InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
70 berichten
Pagina 3½ van 5
Je leest nu onderwerp "Kosten baal hooi"
Volg datum > Datum: vrijdag 5 december 2008, 17:075-12-08 17:07 Nr:151308
Volg auteur > Van: van lennep Opwaarderen Re:151297
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kosten baal hooi Structuur

van lennep
zwinderen
Nederland

Jarig op 12-5

4767 berichten
sinds 31-8-2005
Moniek schreef op vrijdag 5 december 2008, 15:16:

> Ilona Kooistra schreef op vrijdag 5 december 2008, 12:14:
>
>> joop schreef op vrijdag 5 december 2008, 11:54:

> naarmate er minder vocht in het pak zit. En dat is voor paarden
> dus wel beter.
>
> Moniek

Dat laatste ga ik een beetje over twijfelen tegenwoordig...
Ik heb ook altijd gedacht dat voordroog , wat zo lekker ruikt , te zuur zou zijn voor de paardenmaag.
Maar , die fermentatiebacterien...is dat niet de yakultachtige , dus darmbacteriestimulerende fermentatie bacterien?
maw. zou je er goed aan doen om juist na een ab kuur , je paard op voordroog te zetten???
Dit zou ik wel eens willen weten , of dit nou klopt , of dat het onzin is...

Gr Esther
Volg datum > Datum: vrijdag 5 december 2008, 17:235-12-08 17:23 Nr:151311
Volg auteur > Van: Martina Opwaarderen Re:151304
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kosten baal hooi Structuur

Martina
Hocheifel
Duitsland

Jarig op 16-11

2894 berichten
sinds 30-7-2007
Mariss schreef op vrijdag 5 december 2008, 16:43:

> Ik snap het nog steeds niet ..... sorry.
> Hier wordt het gras ongeveer 4 dagen gedroogd op het land,
> daarna in plastic gewikkeld. Als zo'n pak open gaat ruik je
> altijd een soort alcohol geur. Maar het ziet er uit als gewoon
> hooi, net zo droog.
> Echter .... mijn paard kan het absoluut niet verdragen, volgens
> de da omdat er teveel suikers inzitten.
>
> Dus kennelijk is dat 4 dagen gedroogde gras toch heel anders
> van samenstelling als hooi ....
>
> Moniek schreef op vrijdag 5 december 2008, 15:16:

In de veterinaire kliniek in Someren is mij vorig jaar verteld dat als het echt naar alcohol ruikt er te veel boterzuur in zit... Dan zou het niet de beste kuil/voordroog zijn voor je paard. Vaak is dat van die redelijk natte kuil... De mijne vinden dat trouwens het lekkerst... maar ja die weten ook niet altijd wat goed is voor ze ;-)
Er is inderdaad een groot verschil tussen gewoon hooi (niet in plastic gewikkeld dus) en voordroog/kuil uit plastic. Wat het verschil precies is qua inhoudelijke stoffen of wanneer het verschil precies ontstaat weet ik niet (iemand wel???) maar één van mijn paarden kan dus juist niet tegen 'nauwelijks gekuilde kuil', hij krijgt daar net als van 'gewoon hooi' luchtkoliek van. Het tegenovergestelde van jouw paard? Hoewel de kuil die net zo droog is als gewoon hooi (wat jij hierboven zegt) juist dat is wat de mijne niet verdraagt. Hoe doet die van jou het op 'gewoon hooi', dat dus niet in een plastic pak heeft gezeten?
Volg datum > Datum: vrijdag 5 december 2008, 17:305-12-08 17:30 Nr:151314
Volg auteur > Van: Ilona Kooistra Opwaarderen Re:151296
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kosten baal hooi Structuur

Ilona Kooistra
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 25-9

2749 berichten
sinds 27-7-2003
Moniek schreef op vrijdag 5 december 2008, 15:05:

> Ilona Kooistra schreef op vrijdag 5 december 2008, 12:14:
>
>> joop schreef op vrijdag 5 december 2008, 11:54:

>> Vind het wel erg jammer van al het weg te gooien plastic!
>
> Voordeel van al dat plastic is ook dat het hooi, ook als het
> nog gewoon hooi is,minder stoffig wordt.

Niet persé hoor, we hebben nu een hele mooie partij maar die hiervoor: gatsiedarrie wát een stofbende! Ook in plastic....
Volg datum > Datum: vrijdag 5 december 2008, 17:505-12-08 17:50 Nr:151318
Volg auteur > Van: Moniek Opwaarderen Re:151308
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kosten baal hooi Structuur
Moniek
Homepage
Nederland

Jarig op 22-1

1993 berichten
sinds 30-9-2004
van lennep schreef op vrijdag 5 december 2008, 17:07:

> Moniek schreef op vrijdag 5 december 2008, 15:16:
>
>> Ilona Kooistra schreef op vrijdag 5 december 2008, 12:14:

> Dit zou ik wel eens willen weten , of dit nou klopt , of dat
> het onzin is...
>
> Gr Esther

Het is in ieder geval niet goed als het hooi na fermentatie te zuur is (boterzuur inderdaad zoals mais uit een kuil). Of het wel goed is als het hooi minder zuur is, weet ik niet.
Ik kan me voorstellen van wel inderdaad.

Moniek
Volg datum > Datum: vrijdag 5 december 2008, 18:105-12-08 18:10 Nr:151320
Volg auteur > Van: joop Opwaarderen Re:151308
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kosten baal hooi Structuur

joop
Homepage
Frankrijk


5046 berichten
sinds 20-6-2005
van lennep schreef op vrijdag 5 december 2008, 17:07:

> Moniek schreef op vrijdag 5 december 2008, 15:16:
>
>> Ilona Kooistra schreef op vrijdag 5 december 2008, 12:14:

> Dit zou ik wel eens willen weten , of dit nou klopt , of dat
> het onzin is...
>
> Gr Esther

Bij fermentatie kunnen enorm veel verschillende bacterien een rol spelen. Gebruikt voor het maken yogurt en kaas, maar ook voor allerlei andere voedingsmiddelen. Penicilline wordt ook door fermentatie gemaakt. En wijn en bier niet te vergeten.
Volg datum > Datum: vrijdag 5 december 2008, 18:385-12-08 18:38 Nr:151322
Volg auteur > Van: Peter Donck Opwaarderen Re:151320
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kosten baal hooi Structuur

Peter Donck
Homepage
moorslede
belgie

Jarig op 5-10

5970 berichten
sinds 18-9-2004
joop schreef op vrijdag 5 december 2008, 18:10:

> van lennep schreef op vrijdag 5 december 2008, 17:07:
>
>> Moniek schreef op vrijdag 5 december 2008, 15:16:

> Bij fermentatie kunnen enorm veel verschillende bacterien een
> rol spelen. Gebruikt voor het maken yogurt en kaas, maar ook
> voor allerlei andere voedingsmiddelen. Penicilline wordt ook
> door fermentatie gemaakt. En wijn en bier niet te vergeten.

en allemaal ZONDER zuurstof
hé Eddy !

ook al gebeurt het in open vaten
in de fermentatiemassa zelf mag zo weinig mogelijk zuurstof binnenkomen
voor je geuzealambiek in mn nek gooit.....
Volg datum > Datum: vrijdag 5 december 2008, 18:405-12-08 18:40 Nr:151323
Volg auteur > Van: Mariss Opwaarderen Re:151320
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kosten baal hooi Structuur
Mariss
Schouwen-Duiveland
Nederland


661 berichten
sinds 19-9-2004
Martina, mijn paard kan idd juist wel gewoon hooi verdragen en absoluut geen voordroog ( hoe droog het ook is ).

Wijn wordt gemaakt dmv fermentatie. En precies naar een heel wijnfeest ruikt het voordroog ( dat 4 dagen heeft liggen drogen voordat het gepakt werd ) als het uit het plastic komt. Dus kennelijk heeft het ondertussen dan wel gefermenteerd ....?!

joop schreef op vrijdag 5 december 2008, 18:10:
Volg datum > Datum: vrijdag 5 december 2008, 19:115-12-08 19:11 Nr:151326
Volg auteur > Van: Koen Theys Opwaarderen Re:151323
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kosten baal hooi Structuur

Koen Theys
Homepage
Bonheiden
Belgie

Jarig op 28-12

1565 berichten
sinds 2-3-2008
Mariss schreef op vrijdag 5 december 2008, 18:40:

> Martina, mijn paard kan idd juist wel gewoon hooi verdragen en
> absoluut geen voordroog ( hoe droog het ook is ).
>
> Wijn wordt gemaakt dmv fermentatie. En precies naar een heel
> wijnfeest ruikt het voordroog ( dat 4 dagen heeft liggen drogen
> voordat het gepakt werd ) als het uit het plastic komt. Dus
> kennelijk heeft het ondertussen dan wel gefermenteerd ....?!
>
> joop schreef op vrijdag 5 december 2008, 18:10:

Er is naar mijn mening een heel groot verschil tussen luchtdicht verpakt en vacuum verpakt.
Geen enkele baal hooi is vacuum verpakt wel luchtdicht.
Bij vacuum is de lucht zoveel mogelijk weggezogen.
Een pak hooi is gewoon dichtgewikkeld met lucht (zuurstof) en al.
Wanneer er dan bij droog hooi een drogestofgehalte van 90% bereikt is wil dit zeggen dat er in een pak van 300 kg nog steeds 30 liter water zit.
Klaar voor fermentatie dus.

Koen
Volg datum > Datum: zaterdag 6 december 2008, 10:166-12-08 10:16 Nr:151354
Volg auteur > Van: joop Opwaarderen Re:151326
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kosten baal hooi Structuur

joop
Homepage
Frankrijk


5046 berichten
sinds 20-6-2005
Koen Theys schreef op vrijdag 5 december 2008, 19:11:

> Mariss schreef op vrijdag 5 december 2008, 18:40:
>
>> Martina, mijn paard kan idd juist wel gewoon hooi verdragen en
>> absoluut geen voordroog ( hoe droog het ook is ).
>>
>> Wijn wordt gemaakt dmv fermentatie. En precies naar een heel
>> wijnfeest ruikt het voordroog ( dat 4 dagen heeft liggen drogen
>> voordat het gepakt werd ) als het uit het plastic komt. Dus
>> kennelijk heeft het ondertussen dan wel gefermenteerd ....?!

>
> Er is naar mijn mening een heel groot verschil tussen
> luchtdicht verpakt en vacuum verpakt.
> Geen enkele baal hooi is vacuum verpakt wel luchtdicht.
> Bij vacuum is de lucht zoveel mogelijk weggezogen.
> Een pak hooi is gewoon dichtgewikkeld met lucht (zuurstof) en
> al.

Precies, hooi is zelfs niet luchtdicht verpakt, maar fermentatie kan optreden waar geen lucht bij kan komen, in het binnenste van de baal.

> Wanneer er dan bij droog hooi een drogestofgehalte van 90%
> bereikt is wil dit zeggen dat er in een pak van 300 kg nog
> steeds 30 liter water zit.
> Klaar voor fermentatie dus.

mits de zuurstof is opgebruikt.
Volg datum > Datum: zaterdag 6 december 2008, 10:536-12-08 10:53 Nr:151358
Volg auteur > Van: caira Opwaarderen Re:151323
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kosten baal hooi Structuur
caira
Schoorl
Nederland

Jarig op 11-9

62 berichten
sinds 19-11-2008
Mariss schreef op vrijdag 5 december 2008, 18:40:

> Martina, mijn paard kan idd juist wel gewoon hooi verdragen en
> absoluut geen voordroog ( hoe droog het ook is ).
>
> Wijn wordt gemaakt dmv fermentatie. En precies naar een heel
> wijnfeest ruikt het voordroog ( dat 4 dagen heeft liggen drogen
> voordat het gepakt werd ) als het uit het plastic komt. Dus
> kennelijk heeft het ondertussen dan wel gefermenteerd ....?!
>
> joop schreef op vrijdag 5 december 2008, 18:10:

kuil mag absoluut NIET naar alcohol ruiken, dan heb je of behoorlijk verkeerd gewas ( verkeerde bemesting, gestresst gras, niet goed geschud) of verkeerd verpakt kuil gehad. Onze kuil ruikt zoet en kruidenachtig.
Volg datum > Datum: zaterdag 6 december 2008, 15:146-12-08 15:14 Nr:151377
Volg auteur > Van: Martina Opwaarderen Re:151354
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kosten baal hooi Structuur

Martina
Hocheifel
Duitsland

Jarig op 16-11

2894 berichten
sinds 30-7-2007
joop schreef op zaterdag 6 december 2008, 10:16:

> Koen Theys schreef op vrijdag 5 december 2008, 19:11:
>
>> Mariss schreef op vrijdag 5 december 2008, 18:40:

>> steeds 30 liter water zit.
>> Klaar voor fermentatie dus.
>
> mits de zuurstof is opgebruikt.
Jep, indied indied, de zuurstof is na verloop van tijd gewoon op. Je moet die pakken ook een tijd laten liggen voor ze klaar zijn hè...
Volg datum > Datum: zaterdag 6 december 2008, 15:476-12-08 15:47 Nr:151380
Volg auteur > Van: caira Opwaarderen Re:151377
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kosten baal hooi Structuur
caira
Schoorl
Nederland

Jarig op 11-9

62 berichten
sinds 19-11-2008
Martina schreef op zaterdag 6 december 2008, 15:14:

> joop schreef op zaterdag 6 december 2008, 10:16:
>
>> Koen Theys schreef op vrijdag 5 december 2008, 19:11:

>> mits de zuurstof is opgebruikt.
> Jep, indied indied, de zuurstof is na verloop van tijd gewoon
> op. Je moet die pakken ook een tijd laten liggen voor ze klaar
> zijn hè...

minimaal 6-8 weken
Je leest nu onderwerp "Kosten baal hooi"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
70 berichten
Pagina 3½ van 5
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact