Maria Delavega schreef op zondag 31 januari 2010, 16:51:
> Karen Koomans schreef op zondag 31 januari 2010, 13:58:
>
>> Al lezend in voor mij best moeilijk te begrijpen Engelstalige

> als ze hetzelfde soort gras gaan eten...iets te maken met de
> micro organismen die in water voorkomen....wat bij ons dus wel
> overvloedig aanwezig is...
> Kun je me eens link doorsturen van waar je dat gelezen hebt aub?
Ik ben nog niet zover dat ik een link kan geven naar een studie waarin dat duidelijk staat (althans, niet duidelijk voor mij); ik ben 'slechts' aan het denken gezet of het zou kunnen zijn dat.....
Deze twee informatiebronnen zetten mij gister aan het denken over die mogelijkheid.
(1)
http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/136/7/2114S , tekst vlak boven figuur 1:
"It is important to note that although much current research concentrates on the role of fructans in pasture-associated laminitis, other potentially rapidly fermentable carbohydrates (sugars and starch) may be as important or possibly more important in some cases. In addition, it should be noted that there may be other specific causes of pasture-associated laminitis, for example, secondary to the ingestion of endophyte (Neotyphodium coenophialum)-infected Tall Fescue (Festuca arundinaceae) (27). However, even here, it is possible that there is a link with the mechanisms of laminitis pathophysiology shown in Fig. 1, because certain ergot alkaloids (e.g., ergotamine) may cause digital vasoconstriction by activating 5-hydroxytryptamine (5-HT) receptors (Bailey, unpublished data). "
Neotyphodium coenophialum is een micro-organisme dat gedijdt in waterrijke cellen van rietzwenkgras. Misschien ook in andere grassen, dat weet ik (nog) niet.
(2)
http://books.google.com/books?id=GglyXM08bxsC&pg=PA231&lpg=PA231&dq=fructans+grass+species&source=bl&ots=DhD6RvHKCc&sig=LxT0UIISL_oU1M-uzCo7cXNYSuA&hl=en&ei=6tJkS-WzG4n60wSM8LHTBg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=6&ved=0CCkQ6AEwBQ#v=onepage&q=fructans%20grass%20species&f=falseOp pagina 235 staat een tabel en direct daaronder informatie mbt micro-organismen die gedijen in hooi (als ik het goed begrijp). O.a. Bifilobacteria ("branching Lactobacilli"), die een positief effect hebben op de darmflora van - hooi etende - dieren (?).
Helaas ontbreekt pagina 234, in deze online book-preview. Ik heb even gezocht of ik dit boek ergens kan kopen, maar tot nu toe zonder succes.
Er is vast wel meer aan info te vinden over dit onderwerp, maar tot nu toe ben ik er niet aan toe gekomen verder te zoeken. Alle hulp is heel welkom!
grt,
Karen