InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
163 berichten
Pagina 11½ van 11
Je leest nu alle berichten van "Julia el Mecky"
Volg datum > Datum: dinsdag 1 december 2009, 20:501-12-09 20:50 Nr:181029
Volg auteur > Van: Julia el Mecky Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Gezond/ongezond gewicht Structuur
Julia el Mecky
Nederland


163 berichten
sinds 4-10-2008
Wanneer vinden jullie dat een paard een ongezond gewicht heeft?
Bij mijn paard zijn de ribben als hij stil staat aan 1 kant van zijn lijf (denk dat het komt omdat die kant wit is) onder bepaald licht zijn ribben te zien. Als hij beweegt zijn aan die kant zijn ribben vrij goed te zien, een beetje zoals dit, maar dan klein beetje dikker:
Hij is verder wel veel voller dan dit paard, maar als hij beweegt dan zijn zijn ribben ongeveer zo goed te onderscheiden.
Hij is laatst wat aangekomen, waardoor ik het niet meer nodig vond om bietenpulp bij te geven (wat ik in eerste instantie wilde gaan doen, na alle verhuizingsstress van afgelopen tijd), maar nu laatste paar dagen lijkt hij wat ingevallen te zijn; misschien temperatuur, en het feit dat er een nieuw paard in de groep is gekomen en ze veel aan het heen en weer rennen zijn. Verder ziet mijn paard er erg goed uit; rilt ook niet als er harde regen + wind is.
En vandaar dat ik nu toch wel een paar keer in de week wat bietenpulp wil gaan geven en de beheerder vragen of hij wat extra hooi kan geven (krijgen niet onbeperkt - is ca. 30 ha gras aanwezig)
Blijkt dat dus een wandelaar vandaag staatsbosbeheer heeft gebeld (paard staat in natuurgebied waar wandelaars doorheen lopen) met de melding dat "dat arme paard veel te dun is en dat ze de dierenbescherming gingen bellen als er niks aan gedaan werd." Ik heb daar bijna mijn paard weg moeten halen omdat ze het gezeur niet wilden hebben!! Tja, die andere paarden daar zijn eigenlijk veel te dik dus dan is mijn paard relatief mager.
Wat vinden jullie? Wanneer is een paard ongezond dun? Paard heeft nu wel een wintervacht, dus misschien moet hij inderdaad wel een hoop aankomen?
Groetjes Julia
Volg datum > Datum: woensdag 2 december 2009, 11:352-12-09 11:35 Nr:181113
Volg auteur > Van: Julia el Mecky Opwaarderen Re:181100
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Gezond/ongezond gewicht Structuur
Julia el Mecky
Nederland


163 berichten
sinds 4-10-2008
clarissa ruijgrok schreef op woensdag 2 december 2009, 10:43:

> Julia el Mecky schreef op dinsdag 1 december 2009, 20:50:
>
>> Wanneer vinden jullie dat een paard een ongezond gewicht heeft?

> Gespannen? Goed in de bespiering?
> Kijk naar je paard, niet naar de standaarden. Laat anderen naar
> je paard kijken.
> Wat zegt jouw eigen gevoel?

Hij is erg vrolijk en ziet er qua bespiering heel goed uit; niet ingevallen of zoiets, maar mooi vol. Hij beweegt veel, staat niet gespannen en/of te rillen. Ja, ik zal inderdaad naar mijn paard kijken, ik probeer het met de bietenpulp en het extra hooi. Onbeperkt hooi is helaas geen optie, omdat de andere paarden mee-eten en die zijn te dik. Daarnaast zijn de kosten van extra hooi voor mij, en onbeperkt zou niet te doen zijn met 13 koeien en 4 paarden :-D. Voordat ik hierheen kwam werd wel gezegd dat er veel meer hooi werd gevoerd dan werkelijk; niet opzettelijk, maar een van de andere eigenaren dacht dat.
Ik heb op zich wel een reserveplekje achter de hand waar ik altijd terecht zou kunnen, maar ik kijk het eerst natuurlijk nog even aan. Als hij er miserabel uit gaat zien kan ik hem daar altijd nog naartoe brengen, maar ja, hoeveel verhuizingen kan een paard aan.... arm paard.
Volg datum > Datum: woensdag 2 december 2009, 13:182-12-09 13:18 Nr:181130
Volg auteur > Van: Julia el Mecky Opwaarderen Re:181125
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Gezond/ongezond gewicht Structuur
Julia el Mecky
Nederland


163 berichten
sinds 4-10-2008
clarissa ruijgrok schreef op woensdag 2 december 2009, 12:46:

> Julia el Mecky schreef op woensdag 2 december 2009, 11:35:
>
>> clarissa ruijgrok schreef op woensdag 2 december 2009, 10:43:

> publiek wel gelijk, maar gaat de dierenbescherming ook eerst
> praten en kijken hoe de situatie is. Een goed contact met de db
> is ook wat waard..
> Zet m op, hè!

Bedankt!
Helaas is er niet die mogelijkheid om hem een paar uur apart te zetten. De beheerder heeft daar geen tijd/zin in (ook wel begrijpelijk) en wij hebben er helaas ook niet de tijd voor, omdat ik studeer en mijn vader werkt veel. Aan de andere kant vind ik niet dat zijn flanken in zijn gevallen (duidt op ruwvoertekort toch?), als hij hooi krijgt gaat hij er heel rustig van eten (niet aanvallen), en ik zie hem ook vaak niet grazen, maar gewoon een beetje staan. Ik vind dit gewicht ook niet echt te dun, hij mag wel wat aankomen, maar mijn zorg is meer dat hij nog meer gaat afvallen. Dus ik hoop erg dat de bietenpulp werkt, want ik wil hem inderdaad niet nog een keer verhuizen. Hij heeft namelijk 2 verhuizingen in 2 maanden tijd achter de rug. Het is een heel gevoelig paard, dus het verhuizen heeft zeker invloed gehad op zijn gewicht.
Verder vind ik het ook goed dat er mensen zijn die opletten en de moeite nemen om de dierenbescherming te bellen als ze zien dat er iets mis is, maar ik snap niet hoe het iemand in zijn hoofd opkomt om dat te gaan doen bij een paard dat vrolijk rondhuppelt en er gezond uitziet en zo de aandacht afleiden van dieren die echt de tijd en zorg van de DB nodig hebben. Het is nu gelukkig allemaal goed met de beheerder, deze zei dat we desnoods zelf de dierenbescherming erbij halen om te laten zien dat alles goed is. I k heb in ieder geval de bietenpulp besteld en dus maar even kijken. Ik ben in ieder geval wel blij dat we in het ergste geval een reserve-optie achter de hand hebben waar onbeperkt voordroog wordt gevoerd.
Volg datum > Datum: woensdag 2 december 2009, 13:422-12-09 13:42 Nr:181132
Volg auteur > Van: Julia el Mecky Opwaarderen Re:181130
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Gezond/ongezond gewicht Structuur
Julia el Mecky
Nederland


163 berichten
sinds 4-10-2008
Ik zal overigens vrijdag even een filmpje maken, dan kunnen jullie even meekijken :).
Volg datum > Datum: woensdag 2 december 2009, 13:472-12-09 13:47 Nr:181134
Volg auteur > Van: Julia el Mecky Opwaarderen Re:181131
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: meeeer hooi Structuur
Julia el Mecky
Nederland


163 berichten
sinds 4-10-2008
Volgens mij zit het zo dat paarden ervoor gemaakt zijn om de hele dag door kleine hoeveelheden te eten. Daarom zijn er zelfs mensen die zeggen dat hopen hooi zo los te voeren niet goed is maar dat je het beter in diverse hooibakken kan doen. Als jouw paarden goed op gewicht zijn, er goed uitzien, en zelfs wat af mogen vallen, dan zou ik zeker niet meer hooi voeren! Het is wel belangrijk dat ze kauwen, 16 uur per dag, zodat er geen maagzweren ontstaan. Als ik me niet vergis gaat het dan om het feit dat ze kauwen en speeksel aanmaken en niet dat ze een significante hoeveelheid voeding/energie naar binnen krijgen - het gaat echt alleen om het "kauwmechanisme". Maar je geeft aan dat ze dat doen, dus wat mij betreft is het absoluut goed zo.
Volg datum > Datum: woensdag 2 december 2009, 22:032-12-09 22:03 Nr:181192
Volg auteur > Van: Julia el Mecky Opwaarderen Re:181132
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Gezond/ongezond gewicht Structuur
Julia el Mecky
Nederland


163 berichten
sinds 4-10-2008
Wat vinden jullie trouwens van lijnzaadolie bijgeven om je paard aan te laten komen?

Dit vond ik op internet:
Lijnzaad Distel Olie €8,30

Grotere afbeelding
Lijnzaad olie met distelextract

Deze olie bevat veel energie, die langzaam vrijkomt. Met dank aan omega-3-vetzuren en natuurlijke vitamine E werkt het prestatieverhogend. Geeft de vacht een mooie glans, is goed voor de maag-darmovergang. Versterkt het afweersysteem van het paard bij extreme weersomstandigheden. Een opbouw fase van ca 5 dagen.

De lijnzaad-distel-olie heeft veel verschillende positieve effecten op uw paard wanneer het dagelijks in de juiste hoeveelheid via het krachtvoer gegeven wordt. Door het hoge energie gehalte zonder toegevoegd eiwit helpt het magere paarden of moeizame eters snel en op een gezonde manier in gewicht toe te nemen. Bovendien zorgt de lijnolie voor glanzend haar en een gezonde huid. Ook op de weerstand en de spijsverteringsfunctie heeft lijnzaad-distel-olie een postief en ondersteunend effect.

De lijnzaad-distel-olie van Marstall bestaat uit zorgvuldig geselecteerde lijnzaden en distelpitten, die in de koude persproductie de natuurlijke lijnzaad-distel-olie opleveren. Daar paarden geen galblaas hebben, zijn geraffineerde, dus niet koudgeperste olien, moeilijk verteerbaar en belasten deze het spijsverteringsorgaan. De keuze van de grondstoffen en in het bijzonder het bepaalde productieproces zijn van groot belang. Alleen koudgeperste kwaliteitsolien zijn daarom in de paardenvoeding zinvol.
Volg datum > Datum: maandag 7 december 2009, 9:047-12-09 09:04 Nr:181724
Volg auteur > Van: Julia el Mecky Opwaarderen Re:181617
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: liefde voor... Structuur
Julia el Mecky
Nederland


163 berichten
sinds 4-10-2008
Hoi Trudy,
Is inderdaad erg lastig, en jij kent je paard natuurlijk het allerbeste, maar toch zou ik persoonlijk haar niet op het gras zetten; volgens mij is het vrij zeker dat het op een gegeven moment misgaat, of dat ze toch weer terug op de paddock zal moeten als het fructaangehalte hoger wordt. Ik zou het inderdaad eerder in de richting zoeken van een grote paddock paradise realiseren ergens. Misschien wat verder weg, maar zoals hier gezegd wordt hebben meer mensen daar behoefte aan. Manege de paardenmaat bijv. zal er nu een gaan bouwen. In ieder geval denk ik dat je best wat voor elkaar kan krijgen als je een stuk grond vindt om te huren en dan via een advertentie andere mensen die mee willen doen en betalen. Misschien ook een optie: een stuk bosgrond huren (www.bosgrond.nl) of even staatsbosbeheer mailen met de vraag of ze een stuk bosgrond hebben waar een paard rond mag lopen tegen vergoeding.
Veel succes!
Volg datum > Datum: dinsdag 8 december 2009, 9:578-12-09 09:57 Nr:181899
Volg auteur > Van: Julia el Mecky Opwaarderen Re:181896
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bekapping en voortang hoeven Pebbles. Structuur
Julia el Mecky
Nederland


163 berichten
sinds 4-10-2008
trea hoex schreef op dinsdag 8 december 2009, 9:03:

> Els Kleverlaan schreef op zondag 6 december 2009, 13:46:
>
>>

> ring erbij op de hoeven :-(
>
> Ik denk dat ze , net als Willem, voor de rest van haar leven
> beter geen sprietje gras meer mag hebben.

Jeetje, ik wist niet dat hoefbevangen paarden zo gevoelig zijn voor gras dat ze niet eens een paar sprietjes mogen! Hopelijk kan ze er binnenkort wel weer tegen.
Volg datum > Datum: vrijdag 22 januari 2010, 11:3522-1-10 11:35 Nr:188898
Volg auteur > Van: Julia el Mecky Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Hooi versus kuil Structuur
Julia el Mecky
Nederland


163 berichten
sinds 4-10-2008
Hoi allemaal,
Ik ben benieuwd naar jullie meningen over hooi versus kuilgras voor paarden. Wie voert wat? Mijn paard kreeg een tijd geleden onbeperkt een mix van grotendeels duits kruidenhooi en een beetje voordroog (wel echt droge, goed ruikende voordroog) en was toen veel gezonder dan nu, wanneer hij kuil krijgt. Met gezonder bedoel ik mooiere vacht, betere mest, beter op gewicht, goede hoeven. Van wat ik nu toe heb gelezen, gezien en gehoord lijkt het erop dat kuil niet geschikt is voor paarden; er zitten te veel suikers in wat een negatief effect heeft op de stofwisseling, wat je ook gelijk terugziet in de hoeven (bij mijn paard iig). Bij de andere paarden die bij hem staan merk ik het ook: vaak niet mooie mest en ze zijn eigenlijk allemaal of te dik (door het teveel aan suikers) of te dun (ontregelde stofwisseling ten gevolge van die vele suikers?). Wat ik van
Volg datum > Datum: vrijdag 22 januari 2010, 11:3722-1-10 11:37 Nr:188899
Volg auteur > Van: Julia el Mecky Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Hooi versus kuil Structuur
Julia el Mecky
Nederland


163 berichten
sinds 4-10-2008
Hoi allemaal,
Ik ben benieuwd naar jullie meningen over hooi versus kuilgras voor paarden. Wie voert wat? Mijn paard kreeg een tijd geleden onbeperkt een mix van grotendeels duits kruidenhooi en een beetje voordroog (wel echt droge, goed ruikende voordroog) en was toen veel gezonder dan nu, wanneer hij kuil krijgt. Met gezonder bedoel ik mooiere vacht, betere mest, beter op gewicht, goede hoeven. Van wat ik nu toe heb gelezen, gezien en gehoord lijkt het erop dat kuil niet geschikt is voor paarden; er zitten te veel suikers in wat een negatief effect heeft op de stofwisseling, wat je ook gelijk terugziet in de hoeven (bij mijn paard iig). Bij de andere paarden die bij hem staan merk ik het ook: vaak niet mooie mest en ze zijn eigenlijk allemaal of te dik (door het teveel aan suikers) of te dun (ontregelde stofwisseling ten gevolge van die vele suikers?). Wat ik van
Volg datum > Datum: vrijdag 22 januari 2010, 11:3822-1-10 11:38 Nr:188901
Volg auteur > Van: Julia el Mecky Opwaarderen Re:188899
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hooi versus kuil Structuur
Julia el Mecky
Nederland


163 berichten
sinds 4-10-2008
Oeps, forum doet een beetje raar geloof ik. Een deel van mijn bericht is weggevallen:

Wat ik van "experts" heb gehoord is dat hooi wat geschikt is voor paarden gemaakt moet zijn van gras dat zijn fructaan heeft opgebruikt om een blad (en stengel als ik me goed herinner?) te laten groeien; het gevolg daarvan is namelijk dat je hooi krijgt dat laag is in fructaan en grof, stengelig en vezelig is, wat goed is voor de darmperistaltiek. Kuil daarentegen is gras dat niet de kans heeft gehad om zijn fructaan op te maken en dus energierijk en slapjes is en vaak schimmels bevat. Ik heb eigenlijk nog nooit kuil gezien dat 100% vrij was van schimmels. Ik hoop in ieder geval zo snel mogelijk de keuze te krijgen over wat ik mijn paard voer en dan kies ik zeker voor dat Duitse kruidenhooi.
Wat zijn jullie meningen?
En nog een beetje een misschien suffe vraag, maar waarom is kuil eigenlijk zo nat, en hooi droog?
Groetjes Julia
Je leest nu alle berichten van "Julia el Mecky"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
163 berichten
Pagina 11½ van 11
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact