e m kraak schreef op vrijdag 25 april 2008, 23:58:
> Nick Altena schreef op vrijdag 25 april 2008, 18:37:
>
> [knip]
> stomweg niets anders was!) veel minder goed uit de bus kwam.
> Niet altijd qua voedingswaarde maar wel in kwaliteits-effect.
> Het grote probleem in NL is absoluut niet schaarste maar een
> conglomeraat van te-velen.
Beste Egon
Zoals je weet ben ook ik het lang niet altijd eens met uitspraken van de GD en heb ik over je aangehaalde stukje van bijv JKK hen ook gemaild (waarop de info op hun site wat veranderd is)
Toch..... denk ik Egon.... dat deze mensen nog wel in staat zijn om hooi , waarvan een teler zegt dit speciaal voor paarden te kweken , te onderzoeken op de aan of afwezigheid van de genoemde stofjes , al dan niet met behulp van 3de.
Het zullen toch echt niet allemaal patatbakkers zijn die daar werken ?
Enige kennis van zaken bedenk ik ze toch nog wel toe.
Indien er geschreven en verteld wordt dat hooi geen vitamine E bevat en dit niet zou kloppen , zal er ook vast van andere onderzoekers wel commentaar op komen.
Voorlopig denk IK echter , omdat tegenspraak nog ontbreekt van andere echte onderzoekers , dat ik hun onderzoeken betreffende het ontbreken van vitamine E in hooi maar wel als geloofwaardig aan neem.
Paarden kunnen zeker op gras en hooi leven , maar of dat heden ten dagen nog kan betwijfel ik zeker.
De gras-samenstelling die wij ze voorschotelen is niet hun eigen keus , naast het ontbreken van alle andere zaken als kruiden en schorsen enz.enz. in een wei.
Ook de keus van het hooi is voor velen al een groot probleem , de kenners van de verkopers nog meer.
Vaak zal men moeten nemen wat er is of neemt men aan wat aanbevolen wordt door de verkoper ....maar wie kent daar exact de samenstelling van ?
Een verkoper die het heeft over natuurhooi is bij mij al zeker geen favoriet om te kopen , want dat naampje wordt er al heel snel aan op gehangen.(verkoopt wat beter aan paarden bezitters tegenwoordig )
Hooi wat uit de berm langs de snelweg groeit bij op en afritten bijv. heet vaak natuurhooi in de verkoop, terwijl het eigenlijk vernietigd zou moet worden.
Dat laat ik dus liever liggen.
Nu ken ik best wel een aantal plantjes....maar ook ik heb bijv. onvoldoende verstand van alles wat in een wei groeit ..... laat staan welke er allemaal aanwezig moeten zijn om voor een paard volkomen voldoende te wezen in hun dagelijkse behoefte.
En dan heb ik het nog niet eens over enige juiste/ gemiddelde verhoudingen van bepaalde plantjes.
Een natuurgebied zoals jij noemt als de oostvaarder plassen waar het paard keuzes kan maken naar behoefte beschikt helaas niet iedereen hier over.
Velen moeten het doen met grond en het hooi van een ander.
Of zelfs de keuze van het hooi van een ander...
DAT is waarom ik dit schrijf.
DAT zijn de mensen met paarden die ik aan het denken wil hebben over de mogelijke toestand van hun paard.
Niet zozeer voor de personen zoals jij die elk plantje kent en zelf de wei uitzoekt waar je je hooi vandaan haalt , want daarvan zijn er maar weinige denk ik.
Juist de mensen die volkomen afhankelijk zijn van 3de waar het hun hooi en wei betreft lopen dus een risico... althans.... hun paarden.
Een simpel bloed onderzoek brengt dan zekerheid in de kwaliteit en evt. beslissingen.
DAT probeerde ik duidelijk te maken.
Overigens.... niets houd je tegen hun onderzoek gegevens op te vragen denk ik ?
MIJN mening is dat het gras van tegenwoordig niet vergelijkbaar meer is met het gras waar paarden door de eeuwen heen op konden teren...
Je kunt niet alle gras soorten als eenheidsworst vergelijken nmm. en een keuze hebben ze niet meer dan wat wij in die wei zaaien.
Daarnaast zullen de waardes van diverse stoffen in de diverse gras plantjes ook verschillen.... wederom nmm.
IK heb daar niet genoeg kennis over , maar als de vormen al zo verschillen zie ik geen reden om inhoudelijk ook qua samenstelling te verschillen.
En ...zoals al eerder door mij geschreven , wat nog net voldoende aanwezig is aan een bepaald stofje om het grasje te doen groeien .... hoeft niet voldoende te zijn voor je paard om er genoeg uit te kunnen halen.
Misschien verbruikt het grasje zelfs wel die weinige aanwezigheid zodat er niets meer overschiet als het uitgebloeid en gegroeid is ?
Want dat soort gras ... is het gras waaronder men perfect paardenhooi verstaat... en ook het soort gras dat onderzocht is ..... zoals ik het begrijp.
Niet vergelijkbaar met waar paarden al eeuwen op leven....simpel al omdat ze nu de keus niet meer kunnen maken waar en wat ze eten en hun maaltijd niet alleen uit gras bestond maar nu wel bestaat , op wat algemeen (on)kruid na.
Dan nog de nodige rotzooi waarmee het behandeld wordt.
Raaigras bijv. , het meest voorkomend in een paardenwei.... heeft toevoegingen die er vroeger ook niet inzaten.( toevoeging is bedoeld om breed uit te wortelen ofzoiets)
Wat doen deze toevoegingen met het systeem van een paard ?
Zomaar een vraag die ik me dan stel.
Een ieder denkt maar wat i denken wil , ik hoop alleen dat er over nagedacht wordt....