Frans Veldman schreef op zaterdag 9 januari 2010, 15:45:
>> Als je me zou willen helpen.. graag!
>
> Doe ik, zal het even invoeren.
Ok, ik heb een en ander ingevoerd. Jouw hooi lijkt wat samenstelling betreft erg op ons hooi, alleen is het suikergehalte 20% hoger.
En het eiwit is totaal anders.
Waar ik niet goed raad mee weet is de wat vreemde eiwitwaarde van jouw hooi. Er wordt 55 gram ruw eiwit opgegeven, maar de VREp is slechts 11 gram. Wij hebben 110 gram ruw eiwit, met een VREp van 67 gram. Dit is van onbemest grasland.
Nou kan het best zijn dat jouw hooi maar de helft eiwit bevat vergeleken met ons hooi (dat ook al vrij eiwitarm is), maar dat VREp zo laag is, niet de helft van het eiwit, maar zo idioot laag, dat kan ik niet goed plaatsen. Zelfs in graszaadhooi zit nog steeds veel meer eiwit dan dat. Dit zou betekenen dat jouw paarden met dit hooi een gigantisch eiwit-tekort zouden moeten hebben. En dat lijkt niet zo te zijn.
En is ook erg onwaarschijnlijk.
Goed, de rest van de waarden lijken me redelijk normaal. Wat dat betreft prima hooi.
Ik heb het even voor de Tinker ingevoerd. Ben daarbij er van uitgegaan dat zij ongeveer 10 Kg eet, en het andere paard dus 5 Kg.
VEp (energiewaarde paard) stond er niet bij. Is ook niet zo belangrijk, want de hoeveelheid hooi die je voert heb je al proefondervindelijk vastgesteld op handhaving van het gewicht van je paard.
Als ik uitga van 10Kg hooi, dan is koper wat aan de lage kant. Natrium ook, maar dat is normaal.
Het paard zal van de liksteen gebruik maken om in haar natriumbehoefte te voldoen. Dit zal ongeveer 60 gram liksteen per dag zijn. (Je kunt nu zelf uitrekenen hoe lang dit paard met een liksteen zal doen, kijk even of dat ongeveer kan kloppen).
Als je uitsluitend Rockies Rood geeft, daar zit veel koper in, en dan zit je samen met het hooi al aan de 92% van de dagelijkse behoefte. Bijna goed dus. De Himalaya steen bevat geen koper, en is dus minder geschikt.
Maar ok, je voert ook F4F bij. Dan zit je met koper sowieso al goed, zelfs als je alleen maar een Himalaya-steen zou geven. Ik kom dan boven de 200% uit van de dagelijkse behoefte.
Volgens mijn berekeningen krijgt je paard met alleen dat hooi al 125% van de dagelijkse behoefte aan magnesium binnen.
Volgens het lijstje wat jij erbij hebt gekregen zou magnesium hoger horen te zijn. Bij ons op het lijstje staat dezelfde streefwaarde, en ons hooi bevat even "weinig" magnesium (dus ook een tekort volgens het meegeleverde advies). Maar volgens onze eigen berekening is het prima zo. Wij geven onze eigen paarden dan ook niets extra's, geen F4F en geen magnesium. Dus voor je niet-insulineresistente paard hoef je volgens mij geen extra magnesium te voeren. Al helemaal niet omdat je ook al F4F voert.
De hoeveelheid ijzer en mangaan zijn wat aan de hoge kant, maar dat is helaas in Nederland (en Belgie?) overal zo. Ook wij hebben dat probleem, bij ons is het zelfs nog hoger. Dus probeer om geen supplementen te voeren waarin ook nog eens ijzer zit. F4F is wat dat betreft prima, want het bevat in tegenstelling tot de meeste andere supplementen gelukkig geen extra ijzer.
De suikerwaarde is wat aan de hoge kant. Voor je paard met
insulineresistentie wat minder geschikt. Misschien dat je ergens aan hooi met een lagere suikerwaarde kan komen?
Dus, al met al, denk ik dat je aan je voerbeleid voor de Tinker niets moet veranderen. Alleen met die kanttekening dat ik die eiwitwaarde niet goed kan thuisbrengen. Wellicht is er sprake van een bemonsterings-, meet- of berekeningsfout.
ALS het eiwitgehalte inderdaad zo laag is, dan zou ik ook niet zo goed weten hoe je dat het beste kunt oplossen, zonder daarbij extra suikers en ijzer enzo te introduceren.
Wellicht kun je de GD nog vragen of ze zo'n lage eiwitwaarde wel vaker tegenkomen, en of ze daar een verklaring voor hebben. Misschien dat ze die eiwitwaarde nog een keertje opnieuw willen bepalen (neem dan wel even en nieuw monster).
Frans
"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail."