> Precies.
> Maar hoeveel mensen beheersen het goed?
> En hoeveel paarden hebben in het verleden van die mensen
> verkeerd gebruik moeten ondergaan?
Heb je helemaal 100% gelijk in, maar dat vraag ik niet. Goed leren paardrijden is iets wat je leren moet en juist aangeleerd moet krijgen. Een nieuwe vraag zou dus best over het leerproces in combinatie met het bit kunnen zijn. Wanneer kan je goed genoeg rijden voor het bit en waar gebruik je hem dan voor enz enz. Maar nogmaals, das een andere vraag.
> Ik vind dit antwoord heel eerlijk, leuk en goed van je.
> Maar een paard wordt ook niet met een bit in geboren.
> Een paard zou zeggen: ik ben wel een paard, maar wil ook geen
> bit in.
En dat vind ik dan weer een leuk antwoord van jou. Want een paard is ook niet met ons op zijn rug geboren (en de rest van de cliche's zijn wel bekent neem ik aan). Dus moeten wij, ieder voor zich, de grens zoeken voor wat we dan wel en wat we niet acceptabel vinden.
>>> JA, ik kan geen ander antwoord geven.
>>
>> En dat zoek ik wel.
>
> Dat antwoord kreeg je van me.
> Een bit is ALTIJD paardonvriendelijk.
> Maar dat wil je dus niet horen?
Als ik dat niet zou willen horen zou ik het niet vragen.
Ik ben me alleen nog aan het indenken in de argumenten. Het artikel van de link heb ik nog niet helemaal doorgelezen, vind ik best zware kost en daar moet ik mijn bui voor hebben. Het hele voedselverteerverhaal werkt nog op me in, kan er niet helemaal mee uit de voeten. Maar het heeft me absoluut aan het denken gezet, want zo had ik er nog nooit tegenaan gekeken.
Helemaal los hiervan heb ik geen eigen paard(en) en rij dus altijd andermans paarden. Dan heb je in veel dingen geen eigen keus. Bovendien kun je het een paard niet aandoen het door de ene ruiter totaal anders te laten rijden en behandelen dan door de andere. Dat lijkt me volledig onduidelijk voor het dier. Maar de tijd dat ik mijn eigen paard(en) heb komt nog wel en dan neem ik dit allemaal mee in mijn rugzakje
Groetjes Karin