eddy DRUPPEL schreef op woensdag 27 januari 2010, 11:21:
> Koen Theys schreef op dinsdag 26 januari 2010, 23:18:
>
>> eddy DRUPPEL schreef op dinsdag 26 januari 2010, 22:46:

> een kapotgevroren ondergrond te lopen ONbelast weliswaar

> Soms (als je een paard hebt met zwakke voetjes ) is NB een
> langere weg dan word aangnomen door de NB'ers en hierdoor gaan
> vele mensen terug naar ijzers

Kan niet als mensen ervan overtuigd zijn wat een ramp ijzers onder paardenvoeten kunnen betekenen. Dan gooi je die dingen weg om er nooit meer naar om te kijken. Maar als je bv.het alleen maar deed om geld te besparen dan is teruggrijpen naar die dingen zo gebeurd natuurlijk
Waarom zijn er ijzers onder paardenvoeten gekomen? Om je paard te kunnen overbelasten en tja... dát gaat dus niet zonder.
Ook de harde ondergrond van nu is voor sommige paarden wennen aan overbelasting en ook daar zou je met beslag geen last van hebben.
Maar laat je paard er een poosje overheen lopen en het probleem is opgelost.
En lost het minder snel op dan je zou hopen, dan zoek je makkelijker ondergrond of trek je het dier hoefschoenen aan. Tuurlijk, kans dat je er een verliest.
Zoek een ander merk wat beter blijft zitten, maar dat risico is er met ijzers ook en dan nog zonder dat het zich per ongeluk een nagel in de voet trapt.
Terug gaan naar ijzers is altijd een beslissing die het korte termijn belang van de mens boven het welzijn van het paard stelt.
En dènk erom dat op de NB cursus er een berg aandacht wordt gegeven aan de levensomstandigheden van paarden. Zowat mijn eerste woord is "beweging"
en ook de gewenningstijd aan verschillende ondergronden wordt
uitgebreid besproken. Training is niet op een verdwaalde zondag een lange rit over harde onregelmatige ondergrond maken. Dat is iets wat je langzaam opbouwt en nèrgens wordt dat verzwegen of gebagatelliseerd.
Trouwens als je paard niet over asfalt kan lopen dan is er héél veel meer aan de hand in die voeten dan ongetraind zijn voor een harde ondergrond.