charlot van r schreef op zondag 18 mei 2008, 19:15:
> Ridder schreef op zondag 18 mei 2008, 19:08:
>
>> Eva Saegerman schreef op zondag 18 mei 2008, 17:16:
>> Ik vond het alleszins leerrijk.
>
> wat ben je juist meer te weten gekomen van denis in verband met
> liggin zadel?
>
> wat ben je juist meer te weten gekomen van denis in verband met
> liggin zadel?
Hij had me al een en ander verteld toen hij hier eens bij me thuis geweest is, maar nu illustreerde hij z'n theorie met ruggewervel van paard en foto's, wat alles nog duidelijker maakte. Ook heel interessant dat stukje anatomie over hoe paard beweegt en hoe je hem moet rijden zodat hij minder last van je gewicht heeft en de gevolgen van een slecht passend zadel. Dingen die men hier waarschijnlijk al lang weet, maar voor mij was het een interessante heropfrissing.
Zaken zoals beweging van schouderblad, wist niet dat die zo ver achteruit kwam bij stapbeweging. Belangerijk dus dat zadel genoeg schoudervrijheid geeft (je moet nog twee vingers tussen het zadel en schouder krijgen, dus niet zadel op schoft leggen en dan naar achter schuiven tot het 'op z'n plaats valt'.
Rekening houden met ongelijke schouders (paard compenseert in achterhand, dus ook kijken naar lendenen), hij toonde dit op een politiepaard en inderdaad, op de plaats waar schouder meer ontwikkeld was (je ziet dit door achter paard te staan) zat er een witte plek, drukplek. Belangerijk om andere kant te trainen, alhoewel ik denk dat dit moeilijk lukt omdat paard meestal wat assymetrisch gebouwd is door ligging in baarmoeder.
Ook foto's gezien van paard met atrofie rond de schouder door slecht passend zadel (belemmering bloeddoorstroming), en de resultaten erna met goed passend zadel, je zag goed dat de spieren terug gekomen waren (paard had nummer op z'n rug, dus ging effectief ove zelfde paard).
Belangerijk ook om het zadel te checken als de ruiter rijdt (ook de manier waarop hij rijdt controleren, of hij niet verkeerd zit, te ver naar voren, scheef), of zadel niet te breed is en naar voren kantelt waardoor het drukt op de schoft)
Paard die rug wegdrukt (lordose), door de pijn van slecht passend zadel, waardoor de spieren verdwijnen op de rug (je kunt dit testen door eens tussen iemands schouderbladen te duwen, die zal rug wegdrukken, lordoseren). Het gevolg daarvan, kissing spines heeft hij ook aangetoond, brugvorming zadel bij uitgeholde rug, belang trainen buikspieren.
Belang van de breedte tussen de kussens voor de ruggewervel, breedte vooraan van boom zodat zadel niet tegen de schoft druk.
Kussens moeten overal goed passen en aan contouren van paard aanpassen ivm met grootte oppervlakte voor drukverdeling ruitergewicht op de rug.
Ook interessant om te zien was dat paarden met opgegegeven nek meer moeite hebben om te buigen in de nekwervels dan met diepere halshouding omdat de wervels verder kunnen buigen in die positie.
Verder heeft hij ook getoond hoe je de 18e wervel kunt vinden, waarom de kussens van het zadel niet verder mag komen, geen druk op achterliggende wervels omdat die andere vorm hebben ivm met bescherming onderliggende organen.
ook interessant was het feit dat achterste wervels met elkaar vergroeid waren, om de ganse boel ruspieren te kunnen ophouden. Bij veulen zijn deze wervels nog niet vergroeid en door te vroeg te rijden kan het gebeuren dat deze wervels niet vergroeiien waardoor dakvorming in het kruis optreed (precies afhangende achterhand).
Nu, ik weet niet of ik het allemaal juist formuleer, m'n excuses als er fouten in zitten. Hij heeft nog meer gezegd, maar ik onthou niet zo lang...