door. Kind probeert het balletje zó te gooien, dat Fred logischerwijs (achter de bal aan) scoort. Is makkelijk in een rechte lijn, kan moeilijk zijn als ik het kind verplaats ten opzichte van het doel, en nóg moelijker als ik niet het kind verplaats, maar wél Fred. :-)

Tussendoor: ik leer de kinderen iets over honden:
Als je een "lieve hond" tegenkomt en je wilt hem aaien, wat doe je dan? Als je de hond mág aaien van zijn "baasje", hoe kun je dan het beste aaien (wat vindt een hond wel fijn en wat vindt hij niet fijn, of misschien "eng")? Is Fred nu blij? Hoe zie je dat dan? Fred vraagt /zeurt om de bal, hij wordt ongeduldig - hoe zullen we reageren (en waarom)? etc.

De kinderen leren (het verschilt per kind, maar globaal): sámen lol maken (met elkaar, met Fred, met mij, met z'n allen). Ik vind dat voor mijzelf ook genieten, ongedwongen lól maken. Lekker mee-fantaseren met die kinderen; we zitten opeens op zee in een bootje, o hellup daar komt de politie, we eten denkbeeldige patatjes (k heb liever echte, maar allez), .... En verder leren ze; wat níet lollig is en (dus) óók niet belonend (pesten, voordringen, boos worden, etc. etc.) - op dit punt vraag ik vaak advies en soms concrete hulp aan de groepsleider vd zorgboerderij. Zij en ik hebben heel veel overeenkomende ideeën, maar met moeilijk opvoedbare kinderen heeft zij véle malen meer ervaring dan ik. Ben héél blij met die hulp, op sommige momenten....
Verder leren ze over hondentaal, om dingen die je eng vindt te overwinnen, motorische zaken (door gericht te gooien, te rennen, zélf over - veilige - hoogtesprongetjes te springen, etc.), dat vrágen altijd goed is en beloond wordt (dit in tegenstelling tot zeuren), dat het léuk is om hardop tegen iemand anders te zeggen dat die iets goed gedaan heeft (maar alleen als je het meent), hoe leuk het is om zélf te horen dat je het goed gedaan hebt, ....

Op deze Zorgboerderij zijn ook veel andere dieren (honden, paarden, geiten, varkens en meer). Ook over die dieren vertel ik, als dat zo uitkomt. En een enkele keer clickeren we met een pony of paard, of geit. Máár dan kunnen deze kinderen veel minder zélf doen, dat vind ik al gauw te gevaarlijk en/of voor het dier dat dan meedoet te verwarrend. Daarom doen we dat maar zelden en maar kort.

Ik doe dit nu zo'n 1,5 jaar. Helaas niet zó regelmatig/frequent als ik 't liefst zou willen (o ja, de kinderen leren dus óók nog om te gaan met frustratie: als ik afbel, omdat ik niet fit genoeg ben om te gaan - zie je wel, elk nadeel heeft z'n voordeel :-P !)

grt, Karen
Volg datum > Datum: zaterdag 20 februari 2010, 6:4820-2-10 06:48 Nr:193081
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:193079
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Welk zadel voor mij? Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Prachtig verhaal Karen.
Mijn complimenten. Hier en daar bespeur ik ook wat vormen van tag teaching. Ken je dat?
Volg datum > Datum: zaterdag 20 februari 2010, 10:5220-2-10 10:52 Nr:193085
Volg auteur > Van: joop Opwaarderen Re:192952
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Welk zadel voor mij? Structuur

joop
Homepage
Frankrijk


5046 berichten
sinds 20-6-2005
Karen Koomans schreef op vrijdag 19 februari 2010, 12:14:

> joop schreef op vrijdag 19 februari 2010, 11:00:
>
>> Karen Koomans schreef op donderdag 18 februari 2010, 23:12:
>
>> Dit "grote verlangen" lijkt me een totaal pathethische en hypothetische
>> toestand. Mensen die zo in elkaar zitten kunnen wat mij betreft de
>> marathon gaan lopen, al dan niet met benen, maar ik zie ze niet graag in
>> de buurt van paarden. Niet zo'n goed voorbeeld dus, naar mijn idee.
>
> Waarom zie je zo iemand niet graag in de buurt van paarden? (met hulp van
> iemand anders natuurlijk, dat lijkt mij bij zo'n extreme handicap
> vanzelfsprekend)

Het is het "grote verlangen" dat mij tegenstaat, dat mensen niet kunnen accepteren dat iets gewoon niet voor hen is weggelegd. Je treft het ook wel aan bij mensen die geen kinderen kunnen krijgen, en hun hele leven vergallen met meewerken met de medische rattaplan tot ze er bij neervallen. Egon heeft het intussen al veel beter verwoord.
Volg datum > Datum: zaterdag 20 februari 2010, 11:2820-2-10 11:28 Nr:193092
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:193079
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Welk zadel voor mij? Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
Karen Koomans schreef op zaterdag 20 februari 2010, 1:32:

> als je clickt, zeg je tegen mijn hond "goed zo!". Kinderen (jonge
> kinderen en/of kinderen met verstandelijke of psychiatrische beperkingen)
> vinden alleen die clicker al een gewéldig ding. Niet voor niks had je
> vroeger van die "klik-klaks, als speelgoed voor kinderen...). Ná de click
> mogen ze een balletje gooien voor Fred (m'n hond). Gooien met een bal
> vinden ook bijna alle kinderen leuk, vooral in combinatie met een
> enthousiaste hond, die de bal nog terugbrengt ook.

YES!
Ik zou je graag onder mijn vrijwilligers willen hebben voor mijn toekomstige Zorgdier Project met honden, maar je bent daar al goed bezig. Mijn plan is dat die een uur in de week op bezoek gaan bij een vooraf geselecteerde bewoner met een verstandelijke beperking. Jouw voorbeelden zijn inspirerend! Het zorgdier project moet nog wel toestemming krijgen van de organisatie, en dan gaan we van start. Mocht jouw kinder boerderij een evaluatie brief van je werk hebben, dan zou ik die goed kunnen gebruiken op dit moment. Alles wat positief is helpt me dit werk van de grond te krijgen. Ik heb al contacten gelegd met Zorgdier Nederland www.zorgdier.nl
Ook ga ik dan een wandelgroep leiden van bewoners met honden, wandelen lukt vaak veel gemotiveerder met honden er bij.

Groet, Michiel
Volg datum > Datum: zaterdag 20 februari 2010, 11:4320-2-10 11:43 Nr:193094
Volg auteur > Van: Raymonde Opwaarderen Re:193079
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Welk zadel voor mij? Structuur

Raymonde
Nederland


83 berichten
sinds 26-4-2006
Karen Koomans schreef op zaterdag 20 februari 2010, 1:32:

> Michiel schreef op vrijdag 19 februari 2010, 22:45:
>
>> Wat voor een dingen doe je daar concreet met je hond Karen?
>
> Vind 't leuk dat je het vraagt Michiel en post m'n antwoord met plezier op
> dit forum! Lang verhaal geworden - alleen bedoeld voor wie interesse heeft
> in dit onderwerp (nu ja, dat spreekt eigenlijk voor zich, in "de kroeg")
>

Wat een leuk initiatief. Toen ik nog werkte nam ik de kinderen van het werk regelmatig mee naar mijn paarden, maar had nooit echt een gestructureerd plan. Het was meer een leuke afleiding voor de kinderen, die zich vaak dood zaten te vervelen op de groep.
Nu ben ik gestopt met werken, maar kom er nog regelmatig en als het weer mooier wordt gaan we ook weer naar de paarden.
Ik ga toch maar eens kijken wat ik allemaal kan doen met de kinderen daar, dan alleen maar een rondje rijden en een beetje borstelen (wat voor de meeste kinderen al een hele ervaring is hoor :-P.
Mijn hond neem ik ook wel eens mee naar het werk (ik had een fijne leidinggevende die het nut van dieren op zo'n groep goed door had), ik zag de kinderen dan helemaal opbloeien.

Groet,

Raymonde
Volg datum > Datum: zaterdag 20 februari 2010, 12:0320-2-10 12:03 Nr:193095
Volg auteur > Van: Ilma Meijer Opwaarderen Re:193092
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Welk zadel voor mij? Structuur

Ilma Meijer
Grensgeval
Europa


1396 berichten
sinds 13-7-2008
Michiel schreef op zaterdag 20 februari 2010, 11:28:

>
> YES!
> Ik zou je graag onder mijn vrijwilligers willen hebben voor mijn

> Ook ga ik dan een wandelgroep leiden van bewoners met honden, wandelen
> lukt vaak veel gemotiveerder met honden er bij.
>
> Groet, Michiel

Heey leuk Michiel, st. Zorgdier is bij ons verpleeghuis 'gestart' met een pilotproject enkele jaren geleden. Hier komen nu al jaren dagelijks honden over de vloer. Collega is zelfs geslaagd voor de cursus met zijn konijn...Er is zelfs een kat op een afdeling geweest.
Mijn hond was niet geschikt om bij de mensen op schoot of in bed te liggen (dit mocht hij thuis nooit ) maar als speelkameraadje en wandelmaatje was hij erg populair bij dementerende ouderen.
Volg datum > Datum: zaterdag 20 februari 2010, 13:2620-2-10 13:26 Nr:193100
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:193095
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Welk zadel voor mij? Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Dank jullie wel voor de leuke reacties!

Voor m'n verdere reactie open ik even een nieuwe draad in de kroeg, met een meer passende titel dan "welk zadel voor mij" .

LOL, terwijl ik die titel overtyp bedenk ik opeens dat dat klinkt alsof iemand zoekt naar een zadel dat hém of háár goed past op de rug?!
Ik denk nog al beeldend, en zie meteen een plaatje erbij: mens op handen en voeten (met zadel op de rug) en dan in een tekstwolkje de vraag "welk zadel voor mij? :-D
Volg datum > Datum: zaterdag 20 februari 2010, 13:3420-2-10 13:34 Nr:193102
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:193100
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Welk zadel voor mij? Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
+++++++++ Nieuwe forumdraad aangemaakt over dieren en (geestelijke) gezondheidszorg, hier: #Nr:193101 ++++++++++
Volg datum > Datum: zaterdag 20 februari 2010, 14:1720-2-10 14:17 Nr:193114
Volg auteur > Van: Merel Stoffers Opwaarderen Re:193073
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Welk zadel voor mij? Structuur
Merel Stoffers
Nederland


2090 berichten
sinds 1-2-2009
Michiel schreef op vrijdag 19 februari 2010, 22:56:

> Merel Stoffers schreef op vrijdag 19 februari 2010, 1:47:
>
>> Ik heb járen meegelopen op een manege voor mindervalide ruiters.

> heel naders aan al;s de andere lesgevers. En Clarissa evenzeer. Ik vind
> ook dat in stap blijven, en genieten en plezier als doel, veel geschikter
> is dan leren paard rijden. De ankiemanie dringt door in de zorg
> waarschijnlijk. Vind je dat ook?

De manege waar ik het over heb is toch best goed voor de paarden...

Paarden in de loopstal of op het land, bitloos (of teugels aan de neusriem), ijzerloos, afwisseling, prima te eten, altijd op tijd da erbij, max. gewicht voor de ruiters, beginnerslimiet, enz.
In de validelessen wordt er eerlijk dressuur gereden, heel fijn.

Daar kunnen werkelijk alle maneges hier in de buurt nog wat van leren!
Ik ben nog elke dag blij dat ik daar een basis heb gekregen...

Dus in die zin... Nee...

Maar toch heb ik daar de tijden gezien dat het zwaarder was, doordat er paarden uitgevallen waren/ er relatief veel beginners/mindervaliden waren, enz.
Ik denk dat op ieder groter bedrijf er wel zo een periode is...

En ja, het is hard werken voor de paarden, sowieso.

Ik denk dat veel paarden met beginners erop zwaar werk moeten doen. Probleem is dat niemand als perfecte ruiter geboren is (of zo zal sterven... ;-))

Wat ik wel jammer vind is dat het wel een hype lijkt dat 'kinderen die anders zijn' per sé met dieren (ook paarden) in contact zouden moeten komen. En daarbij zijn er een hoop mensen die dit aanbieden zonder er verstand van te hebben. Ik zeg niet dat dit niet kan (integendeel!) maar ik ben er soms wel wat huiverig voor...

(Hier in de omgeving: lessen voor mindervaliden aanbieden als extra inkomstenbron, een zorgboerderij starten voor extra subsidie... 8-S - Iedereen moet rondkomen, maar zo werk het niet...
Volg datum > Datum: zondag 21 februari 2010, 19:3321-2-10 19:33 Nr:193302
Volg auteur > Van: clarissa ruijgrok Opwaarderen Re:193066
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Welk zadel voor mij? Structuur

clarissa ruijgrok
Homepage
amsterdam
Nederland

Jarig op 28-9

1747 berichten
sinds 1-9-2005
Michiel schreef op vrijdag 19 februari 2010, 22:28:

>
>> Je zou eens moeten kijken op Clarissa's site, dan zie je hoe mooi ze
>> bezig is, met die kinderen. Gelukkig bestaan er nog van die mensen
> :K
>
> Wel even in I. explorer bekijken, want de site werkt niet in firefox.
> www.wijspaard.nl

:-8 :-8 :-8 :-8 :-8 :-8

Heee, doet die site het bij jou ook niet? Ik dacht dat mijn comp gewoon een beetje gaar aan het worden was...
In exploren doet de site het dan wel maar de foto's weer niet... ehm
Wordt aan gewerkt
Volg datum > Datum: donderdag 29 april 2010, 10:0529-4-10 10:05 Nr:200680
Volg auteur > Van: Ineke Rentier Opwaarderen Re:192684
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Welk zadel voor mij? Structuur
Ineke Rentier
Esterwegen
Duitsland (Niedersachsen)

Jarig op 20-11

52 berichten
sinds 27-3-2006

Hallo,

Pien, een beetje late reactie van mij maar heb je er ook aan gedacht dat juist mensen met rugproblemen veel baat hebben van de masserende werking van een paardenrug. Denk maar aan gehandicapten die zich daarna veel bter kunnen ontspannen. En het gaat hier ook alleen maar om wandelritjes.

Ineke
Volg datum > Datum: zondag 2 mei 2010, 13:432-5-10 13:43 Nr:200956
Volg auteur > Van: BuitenZinnig Opwaarderen Re:192535
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Welk zadel voor mij? Structuur
BuitenZinnig
Homepage
Rotterdam
Nederland


5 berichten
sinds 21-9-2004

In België zit Josepha Guillome... die heeft diverse merken boomloze zadels en die kan je ook testen. Ik weet niet of ze langs komt of dat je met je paard naar haar moet gaan. Volgens mij is de site www.equihof.be

Succes!!!
Je leest nu onderwerp "Welk zadel voor mij? "
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
60 berichten
Pagina 4½ van 4
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact